Dodaj do ulubionych

Nowe Twingo

09.12.25, 11:21
Wlazłem na stronę Renault, żeby sprawdzić coś w kwesti R5 i R4, i... OMFG! Wypuścili nowe Twingo. Elektryczne oczywiście. I wygląda prawie identycznie jak stare, tylko ma drugą parę drzwi z tyłu. A to było chyba najfajniejsze małe autko najntisów. I będzie w IT do kupienia (z dopłatami) za 10k. Szkoda, że znowu się na te dopłaty nie łapię, bo już bym zamawiał... AAAA!!!

Qqbek: dla ciebie niestety za duży - 3,7 długości.
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 09.12.25, 11:27
      AAAAA!!! I ma wajchę "skrzyni biegów" tzn. wyboru kierunku jazdy przy kierownicy! Taką dużą, hamerykanską! Zakochałem się bezgranicznie!
      • trypel Re: Nowe Twingo 09.12.25, 11:59
        Piekne. Ale skad 10 jak mialy byc okolice 20?
        • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 09.12.25, 12:14
          11k dopłat dla klientów z ISEE (Indicatore della Situazione Economica Equivalente - współczynnik wyliczany na podstawie twojego majątku, dochodów oraz liczby osób w rodzinie) poniżej €30k. 9k - dla ISEE 30-40k. No ja niestety jestem powyżej.
          • trypel Re: Nowe Twingo 09.12.25, 12:24
            Aaa czyli ewentualnie u nas trzeba poczekac na oferty wynajmu I moze na wersje ze szmacianym dachem. To juz byloby prawdziwe twingo
            • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 09.12.25, 12:46
              Co ciekawe, takie e-Upy jak ma qqbek, dalej wystawiane są na Autoscout za 11-12k. Za 4-5 letni samochód. Kto to teraz kupi?
              • qqbek Re: Nowe Twingo 09.12.25, 21:03
                vogon.jeltz napisał:

> Co ciekawe, takie e-Upy jak ma qqbek, dalej wystawiane są na Autoscout za 11-12
                > k. Za 4-5 letni samochód. Kto to teraz kupi?

Proste - ci, którzy wolą VW, a nie mają co liczyć na dopłaty. Akurat te miejskie "trojaczki" wyszły VW nadspodziewanie dobrze, a wszelkie części mechaniczne poza bezpośrednio związanymi z układem napędowym mam takie same, jak w dostawczej wersji benzynowego up-a (sprawdzone przy okazji łączników stabilizatora).
                I wypraszam sobie 4- czy 5-latka, odkurzacz ma 3 skończone pod koniec kwietnia ;-)

Zresztą - Twingo (co słusznie zauważył Trypel) ma 10 cm więcej niż odkurzacz, nieznacznie mniejszą moc, dużo mniejszy moment i porównywalny, choć 10km większy niż u mnie, deklarowany zasięg (co ciekawe, przy 5kWh mniejszej bateryjce niż moja, ale nowocześniejszej, bo już LFP, więc ciekawy jestem, jak to "w praniu" wyjdzie z tym zasięgiem) - a więc nie dla mnie. Choć wygląda zajefajnie.
            • trypel Re: Nowe Twingo 09.12.25, 12:46
              Piatka jest ponizej 500 w wynajmie wiec twingo moze byc ponizej
          • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 10.12.25, 21:46
            Swoją drogą to jest ciekawe, jak prawicowy - niektórzy mówią "faszystowski" - rząd zabiera bogatym (w podatkach - Włochy są opodatkowane po korek), żeby dopłacać biednym. Taki faszyzm, że aż komunizm, panie.
            • trypel Re: Nowe Twingo 10.12.25, 22:01
              Z drugiej strony ostatnio dowiedziałem sie jak ten sam rząd przyciąga milionerów do osiedlania sie we wloszech stała rata podatku ktory dla niektórych moze byc grosikiem :) fajne rozwiązanie i na 15 lat masz spokój i płacisz podatek np 1% albo i sporo mniej
              • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 11.12.25, 23:14
                > fajne rozwiązanie

Debilne rozwiązanie. Ogół społeczeństwa tylko na tym traci, bo ma jakieś śmieszne grosze z podatków odprowadzanych przez milionerów, a jednocześnie widują oni ceny aktywów (np. nieruchomości), albo wykupują lokalne biznesy (bezpośrednio lub poprzez fundusze), bo przecież coś z tymi milionami czy miliardami muszą robić. Bo przecież nie powiesz mi, że taki bogacz osiedlający się we Włoszech "tworzy miejsca pracy". Może dla ogrodnika i sprzątaczki co najwyżej.
                • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 11.12.25, 23:14
                  > widują

windują
                • trypel Re: Nowe Twingo 12.12.25, 10:09
                  Zlewaczenie level hard. Ściąganie goscia ktory placi tyle podatków co 15 Włochów, po to żeby płacił pita w wloszech i wydawał tu swoje pieniądze to debilne rozwiązanie:D
                  Oby takich wiecej

W poniedziałek poznałem dunczyka, właściciela sieci sklepów w Norwegii. Kupil stara wille pod Mediolanem, remontuje, zatrudnia lokalne ekipy, mieszkają tam z żoną minimum pol roku w roku. Sklepy sa tam gdzie byly, niczego nie przenosi i nie chce.
                  Jak ktos stracil to tylko zbyt łapczywe państwo duńskie.
    • schweppes1 Re: Nowe Twingo 09.12.25, 14:14
      Widzę, że najntisy wracają nie tylko do mody odzieżowej, ale i do designu samochodów. Teraz wyobraźcie sobie, że każdy kolejny model to będzie retro swojego poprzednika z lat 90' :D
      • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 09.12.25, 14:28
        Szwepsiu! Wszelki duch! Ty żyjesz!

> Teraz wyobraźcie sobie, że każdy kolejny model to będzie retro swojego poprzednika z lat 90' :D

E, to słabe będzie. Jaki inny model sobie wyobrażasz, że można w ten sposób uwspółcześnić? Przecież nie Lagunę I, Paska B5, BMW E36, Lochę W140 albo miśkowe Polo czy, nie daj Potworze Fiata Palio Weekend. Może jakby Fiat/Stellantis zrobił nową Multiplę, to może...
        • nousecomplaining Re: Nowe Twingo 09.12.25, 15:09
          > E, to słabe będzie.
          Ale faktem jest, że Renault dobrze kombinuje. R5 i R4 też są fajowe. Jak wsiadłem do R4, to się zdziwiłem - spore auto.
        • qqbek Re: Nowe Twingo 09.12.25, 22:29
          E36 bym brał w ciemno.
          Z bateryjką gdzieś 80 kWh i podobnym designem.
          To chyba ze wszystkich moich aut to, które darzę największym sentymentem.
          Było po prostu "dobrze zaprojektowane" i przyjemne, nawet bardzo, w prowadzeniu.
          Żadnych ekranów przed pyszczkiem (tak jak w odkurzaczu), a analogowe wskaźniki (a jak się nie da, to niech będzie ekran z analogowymi wskaźnikami z bursztynowym podświetleniem). Intuicyjne sterowanie temperaturą i wszystkimi "opcjami" z przycisków, a nie ikon. No i ta "wanna dla kierowcy" która sprawiała, że nie tyle się do samochodu wsiadało, co się go do Anżeja przypinało pasem.
          Jedyne co mogą zmienić, to sterowanie szyb dać na podłokietnik w drzwiach (w E36 było przy wybieraku biegów i nie było to zbyt intuicyjne).
      • only_the_godfather Re: Nowe Twingo 10.12.25, 11:39
        schweppes1 napisał:

> Widzę, że najntisy wracają nie tylko do mody odzieżowej, ale i do designu samoc
        > hodów. Teraz wyobraźcie sobie, że każdy kolejny model to będzie retro swojego p
        > oprzednika z lat 90' :D
        K*rwa czyli związkowcy z FSO mieli rację, trzeba było tłuc dalej Ploneza Caro Plus, teraz by się zrobiło wersję MR25 i byłoby jak znalazł. No normalnie wizjonerzy byli w tym FSO.
    • bywalec.hoteli Re: Nowe Twingo 09.12.25, 18:06
      Qqbek akceptuje tylko auta poniżej 3,5m długości? 😆
      • qqbek Re: Nowe Twingo 09.12.25, 21:04
        bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek akceptuje tylko auta poniżej 3,5m długości? 😆

Do miasta, jak bym miał czymś odkurzacz zastępować, tylko krótsze niż odkurzacz.
        Odkurzacz ma 3,60.
    • humorysta Re: Nowe Twingo 10.12.25, 10:09
      Kolejny błąd i w Renault. Jak będzie wyłącznie elektryczne-to szybko padnie. Ten sam błąd popełnia Ford-zapowiadając nową Fiestę- tez tylko elektryczną. A powinna być wersja co najmniej i hybrydowa. Ten błąd popełnił Fiat z modelem 500 i 600-potem szybko wprowadzili i hybrydę i spalinowca i manualne skrzynie.. Lepiej pózno niż wcale.
      • vogon.jeltz Re: Nowe Twingo 10.12.25, 21:44
        Co ty znowu pie...sz, bolo. Pięćsetka spalinowa była na dłuuuugo przed elektryczną.
        • qqbek Re: Nowe Twingo 10.12.25, 22:04
          vogon.jeltz napisał:

> Co ty znowu pie...sz, bolo. Pięćsetka spalinowa była na dłuuuugo przed elektryc
          > zną.

Taa - pamiętam - premiera w UK, jak jeszcze tam mieszkałem (czyli chyba 2007) - to był najtańszy (albo jeden z najtańszych) nowy samochód i nawet rozważałem "na drugie", gdybym miał tam zostawiać.
          Wersja elektryczna była w 2012 i tylko na rynek amerykański (dopiero II generacja 500e była na rynek europejski, choć trochę "jedynek" z importu tu jeździ).
        • humorysta Re: Nowe Twingo 12.12.25, 08:23
          Ok. Nie pier.. ole- tylko przypominam, ze Fiat ca 3 lata temu wprowadził na rynek 500-ke elektryczna za ... 165 tys zł. Czyzbys kolego zapomniał, ze fiat zrozumiał szybko swój bład? To samo było z 600-ka. A moze masz juz Ajzheimera kolego?
          • nousecomplaining Re: Nowe Twingo 12.12.25, 10:47
            > 500-ke elektryczna za ... 165 tys zł.
            Tylko że elektryczne R5, a nawet R4, można kupić za niecałe 100 k. Czyżbyś zapomniał, że świat się zmienia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka