Dodaj do ulubionych

OT/ Cholesterol u faceta

23.10.25, 22:16
6,4 u 62 latka, szczupłej budowy ciała, emeryt od dawna, nie bierze żadnych leków. Lekarka mu przepisała wczoraj leki na obniżenie cholesterolu, czy powinien brać? Ja mu dzisiaj odradziłam, by nie brał, tylko zmienił dietę i więcej ruchu.

PS Lubi słodycze:-)
Obserwuj wątek
    • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:27
      Zahron niech bierze małą dawkę, póki nie zbije cholesterolu. To statyny. Są darmowe dla seniorów. "Darmowe leki dla seniorów i dzieci wprowadzono na mocy ustawy, którą podpisał Prezydent Andrzej Duda. Jakby ktoś nie wiedział.
      • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:34
        Ja nie brałam żadnych leków, a spadł mi o 0,6.
        • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 23:07
          xstefciax napisała:

> Ja nie brałam żadnych leków, a spadł mi o 0,6.
          Ty jesteś młódka. Lubi słodycze. Niech bierze. Jak mu spadnie to odstawi. W czym problem..
    • marecky81 Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:29
      forum.gazeta.pl/forum/k,1281317,Zdrowie.html
      • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:31
        dzięki
    • qqbek Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:35
      6,4 to już poziom alarmowy, a nie ostrzegawczy.
      A szczupła budowa ciała niczego nie tłumaczy, bardziej dieta.
      Wyniszczeni alkoholicy mają najczęściej szczupłą budowę ciała, a zaburzoną gospodarkę lipidową, ze względu na upośledzoną funkcję wątroby i potrafią mieć bardzo wysokie poziomy cholesterolu pomimo tego, że z zewnątrz "skóra i kości".
      Nie mówię, że tak jest w "twoim przypadku", ale za wysoki poziom cholesterolu mogą odpowiadać:
      - nieodpowiednia (zbyt bogata w tłuszcze) dieta
      - dysfunkcja wątroby (niekoniecznie alkohol - może być też długotrwałe przyjmowanie narkotyków, albo jej zapalenie - wirusowe, albo bakteryjne)

Jak mi lekarz przypisuje coś, to biorę, a nie pytam na forach czy brać.
      • jeepster Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:43
        qqbek napisał:

> Jak mi lekarz przypisuje coś, to biorę, a nie pytam na forach czy brać.
        >
        Niestety ale w dzisiejszych czasach pojawiła się cała masa "specjalistów", którzy ukończyli Youtube University i potrafią doradzić na każdy temat. Każdy więc może znaleźć odpowiedź taką jaką chce.

Wracając do tematu, ja biorę Lipitor od prawie 20 lat, ciągle tę (tą) samą dawkę 5 mg. Mój cholesterol to 4.6.
        • qqbek Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:56
          jeepster napisał(a):

> qqbek napisał:
          >
          > > Jak mi lekarz przypisuje coś, to biorę, a nie pytam na forach czy brać.
          > >
          > Niestety ale w dzisiejszych czasach pojawiła się cała masa "specjalistów", któr
          > zy ukończyli Youtube University i potrafią doradzić na każdy temat. Każdy więc
          > może znaleźć odpowiedź taką jaką chce.

Ale to we wszystkich dziedzinach ma zastosowanie.
          Lekarz coś przepisze, a "wątpiący" proszą o "drugą opinię", która najczęściej sprowadza się do "mądrości ludowych". 6,4 to już bardzo wysoki poziom i trzeba się na warzywka z wody i mięsko z pieca, a nie z patelni przestawiać przy nim, plus leki. A tu nas Danusia pyta, czy te leki brać, bo przecież "lekarz mógł się mylić" (przynajmniej taki jest ogólny zamysł tego posta). Niech zrobi mężowi płatne badania w jakimś innym laboratorium, jeżeli kwestionuje wyniki... ale wyniki są już na poziomie alarmowym, a nie ostrzegawczym.

> Wracając do tematu, ja biorę Lipitor od prawie 20 lat, ciągle tę (tą) samą dawk
          > ę 5 mg. Mój cholesterol to 4.6.

Ja nic nie biorę, a cholesterol, jak badałem ostatnio 3 czy 4 lata temu, jak jeszcze bardziej niezdrowo się odżywiałem (trochę zmieniłem nawyki, żeby zrzucić sadełko i udało się) miałem też w okolicach 4.
    • waga170 Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:50
      xstefciax napisała:

> Ja mu dzisiaj odradziłam, by nie brał,

Jak dostanie ostrego zapalenia wyrostka to mu doradz zeby wiecej chodzil i jadl mniej slodyczy. A w miedzyczasie ty i siusiaczek wezcie sobie po pastylce niepierdolu.
    • vogon.jeltz Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 22:59
      Jak "emeryt od dawna" w wieku 62 lat? Ryl, trep czy pies?
      • waga170 Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 23:08
        vogon.jeltz napisał:

> Jak "emeryt od dawna" w wieku 62 lat? Ryl, trep czy pies?

O tym samym pomyslalem, ale olalem komentowanie bo caly ten watek to pytanie nieistniejacej osoby na nie istniejacy temat. Jak na przyklad wycieczka do Ameryki. Zapomniala napisac "mam obawy" bo sie kiedys z tego nasmialem to teraz probuje sie kamuflowac troche lepiej.
      • qqbek Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 23:08
        vogon.jeltz napisał:

> Jak "emeryt od dawna" w wieku 62 lat? Ryl, trep czy pies?

Rocznik 63 albo późne 62, zakładam, że pies ze stażem w ZOMO, albo innej "fajnej" formacji.
        Trepy dłużej służą, bo nie widzą nic poza wojskiem (mój śp. chrzestny, rocznik 48, dowodem na to - dosłużył się majora i był potwornie załamany tym, że go wywalili "w nowym"), górnicy to nie Tarnobrzeg.
        • waga170 Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 23:16
          Obaj puscilismy wpis w tym samym czasie co do minuty. Wydaje mi sie ze "Great minds think alike" nalezy zrewidowac do sometimes two really great minds think completely differently.
        • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 23:22
          qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
          >
          > > Jak "emeryt od dawna" w wieku 62 lat? Ryl, trep czy pies?
          >
          > Rocznik 63 albo późne 62, zakładam, że pies ze stażem w ZOMO, albo innej "fajne
          > j" formacji.
          > Trepy dłużej służą, bo nie widzą nic poza wojskiem (mój śp. chrzestny, rocznik
          > 48, dowodem na to - dosłużył się majora i był potwornie załamany tym, że go wyw
          > alili "w nowym"), górnicy to nie Tarnobrzeg.
          >
          Jak byś spojrzał w historię to górnicy siarkowi tam byli.
          • qqbek Re: OT/ Cholesterol u faceta 23.10.25, 23:33
            boggi_dan napisał:

> Jak byś spojrzał w historię to górnicy siarkowi tam byli.

Kurczę, drugi raz ci dziś odpowiem.
            Gdybym spojrzał w realia PRL, to przypomniałbym sobie też, jakim mezaliansem był ślub mojej polonistki z liceum (kobieta z doktoratem) z tokarzem z FSC po zawodówce.
            Tak więc, z racji tego, że Danusia jest "ę" "ą" i bacznie zwraca uwagę na konwenanse, założyłem z góry, że górnik to nie była partia dla córki krawcowej co to "weszła na PRL-owskie salony" kończąc studium nauczycielskie.

Milicjant, leśnik, albo trep.
            Tego środkowego nie rozważyłem, nieroztropnie, więc może być i to.
            Trepa wyeliminowałem przez ich bardzo duże przywiązanie do służby (co też wspomniałem).
            • ta Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 00:31
              Studium nauczycielskie?
              Pisane było, że filologia rosyjska studiowana u zródła.
              Nawet tamtejszy w rubaszce miejscowy się kręcił, a jakże także.
            • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 01:15
              qqbek napisał:

> boggi_dan napisał:
              >
              > > Jak byś spojrzał w historię to górnicy siarkowi tam byli.
              >
              > Kurczę, drugi raz ci dziś odpowiem.
              > Gdybym spojrzał w realia PRL, to przypomniałbym sobie też, jakim mezaliansem by
              > ł ślub mojej polonistki z liceum (kobieta z doktoratem) z tokarzem z FSC po zaw
              > odówce.
              > Tak więc, z racji tego, że Danusia jest "ę" "ą" i bacznie zwraca uwagę na konwe
              > nanse, założyłem z góry, że górnik to nie była partia dla córki krawcowej co to
              > "weszła na PRL-owskie salony" kończąc studium nauczycielskie.
              >
              > Milicjant, leśnik, albo trep.
              > Tego środkowego nie rozważyłem, nieroztropnie, więc może być i to.
              > Trepa wyeliminowałem przez ich bardzo duże przywiązanie do służby (co też wspom
              > niałem).
              > Co to ma do rzeczy. Jakie służby. Skończyła studia, specjalizacje. Zna biegle rosyjski i francuski. Dzieci uwielbia. One ją też. Można jej tylko pozazdrościć cierpliwości do nich. Jest silna i ambitna. Pieniądze to nie wszystko. Zawsze sobie dorobi jak będzie chciała. Co ją wyróżnia na tym forum, że przez tyle lat wśród męskich szowinistów, nikomu nie ubliżyła. Że jest trochę naiwna to urok jedynie. I amen w pacierzu.
              • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 06:28
                boggi_dan napisał:

> Co to ma do rzeczy. Jakie służby. Skończyła studia, specjalizacje. Zna bi
                > egle rosyjski i francuski. Dzieci uwielbia. One ją też. Można jej tylko pozazdr
                > ościć cierpliwości do nich. Jest silna i ambitna. Pieniądze to nie wszystko. Za
                > wsze sobie dorobi jak będzie chciała. Co ją wyróżnia na tym forum, że przez tyl
                > e lat wśród męskich szowinistów, nikomu nie ubliżyła. Że jest trochę naiwna to
                > urok jedynie. I amen w pacierzu.

Sam widzisz, tyle zalet ma kobieta, a Ty do starej emerytki cycusia się podkleiłeś i doisz. Jedzie po Tobie jak po burej szkapie, jakim tłukiem trzeba być by to znosić, wstyd i żenada! Tu masz wzór cnót i doskonałości, zrywaj kwiatuszka, podziwiaj piękno, oddaj się podniecie ;)

If you are not happy, you lose time.
      • vogon.jeltz Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:09
        Odpowiem sobie samemu, bo akurat robiłem coś z ChatemGPT i zapytałem go, jak by tą jedną linijkę tekstu przetłumaczył na angielski i włoski. Byłem ciekaw, jak poradzi sobie ze slangowymi określeniami. W zasadzie zero kontekstu, a nie miał, jebaniutki, żadnego problemu, ze skumaniem, że chodzi o górnika, wojskowego i gliniarza.
    • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 06:43
      xstefciax napisała:

> 6,4 u 62 latka, szczupłej budowy ciała, emeryt od dawna, nie bierze żadnych lek
      > ów. Lekarka mu przepisała wczoraj leki na obniżenie cholesterolu, czy powinien
      > brać? Ja mu dzisiaj odradziłam, by nie brał, tylko zmienił dietę i więcej ruchu
      > .
      >
      > PS Lubi słodycze:-)

Dieta i ruch to nie wszystko! Faktycznie, bez leku nie da się zbić cholesterolu, ale zażywać truciznę...? Szczupła budowa ciała i zdrowie nie gwarantują dobrych wyników na cholesterol, mogą być uwarunkowania genetyczne i nic się z tym nie zrobi. LEKI na cholesterol ODRADZAM! POLECAM za to ciekawą publikację (*) warto poszerzyć swoją wiedzę na ten temat. Ciekawa jest również część 1, na temat różnych witamin.
      Z jego wynikiem da się żyć i to dobrze!
      • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 13:24
        Dziękuję
        • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 13:48
          www.facebook.com/reel/581587234999464
        • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 28.10.25, 15:43
          www.facebook.com/reel/647003901677213
    • galtomone Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 07:26
      xstefciax napisała:

> 6,4 u 62 latka, szczupłej budowy ciała, emeryt od dawna, nie bierze żadnych lek
      > ów. Lekarka mu przepisała wczoraj leki na obniżenie cholesterolu, czy powinien
      > brać? Ja mu dzisiaj odradziłam, by nie brał, tylko zmienił dietę i więcej ruchu
      > .
      >
      > PS Lubi słodycze:-)

A jakie ma auto?

Co do zasady, niech nie żre w aucie. A jak ma dobre to niech se kupi np jakąś Alfe Romeo, będzie więcej chodzić.
      • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 09:10
        galtomone napisał:

> xstefciax napisała:
        >
        > > 6,4 u 62 latka, szczupłej budowy ciała, emeryt od dawna, nie bierze żadny
        > ch lek
        > > ów. Lekarka mu przepisała wczoraj leki na obniżenie cholesterolu, czy pow
        > inien
        > > brać? Ja mu dzisiaj odradziłam, by nie brał, tylko zmienił dietę i więcej
        > ruchu
        > > .
        > >
        > > PS Lubi słodycze:-)
        >
        > A jakie ma auto?
        >
        > Co do zasady, niech nie żre w aucie. A jak ma dobre to niech se kupi np jakąś A
        > lfe Romeo, będzie więcej chodzić.
        Idiotów tu na tym forum nie brakuje. Jak nie masz nic do powiedzenia to milcz.
        • hukers Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 09:43
          boggi_dan napisał:

> galtomone napisał:
          >

> > A jakie ma auto?
          > >
          > > Co do zasady, niech nie żre w aucie. A jak ma dobre to niech se kupi np j
          > akąś A
          > > lfe Romeo, będzie więcej chodzić.
          > Idiotów tu na tym forum nie brakuje. Jak nie masz nic do powiedzenia to milcz.
          >
          Treść pierwszego postu Danki i jej porada jest idealnym przykładem na to, że idiotów na tym forum faktycznie nie brakuje.
        • galtomone Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:31
          boggi_dan napisał:

> Idiotów tu na tym forum nie brakuje.

Nie musisz sie az tak reklamowac...

Zaś co do sedna...

A co sie waszej głąbowatości nie zgadza w propozycji rozwiazania problemu?
      • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 10:22
        Nie ma auta, całe życie jeździ rowerem lub środkami transportu publicznego.
        • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:23
          Któż to taki, jeżeli wolno zapytać?
          • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:33
            e-zybi napisał:

> Któż to taki, jeżeli wolno zapytać?
            >
            Ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Nie pytaj się bo kociej mordy dostaniesz.
            • galtomone Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:49
              boggi_dan napisał:

> Ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Nie pytaj się bo kociej mordy dostani
              > esz.

Napisal głąbowatość, ktora wie z autopsji...
          • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 13:25
            Mój najstarszy brat, był wczoraj u mnie.
        • galtomone Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:31
          xstefciax napisała:

> Nie ma auta, całe życie jeździ rowerem lub środkami transportu publicznego.

No to zdecydowanie pytanie na forum fanow srodku transportu publicznego pasuje bardziej w takim razie.
          • ta Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:33
            Proponuję też Forum Młodego Emeryta, nazywa się trochę inaczej, ale chyba ma kompetencje, żeby znaleźć.
            • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:35
              ta napisała:

> Proponuję też Forum Młodego Emeryta, nazywa się trochę inaczej, ale chyba ma ko
              > mpetencje, żeby znaleźć.
              To ty tu robisz zatem. Idź tam.
            • galtomone Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:49
              ta napisała:

> Proponuję też Forum Młodego Emeryta, nazywa się trochę inaczej, ale chyba ma ko
              > mpetencje, żeby znaleźć.

Brzmi zdecydowanie jak dobry pierwszy krok w dulugofalowym planie rozwiazanie kwestii
    • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 10:21
      Byłam kilka dni temu u lekarza, mam cholesterol 6,2, pół roku temu był 6,8. Ani wtedy ani teraz lekarz nie przepisał mi żadnych leków na zbicie cholesterolu. Mnie spadł bez leków. Byłam też prywatnie u kardiologa, też zalecił dietę i ruch.
      • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 10:34
        To jest slogan. Z zasady to oni wszyscy jedno gadają. Dieta i ruch. Cholesterol, jest w 90% produkowany przez wątrobę, a tylko nędzne 10% trafia do organizmu wraz z pożywieniem. Cholesterol w naszym organizmie ma wiele zastosowań, choć głównie jest wykorzystywany jako materiał budulcowy, do szybkiej odbudowy uszkodzeń, budowy nowych tkanek itp. Jego wysokie stężenie we krwi, pojawia się w sytuacji utrzymujących się stanów zapalnych, zranień, czyli też wtedy, kiedy utrzymujemy niezdrowy styl życia, zajadamy chemiczne żarcie, nie ruszamy się z fotela, wszędzie przemieszczając się samochodem. Przy takim stylu życia, nasze tętnice są mało elastyczne, zwapniałe i o cienkich ściankach. W takim stanie, nawet niewielki wysiłek może spowodować pęknięcie tętnicy. Czym organizm zakleja takie pęknięcie? Oczywiście cholesterolem, bo do tego m.in. on służy. Jednak zaklejanie prowadzi do przewężenia światła tętnicy, a nawet do jej zamknięcia i zawał gotowy. Czy jednak to cholesterol był winny? Bynajmniej. Choć każde badanie wykaże że tętnica została zatkana cholesterolem. I tak się to kręci. To znaczy biznes się kręci farmaceutyczny.
        • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:22
          boggi_dan napisał:

> To jest slogan. Z zasady to oni wszyscy jedno gadają. Dieta i ruch. Cholesterol
          > , jest w 90% produkowany przez wątrobę, a tylko nędzne 10% trafia do organizmu
          > wraz z pożywieniem. Cholesterol w naszym organizmie ma wiele zastosowań, choć
          > głównie jest wykorzystywany jako materiał budulcowy, do szybkiej odbudowy uszko
          > dzeń, budowy nowych tkanek itp. Jego wysokie stężenie we krwi, pojawia się w sy
          > tuacji utrzymujących się stanów zapalnych, zranień, czyli też wtedy, kiedy utrz
          > ymujemy niezdrowy styl życia, zajadamy chemiczne żarcie, nie ruszamy się z fote
          > la, wszędzie przemieszczając się samochodem. Przy takim stylu życia, nasze tętn
          > ice są mało elastyczne, zwapniałe i o cienkich ściankach. W takim stanie, nawet
          > niewielki wysiłek może spowodować pęknięcie tętnicy. Czym organizm zakleja tak
          > ie pęknięcie? Oczywiście cholesterolem, bo do tego m.in. on służy. Jednak zakle
          > janie prowadzi do przewężenia światła tętnicy, a nawet do jej zamknięcia i zawa
          > ł gotowy. Czy jednak to cholesterol był winny? Bynajmniej. Choć każde badanie w
          > ykaże że tętnica została zatkana cholesterolem. I tak się to kręci. To znaczy b
          > iznes się kręci farmaceutyczny.

Gdybyś miał wiedzę na ten temat to takich głupot byś nie pisał, a tak udajesz "mondrego" i robisz przepały. Polecam literaturę, czytanie ze zrozumieniem, a nie powielanie bredni, które nikomu nie służą ;)
      • hukers Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 12:31
        xstefciax napisała:

> Byłam kilka dni temu u lekarza, mam cholesterol 6,2, pół roku temu był 6,8. Ani
        > wtedy ani teraz lekarz nie przepisał mi żadnych leków na zbicie cholesterolu.
        > Mnie spadł bez leków. Byłam też prywatnie u kardiologa, też zalecił dietę i ruc
        > h.

Jednemu wystarczy dieta i ruch, inny potrzebuje leków.
        Ważne żebyś nie bawiła się w lekarza, bo to niebezpieczna zabawa.
      • jeepster Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 16:32
        xstefciax napisała:

> Byłam kilka dni temu u lekarza, mam cholesterol 6,2, pół roku temu był 6,8. Ani
        > wtedy ani teraz lekarz nie przepisał mi żadnych leków na zbicie cholesterolu.
        > Mnie spadł bez leków. Byłam też prywatnie u kardiologa, też zalecił dietę i ruc
        > h.

Generalnie to powinny być cztery wyniki związane z cholesterolem.
        - Cholesterol sumaryczny: normalny poniżej 5.2, wysoki powyżej 5.2 (mmol/L)
        - Trójglicerydy: normalny poniżej 1.7, wysoki powyżej 1.72 (mmol/L)
        - Cholesterol HDL: normalny powyżej 1.0, niski poniżej 1.0 (mmol/L)
        - Cholesterol LDL: normalny poniżej 3.5, wysoki powyżej 3.5 (mmol/L)

Tak to przynajmniej wygląda u nas. U was mogą być inne jednostki i inne normy.
        Zwróć uwagę, że HDL, czyli "dobry" cholesterol im wyższy tym lepiej.

• xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 17:14
          Siostra ( pielęgniarka) przeliczała mi to jakoś na inne wskaźniki, w każdym razie nie biorę na razie żadnych leków, dobrze się czuję i nie choruje. Nie byłam na zwolnieniu lekarskim z 10 lat.
        • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 19:09
          jeepster napisał(a):

> xstefciax napisała:
          >
          > > Byłam kilka dni temu u lekarza, mam cholesterol 6,2, pół roku temu był 6,
          > 8. Ani
          > > wtedy ani teraz lekarz nie przepisał mi żadnych leków na zbicie choleste
          > rolu.
          > > Mnie spadł bez leków. Byłam też prywatnie u kardiologa, też zalecił dietę
          > i ruc
          > > h.
          >
          > Generalnie to powinny być cztery wyniki związane z cholesterolem.
          > - Cholesterol sumaryczny: normalny poniżej 5.2, wysoki powyżej 5.2 (mmol/L)
          > - Trójglicerydy: normalny poniżej 1.7, wysoki powyżej 1.72 (mmol/L)
          > - Cholesterol HDL: normalny powyżej 1.0, niski poniżej 1.0 (mmol/L)
          > - Cholesterol LDL: normalny poniżej 3.5, wysoki powyżej 3.5 (mmol/L)
          >
          > Tak to przynajmniej wygląda u nas. U was mogą być inne jednostki i inne normy.
          > Zwróć uwagę, że HDL, czyli "dobry" cholesterol im wyższy tym lepiej.
          >
          >
          To wszystko z dupy mam :)
      • boggi_dan Re: Cholesterol to PIKUS - pacz na to!!! 24.10.25, 12:41
        galtomone napisał:

> Nalezy sie o testosteron martwic!!!!!!!!!!
        >
        >
        Terapia testosteronowa. Nie za bardzo w tym wieku. Wątrobę sobie rozwali.
        • galtomone Re: Cholesterol to PIKUS - pacz na to!!! 24.10.25, 12:50
          A sprawdz czy mozna mozg jakos zasilic.. moze sloncem...? przyda ci sie.
      • waga170 Re: Cholesterol to PIKUS - pacz na to!!! 24.10.25, 12:52
        galtomone napisał:

> Nalezy sie o testosteron martwic!!!!!!!!!!

Pobierany od wieprza jest duzo gorszy niz pobierany od zajaca.
    • bywalec.hoteli Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 13:44
      jak to zmierzone?
      • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 13:53
        Linijka :)

Jesli chodzi o cholesterol to niezaleznie czy uważałem czy nie co jem to cały czas mialem 220 j
        (5.7) mimo nadwagi i lubienia jesc.
        Ostatnie wyniki z początku września no i teraz od ponad miesiąca jestem na super restrykcyjnej diecie i sam sie zastanawiam czy spadnie czy nie. W sensie nie jest to absolutnie celem diety ale przy jej okazji dzieją sie rozne rzeczy :)
        • bywalec.hoteli Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 13:54
          a to ja właśnie znam tkaie wskażniki jak 140 czy 180 a 220 to już dużo - na tomiast nie wiedziałem że jakieś 4 czy 5 czy 6

To się da jakoś przeliczać?

A na jakiej jesteś diecie?
          • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 14:04
            Generalnie na diecie zerowej.
            Czyli nie jem raczej nic.
            Rozpacz i żal.
            Kleik ryzowy. Kaszki ryżowe dla niemowląt, nieraz zaszaleje jajkiem, zadnych owoców i świeżych warzyw, 2 dziurki w pasku w miesiac. Cały czas wkurwiony chodzę, ciekawe jak na cholersterol wpłynie
            • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 14:30
              Różne są oceny normy cholesterolu. Amerykańskie i Europejskie : W Europie zaleca się, aby poziom cholesterolu całkowitego nie przekraczał 190 mg/dl, a u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi lub cukrzycą, powinien być niższy niż 175 mg/. Także chrzanienie lekarzy ma swoje granice. Dobrze jest się badać regularnie, bo z choroby układu krążenia sporo ludzi umiera. A ile leży na oddziałach chorób wewnętrznych w szpitalach. Nie tylko badanie krwi, także serce, płuca i wątroba. Bo od wątroby się wszystko zaczyna. I nie musisz pić alkoholu. Wystarczy, że bierzesz jakieś leki lub dopalacze - patrz testosteron.
              • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 19:12
                boggi_dan napisał:

> Różne są oceny normy cholesterolu. Amerykańskie i Europejskie : W Europie zalec
                > a się, aby poziom cholesterolu całkowitego nie przekraczał 190 mg/dl, a u osób
                > z chorobami sercowo-naczyniowymi lub cukrzycą, powinien być niższy niż 175 mg/.
                > Także chrzanienie lekarzy ma swoje granice. Dobrze jest się badać regularnie,
                > bo z choroby układu krążenia sporo ludzi umiera. A ile leży na oddziałach choró
                > b wewnętrznych w szpitalach. Nie tylko badanie krwi, także serce, płuca i wątr
                > oba. Bo od wątroby się wszystko zaczyna. I nie musisz pić alkoholu. Wystarczy,
                > że bierzesz jakieś leki lub dopalacze - patrz testosteron.

Totalne bzdury. Za niski cholesterol szkodzi na przce mozgu.
                Firmy produkujace statyny lobbuja o zanizanie pozimow aby zarabiac ma tym mase kasy.
                Zona ma 230 i nie bierzez statyn . Ja mam podobny i biore najmniejsza dawke bo mialem zawal.
            • bywalec.hoteli Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 23:01
              trypel napisał:

> Generalnie na diecie zerowej.
              > Czyli nie jem raczej nic.
              > Rozpacz i żal.
              > Kleik ryzowy. Kaszki ryżowe dla niemowląt, nieraz zaszaleje jajkiem, zadnych ow
              > oców i świeżych warzyw, 2 dziurki w pasku w miesiac. Cały czas wkurwiony chodzę
              > , ciekawe jak na cholersterol wpłynie

Co się stało? Jelita rozwalone albo wątroba albo trzusktka albo woreczek żółciowy albo jakiś inny narząd?
              • waga170 Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 00:21
                Trypel nie odpowiadaj mu bo bedzie mial sto dalszych pytan i na cala parafie rozglosi. Powiedz mu ze nic nie jesz bo czekasz az sie zagoja rany po usunietych hemoroidach. Przynajmniej ja bym tak odpowiedzial.
                • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 06:36
                  Iii tam
                  Nic poważnego
                  Przewlekłe zapalenie zoladka. Czekam aż mi sie odnowi i odbuduje. 3 msc podobno.
                  • bywalec.hoteli Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 07:02
                    Trypel, trzymaj się zatem przy tej głodówce i wracaj do zdrowia
                    • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 08:43
                      Spoko, poza lekka awitaminoza to ma to duzo zalet. Ale dzięki
          • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 19:10
            bywalec.hoteli napisał:

> a to ja właśnie znam tkaie wskażniki jak 140 czy 180 a 220 to już dużo - na to
            > miast nie wiedziałem że jakieś 4 czy 5 czy 6
            >
            > To się da jakoś przeliczać?
            >
            > A na jakiej jesteś diecie?

T a dyza wartos w ml/l dzielisz przez 38.67...i masz w mmmolach na ml czy cis takiego
        • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:01
          trypel napisał:

> Linijka :)
          >
          > Jesli chodzi o cholesterol to niezaleznie czy uważałem czy nie co jem to cały c
          > zas mialem 220 j
          > (5.7) mimo nadwagi i lubienia jesc.
          > Ostatnie wyniki z początku września no i teraz od ponad miesiąca jestem na supe
          > r restrykcyjnej diecie i sam sie zastanawiam czy spadnie czy nie. W sensie nie
          > jest to absolutnie celem diety ale przy jej okazji dzieją sie rozne rzeczy :)
          >

Większej głupoty już chyba dzisiaj nikt tutaj nie napisze. Norma na cholesterol 200 ??? Kto to wymyślił, kto poddał badaniom? Na jakiej podstawie uważasz, że 200 to norma dla Ciebie? A może 2000 + wiek jest bardziej odpowiednia. Najlepiej nic nie jedz, nic nie rób...żyj energią kosmiczną, jak Stachursky ;)
          • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:05
            Pojebało cie? Gdzie ja cos o normie pisze?
            • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:08
              Nie pojebało!!!, Jeżeli zbijasz cholesterol to chyba do jakiejś wykładni, jakiej???
              • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:12
                Pojebało. Bo nie napisałem ze zbijam tylko ze jest to efekt dodatkowy diety
                • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:14
                  A ta dieta czemu ma służyć i kto Ci taką zalecił?
                  • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:22
                    Lekarze. Ale nie ma to nic wspólnego z cholesterolem.
                    • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:23
                      Rozumiem, dalej nie wnikam, temat zamknięty.
                • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 15:23
                  trypel napisał:

> Pojebało. Bo nie napisałem ze zbijam tylko ze jest to efekt dodatkowy diety
                  > Jest teraz fajny program- Program „Moje Zdrowie” to ogólnopolski, bezpłatny program profilaktyczny zainicjowany przez Ministerstwo Zdrowia w maju 2025 roku, który zastąpił program „Profilaktyka 40 PLUS”. Trzeba wypełnić ankietę na stronach NFZ i przeprowadzić sobie diagnostykę całego ciała. Polecam. Ja już się zapisałem prywatnie na kolonoskopię i gastroskopię, bo coś tam wyszło. Nie duża norma, ale jednak. Bez znieczulenia. Ale opinie dobre ma ten szpital. I tak prywatnie- to kolejka na 10 grudnia.
                  • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 19:19
                    boggi_dan napisał:

> trypel napisał:
                    >
                    > > Pojebało. Bo nie napisałem ze zbijam tylko ze jest to efekt dodatkowy die
                    > ty
                    > > Jest teraz fajny program- Program „Moje Zdrowie” to ogólnopolski, bezpłat
                    > ny program profilaktyczny zainicjowany przez Ministerstwo Zdrowia w maju 2025 r
                    > oku, który zastąpił program „Profilaktyka 40 PLUS”. Trzeba wypełnić ankietę na
                    > stronach NFZ i przeprowadzić sobie diagnostykę całego ciała. Polecam. Ja już si
                    > ę zapisałem prywatnie na kolonoskopię i gastroskopię, bo coś tam wyszło. Nie
                    > duża norma, ale jednak. Bez znieczulenia. Ale opinie dobre ma ten szpital. I
                    > tak prywatnie- to kolejka na 10 grudnia.

Wasi pewnie czytaj co amerykanskie American Heart Association" zaleca..
                    Problem w tym ze w tej organizacji przwie wszyscy naj udzilay w firmach produkujacych statyny.
                    U nas "odwal" na ten temat mija i coraz rzadziej lekarz przywiazuja do tego wage a wszycy raczej uzywja kalkulatora ryzyka ASCVD - gdzie wpisuja dane z testow na cholesterol, cisnieni krwi, wiek i inne ito im daje teoretyczne ryzyko problemow z sercem w ciagu nastpenych ilus tam lat... I sam oceniasz jakie ryzyko tolerujesz.
                    clincalc.com/cardiology/ascvd/pooledcohort.aspx
                    • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 20:07
                      engine8t napisał:

> boggi_dan napisał:
                      >
                      > > trypel napisał:
                      > >
                      > > > Pojebało. Bo nie napisałem ze zbijam tylko ze jest to efekt dodatko
                      > wy die
                      > >
                      >
                      > Wasi pewnie czytaj co amerykanskie American Heart Association" zaleca..
                      > Problem w tym ze w tej organizacji przwie wszyscy naj udzilay w firmach produku
                      > jacych statyny.
                      > U nas "odwal" na ten temat mija i coraz rzadziej lekarz przywiazuja do tego wag
                      > e a wszycy raczej uzywja kalkulatora ryzyka ASCVD - gdzie wpisuja dane z testo
                      > w na cholesterol, cisnieni krwi, wiek i inne ito im daje teoretyczne ryzyko pro
                      > blemow z sercem w ciagu nastpenych ilus tam lat... I sam oceniasz jakie ryzyko
                      > tolerujesz.
                      > clincalc.com/cardiology/ascvd/pooledcohort.aspx
                      Statyna uzależnia. To jest jak narkotyk. Wszyscy lekarze w Polsce zalecają. By mieć święty spokój jakby ktoś odszedł na tamten świat. Ludzie umierają z dnia na dzień z powodu choroby krążeniowej. Warto się badać i to w każdym wieku. Co tego, że ci nic nie dolega. Objawy chorób są ukryte i nagle bęc człowieka nie ma. Moja doktor okazała mi dużo empatii. I położyłem się w szpitalu na 5 dni. Zrobiłem badania na które bym musiał chodzić miesiącami. A tam kompleksowo. Jak dbasz tak masz.
                      • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 20:28
                        boggi_dan napisał:

>. Moja doktor okazała mi dużo empatii. I położyłem się w szpitalu na 5 dni. Z
                        > robiłem badania na które bym musiał chodzić miesiącami. A tam kompleksowo. Jak
                        > dbasz tak masz.

No wlasnie a to dlatego ze macie system ktory nie szanuje czasu pacjentow i ktorego pacjenci nie szanuja.

Lezenie w szpitalu to najdrizsza opcja jaka istnie w systemach zdrowotnych i zeby na zrobinei badan tyle wydaawac? Przeciez dzien pobytu w szpitalu kosztuje NFZ ponad tysiac ZL? I za to placi caly narod ..
                        To tak ja strzelac z $5M rakiety do ruskiego drona :)

JA w swoim systemie ma wszystko pod jednym "parasolem" i wszystkie konieczne badania moga byc zrobione od reki a mniej konieczne stosunkowo szybko. Oczywiscie w szpitalu wszytko zrobia od reki ale za pobyt i taki eprzyspieszone badania ktos placi i to sporo wiec nie ma sensu wyrzucac kasy albo uzywac ile sie da ba ja "osobiscie za to nie place? - place - za swoje i za innych w formie wyzszych skladek i podatkow.
                        • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 20:41
                          Tu niestety masz rację. Ostatnio musiałem zrobic dwa badania w znieczuleniu ogólnym. Pierwsze poszedłem do teścia i sie okazało że oba badania muszą byc wykonywane osobno i ze normy NFZ przewidują na to 3 dni w szpitalu. Zjawiam sie rano np w poniedziałek i dopiero po południu w środę albo w czwartek rano wychodzę.
                          Zadzwoniłem do medicovera i okazało sie ze sie zgodzili pokryć koszt prywatnie.
                          Tydzien wczesniej pobranie krwi (30 min z dojazdem), zaprosili na 17.00 i powiedzieli ze zona musi mnie odebrać bo nie moge prowadzić, o 19.00
                          2 h zamiast 3 dni. Tak sie marnuje kase.
                          • waga170 Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:01
                            To jest wszystko nic w porownaniu z PRL darmowa sluzba zdrowia. Mialem w ostatniej klasie liceum takie jak sie pozniej dowiedzalem nazwy "krypty" w migdalkach, z ktorych czasami wyskakiwalo cos bialego i smierdzacego wiec sie balem ze mi smierdzi z geby. Laryngolog dal skierowanie na usuniecie migdalkow. Poczekalem do lata kiedy musialem odbyc czterotygodniowa studencka praktyke robotnicza (budowa petli tramwajowej, noszenie podkladow i trylinek). Zglosilem sie do szpitala, pierwszy tydzien bylem pod obserwacja (!) typu pomiar temperatury i czy stolczyk byl. Potem operacja BEZ KURWA ZNIECZULENIA!!!.
                            A potem tydzien obserwacji, az jakies strupy wycharkalem i mnie wypuscili. Koszt moj? Zero oczywiscie. Ale pamietam pytanie z "kwestionariusza wpisowego" na dole bylo "for official use only" pytanie i dwa kwadraciki do skreslenia wlasciwego przez personel szpitalai, czy zgon nastapil przed czy po 24-ech godzinach od przyjecia do szpitala. Ale praktyke robotnicza mialem zaliczona !
                            • jeepster Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:14
                              waga170 napisała:

> To jest wszystko nic w porownaniu z PRL darmowa sluzba zdrowia. Mialem w ostatn
                              > iej klasie liceum takie jak sie pozniej dowiedzalem nazwy "krypty" w migdalkach
                              > , z ktorych czasami wyskakiwalo cos bialego i smierdzacego wiec sie balem ze mi
                              > smierdzi z geby. Laryngolog dal skierowanie na usuniecie migdalkow. Poczekalem
                              > do lata kiedy musialem odbyc czterotygodniowa studencka praktyke robotnicza (b
                              > udowa petli tramwajowej, noszenie podkladow i trylinek). Zglosilem sie do szpit
                              > ala, pierwszy tydzien bylem pod obserwacja (!) typu pomiar temperatury i czy st
                              > olczyk byl. Potem operacja BEZ KURWA ZNIECZULENIA!!!.
                              > A potem tydzien obserwacji, az jakies strupy wycharkalem i mnie wypuscili. Kosz
                              > t moj? Zero oczywiscie. Ale pamietam pytanie z "kwestionariusza wpisowego" na d
                              > ole bylo "for official use only" pytanie i dwa kwadraciki do skreslenia wlasciw
                              > ego przez personel szpitalai, czy zgon nastapil przed czy po 24-ech godzinach o
                              > d przyjecia do szpitala. Ale praktyke robotnicza mialem zaliczona !

Ja we wczesnej młodości złamałem kości śródstopia więc wsadzili mnie do szpitala na 3 dni, bo tyle czasu sechł gips na mojej nodze.

• trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:15
                              Tak na oko jak i za PRL tak teraz, marnujemy w państwowej służbie zdrowia jakies 60-70% kasy wlasnie na takie dupokryjki i przedłużanie czasu pobytu bez sensu
                            • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:25
                              waga170 napisała:

> To jest wszystko nic w porownaniu z PRL darmowa sluzba zdrowia. Mialem w ostatn
                              > iej klasie liceum takie jak sie pozniej dowiedzalem nazwy "krypty" w migdalkach
                              > , z ktorych czasami wyskakiwalo cos bialego i smierdzacego wiec sie balem ze mi
                              > smierdzi z geby. Laryngolog dal skierowanie na usuniecie migdalkow. Poczekalem
                              > do lata kiedy musialem odbyc czterotygodniowa studencka praktyke robotnicza (b
                              > udowa petli tramwajowej, noszenie podkladow i trylinek). Zglosilem sie do szpit
                              > ala, pierwszy tydzien bylem pod obserwacja (!) typu pomiar temperatury i czy st
                              > olczyk byl. Potem operacja BEZ KURWA ZNIECZULENIA!!!.
                              > A potem tydzien obserwacji, az jakies strupy wycharkalem i mnie wypuscili. Kosz
                              > t moj? Zero oczywiscie. Ale pamietam pytanie z "kwestionariusza wpisowego" na d
                              > ole bylo "for official use only" pytanie i dwa kwadraciki do skreslenia wlasciw
                              > ego przez personel szpitalai, czy zgon nastapil przed czy po 24-ech godzinach o
                              > d przyjecia do szpitala. Ale praktyke robotnicza mialem zaliczona !

Ja tu mialem podobny problem ale lekarz nie skierowal mnie na operacje ale zalecil podwyzszony poziom higieny jamy ustnej (skrobanie jezyka) plus wyplukiwanie tych "kieszeni" taka plastikowa strzykawka z zakrecona koncowka bo jak mowil w tych miejschc gromadzi sie bakteria ktor sie rodzi na jezyku. I stal sie cud - tzn po niedlugim okresie prob lem zniknal. A ja od tego czasu uzywam skrobaczki jezyka ktory jest rozowy jak .. nie powiem co i zniknal niemily zapach z ust, zniknely biuale kulki i po klopocie a migdaly mam bo to wazny element ochrony organizmu przed chorobami.
                          • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:17
                            trypel napisał:

> Tu niestety masz rację. Ostatnio musiałem zrobic dwa badania w znieczuleniu ogó
                            > lnym. Pierwsze poszedłem do teścia i sie okazało że oba badania muszą byc wykon
                            > ywane osobno i ze normy NFZ przewidują na to 3 dni w szpitalu. Zjawiam sie rano
                            > np w poniedziałek i dopiero po południu w środę albo w czwartek rano wychodzę.
                            > Zadzwoniłem do medicovera i okazało sie ze sie zgodzili pokryć koszt prywatnie
                            > .
                            > Tydzien wczesniej pobranie krwi (30 min z dojazdem), zaprosili na 17.00 i powie
                            > dzieli ze zona musi mnie odebrać bo nie moge prowadzić, o 19.00
                            > 2 h zamiast 3 dni. Tak sie marnuje kase.
                            >

Polski system opieki jest oparty na leczeniu szpitalnym i "panstwowo- prywatnym" jesli chodzi o dzialalnosc lekarzy i nie bedzie latwo to zmienic a to znaczy ze NFZ zawsze bedzie placil ogromne sumy niepotrzebnie i braknie na rzeczy potrzebne. Ale ludzi sie przyzwyczaili ze jak cos wanzego to idziemy prywatnie, placimy ogromen sumu bo nie ma wyjscia..wszyscy tak maja.
                            Ja od poczatkupobytu tutaj porownywalem koszy moje/nasze medyczne - a wiec koszt wykupieni ubezpieczenia, koszt moich udzialow etc - z tym ile wydawalo rodzenstwo i znajomi - "cuzamen do kupy" w stosunku do zarobkow
                            i zawsze wychodzilo to podobnie al najczesciej na nasz akorzysc z jedna podstawowoa roznica ze tu nigdy ni ebylo limitow jesli chodzi o dosttep do procedur czy zabiegow i na nic nie musialem czekac miesiacami.
                            No i u nas do szpital idzie sie tylko wtedy kiedy to absolutni ekonieczne i lezy tylko jak najkrocej.
                            Bo sie okazuje ze taniej jest miec karetki pogotowa w zasiegu 5 minut, ktore w razie czego dowiaza niz trzynac pacjenta w szpitalu gdzie koszt to czesto $1000 nie na dzien ale na godzine i przuchdnei otwarte do 21 gdzie przyjmuje lekarze pajentow "z ulicy" tzn idzisz nie do swojego (bo ten zwykle pacuje do 15 czy 16 ) a do tego (czy tych) co maja dyzur. A to odciaza caly system i SOR - ba za SOR sie juz placi a wiec z tego korzystasz tylko jak musisz.
                            Przed nawet powazna operacja nie kaza sie zgaszac na dzien przed do szpitala ale w domu robisz wszytko co mozliwe aby sie przygotowac a do szpitala zglaszasz sie na godzine czy 2 przed zabiegime na ostatnie "podlaczenia".
                            Bo badani alboratoryjen robie 2 dni przed i wyniki sa w tym samy dniu czy tez musze byc w szpitalu "pod obserwacja" aby przestac jesc po 20 dnia poprzedniego a rano sie umyc srodkami bakteriobojczmi?
                            A po operacji kiedy tylko mozesz jesc i byc odlaczony od kroplowki, wstac i przejsc sie po korytarzu to idziesz do domu. I jakos pacjenci masowo z tego powodu nie umieraja. Oczywisci ez e"lepeij" byc pod obserwcja" lekarza ale czy lepiej znaczy koniecznie?
                            • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:27
                              Dlatego wlasnie nowe prywatne kliniki działają tez dokladnie tak. Dlatego obydwa zabiegi w znieczuleniu ogólnym to bylo ok 2000, w szpitalu wyszłoby 10-12.
                              • qqbek Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:44
                                trypel napisał:

> Dlatego wlasnie nowe prywatne kliniki działają tez dokladnie tak. Dlatego obydw
                                > a zabiegi w znieczuleniu ogólnym to bylo ok 2000, w szpitalu wyszłoby 10-12.
                                >

W Stanach zapłaciłbyś 2000 za dwie tabletki paracetamolu podane w ambulatorium.
                                Więc nie do końca to "tak działa".
                                • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 21:52
                                  Ja nic nie zaplacilem - ubezpieczenie pokrylo. Tylko tyle to kosztuje na wolnym rynku.

Nie myl dwóch różnych rzeczy. NfZ korzystających z prywatnych klinik bylby duzo bardziej wydajny niz pompujący kase w szpitale zarządzane przez ludzi bez pojęcia o zarządzaniu
                                • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 25.10.25, 21:00
                                  qqbek napisał:

> trypel napisał:
                                  >
                                  > > Dlatego wlasnie nowe prywatne kliniki działają tez dokladnie tak. Dlatego
                                  > obydw
                                  > > a zabiegi w znieczuleniu ogólnym to bylo ok 2000, w szpitalu wyszłoby 10-
                                  > 12.
                                  > >
                                  >
                                  > W Stanach zapłaciłbyś 2000 za dwie tabletki paracetamolu podane w ambulatorium.
                                  > Więc nie do końca to "tak działa".
                                  >
                                  >

Skad wiesz?
                                  • qqbek Re: OT/ Cholesterol u faceta 25.10.25, 21:25
                                    engine8t napisał:

> Skad wiesz?

Widziałem rachunki z waszych SOR-ów.
                                    Nie, nie w Internetach, na żywo.
                                    • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 25.10.25, 21:48
                                      qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                                      >
                                      > > Skad wiesz?
                                      >
                                      > Widziałem rachunki z waszych SOR-ów.
                                      > Nie, nie w Internetach, na żywo.
                                      >
                                      >

No mnie tez sie podobaja te rachunki..
                                      Kiedys bedac w szpuitaly widzilaaem rachunek - sam szpital za lozko (bo jesc nie moglem a cal obsluga wystawi osobne rachunki bo onisa Kontraktorami) wystawil rachunek na $1k/godzine... czyli ponad 75k za 3 dni pobytu.
                                      I tam widzialem ze za tabletke acetaminophenu licczyli $20 i za podanie tez $20. A w budynku jest apteka i tam $100 tabletek sprzejaja czhyba za $15.

Ostatnio za procedure - szpital wystawil rachunek na ponad $100k a dostal $30k.. A ja ile z tego? ZERO.
                                      Ale Szpital jest Non-profit wiec te$70 spisal sobie na straty a wiec pomimo ze palc szefom i lekarzom ogrmna kase to podtkow ni eplaca i jeszce od rzadu dostak zapmogi bo nie tylko nie zarabiaj ale jada na stratach.

Obejrzyj sobie ten link co zapodalem Tryplowi - wywiad z Polakiem co robil doktorat na temat amerykanskiej medycyny i z nim sie z zasadzie zgadzam.. Niektore rzeczy sa inne w roznych staanach ale genralnie "lapie" calosc dosc dobrze.
                                      Albo masz tu jeszcze raz dla wygody
                                      youtu.be/fi24ct5T2n0
                                      • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 01:03
                                        W polskich szpitalach, póki nie pójdziesz, to się nie przekonasz. Też brakuje leków. Niektóre ciągną na oparach. Pieniądze z KPO poszły się walić. Ta idiotka mnistra Leszczyna tyko pogłębiła kryzys w lecznictwie i skłóciła środowisko lekarskie. Przez dwa lata większe dno niż za Pisiorów. Do specjalistów bez kasy to nie ma szans. I tak trzeba do niektórych czekać. Choć płacisz..
                                        • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 07:37
                                          Trudno przez 2 lata uzdrowić przewalony 8 letni okres beztroski w służbie zdrowia. Ty, taki obrońca kobiet nie oszczędzisz nawet swojej ziomalki, przeciż Leszczyna to okręg 28 z Częstochowy. Taki bogacz jak Ty i ma problem z dostaniem się do specjalisty? Choć z tym nie mam problemu, na razie na oryginalnych "częściach" 😉
                                          • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 11:49
                                            e-zybi napisał:

> Trudno przez 2 lata uzdrowić przewalony 8 letni okres beztroski w służbie zdrow
                                            > ia. Ty, taki obrońca kobiet nie oszczędzisz nawet swojej ziomalki, przeciż Lesz
                                            > czyna to okręg 28 z Częstochowy. Taki bogacz jak Ty i ma problem z dostaniem si
                                            > ę do specjalisty? Choć z tym nie mam problemu, na razie na oryginalnych "części
                                            > ach" 😉
                                            >
                                            Juz masz problemy z dedukcją. Płace i idę jak potrzeba. Zbadaj sobie prostatę. I zrób badanie krwi. Coś zawsze ci znajdą. Po co w idiotyczne emotki wklejasz.
                                            • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 12:11
                                              Ja problemów z prostatą nie mam i za usługi płacić jeszcze nie muszę 😉 A Ty badaj się, szukaj i licz na łaskę konowałów, jak nie masz co robić.
                  • hukers Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 20:39
                    boggi_dan napisał:

Polecam. Ja już się zapisałem prywatnie na kolonoskopię i gastroskopię, bo coś tam wyszło.

Przypilnuj wymianę rury po kolonoskopii.
                    • trypel Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 20:49
                      Albo niech zaczną od góry. Wtedy bez roznicy.
                      • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 26.10.25, 21:13
                        Badaleś się kiedyś. Ja pierwszy raz. W szpitalu też.pierwszy. Niezapomniane przeżycia.. Bo.jako jedyny byłem na chodzie, a ludzie umierali każdego dnia. Po co cwaniakować jak niewiadomo co kogo spotyka w życiu. Podejście niedorosłych facetów. Którzy myślą, że są śmieszni.
                        • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 10:18
                          boggi_dan napisał:

> Badaleś się kiedyś. Ja pierwszy raz. W szpitalu też.pierwszy. Niezapomniane prz
                          > eżycia.. Bo.jako jedyny byłem na chodzie, a ludzie umierali każdego dnia. Po c
                          > o cwaniakować jak niewiadomo co kogo spotyka w życiu. Podejście niedorosłych f
                          > acetów. Którzy myślą, że są śmieszni.

No tak! "Niezapomniane przeżycia..." Szczególnie przy gastroskopii i kolonoskopii. Trudno po takich badaniach nie być na chodzie ;) Gratuluję dorosłości!
    • engine8t Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 19:08

Znajoma miala ponad 12 a jej 62 letni maz 4.5.
      On zmarl na zawal w wieku 65 a ona zyje do dzisiaj i ma chyba blisko 90-ki.
      Farma usam ze wysoki poziom cholesterolu to choroba a oni maj na to lekarstwo. A to czysta bzdura
      Sam poziom cholesterolu niczego jeszcze nie mowi - nalezy zbadac ile sie go ma osadzonego w zylach.
      Tu obecnie zanim zapisza statyny toi robia test tomografem tzw "calcium score" ( Wskaźnik uwapnienia tętnic wieńcowych) oraz uzywaj kalkulatora ryzyka. (tools.acc.org/ascvd-risk-estimator-plus/#!/calculate/estimate/ ) . Zona ma 6.2 i nie ma zadnych statyn.

A ladowanie statyn bez dokladnego badania to ladowanie kasy Farmie.

• boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 20:16
        engine8t napisał:

>
        > Znajoma miala ponad 12 a jej 62 letni maz 4.5.
        > On zmarl na zawal w wieku 65 a ona zyje do dzisiaj i ma chyba blisko 90-ki.
        > Farma usam ze wysoki poziom cholesterolu to choroba a oni maj na to lekarstwo.
        > A to czysta bzdura
        > Sam poziom cholesterolu niczego jeszcze nie mowi - nalezy zbadac ile sie go ma
        > osadzonego w zylach.
        > Tu obecnie zanim zapisza statyny toi robia test tomografem tzw "calcium score" ( Wskaźnik uwapnienia tętnic wieńcowych) oraz uzywaj kalkulatora ryzyka. (tools.acc.org/ascvd-risk-estimator-plus/#!/calculate/estimate/ ) . Zona ma 6.2 i nie ma zadnych statyn.
        >
        >
        > A ladowanie statyn bez dokladnego badania to ladowanie kasy Farmie.
        >
        > Kobiety narzekają i żyją długo. Facet twardziel milczy i umiera. Zamiast statyn można zastosować preparaty z monakoliną K. Wątrobowcy nie powinni ich brać.
        • waga170 Re: OT/ Cholesterol u faceta 24.10.25, 20:26
          Kalmucki mongole naucz sie mendo pisac tak zebym wiedzial kiedy kogos madrego przestajesz cytowac a zaczynasz srac jakims swoim gownem.
    • bolo2002 Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 08:27
      Jeżeli nie jest aktywny fizycznie-tylko siedzi w fotelu i tv-to cholesterol rośnie. Ponadto-ostatnio zmarło koło mnie 2-ch sąsiadów-babka, która kurzyła wiecej niz paczke papierosów i sasiad-który robił to samo. Pamietajcie- cholesterol zatyka naczynia krwionośne, zwęża zyły i hamuje przepływ krwi . Co trzeba robić- trzeba sie ruszac- nie ważne czy sportowo, czy w ogrodzie, czy przy budowie, czy kopac grzadki- czy w inny sposób- to jest podstawa. A jak ktoś w wieku -dosłownie każdym-nie chce paśc na zawał-to może sobie oczyszczać naczynia z cholesterolu, złogów i wapnia w inny sposób. Ja robię miksturę, o czym juz pisałem- jestem znacznie starszy od tego 62-latka i ta mikstura oczyszcza naczynia tak- że wyniki wszystkich parametrów -łacznie z trójglicerydami są jak u dziecka-takie mam wyniki. A jak ktos nie chce robić tej mikstury- mozecie kupic sobie za jedyne 55 zł 100%-towy sok z granata i pic na czczo. 5 litrów starczy na 3 -m-ce po 100 gram z przerwami. I sprawa załatwiona. tłocznia Świetochłowice. Takie to proste. Nie trzeba wtedy brać żadnych leków-ale dietę trzeba zmienić- bo u tego 62-latka to pewnie i dieta jest zła?
      • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 13:59
        Dziękuję, mnie ta rada też się przyda.
      • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 27.10.25, 14:27
        "Okazuje się, że przeciętna zawartość cholesterolu w blaszce miażdżycowej nie przekracza 1%. Istnieją przypadki osób z chorobą wieńcową serca lub zawałem serca, które mają prawidłowe stężenie cholesterolu. To jasno dowodzi, że cholesterol nie jest głównym sprawcą rozwoju miażdżycy. Decydującą rolę odgrywają komórki reakcji zapalnej, które są aktywowane przez narażenie na wolne rodniki i przewlekły stan zapalny. Te niepożądane zmiany w organizmie wynikają głównie z czynników ryzyka, takich jak nadmierne spożycie węglowodanów w diecie.
        Dodatkowo warto pamiętać, że cholesterol jest niezbędny dla organizmu, ponieważ bierze udział w syntezie hormonów steroidowych, witaminy D oraz budowaniu błon komórkowych. Wysoki poziom cholesterolu nie wynika z nadmiernego spożycia w diecie, ale z nadmiernego wytwarzania przez wątrobę w wyniku przewlekłego stanu zapalnego. Sam cholesterol w wysokim stężeniu nie jest szkodliwy, jest to adaptacja organizmu do stanu zapalnego."
        Czyt. mediccentre.pl/artykul/skad-sie-bierze-miazdzyca-i-co-robic-gdy-badania-ja-potwierdzaja

----
        Z tym cholesterolem to bym jednak nie przesadzał, a konowały niech sie dokształcają!
        • xstefciax Re: OT/ Cholesterol u faceta 28.10.25, 20:06
          Ciekawe rzeczy zapodajesz. Rzadko biorę jakiekolwiek leki.
          • boggi_dan Re: OT/ Cholesterol u faceta 28.10.25, 20:21
            xstefciax napisała:

> Ciekawe rzeczy zapodajesz. Rzadko biorę jakiekolwiek leki.
            Przyjdzie czas, że będziesz brała. Najlepiej to się badaj co jakiś czas. Newsy z neta to o tyłek roztrzaskać.
            • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 29.10.25, 15:06
              boggi_dan napisał:

> Newsy z neta to o tyłek roztrzaskać.

Ja podaję informacje pewne i sprawdzone. Tobie to nikt nie dogodzi, Ty wiesz wszystko, Ty wiesz najlepiej, Ty się nie mylisz. Dziwi mnie tylko jedno, nigdzie nie znajdujesz uznania na forach i wszędzie jadą po Tobie. Weź się ogarnij chłopie, szukasz ze mną zwady i to jest Twój błąd. Nie ten rys intelektualny, ja swojego nigdy nie naginam i nie zniżam się do poziomu Tobie podobnych. Możesz być jedynie moim cieniem...
          • e-zybi Re: OT/ Cholesterol u faceta 29.10.25, 15:14
            Nikogo nie namawiam by z tego korzystał, ale warto choć przeczytać i wziąć pod rozwagę. Medycyna czyni duże postępy w przeciwieństwie do lekarzy. Oni uzależniają pacjentów od leków, tworzą lekomanów i nie zależy im na wyleczeniu, ale leczeniu. Z tego mają kasę, układy z firmami farmaceutycznymi dostarczają im dodatkowych funduszy. Samo życie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka