xstefciax 14.12.25, 20:32 Oglądam, może ktoś z was pamięta te czasy we Wrocławiu. Mnie wtedy jeszcze na świecie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:10 Ludzie nie zyja tak dlugo. Ostatnia epidemia dżumy we wroclawiu byla jakos kolo 1710 roku. Raczej nikt nie pamieta Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:20 Chodzi o epidemię czarnej ospy, która wybuchła we Wrocławiu latem 1963 roku. O tym jest poruszający film pt.: „Czarna śmierć”. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:21 Ospa to nie czarna śmierć. Czarna śmierć to dżuma Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:30 trypel napisał: > Ospa to nie czarna śmierć. Czarna śmierć to dżuma > A tłumacz komuś niegramotnemu różnicę pomiędzy chorobą bakteryjną (dżuma) a wirusową (ospa) to i tak nie zrozumie. Przecież wszystko to "zarazki" 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:44 Nie potrafisz rozmawiać, jesteś zarozumiały i źle wychowany, nie szanujesz ludzi, a to wynosi się z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 22:49 xstefciax napisała: > Nie potrafisz rozmawiać, jesteś zarozumiały i źle wychowany, nie szanujesz ludz > i, a to wynosi się z domu. Nic nie poradzę na to, że moja "sfera kognitywna" znacząco różni się od zabobonów i guseł innych ludzi. Z domu wynosi się też pewną ogładę, nikomu nie sugeruję "zarozumiałości" i "złego wychowania", a co najwyżej braki w edukacji na podstawowym poziomie. Ludzi szanuję. Zakładam przykładowo, że każda ekspedientka i każdy ekspedient w sklepie, w którym bywam najczęściej, zna mnie i lubi. Bo mam wielki szacunek dla ludzi pracy i podchodzę do nich z uśmiechem, żartem (gdy uważam, że z racji "zażyłości" mogę sobie na to pozwolić) i czuję się wprost zobowiązany, żeby poprawić moim dobrym humorem ich ciężki dzień w pracy. Nie szanuję za to osób, które uważają, że "wszystkie rozumy zjadły", choć intelektualnie to nigdy z piaskownicy nie wyszły. Wiem, z doświadczenia, że osoby takie akurat te osoby które ja bardzo szanuje, wykonujące prace na stanowiskach niższych niż one, traktują z góry, próbując swoją rzekomą "wyższość" wyżyć na nich. A co do mojej zdolności do prowadzenia rozmowy - to ty nie rozróżniasz bakteryjnej dżumy, od wirusowej ospy, więc o czym tu gadać? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 23:07 Nie na tym forum nikogo nie szanujesz poza dwiema osobami. Jesteś wyjątkowo zarozumiały. Rodzice pewnie nie mieli wpływu na ciebie. Wchodzisz z buta wątek i odpychasz się rękami. Czasami gadasz od rzeczy. Ale nikt ci nie wspomina tego i nie łapie za słówka. Żałosne to. Współczuję twojej rodzinie. Jeśli tak się zachowujesz na forum to pewnie w życiu to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 22:21 qqbek napisał: > trypel napisał: > > > Ospa to nie czarna śmierć. Czarna śmierć to dżuma > > > > A tłumacz komuś niegramotnemu różnicę pomiędzy chorobą bakteryjną (dżuma) a wir > usową (ospa) to i tak nie zrozumie. Przecież wszystko to "zarazki" 🤣 > Ciebie jak się czyta to się rzygać chce. Nic się nie zmieniałeś od lat. Ten sam zgorzkniały facet z wysokim ego. Nic nie napisała o dżumie. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 10:23 qqbek napisał: > trypel napisał: > > > Ospa to nie czarna śmierć. Czarna śmierć to dżuma > > > > A tłumacz komuś niegramotnemu różnicę pomiędzy chorobą bakteryjną (dżuma) a wirusową (ospa) to i tak nie zrozumie. Przecież wszystko to "zarazki" 🤣 W związku z tym niegramotnymi są ci co tak zatytułowany film oglądają? qqbek napisał: > Tylko bałwan, zupełnie niezaznajomiony z twórczością Krajewskiego, mógłby z sie > bie wydalić taki komentarz. > "Dżuma w Breslau" to historia morderstw prostytutek z roku 1913, a nie 1963. Aby zachować konsekwencję, to tych co przeczytali książkę Krajewskiego "Dżuma w Breslau" należy uznać za nieuków, skoro jak piszesz dotyczy to "morderstw prostytutek z roku 1913" a kolega który rozpoczął pianobicie napisał: trypel napisał: > Ludzie nie zyja tak dlugo. Ostatnia epidemia dżumy we wroclawiu byla jakos kolo 1710 roku. Ponieważ bardzo często podkreślasz jak bardzo oczytany jesteś a tutaj ponadto sprawiasz wrażenie zaznajomionego z twórczością Krajewskiego, więc chyba mimowolnie sam siebie zakwalifikowałeś do zbioru owych niegramotnych. Czy może od samego początku atrybut niegramotności zarzucałeś nie założycielowi tego wątku, lecz autorom tytułu wspomnianego filmu? Jeśli tak, to rzecz jasna autor książki "Dżuma w Breslau" to jakiś niegramotny. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 22:27 To oni przekręcili wszystko. Kubek to bity cham. Niby otrzaskany w świecie, a to chamek. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 09:02 xstefciax napisała: > Szkoda zdrowia Masz rację. Szkoda zdrowia. Dlatego powinno się zablokować ciebie i twojego przydoopasa. Tak jak na innych forach. Nie ma was i jest święty spokój. A ty stefcia przestań udawać że jesteś kim nie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 13:10 xstefciax napisała: > A kim nie jestem? Nie jesteś z pewnością mądrą kobietą. Usiłujesz taką zgrywać ale kompletnie ci to nie wychodzi. Porażka za porażką. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 13:40 Po takiej opinii o mnie tym bardziej doceniam tych, którzy potrafią tu życzliwie ze mną rozmawiać. Idź swoją drogą w towarzystwie mądrych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 10:25 boggi_dan napisał: > To oni przekręcili wszystko. Kubek to bity cham. Niby otrzaskany w świecie, a t > o chamek. Pomyśl o sobie, co o Tobie piszą i mówią. Człowiek inteligentny nigdy nie wyrazi opinii o kimś w ten sposób. Masz braki które strzępieniem języka nie ukryjesz, to widać, słychać i czuć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:21 Chyba nie słyszał. Serial leci aktualnie na jedynce. Największa i ostatnia epidemia dżumy (a właściwie ospy prawdziwej, czyli "czarnej ospy") we Wrocławiu wybuchła latem 1963 roku, trwała około 2-3 miesięcy (od lipca do września), w jej wyniku zachorowało 99 osób, a 7 zmarło. Miasto zostało wówczas poddane rygorystycznej kwarantannie. Początek: Lipiec 1963 r., pacjent, który przywiózł wirusa z Azji. Stan epidemii: Ogłoszono 15 lipca 1963 r.. Zakończenie: Ostatni przypadek 10 września, ogłoszenie miasta wolnym od ospy 19 września 1963 r.. Skutki: 99 zachorowań, 7 zgonów (w tym medyków). Epidemia ospy we Wrocławiu w 1963 roku - National Geographic 20 lis 2025 — Bilans walki z ospą we Wrocławiu Ostatni przypadek zachorowania odnotowano 10 września 1963 roku. Wrocław oficjalnie og... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:29 Na kanwie kryminalnej powieści Marka Krajewskiego "Dżuma w Breslau" (2007). W latach 50 do 76. Sporo epidemii ospy prawdziwej było w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:32 Tylko bałwan, zupełnie niezaznajomiony z twórczością Krajewskiego, mógłby z siebie wydalić taki komentarz. "Dżuma w Breslau" to historia morderstw prostytutek z roku 1913, a nie 1963. A teraz możesz sobie ulżyć, odpowiedziałem tobie (co zdarza mi się ostatnio rzadziej niż raz na kwartał). Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 21:45 Wypad z tego wątku, boksuj się gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 22:13 xstefciax napisała: > Wypad z tego wątku, boksuj się gdzie indziej. Daj spokój. Podobno mnie wygasił. A czyta. Że mu się chciało goglować. Najmądrzejszy na tym forum. Wszystko widział w d.. był. Faktycznie o tym jest ta książka. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 22:01 Ospa to nie dzuma 7 trupow to nie epidemia Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 22:16 Są informacje w Internecie na temat epidemii czarnej ospy we Wrocławiu, tak ją nazwano. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 22:34 wislok1 napisał: > Ospa to nie dzuma > > 7 trupow to nie epidemia Co ty z tą dżumą. Wrzuciła film. Leci na publicznej 1. Szacuje się, że w XX wieku ospa prawdziwa (czarna ospa) spowodowała śmierć setek milionów ludzi. W całej historii ludzkości liczba ofiar jest prawdopodobnie znacznie wyższa. Wtedy był kordon sanitarny. Z siedmiu osób cztery to pracownicy służby zdrowia.Jak czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 14.12.25, 23:18 No i? Serial Czarna śmierć opowiada o prawdziwej epidemii ospy prawdziwej, która wybuchła we Wrocławiu w 1963 roku, zamykając miasto i stawiając jego mieszkańców w obliczu śmiertelnego zagrożenia, łącząc dramaty medyczne z elementami thrillera szpiegowskiego i opowieścią o walce o przetrwanie w trudnych realiach PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 05:28 Co było i nie jest nie pisze się w rejestr 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 20:01 Mimo wszystko ospa to nie dzuma, zupelnie inne choroby Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 10:33 Bzdura- ostatnia epidemia dżumy we Wrocławiu była własnie albo 1963 albo 1966 i miasto zamknęli. A ja pamietam miałem juz kilkanascie lat. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 10:46 Dziękuję o taką wypowiedź mi chodziło:-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 11:26 > Bzdura- ostatnia epidemia dżumy we Wrocławiu była własnie albo 1963 albo 1966 i miasto zamknęli. Bolo jak zwykle pie... kocopoły. Ostatnia epidemia dżumy w Europie w ogóle była w XVIII wieku. Od tego czasu notuje się tylko pojedyncze przypadki, najczęściej przywiezione z krajów tropikalnych, gdzie ta choroba wciąż występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 12:15 Bolo mówił konkretnie o DŻUMIE. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 18:24 trypel napisał: > Ludzie nie zyja tak dlugo. Ostatnia epidemia dżumy we wroclawiu byla jakos kolo > 1710 roku. Raczej nikt nie pamieta > Nawet Waga nie pamieta? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 20:02 Cholera w XIX w. miała nawiedzać Częstochowę trzykrotnie. A zwłoki chowane przy kościelnych cmentarzach. Teraz ich nie ma. Stare miasto Zawodzie i kościół św. Zygmunta. Jak go remontowali. To sporo kości przysypanych wapnem samochodami wywieziono. Tak chowano kiedyś za pandemii. Reszta to takie chrzanienie i zagryzanie bambusa bananem. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 14:41 9 osób? To jakaś popierdółka a nie pandemia. Za moich czasów, to była pandemia... Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Czarna śmierć 15.12.25, 20:29 Każdy tu pieprzy od rzeczy. Piękny to wątek, nie zapomnę go nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: OT/ Czarna śmierć 16.12.25, 19:48 Byłem dziecięciem w wieku szkolnym. Pamiętam w Jedlinie Zdroju szczepienie w przychodni na Akacjowej. Samego aktu nie pamiętam, mam w pamięci drogę do ... lato było ... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Czarna śmierć 16.12.25, 20:12 Ospa czarna została opanowana. Ale jest ospa wietrzna. I trzeba wziąć jak czytam dwie dawki w grupie ryzyka. I są w płatne. Dla dzieci jedynie są bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś