Dodaj do ulubionych

OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS

27.10.25, 15:51
i łaskawie wyjaśni jak to się stało, po co i o co chodziło.... No bo przeciez na pewno nie o to,żeby podatników i wyborców w chuja robic, prawda???

next.gazeta.pl/pieniadz/7,188932,32356076,kluczowa-dla-cpk-dzialka-sprzedana-u-schylku-wladzy-pis-ostry.html#s=BoxPWD
Obserwuj wątek
    • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 16:54
      No właśnie! Gdzie ten co to klapki ma na oczach, patologię wspiera, na Warszawkę wypady robi i patriotą się jawi? Niech temat obroni, albo do kopania doopę nadstawi!

Czyt. wiadomosci.wp.pl/panstwo-stracilo-strategiczna-dla-cpk-dzialke-zgodzili-sie-na-to-politycy-pis-7214313883568736a
      • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 18:35
        e-zybi napisał:

> No właśnie! Gdzie ten co to klapki ma na oczach, patologię wspiera, na Warszawk
        > ę wypady robi i patriotą się jawi? Niech temat obroni, albo do kopania doopę na
        > dstawi!
        >
        > Czyt. wiadomosci.wp.pl/panstwo-stracilo-strategiczna-dla-cpk-dzialke-zgodzili-sie-na-to-politycy-pis-7214313883568736a
        >
        Ty to pajacyku zrobiłeś się specjalistą od cholesterolu i wszelakich samochodowych specem. Choć ten twój Mustang to tylko w urojeniach. Pajacyku nie nakręcaj się bo ci żyłka pęknie.
        • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 03:33
          Ja przynajmniej coś na ten temat wiem w przeciwieństwie do Twoich wikipediowych wklejek. Ciebie to boli, bo ma boleć i zawsze musisz kilka swoich miernych uwag wtrącić. Ja to olewam, bo jesteś jedynie moim cieniem w krzywym zwierciadle ;)
          • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:37
            e-zybi napisał:

> Ja przynajmniej coś na ten temat wiem w przeciwieństwie do Twoich wikipediowych
            > wklejek. Ciebie to boli, bo ma boleć i zawsze musisz kilka swoich miern
            > ych uwag wtrącić. Ja to olewam, bo jesteś jedynie moim cieniem w krzywym zwierc
            > iadle ;)
            >
            Wyciągasz wiadomości pajacyku z prywatnych forów. Kradniesz zdjęcia z profili społecznościowych. Taka mała gnida z ciebie, oceniasz ludzi, a sam nie jesteś lepszy.
            .
            • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 09:20
              Boli Cię to, będzie jeszcze bardziej boleć. Nic się nie uczysz, jesteś niereformowalny. Co w necie ujrzy światło dzienne nie jest prywatne. Ale Ty o tym nie wiesz, boś gamoń!
    • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 18:42
      galtomone napisał:

> i łaskawie wyjaśni jak to się stało, po co i o co chodziło.... No bo przeciez n
      > a pewno nie o to,żeby podatników i wyborców w chuja robic, prawda???
      Proszę bardzo. Przecież to nie KO odkryło tylko Wirtualna Polska. Może KO już wiedziało już dużo wcześniej, ale jakby afera ujrzała światło dzienne w 2025 np.w czasie kampanii prezydenckiej to na jaw wyszedłby fakt sowitego sponsoringu przez DAWTONA firmy, która zakupiła tę działkę za 22,8 mln PLN R.Trzaskowskiego, a wcześniej też sponsora KO w wyborach do Sejmu w październiku 2023. Co robił przez 2 lata Maciej Lasek, że mu to nie przeszkadzało - widać jak ostro szły prace w budowie CPK. Mają jeszcze 2 lata by tę działkę odkupić za tyle co ją sprzedano 22,8 mln PLN - odkupią? Akurat WP opublikowało to po konwencji PIS. Prokuratora Żurka do boju.
      • marecky81 Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 19:07
        Dawtona nie kupiła tej działki, durniu :D
        • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 20:18
          A kto kupił pajacu. Może sobie wyszukaj wiadomości. Jeśli KOWR faktycznie ma prawo pierwokupu i ta działka rzeczywiście jest potrzebna CKP to wystarczy dokonać odkupu i po sprawie. Sprawa jest chyba jednak bardziej skomplikowana bo Telus się głupio tłumaczy a poseł chyba nie może być aż tak głupi. Z drugiej strony sam kiedyś pisałem, że większość posłów nie grzeszy inteligencją za to cwaniactwa mają w nadmiarze. Sprawa wypłynęła dopiero teraz. To ciekawostka.
          • marecky81 Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 22:21
            A działki od kościoła kupił Pinokio, a nie PiS 🤣
        • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 21:52
          marecky81 napisał(a):

> Dawtona nie kupiła tej działki, durniu :D
          >

Kupił właściciel Dawtony, prywatnie.
          Po to, żeby jako prywatny właściciel być wywłaszczany.
          To co będzie pod kolej będzie musiało być odkupione za jebutnym odszkodowaniem (co mu z nawiązką wynagrodzi te niecałe 23 miliony, które wydał na całość), na pozostałych ~150 hektarach może urządzić parkingi i magazyny (albo sprzedać tym, którzy urządzą tam parkingi i magazyny) i zarobić 15-20 razy tyle, co zapłacił.

Kolejne złodziejstwo PiS, tym razem na lekko ponad ćwierć miliarda złotych dla "krewnych i znajomych królika".
          Zresztą pisałem tutaj o tym, ledwie kilka dni temu.

Za poprzedniego dorwania się do koryta kręcili "aferę gruntową" przeciwko swojemu koalicjantowi... a wyszło, że sami są 100x gorsi.

Rzecz jasna po wyborcach tej partii to spłynie jak woda po kaczce.
          Obrabować państwo polskie z kilkuset milionów, na kilka dni przed oddaniem władzy, to przecież jak przejąć mieszkanie od dziadka i posłać go do DPS - prawe to i sprawiedliwe.
          • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 27.10.25, 22:33
            qqbek napisał:

> marecky81 napisał(a):
            >
            > > Dawtona nie kupiła tej działki, durniu :D
            > >
            >
            >
            > Za poprzedniego dorwania się do koryta kręcili "aferę gruntową" przeciwko swoje
            > mu koalicjantowi... a wyszło, że sami są 100x gorsi.
            >
            > Rzecz jasna po wyborcach tej partii to spłynie jak woda po kaczce.
            > Obrabować państwo polskie z kilkuset milionów, na kilka dni przed oddaniem wład
            > zy, to przecież jak przejąć mieszkanie od dziadka i posłać go do DPS - prawe to
            > i sprawiedliwe.
            > Zdumiewa fakt, że KOWR, już pod obecnym kierownictwem, mimo upływu lat, nie podejmuje działań w celu odzyskania działki, mimo że obowiązujące przepisy na to pozwalają. Czyżby komuś nie zależało na ochronie interesu publicznego? Dawtona to sponsor Platformy i Trzaskowskiego. Sam Trzasku go odwiedził kiedyś. Robią młyn po konwencji PISu. A mieli na to dwa lata. Nigdy nie zbudują CPK i żadnej innej inwestycji. Nabywcą został Piotr Wielgomas, syn Andrzeja i wiceprezes rodzinnej firmy Dawtona. Bzdury Kubuś bzdury.
            • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 04:12
              Nie wiem jak wam, ale mnie nikt lekką ręką nic nie dał. Na wszystko pracowałem sam, nie po to by to co mnie zabrali rozdawali na nieudaczników życiowych i nierobów, bo taki jest elektorat PiS. Wasze dochody z każdym rokiem maleją, a jak się mają emeryci i renciści? Wyruchali was na obniżeniu podatku na 12% bo nie możecie odliczyć składki zdrowotnej, którą podnieśli. I w ten sposób zabrali wam 4320 złotych a dali prezent 13 i 14 emeryturę czyli 2890 złotych. I co? No właśnie 1430 złotych w plecy. Rolnicy też niezadowoleni? A to przecież Szydło podpisała umowę z Mercosur, wprowadziła wam Zielony Ład, zboże z Ukrainy zalało rynek, wyruchali was z cenami skupów. Górnicy płaczą? Kto wam zlikwidował 15 kopalń? Kto sprowadzał węgiel od ruskich pomimo zakazu? Teraz opony będziecie palić? A gdzie byliście jak się wam krzywda działa? Nie dajcie się strzyc jak barany, chyba, że chcecie by ten mały, nędzny człowiek was mamił i głupotą karmił. Jemu już bliżej niż dalej, a kot po nim schedy nie przejmie.
              Gdyby ktoś nie wiedział po co był 14 dniowy rząd Morawieckiego...
      • galtomone Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:27
        boggi_dan napisał:

> galtomone napisał:
        >
        > > i łaskawie wyjaśni jak to się stało, po co i o co chodziło.... No bo prze
        > ciez n
        > > a pewno nie o to,żeby podatników i wyborców w chuja robic, prawda???

> Proszę bardzo. Przecież to nie KO odkryło tylko Wirtualna Polska. [...]

Znaczy to nie bylo swiadome okradanie panstwa i robienie sobie jaj z wyborcow bo odkryala to WP?

Co ty kurwa pierdolisz?

W sensie Telusowi Tusk to kazal sprzedac, zeby miec haka w przyszlosci?

WTF??? Ty soe kurwa dobrze czujesz?

Ja nie pytam kto odkryl tylko kto i dlaczego sprzedal.
        • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:48
          Dla tępej gawiedzi platformerskiej jest okazja aby się trochę podżywiła. Tępi nie mający pojęcia ludzie powtarzają, co guru rzuci im aby trwała jak nie ma chleba, to wystarczy im byle. Gdzie było przez dwa lata CBA. I sam szef tego burdelu CPK Lasek? Jarzysz to czy się niezdrowo podniecasz?
          • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 09:15
            boggi_dan napisał:

> Dla tępej gawiedzi platformerskiej jest okazja aby się trochę podżywiła. Tępi n
            > ie mający pojęcia ludzie powtarzają, co guru rzuci im aby trwała jak nie ma chl
            > eba, to wystarczy im byle. Gdzie było przez dwa lata CBA. I sam szef tego burde
            > lu CPK Lasek? Jarzysz to czy się niezdrowo podniecasz?

Odnoszę wrażenie, że ty naprawdę jesteś dobrym uczniem tego Gargamela z kotem. Ale jego wyborcy tak już mają, stary bredzi, reszta łyka temat w ślepo. Czy to może dziwić? Nie, nieróbstwo tak już ma!
          • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 31.10.25, 04:24
            boggi_dan napisał:

> Dla tępej gawiedzi platformerskiej jest okazja aby się trochę podżywiła. Tępi n
            > ie mający pojęcia ludzie powtarzają, co guru rzuci im aby trwała jak nie ma chl
            > eba, to wystarczy im byle. Gdzie było przez dwa lata CBA. I sam szef tego burde
            > lu CPK Lasek? Jarzysz to czy się niezdrowo podniecasz?

Tak tylko na marginesie sprawy dla tępawej gawiedzi pisowskiej...
            "Politycy PiS mają dać odpór medialny politykom koalicji w sprawie sprzedaży działki pod CPK. W tym celu powstał specjalny "brief partyjny" - tzw. przekaz dnia - który ma być powielany w wypowiedziach publicznych. Dotarliśmy do dokumentu. Są w nim zapisy - stanowiące trzon narracji partii - które zdaniem polityków PiS mają być problematyczne dla polityków obecnej władzy."
            wiadomosci.wp.pl/tajny-przekaz-dnia-pis-tak-maja-tlumaczyc-sie-ze-sprzedazy-dzialki-pod-cpk-7216460047280736a
    • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 07:06
      Z cyklu "wieści gminne i inne".
      Jednego z posłów Konfy (o ciekawie i bardzo polsko brzmiącym nazwisku) zatrzymano w trakcie odbierania sobie reparacji za Potop szwedzki.
      Niestety Ikea wartość zajumanego towaru wyceniła na ledwie 400 złotych, a poseł nie zasłonił się immunitetem i przyjął mandat.
      Dobrze, że choć Memcen stanął na wysokości zadania i już kolegi broni, że "to nie jego ręka była" (tzn. że nie zauważył, że mu się ładne parę produktów nie nabiło na kasie samoobsługowej) 😂
      • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:04
        Oni wszyscy siebie warci. A głupi naród wybiera takich idiotów łudząc się, że coś przy tym ugra. Nie żałuję marketów, kasy samoobsługowe kuszą do takich poczynań. Markety redukują składy personalne, więc straty muszą mieć. Byłem świadkiem gdy w Biedronce na zmianie w sobotę była kierowniczka i dwie pracownice, szok!
        • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 09:38
          e-zybi napisał:

> Oni wszyscy siebie warci. A głupi naród wybiera takich idiotów łudząc się, że c
          > oś przy tym ugra. Nie żałuję marketów, kasy samoobsługowe kuszą do takich poczy
          > nań. Markety redukują składy personalne, więc straty muszą mieć. Byłem świadkie
          > m gdy w Biedronce na zmianie w sobotę była kierowniczka i dwie pracownice, szok
          > !

Do Biedry nie chodzę.
          Nie interesuje mnie slalom między paletami.
          Bywam za to często w Kauflandzie/Lidlu/Dino i zauważam tą samą prawidłowość.

Najlepsze w całej tej historii są dwa smaczki:
          1. Konfiarze to przecież zwolennicy turbokapitalizmu, wyznawcy "świętej własności prywatnej", a tu taki blamaż - zajumanie kilkunastu przedmiotów należących do wielkiego koncernu (który sporą część asortymentu produkuje w Polsce, a więc argument o obronie przed obcym kapitałem też odpada).
          2. Memcen nie wytrzymał i musiał napisać, że to wcale nie była ręka posła B, tylko wina kasy, która cudownym zrządzeniem nie zeskanowała (nie jednego, ale wielu kodów kreskowych).

A może on z tych kapitalistów, co to uważają, że pierwszy milion trzeba ukraść?
          Jak tak, to go trzeba na jakieś szkolenie do PiS wysłać, tam wiedzą, jak kraść setki milionów, a nie setki złotych. Po 400 złotych dziennie to mu z dekadę zajmie zebranie miliona, koledzy z PiS by go nauczyli, jak kraść miliony, a do tego za państwowe sobie jeszcze ładne ząbki zrobić.
          • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 09:47
            qqbek napisał:

> A może on z tych kapitalistów, co to uważają, że pierwszy milion trzeba ukraść?
            > Jak tak, to go trzeba na jakieś szkolenie do PiS wysłać, tam wiedzą, jak kraść
            > setki milionów, a nie setki złotych. Po 400 złotych dziennie to mu z dekadę zaj
            > mie zebranie miliona, koledzy z PiS by go nauczyli, jak kraść miliony, a do teg
            > o za państwowe sobie jeszcze ładne ząbki zrobić.

Myślę, że w myśl zasady grosz do grosza...Pójście na rympał budzi podejrzenia, a Konfa stara się wykazywać większą inteligencję niż wyznawcy starszego pana. Czy to coś zmienia? Nie, złodziej jest zawsze złodziejem i nic go nie tłumaczy.
            • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 11:22
              e-zybi napisał:

> Myślę, że w myśl zasady grosz do grosza...Pójście na rympał budzi podejrzenia,
              > a Konfa stara się wykazywać większą inteligencję niż wyznawcy starszego pana. C
              > zy to coś zmienia? Nie, złodziej jest zawsze złodziejem i nic go nie tłumaczy.

A czym jest oszukiwanie przy kasie samoobsługowej, jak nie pójściem "na rympał"?
              Przynajmniej jedno poseł B. wiedział - do 800 zeta to tylko wykroczenie, występek jest powyżej tej kwoty (limit podwyższyło PiS, z 200 złotych, bo się zdarzało, że im sutenera sadzali za marne dwie flaszki szkockiego "chleba w płynie" - ku zgrozie sprzedawców, którzy po tych podwyżkach zaczęli rzecz jasna notować wyższe straty).

Ale kradzież jest kradzież - nawet jak zajumasz z pracy spinacze biurowe, albo papier do ksero, to jest to kradzież.
              Nie ważne, czy kilka pierduł z Ikei, czy warta 300 baniek ziemia Skarbu Państwa, żeby znajomego (i zapewne pośrednio i siebie) utuczyć.
      • galtomone Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:28
        qqbek napisał:

> Z cyklu "wieści gminne i inne".
        > Jednego z posłów Konfy (o ciekawie i bardzo polsko brzmiącym nazwisku) zatrzyma
        > no w trakcie odbierania sobie reparacji za Potop szwedzki.

Usilujesz przykryc walek PiS Konfa i zmienic temat?

O to Cie nie podejrzewalem 😈😂
        • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:57
          galtomone napisał:

>Usilujesz przykryc walek PiS Konfa i zmienic temat?

>O to Cie nie podejrzewalem 😈😂

Źle mnie zrozumiałeś, byłbym ostatnim co by to uczynił!
          • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 11:53
            e-zybi napisał:

> galtomone napisał:
            >
            > >Usilujesz przykryc walek PiS Konfa i zmienic temat?
            >
            > >O to Cie nie podejrzewalem 😈😂
            >
            > Źle mnie zrozumiałeś, byłbym ostatnim co by to uczynił!
            >

Ale to pierwszy sukces Konfederacji na arenie międzynarodowej.
            Może nie odzyskali Zbroi Władysława IV, rękopisów Mikołaja Kopernika, czy żadnej z bibliotek splądrowanych w trakcie Potopu, ale byli bliscy odebrania reparacji wojennych, w postaci:

- patelni,
            - pokrywki do patelni,
            - fartucha kuchennego,
            - 2 opakowań torebek strunowych,
            - (uwaga grubo - Szwedzi się po tym nie podniosą, jak Polska po Potopie!) serwisu obiadowego,
            - czegoś tam na USB,
            - 2 kabli USB.

Gdybym był Konfederastą, to bym z dumą 11 listopada poszedł drzeć japę na organizowanym przez nich zlocie, walnąć pół litra, szczać w przejściach podziemnych, zjeść dobrego kebaba od araba z Chmielnej - cud nie życie.
            Nawet bym sobie transparent zrobił - "Jako Konfederasta jestem dumny z postawy posła B.! Śmierć klopsikom w sosie żurawinowym!"
        • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 11:25
          galtomone napisał:

> Usilujesz przykryc walek PiS Konfa i zmienic temat?
          >
          > O to Cie nie podejrzewalem 😈😂

Usiłuję jedynie wskazać, że z "jednego pieca chleb jedzą" - tak w PiS, jak i w Konfederacji.
          Jedyna różnica to to, że Konfederaci to butów gangusom z PiS niegodni czyścić - są jak przedszkolaki we mgle przy gościach z MBA (choćby z Collegium Tumanum).
          • galtomone Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 12:03
            qqbek napisał:

> galtomone napisał:
            >
            > > Usilujesz przykryc walek PiS Konfa i zmienic temat?
            > >
            > > O to Cie nie podejrzewalem 😈😂
            >
            > Usiłuję jedynie wskazać, że z "jednego pieca chleb jedzą" - tak w PiS, jak i w
            > Konfederacji.
            > Jedyna różnica to to, że Konfederaci to butów gangusom z PiS niegodni czyścić -
            > są jak przedszkolaki we mgle przy gościach z MBA (choćby z Collegium Tumanum).
            >
            >

Nie no stary....

Po pierwsze Konfiarz to jednak nie okradal mnie, tylko prywatna firme.
            Po drugie (jesli to faktycznie nie jakis glupi blad) to raczej nie wina konfiarza, tylko na terapie czeba isc, skoro ma takie potrzeby (przeciez nie zpowodu kasy to robi).

PO TRZECIE - NO MIERZMY SKALE - straty Ikea przy stratach skarnu panstwa (NAS!!!) to nawet drobne nie sa.
            • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 12:11
              galtomone napisał:

> Nie no stary....

Ja sobie jaja robię, dobrze się przy tym śmiejąc, a ty wszystko bierzesz wszystko na poważnie, jak jakiś grabarz.

> Po pierwsze Konfiarz to jednak nie okradal mnie, tylko prywatna firme.

Kradzież jest kradzieżą.
              Nieporadne "tłumaczenie" kradzieży jest najśmieszniejsze u złodziei.

> Po drugie (jesli to faktycznie nie jakis glupi blad) to raczej nie wina konfiar
              > za, tylko na terapie czeba isc, skoro ma takie potrzeby (przeciez nie zpowodu k
              > asy to robi).

(P)oseł ma w tym kraju 13,5 pensji brutto (+4 diety)... to nie jest krezus.

> PO TRZECIE - NO MIERZMY SKALE - straty Ikea przy stratach skarnu panstwa (NAS!!
              > !) to nawet drobne nie sa.

No to mierzmy skalę żenadometrem.
              Słyszysz tłumaczenia PiS z wałku z ziemią z KOWR - skala na czerwonym, w końcu po nich się i tak tego spodziewałeś.
              Czytasz Mentzena jak nieudolnie tłumaczy partyjnego kolegę z pospolitej kradzieży - żenadometr poza skalą.
              • galtomone Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 12:53
                Jakby dla jasnosci krytyki i wkurwu nie laczylbym tcyh rzeczy...

Sorr, ale mi to symetryzmem zalatuje i jakos "usprawiedliwia" walek na 380 baniek.
                • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 13:09
                  galtomone napisał:

> Jakby dla jasnosci krytyki i wkurwu nie laczylbym tcyh rzeczy...

Jak tam sobie życzysz, nie dworuję już z Konfy w tym wątku, choć naprawdę śmiesznie im wyszło.

> Sorr, ale mi to symetryzmem zalatuje i jakos "usprawiedliwia" walek na 380 bani
                  > ek.

To nie symetryzm, to realizm.
                  Widzisz, Konfa pielęgnuje wizerunek prawych i uczciwych rycerzy (to ostatnie od zakutych łbów zapewne) prawicy, którzy są czyści jak niemowlęca buzia Bosaka i niepokalani (jak buzia Mentzena głębszą refleksją).
                  PiS kradło miliardy i wcale się z tym nie kryło - i co?
                  Nadal ma ponad 20% w sondażach, bo "przynajmniej się dzielili" co te 20+% czyni wspólnikami w ich zbrodniach, a więc i wiernymi fanami partii.
                  Z Konfą, która urosła na trzecią, brunatną siłę polityczną w kraju tak już wesoło nie jest. To partia 20 czy 30-letnich inceli, którzy mają się za "self-made-manów", otumanieni są jadem narodowokatolickiego bełkotu i brzydzą się wyciąganiem łapek po cudze. Wyborcy PiS wybaczą swoim idolom wszystko (dowód - niedawne wybory prezydenckie), bo sami chcieliby kraść tak, jak ich idole. Wyborcy Konfy, czego bym niemiłego powyżej o nich nie napisał, to jednak bardziej "ideowcy" i nawet drobna kradzież sklepowa, bardzo nieumiejętnie wytłumaczona przez szefa, staje się dla Konfy sporym problemem wizerunkowym.
      • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:51
        qqbek napisał:

> Z cyklu "wieści gminne i inne".
        > Jednego z posłów Konfy (o ciekawie i bardzo polsko brzmiącym nazwisku) zatrzyma
        > no w trakcie odbierania sobie reparacji za Potop szwedzki.
        > Niestety Ikea wartość zajumanego towaru wyceniła na ledwie 400 złotych, a poseł
        > nie zasłonił się immunitetem i przyjął mandat.
        > Dobrze, że choć Memcen stanął na wysokości zadania i już kolegi broni, że "to n
        > ie jego ręka była" (tzn. że nie zauważył, że mu się ładne parę produktów nie na
        > biło na kasie samoobsługowej) 😂
        >
        No i ? Tusek się zbulwersował. Dobry jest ten Tusek.
        Jak i Nowaka miliony w nogach i stołu, to Nowak politycznie atakowany i niewinny, a tu złodziej bo nie słyszał że mu się towar na kasę nabił.
        Ale czego spodziewać się po człowieku który trzyma Lorda konia na uprzęży.
        My tu przytulamy miliony, a wy ganiajcie króliczka któremu przykleiły się drobne złotówki.
        • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 09:06
          Bredzisz zawieszony na państwowej rencinie, mieć prezesa za idola to wstyd ;)
    • bolo2002 Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 08:09
      Jak nie wiadomo -o co chodzi to zawsze chodzi o kasę. A na ten temat - publikatory kłamia albo całej prawdy nie piszą. Pamietacie zapewne- ze najwiekszym specjalista od działek w PIS był Morawiecki. On był specjalista od działek kościelnych -kupował/ albo lepiej - dostawał od biskupa za 1 zeta a sprzedawał za 15 zeta. ale zepewne w temacie tej działki CPK wystepował jako doradca. A zołnierzem wykonujacym wyrok był Telus-ten sam Telus-który nielegalnie sprowadził do Polski 600 tys ton zboża z Ukrainy i niby nic nie wiedział na ten temat. Pózniej udawał miesiacami- że próbuje odkrecic to zł. W tym samym czasie kolesie z PIS-u liczyli w swoich spółkach zyski. A polski rolnik padł z cenami zboża. Ale przecież nic bez wiedzy miłosciwie im panujacego Kurdupla sie nie działo. Generalna teza Skundlonego Kaczora była prosta- im wiecej mamy kasy tym jestesmy i bedziemy niezniszczalni. Wiec złodziejstwo u Kaczora było powszechne i tak przez 8 lat Polskę rozkradano. A działka pod CPK/ zupełnie zbedna inwestycja !/- była ostatnim akordem złodziejstwa tej formacji- przed abdykacją . Ot i tyle. Teraz rzad KO zapłaci za nia wielokrotnie wiecej-taki bedzie efekt. Wniosek: dajcie PIS-owi władzę- a oni puszczą was w skarpetkach tylko .
      • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 09:41
        Można mieć chorobliwą obsesję na tle PiS i jednocześnie klasę deski klozetowej, ale premier publicznie epatujący jednym i drugim jak byle pijany sieciowy troll, to jest tragedia. Nie dla niego. Dla nas.
        Sklepy wyposażone w kasy samoobsługowe mają monitoring. Premier nie musi go wyręczać i nigdzie indziej na świecie tego nie robi. Zamiast zajmować się detalami powinien raczej pochwalić się, że jego rząd po I półroczu zajął drugie miejsce w Europie. Tyle, że w szybkości zadłużania kraju ....
        • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 10:03
          Uważam, że krótkowzroczność ma też jakieś granice, ale nie Twoja. I to można skorygować, ale należy udać się do odpowiedniego lekarza. Mrużenie oczu to nie dobre rozwiązanie, nie na dłuższą metę.
          • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 10:35
            e-zybi napisał:

> Uważam, że krótkowzroczność ma też jakieś granice, ale nie Twoja. I to można sk
            > orygować, ale należy udać się do odpowiedniego lekarza. Mrużenie oczu to nie do
            > bre rozwiązanie, nie na dłuższą metę.
            >
            To to masz jakiegoś pierdolca z tymi wpisami. Musisz więcej naklepać tych postów. Pobudzony jesteś jakbyś coś brał. Już w nocy nie mogłeś spać. Wszędzie cię pełno, teraz na auto moto. Wrzuć se luza i udaj się do miejsca zamieszkania i daj od siebie odpocząć.
            • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 12:11
              Nie ja mam pierdolca tylko Ty. Gdzie ja to i Ty, zajmij się czymś, znajdź sobie jakąś kobietę, przeleć ją, albo idź na spacer i przestań za mną łazić. To nudne się staje i mnie już nie bawi. Ile się można tak dopieprzać z nudów rencisto, bez powodu.
    • mocny_gaz Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 10:34
      rwerwer
    • galtomone CPK = ????? KTO WIE? 😁 28.10.25, 12:55
      wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32359314,premier-o-aferze-z-dzialka-pod-cpk-od-teraz-caly-pis-kradnie.html#s=BoxOpImg1

CPK = CAŁY PIS KRADNIE

Coraz trudniej mowic, ze to nie prawda....

Moze czas by zmienili nazwe na PLLR - partia ludzi lepkich rak...

o czlonkow bedzie latwiej i caly program od razu jasno w nazwie zawarty...
      • e-zybi Re: CPK = ????? KTO WIE? 😁 28.10.25, 13:11
        Tyle przewałów co przez te 8 lat rządów Pis nie było nigdy. Kradli bo im się po prostu należało. Z KK zrobili sobie zasłonę dymną i w imię "sprawiedliwości" naiwnych karmili swoimi "mondrościami". Dziwne tylko, że jeszcze nikt dla przykładu nie siedzi, ale cierpliwości...
        • marecky81 Re: CPK = ????? KTO WIE? 😁 28.10.25, 13:43
          Jest passata Dawtona za 6,20 i jest passata Pudliszki za 7,60. Którą passatę kupuje tania(nomen omen)rada?
          • e-zybi Re: CPK = ????? KTO WIE? 😁 28.10.25, 13:46
            Jeżeli myślisz prawidłowo to dobrze myślisz ;)
          • qqbek Re: CPK = ????? KTO WIE? 😁 28.10.25, 14:13
            marecky81 napisał(a):

> Jest passata Dawtona za 6,20 i jest passata Pudliszki za 7,60. Którą passatę ku
            > puje tania(nomen omen)rada?
            >

Pudliszki to Amerykanie z Heinz.
            Dawtona to polski właściciel.

Więc myślę, że kupuje passatę z Winiar, bo ta należy do Nestle, która wspiera reżim Putina (i ma wiele innego za uszami).
          • boggi_dan Re: CPK = ????? KTO WIE? 😁 28.10.25, 15:27
            marecky81 napisał(a):

> Jest passata Dawtona za 6,20 i jest passata Pudliszki za 7,60. Którą passatę ku
            > puje tania(nomen omen)rada?
            >
            Dekoder tu na początku, nie jarzyles o co chodzi i na ematce durne pytania zadajesz. Psychol bywalca jedynie. A ten drugi znudzony swoim życiem.
            • e-zybi Re: CPK = ????? KTO WIE? 😁 28.10.25, 15:31
              Bycie inteligentnym jest zobowiązujące. Wszyscy czekają, że palniesz coś głupiego/JJ
        • wislok1 Re: CPK = ????? KTO WIE? 😁 29.10.25, 20:47
          No i Szweda okradl, zemsta za Potop
    • trypel Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 17:20
      Jakby ktos nie przeczytal jeszcze
      wpolityce.pl/polityka/744304-sensacyjny-zwrot-ws-dzialki-kowr-oswiadczenie-wielgomasa
      • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 18:17
        trypel napisał:

> Jakby ktos nie przeczytal jeszcze
        > wpolityce.pl/polityka/744304-sensacyjny-zwrot-ws-dzialki-kowr-oswiadczenie-wielgomasa
        >
        > Pisałem o tym wyżej. To kapiszon by przykryć zmianę Platformy na Kało i połączyć się z Nowoczesnymi i ich długami. Dzisiaj Żurek ściga Ziobro. I tak się to buja.
      • galtomone Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 18:26
        Zobaczymy. Wiesz, oświadczać to każdy może wszystko...
        • trypel Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 18:39
          Sfałszować akt notarialny przyznający prawo do odkupienia za taka sama kwotę państwu tez?
          Nie podważasz ze gosc dzierżawił ten grunt od wielu lat? Że starał sie o wykup jako dzierżawca?
        • e-zybi Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 18:53
          Najciekawsze jest to, że sp. Dawtona nie była stroną umowy kupna od KOWR działki w Zabłotni. Działkę w Zabłotni kupił wiceprezes spółki Piotr Wielgomas jako osoba fizyczna, spółka się od tego przetargu odcina. To jeszcze bardziej śmierdzi i budzi różne podejrzenia.
          • trypel Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 28.10.25, 19:02
            Dlaczego?
    • qqbek Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 29.10.25, 20:23
      Wychodzi, że nie tylko były minister rolnictwa, pan T.
      Pan Daniel O., były prezes wielkiego koncernu, a wcześniej wójt Pcimia w Małopolsce, przepisał na syna kilka działek, przez przypadek położonych w gminie Choczewo (Województwo pomorskie), gdzie (zapewne również przez przypadek) budują pierwszą polską elektrownię atomową.

KOWR mógł je odkupić.
      Ale zrezygnował.
      Akurat w początkach grudnia 2023 r., na trochę ponad tydzień przed utratą władzy przez PiS.

Jeszcze jakieś pytania, po co im był ten "rząd bez większości"?
      Nie nakradli się dość od wyborów w październiku i musieli mieć te kilka tygodni, żeby sfinalizować przekręty.
      • boggi_dan Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 29.10.25, 20:55
        A nic o aferze z Dawtona. Okazało się kapiszonem. Dwa lata czekali na to by przykryć konwencję PIS. A mogli już dawno odkupić grunty. Taka potężna afera nie może zniknąć po zaledwie jednym dniu. Niesamowite. Obajtek kupił działki od osoby prywatnej po cenie rynkowej i to nie w miejscu gdzie miała powstać elektrownia a jedynie w rejonie.
        Czy poprzedni właściciel działek gdyby ich nie sprzedał też dziś byłby oskarżany o niecne cele?
        Decyzje zatwierdzające przekazanie działek na fundacje rodzinną zapadły 20 grudnia 2023 a więc już po objęciu władzy przez KO.. Złodzieje z mojego miasta. Bartłomiej Sabat jest podejrzany o korupcję. Polityk KO miał się dopuścić przestępstw najpierw jako wiceprezydent Częstochowy, potem jako wicemarszałek województwa śląskiego. Sąd zdecydował, że zostanie w areszcie do 22 marca.. Już wyszedł, ale sprawa dalej się toczy. CBA zatrzymało w środę przewodniczącego Rady Miasta Częstochowy Łukasza Banasia z (KO). Chodzi o śledztwo w sprawie korupcji, w którym głównym podejrzanym jest Bartłomiej Sabat. — były wiceprezydent miasta i wicemarszałek województwa śląskiego. Banaś też jest dyrektorem WORD. Zarzucają mu korupcję i pranie brudnych pieniędzy.
        • galtomone Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 31.10.25, 12:47
          boggi_dan napisał:

> A nic o aferze z Dawtona. Okazało się kapiszonem.

taaa....

🏗️ Status ziemi, którą KOWR ma odkupić od Piotra Wielgomasa
          Sprawa działki w Zabłotni, kluczowej dla budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK), wciąż budzi emocje i nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać.

🧭 Co się wydarzyło?
          Pod koniec rządów PiS, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) sprzedał działkę Piotrowi Wielgomasowi, wiceprezesowi firmy Dawtona.

Działka ta okazała się strategiczna dla inwestycji CPK – znajduje się w miejscu planowanego pasa startowego.

W umowie sprzedaży zastrzeżono prawo odkupu przez Skarb Państwa, co miało zabezpieczyć interes publiczny.

📝 Co zrobił KOWR?
          29 października 2025 r. szef KOWR, Henryk Smolarz, poinformował, że instytucja formalnie wystąpiła do Piotra Wielgomasa z pytaniem o zgodę na odkupienie działki.

KOWR zapewnia, że ma zabezpieczone środki finansowe na realizację transakcji, jeśli właściciel wyrazi zgodę.

🧩 Gdzie są komplikacje?
          Wielgomas nie wyraził zgody na odsprzedaż działki. Podczas spotkania z KOWR latem 2025 r. nie zadeklarował chęci współpracy.

Sprawa stała się przedmiotem sporu politycznego – opozycja mówi o „aferze”, a sam Wielgomas twierdzi, że padł ofiarą nagonki.

KOWR może próbować odzyskać działkę innymi środkami prawnymi, ale to wymagałoby dłuższej procedury.

🕒 KOWR ma jeszcze około 3 lata, by skorzystać z prawa odkupu – ale tylko jeśli spełnione zostaną warunki umowy:
          ✅ Termin odkupu: Skarb Państwa ma prawo odkupu przez 5 lat od daty sprzedaży (czyli do 2028 r.).

✅ Cena odkupu: Odkup musi nastąpić po cenie z dnia sprzedaży, powiększonej o udokumentowane nakłady poniesione przez nabywcę.

✅ Cel publiczny: Odkup może nastąpić wyłącznie w celu realizacji inwestycji publicznej (np. budowy CPK).

✅ Forma prawna: KOWR musi złożyć pisemne oświadczenie woli odkupu, zgodne z zapisami umowy.

✅ Zgoda właściciela: Choć umowa przewiduje prawo odkupu, jego realizacja wymaga współpracy właściciela — np. udostępnienia dokumentacji nakładów.
          • trypel Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 31.10.25, 13:03
            Termin odkupu: Skarb Państwa ma prawo odkupu przez 5 lat od daty sprzedaży (czyli do 2028 r.).

To ile czasu juz zmarnowali? Pewnie nic o tym nie wiedzieli. Biedni tacy bo pracują jak szef na 30% tylko.
            • galtomone Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 31.10.25, 16:31
              Wiesz... brzmisz toche (moze nie do konca nie slusznie, ale... first things first..) jak w sytuacji, gdyby Ci ukradli auto i policja dlugo szukala nimznalzla, to pretensje mialbys glownie do policji, ze dlugo szukala a nie do goscia co cie okradl. Tak jakby (skoro mamy policje) to okradanie bylo ok jak dlygo nie dasz sie zlapac.

Mnie to dziwnie brzmi co piszesz.

Nie wazne, ze kradli, wazne, ze ci marnie rozliczaja.... A moze jakby tamci nie kradli to ci by nie musieli?
              • trypel Re: OT - kto tu jest głównym obrońcą PiS 31.10.25, 16:41
                A kogo ta policja miala szukać skoro od początku bylo wiadome kto od kogo kupil? I kto okradł kogo? Ja bym sie bardziej zastanowil dlaczego akurat teraz zostało to wyciągnięte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka