xstefciax 24.03.26, 20:08 Bezcenne korzyści dla zdrowia. Dziś byłam rowerem w pracy. Do 5 km można jeździć do pracy rowerem a nawet dalej, to zależy od kondycji i trasy. Rozpoczynam strajk, a wy?:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 20:41 Ja nie strajkuje 10 kilometrow do firmy to za duzona piechote, takze rowerem za duzo.. Jest opcja z pociagiem, ale trace z 20 minut czasu na caly dzien... Trzeba dojsc na dworzec kilka minut przed czasem, poczekac na pociag, potem w sumie podroz jest szybka jak autem, bo bez stania na swiatlach.. Ale potem z dworca do firmy na piechote... Z 7 minut... Strata 10 minut w jedna strone... 20 minut straty na caly dzien... Finansowo to sie oplaca tylko z wykupionym miesiecznym Deutschland Ticket... Te 20 minut moga poswiecic jadac autem na szybkie zakupy Poza tym auto daje niezaleznosc i wolnosc Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 21:07 Mnie wolność daje rower, nie ma problemu z zaparkowaniem. Niemniej 10 km to nie 3,6:-) Bardzo lubię jeździć rowerem, sprawia mi to frajdę:-) Czasem wracam z pracy okrężną drogą i wtedy wychodzi 10 km:-) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 21:14 xstefciax napisała: > Mnie wolność daje rower, nie ma problemu z zaparkowaniem. Niemniej 10 km to nie > 3,6:-) Bardzo lubię jeździć rowerem, sprawia mi to frajdę:-) Czasem wracam z p > racy okrężną drogą i wtedy wychodzi 10 km:-) > Ale na drodze ryzykieusz ze ten kto jedzie autem moze cie potracic i tu nie masz szans. Poza tym ja kiedys tez probowalem jezdzic do pracy rowerem i zrezygnowalem bo inaczej sie ubierasz na rower a inaczej do pracy i przyjdzalem spocony a przynjmnije "nieswiezy" wiec nie marady - przebieranie sie i prysznic (jesli nawet tak opcja instnieje) ? Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 21:48 Mam w pracy prysznic ale nie korzystam z niego, aż tak się nie pocę. Czasem się przebieram, ale rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 10:52 xstefciax napisała: > Mam w pracy prysznic ale nie korzystam z niego, aż tak się nie pocę. Z tym argumentem o poceniu się, prysznicu itp to ludziska przesadzają. Przecież nie ma obowiązku na rowerze zmuszać się do tempa wyczynowego aby ciągle usiłować bić swoje życiowe rekordy. Jak się jedzie tempem rekreacyjnym, to się nie bardziej człowiek poci jak by szedł. No chyba, że do zaliczenia są wzniesienia ale wtedy można wspomóc się przerzutkami, jeśli rower takie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 11:00 Zdecydowanie bardziej się pocę chodząc z kijkami, dlatego do pracy wolę rower. To też zależy od ubioru. Preferuję bawełniane ubrania i wolę ciut zmarznąć niż przegrzać się. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 22:06 w normalnych firmach w europie oczywiscie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 22:20 engine8t napisał: > xstefciax napisała: > > > Mnie wolność daje rower, nie ma problemu z zaparkowaniem. Niemniej 10 km > to nie > > 3,6:-) Bardzo lubię jeździć rowerem, sprawia mi to frajdę:-) Czasem wrac > am z p > > racy okrężną drogą i wtedy wychodzi 10 km:-) > > > > Ale na drodze ryzykieusz ze ten kto jedzie autem moze cie potracic i tu nie mas > z szans. > Poza tym ja kiedys tez probowalem jezdzic do pracy rowerem i zrezygnowalem bo > inaczej sie ubierasz na rower a inaczej do pracy i przyjdzalem spocony a przyn > jmnije "nieswiezy" wiec nie marady - przebieranie sie i prysznic (jesli nawet t > ak opcja instnieje) ? Już widziała tam trochę wypadków. Kijki i maszerować. Przecież to niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 08:18 wislok1 napisał: > Jest opcja z pociagiem, ale trace z 20 minut czasu na caly dzien... Można ten czas poświęcić na czytanie książki albo chociaż na gapienie się w telefon. Zresztą - co to za życie, skoro nie masz zapasu 20 minut czasu dziennie ... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 19:40 Mam taki zapas, ale nie lubie jezdzic pociagiem, bo nie lubie pociagow jako takich... A nie lubic i jeszcze dodatkowo tracic czas, to juz bylby masochizm Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Poza tym 25.03.26, 21:06 W drodze powrotnej z pracy do domu musze wiedziec, kiedy odjezdza pociag.... Pociagi w dni robocze jezdza srednio co pol godziny... Czasem w pracy jest cos do zrobienia po poludniu i na planowany pociag sie nie zalapie... Wiec trace z 20 minut czasu dodatkowo... Przerabialem to , kiedy po wypadku mojego auta Toyoty nie mialem jescze nowego, bo moja Meganka jescze nie miala wszystkich papierow... Przez 2 tygodnie jezdzilem do pracy i z pracy pociagiem , bylo to O WIELE BARDZIEJ stresujace niz jazda prywatnem autem do pracy i z pracy... Oczywiscie mieszkajac w Monachium przy metrze i majac prace w Monachoum przy metrze moje wrazenia bylyby inne Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 08:26 ja mam odwrotnie, jak pojade samochodem do pracy, to mi to zajmuje 40-45 minut. zbiorkomem okolo 20. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 19:41 W Monachium tez tak bardzo czesto jest.. Szczegolnie jak ktos mieszka blisko metra, a jego firma tez jest blisko metra, to wychodzi znacznie szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 20:03 ja mam metro pod domem, 4 stacje, przesiadka, 1 stacja i jestem pod biurem. jak jest dobry timing, to i za 12 minut sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 20:54 Moja siostra mieszkala w centrum Wiednia i jej firma tez byla w samym centrum... Potrzebowala z 10 minut metrem, zeby dostac sie do roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 21:19 wislok1 napisał: > Moja siostra mieszkala w centrum Wiednia i jej firma tez byla w samym centrum. > .. > > Potrzebowala z 10 minut metrem, zeby dostac sie do roboty... Autem musisz podjechać. Ja rowerem wolę do centrum. Jest gdzie zaparkować. Do banków lub do innych. U nas są teraz inne realia niż w Niemczech. Choćby w służbie zdrowia. Limity i cięcia: NFZ wprowadza limity na diagnostykę i wizyty specjalistyczne, co ogranicza dostęp do lekarzy. To się nie dziwię, że nie było żadnego lekarza w tej przychodni molochu. Tylko stażystki. W zeszłym roku byłem parę razy w szpitalu inna bajka. Rozszerzone badania na serce, na wątrobę i kolonoskopię. Co miesiąc to gorzej i nie ma pieniędzy. Nawet nie potrafi obniżyć marży na paliwa. Czesi i Słowacy mogli. Gaz w górę już dostałem nowy rachunek. O cenach prądu nie mówię. Znajomy fryzjer już podniósł cenę za usługi. Części samochodowe i usługi z tym związane też. Żadnej inwestycji nie ma. Bezrobocie coraz większe. Wszystkiego na Trumpa się nie da zwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 14:30 A tobie sie wydaje ze "na zachodzie" w niemczech czy w belgii jest lepiej? moze w niemczech troche albo w holandii. w belgii sie na specjaliste czeka okolo 3-4 miesiecy, kosztuje krocie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 21:10 Mozna wiele rzeczy ale zycie nie polega na tym aby robic to co mozna i miec to co konieczne. Robimy i posiadamy to co chcemy.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czyli jak mowilem... 24.03.26, 23:11 engine8t napisał: > Robimy i posiadamy to co chcemy.. :) czyli za kase kupisz co chcesz (i czego ci wolno) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 22:18 Gdzie tam strajk. Odebrałem auto od mechanika bo czuć było spaliny. Wtryski 4000zl. Robocizna 1700 i części 120 zł. Miało być szybko i łatwo. Bo stare się zaspawaly. Jeden wyciągnął trzy po kawałku wyciągarką. Filtr powietrza czarny. Robił do tej pory, bo jadę jutro z siostrzeńcem do Katowic na Ceglaną. Kiedyś tam pracowała córka Gierka. Wzroku już mu nie wrócą. Odklejenie siatkówki w obu oczach i zawinięcie rogówek. Na jedno oko nie widzi na drugie tylko kontury. 40 lat skończył w zeszłym tygodniu. Już sam nie pomieszka. Przy okazji zatankowałem 9, 45 zł za diesla. Donald mniejszy dalej myśli, by ulżyć ludziom. I czeka na cud. Shell ma promocję paliwa premium (V-Power 95 i Diesel) dostępne są w cenie paliw podstawowych (FuelSave) codziennie w godz. 14:00–18:00 do 25 czerwca 2026 r.. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 23:00 stary, moze sie niezgadzamy w roznych rzeczach, ale bardzo mi przykro co sie wydarzylo twojemu bratu. moja mama tez juz prawie nic nie widzi, ale ona ma 82 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 04:45 marekggg napisał: > stary, moze sie niezgadzamy w roznych rzeczach, ale bardzo mi przykro co sie wy > darzylo twojemu bratu. moja mama tez juz prawie nic nie widzi, ale ona ma 82 la > t. Siostrzeńcowi. Siostra zamarła na raka płuc. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 07:54 przepraszam za pomyłkę. jednak przypadek twojego siostrzeńca, oraz śmierć twojej siostry to są tragedie rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 23:10 boggi_dan napisał: > […]jadę jutro z siostrzeńcem do Katowic na Ce > glaną. Kiedyś tam pracowała córka Gierka. Wzroku już mu nie wrócą. Odklejenie > siatkówki w obu oczach i zawinięcie rogówek. Kliniką Okulistyczną Śląskiej Akademii Medycznej na ul.Ceglanej w Katowicach dziesiątki lat kierowała prof. Ariadna Gierek synowa Edwarda Gierka. Nie ma takiego schorzenia jak „zawinięcie rogówek”. Twój siostrzeniec ma podwichnięte soczewki. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 23:44 Śląska Akademia Medyczna im. Ludwika Waryńskiego zmieniła nazwę w 2007 r. na Śląski Uniwersytet Medyczny. Użyłam nazwy poprzedniej, gdyż wielka kariera pani Ariadny rozpoczęła się pod starym szyldem, a nowy budynek Kliniki dla niej polecił wybudować i wyposażyć w nowoczesny sprzęt jej teść E.Gierek. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 23:27 boggi_dan napisał: > Gdzie tam strajk. Odebrałem auto od mechanika bo czuć było spaliny. Wtryski 400 > 0zl. Robocizna 1700 i części 120 zł. Miało być szybko i łatwo. > Bo stare się zaspawaly. Jak się jeździ nie patrząc, że za tobą chmura sadzy, to tak bywa. Jak dbasz, tak masz. > Jeden wyciągnął trzy po kawałku wyciągarką. Chyba naciągarką, patrząc po kosztach. > Filtr pow > ietrza czarny. Patrz pan, a wystarczyło wymieniać. > Robił do tej pory, bo jadę jutro z siostrzeńcem do Katowic na Ce > glaną. Kiedyś tam pracowała córka Gierka. Wzroku już mu nie wrócą. Odklejenie > siatkówki w obu oczach i zawinięcie rogówek. Na jedno oko nie widzi na drugie > tylko kontury. 40 lat skończył w zeszłym tygodniu. Już sam nie pomieszka. Współczuję, szczerze. A co robił do tej pory? Spora nadwaga? Nadciśnienie? Brak ruchu? Brak wcześniejszych badań okulistycznych? Jak dbasz, tak masz. > Przy > okazji zatankowałem 9, 45 zł za diesla. I git, kto bogatemu zabroni? Up się w garażu ładuje właśnie, za 0,00 zł/kWh, ale ja biedny jestem, nie to co pan Hrabia Boguś. > Donald mniejszy dalej myśli, by ulżyć l > udziom. I czeka na cud. To chyba jednak "Donald Pomarańczowy" tak namieszał, że ropa wystrzeliła z 40 dolarów za baryłkę, na ponad 100. Ale może coś nie wiem, ten wredny spiskowiec Tusk mógł w tym w końcu maczać palce ;) > Shell ma promocję paliwa premium (V-Power 95 i Diesel) > dostępne są w cenie paliw podstawowych (FuelSave) codziennie w godz. 14:00–18: > 00 do 25 czerwca 2026 r.. Powinieneś to jeszcze oznaczyć jako "artykuł sponsorowany". Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 10:18 > Jak dbasz, tak masz. Oj oj, uważałbym z takimi stwierdzeniami w tym kontekście. Często gęsto nie mają zastosowania i są krzywdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 10:43 Kubek napisał: > > Jak dbasz, tak masz. nousecomplaining napisał: > Oj oj, uważałbym z takimi stwierdzeniami w tym kontekście. Często gęsto nie maj > ą zastosowania i są krzywdzące. — — Zgoda. W tym przypadku „zawiniła” biologia. Także w wielu, wielu innych. Tu akurat Boggi wykazuje się troską pokazując lepszą stronę swojego bytu na Ziemi. Miła odmiana :) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 17:41 Chłopak do tej pory dawał sobie radę sam. Niewiadomo co zawiniło genetyka, czy coś innego. Nigdy nie pracował i pobiera rentę. Wtedy miał umiarkowaną niepełnosprawnośc. Teraz ma załatwioną znaczną. Trzeba mu złożyć na 500+ bo się zmieniły warunki. Załatwić te punkty wsparcie. Nie ma nikogo, bo jego ojciec też nie żyje. Byliśmy w tych Katowicach, ale to porażka, robili mi znowu badania, które miał wcześniej trzy miesiące temu. Wzroku mu.nie wrócą, były tylko dziewczyny stażystki, żadnego lekarza. Ta co robi te zabiegi witrektomie oka miala operację. I musimy przyjechać jeszcze raz w poniedziałek. Przepisali mu krople, ale wcześniej on brał. Są pieniądze by to zrobić prywatnie chociaż jedno oko na które nie widzi. Drugie tylko kontury. Ma zrobione podstawowe badania. Leczymy mu zęby. Miał bardzo wysokie ciśnienie. Może to jest ta przyczyna. I cholesterol. Ma jeszcze na USG w kwietniu i genetyczne trzeba poszukać. Bo w moim mieście tego nie robią. Teraz to musztarda po obiedzie. Nigdy już nie wróci do sprawności fizycznej, potrzebuje opieki 24 na dobę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 11:21 boggi_dan napisał: > Niewiadomo co zawiniło genetyka, czy coś innego. Boggi, była rozmowa o tym przypadku na innym forum, gdzie podałeś diagnozę. To jest choroba genetyczna, znana i szczegółowo opisana w literaturze fachowej. >były tylko dziewczyny stażystki, żadnego lekarza. Stażyści są lekarzami! Pracują pod nadzorem merytorycznym starszego stopniem i doświadczeniem lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 12:08 To wiem. Dziewczyny być może się starały. Ale nie po to gnałem 95 km i na szybko mi robił samochód bym usłyszał to samo co wcześniej. Nie było lekarza decydenta. A one nic mogły. Ludzi multum, szpital wielki, a nie ma gdzie zaparkować. Zatrzymałem się na rampie przy wejściu i bałem się, że mnie odholują. Trzeba cały czas prowadzić go za rękę, ludzie stoją na korytarzach i nikt zamiaru się odsunąć. Potyka się o każdą małą przeszkodę. Lepszy numer bo poprzednia okulistka w moim mieście zabrała mi kod do tego skierowania. I musiałem iść na odział, gdzie leżał. Pan doktor wygłosił mi wykład jak mam się zachować i pilnować kodu. Ale dał nowy. Kto nie widzi i zna teraz realiów leczenia i szpitali to nie wie. Rozpacz ludzi szukających ratunku.Młodych i starszych. Dzięki za te wiadomości i zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 15:12 boggi_dan napisał: > Dziewczyny być może się starały. Ale nie po to gnałem 95 km i na szybk > o mi robił samochód bym usłyszał to samo co wcześniej. W klinice badali lekarze,, dziewczynami są one dla swoich bliskich. Nic więcej co do wyników badania i diagnozy nie usłyszysz, jest co jest. >Nie było lekarza decydenta. A one nic mogły. Owszem, mogły. Przygotowały zestaw koniecznych do konsultacji przedoperacyjnej badań. Akurat w tym dniu konsultacja i ew.kwalifikacja do zabiegu nie mogła się odbyć, bo specjalista od zabiegów witrectomii operował. Kiedyś musi. Nie ma dostępności do tak wysoko wykwalifikowanego specjalisty na pstryk. Wyznaczono następny termin, to norma, choć rozumiem, że pacjent i rodzina się niecierpliwią. >Ludzi multum, szpital wielki, a nie ma gdzie zaparkować. Z > atrzymałem się na rampie przy wejściu i bałem się, że mnie odholują. Trzeba ca > ły czas prowadzić go za rękę, ludzie stoją na korytarzach i nikt zamiaru się > odsunąć. Ciągle działa legenda „kliniki na Ceglanej”, od kiedy wybudowano ją i wyposażono w wówczas najlepszy, dostępny sprzęt z tzw zachodu dla synowej Gierka. I faktycznie w czasach kiedy tam księżna okulistyki polskiej sprawowała władzę niepodzielną, pracowano na najwyższej klasy sprzęcie, a lekarze mielii możliwości kształcenia poza granicami był to długo ośrodek wiodący. Teraz już tak nie jest, ale pacjenci nadal pielgrzymują tam tłumnie. Organizacja pracy natomiast od zawsze i także legendarnie :) tam jak kulała tak kuleje do dzisiaj. > Kto nie widzi i zna teraz realiów leczenia i szpitali to nie > wie. Rozpacz ludzi szukających ratunku.Młodych i starszych. Nie wszędzie jest tak jak tam, choć nie zawsze, niestety, dużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 16:45 > Teraz już tak nie jest... Teraz, czyli od co najmniej 20 lat. Moja 9-letnia wtedy córka została skierowana na operację, która jak się okazało mogła zdegenerować jej zdolność widzenia na całe życie. Na godzinę przed operacją (jak w jakimś filmie z happy endem) doświadczona pani profesor (nie, nie Gierkowa) zupełnie przypadkiem (!) obejrzała córkę i powiedziała "Dziecko, kto powiedział, że potrzebujesz operacji?". No i żadnej operacji nie było, wada z wiekiem ustąpiła. Tylko że na operację skierowała lekarka tam pracująca, u której córka leczyła się prywatnie... Znalezienie dobrego fachowca/diagnostę jest kluczowe. Ale niestety bardzo trudne, niezależnie od specjalności. Inna bajka to system wypracowany przez specjalistów mających prywatne gabinety, w których kierują swoich pacjentów na oddziały, gdzie pracują. To jest patologia. Masz kasę na prywatne wizyty, to przyjeżdżasz np. na taką Ceglaną, dzwonisz do PANI DOKTOR, ona po ciebie schodzi i mijacie tych wszystkich pacjentów z całej Polski czekających w kolejce. Chory system, skażony układami (znam od środka). I wcale nie chodzi o kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:07 Historia kliniki na Ceglanej to kawał dobrego materiału na film. Postać A.Gierek, wpływ jej życia prywatnego na karierę zawodową, apodyktyczne rządy, prywata, zawiłe, wielopiętrowe intrygi, tresowanie lekarzy, łamanie karier i forsowanie miernot… a nawet wątki kryminalne i epickie romanse. Tylko, że do dzisiaj nikt uwikłany słowa oficjalnie nie rzeknie, a wielu z bohaterów pożegnało już ten świat. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:39 > Historia kliniki na Ceglanej... Nie tylko tej kliniki. Np. o CSK w Ligocie to by był cały serial. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 20:53 ta napisała: > Historia kliniki na Ceglanej to kawał dobrego materiału na film. > Postać A.Gierek, wpływ jej życia prywatnego na karierę zawodową, apodyktyczne r > ządy, > prywata, zawiłe, wielopiętrowe intrygi, tresowanie lekarzy, łamanie karier i fo > rsowanie miernot… > a nawet wątki kryminalne i epickie romanse. > Tylko, że do dzisiaj nikt uwikłany słowa oficjalnie nie rzeknie, a wielu z boha > terów pożegnało już ten świat. Ciekawa historia, aż sobie wyszukałem. Zniszczyła ją polityka i na pewno odebrała parę lat życia ale to był wspaniały człowiek i lekarz, dużo ludzi zawdzięcza jej wzrok. zycie.hellozdrowie.pl/hello-pionierka-jak-ariadna-gierek-lapinska-w-glebokim-prl-u-sprawila-ze-polska-okulistyka-dogonila-swiat/ Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 11:36 Nie. Pani Ariadna Gierek zniszczyła się sama. Oficjalne wersje wspomnień są fałszywe, polukrowane do obrzydzenia. Polityka nie miała nic wspólnego z brzydkim procesem rozsypki i upadku legendy polskiej okulistyki. Jedno jest prawdą, naprawdę była piękną kobietą :) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 15:47 ta napisała: > Nie. Pani Ariadna Gierek zniszczyła się sama. > Oficjalne wersje wspomnień są fałszywe, polukrowane do obrzydzenia. > Polityka nie miała nic wspólnego z brzydkim procesem rozsypki i upadku legendy > polskiej okulistyki. > > Jedno jest prawdą, naprawdę była piękną kobietą :) No wiesz. Zbigniew Religa, wybitny kardiochirurg, otwarcie przyznał się do nadużywania alkoholu w latach 70. i na początku 80. W klinice alkoholu nie brakowało, niemal każdy pacjent zostawiał butelkę w dowód wdzięczności. Jakiś koniaczek, winko, a jak byliśmy w Moskwie, to i całą flaszkę. Taki był standard, w PRL-u wszyscy pili, bez wódki niczego nie dało się załatwić. Niestety, szefowa zaczęła pić coraz więcej. A dwa lata później pić już musiała - wspomina prof. Jerzy Szaflik, zastępca Gierkowej.Jesienią 2008 roku katowicka prokuratura oskarża ją o korupcję. Od 2003 do 2007 roku miała przyjąć co najmniej 13 łapówek na kwotę ponad 356 tys. zł. Obciążają ją przedstawiciele medyczni, opowieść jednego z nich rejestruje kamera TVN. Prokuratura zajmuje dom, dwa mieszkania i dwa samochody pani profesor. Adam Gierek wydaje oświadczenie, w którym kategorycznie odcina się od "tej pani", czyli swojej byłej żony. Ze spokojem czekam na rozpoczęcie procesu. Sąd na pewno oczyści mnie ze wszystkich zarzutów" - mówi pani profesor. Dwa lata później Ariadna Gierek-Łapińska trafia do szpitala psychiatrycznego po ataku padaczki i zapaści. Do dziennikarza Dariusza Kortko dzwoni jej mąż Tadeusz Łapiński. Płacze: "Przywiązali ją do łóżka i wystawili na korytarz. Moją żonę, która zawsze tak dbała, by dobrze wyglądać. Nieuczesana, niemalowana, przypięta pasami, była sensacją oddziału. Prosiłem, żeby dali jej izolatkę, potraktowali godnie, chyba sobie na to zasłużyła? Odpowiedzieli, że nie ma miejsc. Lekarze, którzy ją znali, zgotowali jej takie upokorzenie". Cytaty pochodzą z książki Dariusza Kortko i Judyty Watoły -Czerwona księżniczka - Ariadna Gierek-Łapińska. Upadek ... Kurier Poranny poranny.pl › czerwona-ksiezniczka-ariadna-giere... Nie znałem tej historii dopiero poczytałem jak mi wrzuciłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 18:32 Niepotrzebnie te treści wrzuciłeś. Kto zechce, znajdzie bez molestowania tutaj szczegółami… Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 28.03.26, 09:12 Alkohol nie jedną sławę zgubił. Tu się nikomu nie chce szukać. Nic nie czytają. Wcześniej to męscy szowiniści, zadufani w sobie. Jeden mądrzejszy od drugiego. Tu zgrywają maczo, a w domu na baczność przed żoną. Trochę się poprawiło sprzed dwóch lat. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 21:18 nousecomplaining napisał: > Oj oj, uważałbym z takimi stwierdzeniami w tym kontekście. Często gęsto nie maj > ą zastosowania i są krzywdzące. Teraz Boguś dopisał, że osoba niepełnosprawna. A więc sam nie był w stanie zadbać, najwyraźniej zabrakło rodziny. Ale co do wwalenia prawie 6k w naprawę Peugeotowskiego Diesla to słowa podtrzymuje. Jak się filtra powietrza nie wymienia, a z regeneracją wtrysków czeka, bo "diesel musi dymić", to się potem tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 03:00 qqbek napisał: > nousecomplaining napisał: > > > Oj oj, uważałbym z takimi stwierdzeniami w tym kontekście. Często gęsto n > ie maj > > ą zastosowania i są krzywdzące. > > Teraz Boguś dopisał, że osoba niepełnosprawna. > A więc sam nie był w stanie zadbać, najwyraźniej zabrakło rodziny. > > Ale co do wwalenia prawie 6k w naprawę Peugeotowskiego Diesla to słowa podtrzym > uje. > Jak się filtra powietrza nie wymienia, a z regeneracją wtrysków czeka, bo "dies > el musi dymić", to się potem tak ma. > > Pierdolety. Regularnie filtry i oleje wymieniane. Nic nie dymiło. Poszły uszczelki pod wtryskami. Problem już był zgłoszony wczesnej. Ale facet co potrafi to zrobić długi dał termin na czekanie. A ja miałem sporo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 24.03.26, 22:30 Jak mi prysznice w biurze zainstalują. Bo mam 15 kilometrów i non-stop "górka-dołek" jak to na lubelszczyźnie. Zresztą parking mam darmowy, a cena przejazdu 30 km samochodem to okrągłe 0,00 (albo jak kto woli Ziobro) złotych - trochę mnie ten EV rozleniwił, nadrabiam rowerem w weekendy. Cieszę się, że byłaś dziś rowerem w pracy, ja, nawet w pracy, staram się być człowiekiem. Przed "a", jako spójnikiem, wstawiamy przecinek. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 00:22 > Przed "a", jako spójnikiem, wstawiamy przecinek. Nie ma ogólnej reguły "przecinek przed spójnikiem". Przed "i", "lub", "oraz" nie stawiamy przecinka. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 06:59 Wiem. Ale przed "a", jako spójnikiem, tak :) "A" może być też wykrzyknikiem i wtedy przecinek jest po nim. A, patrz pan panie Vogon, nie pomyślał pan! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 08:54 A, w tym sensie. A to też zależy. Słoń a sprawa polska, między młotem a kowadłem - nie stawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 09:28 vogon.jeltz napisał: > A, w tym sensie. A to też zależy. Słoń a sprawa polska, między młotem a kowadłe > m - nie stawiamy. Tak - ale tam nie widziałem "słonia a sprawy polskiej" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 08:19 Już masz jednego elektryka - może czas na rower w tej technologii? Ruchu trochę da, a się nie spocisz (w sumie to od ciebie zależy). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 21:19 klemens1 napisał: > Już masz jednego elektryka - może czas na rower w tej technologii? Ruchu trochę > da, a się nie spocisz (w sumie to od ciebie zależy). No właśnie rozważam to jako opcję na dojazdy do pracy właśnie. Bo poza takimi okazjami, to jednak wolę się na rowerze spocić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 22:46 qqbek napisał: > klemens1 napisał: > > > Już masz jednego elektryka - może czas na rower w tej technologii? Ruchu trochę > > da, a się nie spocisz (w sumie to od ciebie zależy). > > No właśnie rozważam to jako opcję na dojazdy do pracy właśnie. > Bo poza takimi okazjami, to jednak wolę się na rowerze spocić :-) > Jak wyłączysz wspomaganie, to spocisz się nawet więcej, niż "trochę". Totalnie masz przez cały czas wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 03:10 qqbek napisał: > Jak mi prysznice w biurze zainstalują. > Bo mam 15 kilometrów i non-stop "górka-dołek" jak to na lubelszczyźnie. > > Zresztą parking mam darmowy, a cena przejazdu 30 km samochodem to okrągłe 0,00 > (albo jak kto woli Ziobro) złotych - trochę mnie ten EV rozleniwił, nadrabiam r > owerem w weekendy. > > Cieszę się, że byłaś dziś rowerem w pracy, ja, nawet w pracy, staram się być cz > łowiekiem. > Przed "a", jako spójnikiem, wstawiamy przecinek. > Niekoniecznie. Przecinka nie stawiamy, gdy „a” pełni funkcję łączną (oznacza „i”). Ty jak zwykle musisz każdemu dowalić. I te twoje mądrości. Dobrze, że zrezygnowałeś z powołania nauczycielskiego. Nie masz cierpliwości do ludzi i zwykłego zrozumienia. W domu też tak pouczasz wszystkich. Siadaj dwója. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 05:24 boggi_dan napisał: > qqbek napisał: > > > Jak mi prysznice w biurze zainstalują. > > Bo mam 15 kilometrów i non-stop "górka-dołek" jak to na lubelszczyźnie. > > > > Zresztą parking mam darmowy, a cena przejazdu 30 km samochodem to okrągłe > 0,00 > > (albo jak kto woli Ziobro) złotych - trochę mnie ten EV rozleniwił, nadra > biam r > > owerem w weekendy. > > > > Cieszę się, że byłaś dziś rowerem w pracy, ja, nawet w pracy, staram się > być cz > > łowiekiem. > > Przed "a", jako spójnikiem, wstawiamy przecinek. > > > Niekoniecznie. Przecinka nie stawiamy, gdy „a” pełni funkcję łączną (oznacza „i > ”). Ty jak zwykle musisz każdemu dowalić. I te twoje mądrości. Dobrze, że zrezy > gnowałeś z powołania nauczycielskiego. Nie masz cierpliwości do ludzi i zwykłeg > o zrozumienia. W domu też tak pouczasz wszystkich. Siadaj dwója. >Niekoniecznie. Przecinka nie stawiamy, gdy „a” pełni funkcję łączną (oznacza „i > ”) ...i jak zwykle jest to taniarada, bo MOŻEMY postawić przecinek ;) Nie lubię gdy ktoś poucza innych, mając zaległości lepiej się nie wychylać z tłumu. "Mózgu nie widać. Ale jak ktoś go nie używa, to widać." Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 02:43 xstefciax napisała: > Bezcenne korzyści dla zdrowia. Dziś byłam rowerem w pracy. Do 5 km można jeździ > ć do pracy rowerem a nawet dalej, to zależy od kondycji i trasy. Rozpoczynam st > rajk, a wy?:-) > Bzdura, stefcia jak zwykle buja w obłokach. Choć ta forma treningu wspiera również serce i układ krążenia, kręgosłup i stawy, poprawia ogólną kondycję organizmu, samopoczucie i wydajność umysłową...To coś z tą wydajnością umysłową u stefci jest nie halo. To tak samo jakby powiedzieć, że powinno się pisać długopisem, a nie piórem wiecznym, przedstawiając za i przeciw. Jazda rowerem ma sens na dłuższych odcinkach jak udowadniają kardiolodzy, przejechanie około 36 km (???) dziennie daje dopiero wymierne korzyści dla serca. Przeciętnie rowerzysta by spalić jeden 1 kg wagi musi jeździć przez 12 godz. z prędkością około 20 km/h w umiarkowanym terenie. Krótsze odcinki, takie do 5 km lepiej pokonywać idąc "z buta", niż jeżdżąc. Jako strajk proponuję rozpocząć strajk głodowy ;)...Samochodu nie oszczędzać, stojąc niszczeje i traci na wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 07:56 przepraszam, ale kazdy km przejechany rowerem jest lepszy niz samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 08:21 Daj namiary na tych "kardiologów". Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 09:25 klemens1 napisał: > Daj namiary na tych "kardiologów". I linki do badań dołącz. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 14:28 klemens1 napisał: > Daj namiary na tych "kardiologów". prof. Yoshiaki Omura prof. Hiromi Matsubara Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 14:39 A twój Sensei od karate to Yayami o'Mate? Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 17:35 Bushido mi to nakazuje… Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 21:22 e-zybi napisał: > Bushido mi to nakazuje… > Ale w tym wypadku to Bulshito a nie Bushido. Każda dawka ruchu jest zbawienna. Jak posadzisz grubasa zza biurka na rowerze i każesz mu 30 kilometrów przejechać, to ci w połowie zejdzie na zawał albo udar. Ale jak zacznie się ruszać, nawet od tych 3-4 kilometrów dziennie na rowerze zaczynając, to ma spore szanse znacząco sobie wydłużyć życie... a przede wszystkim wrócić do zdrowia. Rower jest o tyle dobry, że tak nie "wali" po stawach u osób z nadwagą, jak przykładowo bieganie, więc pozwala zrzucić wagę bez narażania się na dodatkowe konsekwencje zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 21:59 Dobrze prawisz Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 22:08 > Rower jest o tyle dobry, że tak nie "wali" po stawach u osób z nadwagą, jak przykładowo bieganie, Bieganie ssie. Nie rozumiem, jak można się w to bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 22:20 vogon.jeltz napisał: > Bieganie ssie. Nie rozumiem, jak można się w to bawić. Mam znajomego, który od "starszego pana z brzuszkiem" dojechał na stację "Maraton Nowojorski" (serio!). Ale: - nie miał otyłości, nadwagę to owszem, ale nie jakąś straszną - najwyraźniej miał dobre geny, skoro stawów nie rozwalił Zybi napisał, że korzystniej krótsze dystanse (5 kilometrów) chodzić. Nie - chodzenie bardziej obciąża na tych krótszych dystansach, niż jeżdżenie na rowerze. Jak ktoś się zupełnie "zastał" to właśnie od roweru powinien zacząć, bo mechanika jazdy na rowerze jest taka, że nawet ktoś o bardzo słabej kondycji da radę te kilka kilometrów na rowerze pokonać. U mnie na wsi widzę sporo seniorów 70+ pomykających na rowerze - rower umożliwia im to, czego w innych wypadkach nogi im już odmawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 22:23 Na stawy i nie tylko to najlepsze jest pływanie. Ale pływać to z kolei trzeba umieć, a mało kto umie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 22:51 vogon.jeltz napisał: > Na stawy i nie tylko to najlepsze jest pływanie. Ale pływać to z kolei trzeba u > mieć, a mało kto umie. To też racja, w połowie. Jak to "mało kto umie"? Nie znam dokładnych statystyk, ale nie jest chyba w PL tak źle z tym. Inna sprawa, że w starszych rocznikach może być gorzej. Gorzej z warunkami do nauki pływania. Jak młoda była jeszcze w podstawówce w Lublinie, to na basen jeździli ze szkołą dwie dzielnice dalej, bo ani na "naszej", ani w sąsiednich nie było szkoły publicznej z basenem (sic!). Komunikacją miejską (jeden trolejbus na pół godziny - jak już wspominałem w Lublinie rozwalono komunikację miejską - teraz jeszcze bardziej, ta linia którą jeździli jeździ teraz raz na godzinę), w zimie, nierzadko z niedosuszonymi włosami, bo "trolejbus jedzie". Ja się dobrze pływać (a nie tylko ledwo utrzymywać na wodzie) nauczyłem dopiero na studiach, jak WF mieliśmy na basenie AOS i kata-mordercę wuefistę trafiłem (i bardzo dobrze!). Jak żeśmy się tutaj sprowadzali, to podstawówka z basenem na miejscu była jednym z dodatkowych atutów. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 23:21 > Jak to "mało kto umie"? > Nie znam dokładnych statystyk, ale nie jest chyba w PL tak źle z tym. Utrzymać się na wodzie tak, by od razu nie utonąć a umieć pływać to dwie różne rzeczy. Technika plywacka większości ludzi uważających, że pływać umieją, jest tak naprawdę fatalna. Mało który przepłynie jednym ciągiem głupie 200 metrów, choć pływanie (nie mówię o wyścigowym) jest niewiele bardziej meczace niż chodzenie i przy właściwej technice nie jest żadnym problemem przepłynięcie kilku kilometrów. > Ja się dobrze pływać (a nie tylko ledwo utrzymywać na wodzie) nauczyłem dopiero na studiach Takoż. Tyle że wuefista nie był katem mordercą, a po prostu facetem, który lubił i umiał trenować innych. Wtedy nauczyłem się m.in. pływać delfinem. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 10:22 Podczas pływania trzeba uważać z oddychaniem. Gdy głowa jest zanurzona należy powstrzymać się aby woda nie przedostała się do płuc przez twarz albo przez nos. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 15:15 jak masz glowe pod woda nalezy wydychac, bo za pare sekund bedziesz mial glowe nad woda i wtedy nalezy wdychac. zadna wielka filozofia. i 200m to zadna odlegosc. to jakies 3-4 minuty, po to sie nawet nie oplaca do basenu wchodzic Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 14:57 marekggg napisał: > i 200m to zadna odlegosc. to jakies 3-4 minuty, po to sie nawet nie oplaca do basenu wchodzic A to ciekawe, bo jak kiedyś zdawałem na kartę pływacką, to wymagane było przepłynięcie 200m. Ponadto jeszcze 5 metrów trzeba było przepłynąć pod wodą i wtedy należało pamiętać o powstrzymaniu się od oddychania. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 22:52 e-zybi napisał: > klemens1 napisał: > > > Daj namiary na tych "kardiologów". > > prof. Yoshiaki Omura > prof. Hiromi Matsubara > Oni w ogóle nie zajmują się tematyką kardio. Poza tym samo podanie dystansu (36 km) jest durne, bo nie liczy się dystans jako taki, lecz ogólny wysiłek - czyli z grubsza tętno x czas. Można przejechać jakiś dystans spacerkiem, a można intensywnie dużo szybciej krótszy dystans i organizm to mocniej poczuje. Już 20 minut wysiłku daje pozytywny efekt kardio. Daj jakiegoś linka na poparcie swoich tez. Odpowiedz Link Zgłoś
ariciaa666 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 10:26 e-zybi napisał: > Jazda rowerem ma sens na dłuższych odcinkach jak udowadniają kardiolodzy, przejechanie około 36 km (???) > dziennie daje dopiero wymierne korzyści dla serca. Ale bullshit. Po co takie kocopoly pisac? Pol godziny ruchu dziennie juz dla serca zbawienne- marsz, rower, czy co tam kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 14:35 ariciaa666 napisał(a): > e-zybi napisał: > > > Jazda rowerem ma sens na dłuższych odcinkach jak udowadniają kardiolodz > y, przejechanie około 36 km (???) > > dziennie daje dopiero wymierne korzyści dla serca. > Ale bullshit. Po co takie kocopoly pisac? Pol godziny ruchu dziennie juz dla se > rca zbawienne- marsz, rower, czy co tam kto lubi. That’s bullshit! Bullshit! Do you expect me to believe that? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 00:25 ariciaa666 napisał(a): > e-zybi napisał: > > > Jazda rowerem ma sens na dłuższych odcinkach jak udowadniają kardiolodz > y, przejechanie około 36 km (???) > > dziennie daje dopiero wymierne korzyści dla serca. > Ale bullshit. Po co takie kocopoly pisac? Pol godziny ruchu dziennie juz dla se > rca zbawienne- marsz, rower, czy co tam kto lubi. No tak mowi moj chinski doktor ze najgorsze jak sie taki po 40-chce naraz "umezczyznic" bo ma nowa GF i zaczyna wyczynowo jezdzic czy jakis inny sport uprwiac - ci koncza dosc szybko. Pol godziny marszu aby sie lekko zadyszec zupelnie wytarcza a wtedy ani problemow zawalowych ani stawow kolanowych .. Odpowiedz Link Zgłoś
ariciaa666 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 09:04 engine8t > No tak mowi moj chinski doktor ze najgorsze jak sie taki po 40-chce naraz "umez > czyznic" bo ma nowa GF i zaczyna wyczynowo jezdzic czy jakis inny sport uprwiac > - ci koncza dosc szybko. Pol godziny marszu aby sie lekko zadyszec zupelnie w > ytarcza a wtedy ani problemow zawalowych ani stawow kolanowych .. Madrego masz doktora :) A ja jestem ciekawa, co dokladnie cwiczysz i czy masz szesciopak na brzuchu? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:00 ariciaa666 napisał(a): > engine8t > > No tak mowi moj chinski doktor ze najgorsze jak sie taki po 40-chce naraz > "umez > > czyznic" bo ma nowa GF i zaczyna wyczynowo jezdzic czy jakis inny sport u > prwiac > > - ci koncza dosc szybko. Pol godziny marszu aby sie lekko zadyszec zupe > lnie w > > ytarcza a wtedy ani problemow zawalowych ani stawow kolanowych .. > Madrego masz doktora :) > A ja jestem ciekawa, co dokladnie cwiczysz i czy masz szesciopak na brzuchu? Cwicze to co planuje uzywac jeszcze przez jakis czas lacznie z siedzeniem na D i cwiczeniami palca wskazujacego :) LOL Tak mam szesciopak tylko mam tylko juz bez opakowan Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 14:44 Stosujesz głodówkę i dlatego nie możesz spać? Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 25.03.26, 17:41 Nie stosuję głodówki, ani żadnych innych form afirmacji życia. Pracuję twórczo spontanicznie, czas mnie nie limituje. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 00:28 xstefciax napisała: > Stosujesz głodówkę i dlatego nie możesz spać? > Najzdrowiej jest miec przerwe pomiedzy kolacja i sniadaniem pomiedzy 12 a 16 godzin. My mamy typowa ok 14 Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 06:04 Mam przerwę ok 13-14 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 07:27 W nocy nie podjadasz, to skąd tak dobrze wyglądasz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 08:24 Ostatnio( gdy mnie widziałeś) to napisałeś, że nie jest ze mną tak źle, wiec zdecyduj się, która wersja jest prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 08:34 xstefciax napisała: > Ostatnio( gdy mnie widziałeś) to napisałeś, że nie jest ze mną tak źle, wiec zd > ecyduj się, która wersja jest prawdziwa. > Chce Ci się z nim dyskutować. Cały czas prowadzi wobec ciebie miękki.stalking. Jak tylko coś napiszesz to rowerzysta się melduje. Stare obleśne dziadzisko. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 09:18 boggi_dan napisał: > Chce Ci się z nim dyskutować. Cały czas prowadzi wobec ciebie miękki.stalking. > Jak tylko coś napiszesz to rowerzysta się melduje. Stare obleśne dziadzisko. Oj boli Bogusia, boli! Bo ma boleć, masz się ślinić i cieszyć się, że jeszcze rączki masz jako tako sprawne. Tyle Ci niestety pozostało rencisto na garnuszku państwa, "bogaty" wybujałą wyobraźnią i marzący późną wieczorową porą o zachciankach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 09:09 xstefciax napisała: > Ostatnio( gdy mnie widziałeś) to napisałeś, że nie jest ze mną tak źle, wiec zd > ecyduj się, która wersja jest prawdziwa. Jak się człowiek śpieszy, to... W nocy nie podjadasz? To stąd tak dobrze wyglądasz. ;) Tak to miało lecieć... Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 09:16 Tankowałem ostatnio dokładnie 29.02 diesla do mojej Kijanki-bo mnie zona namówiła-po 6,09 zeta/litr. Dzis jest 25.03-jeżdzę regularnie 3 razy w tygodniu i jeszcze nie tankowałem , bo u mnie 8,89 zeta/litr. 2,80 zeta podrożał. I powstaje pytanie- czy przy tej cenie jeżdzenie i tankowanie ma sens. Wg mnie nie ma sensu-bo posiadanie samochodu stało sie nieopłacalne.I nie ma to znaczenia na czym jeżdzisz- bo 7,35 zeta za benzyne- to tez juz jest sygnał- ze jazdy trzeba ograniczyć. A najgorsze jest to- że ta wojna to dopiero sie rozkręca-bo Iran ma w du.. kłamliwe oswiadczenia rudego oszusta -Trumpa. Trump wysyła do Iranu oddziały komandosów i za chwile sie zacznie- to szansa na uspokojenie cen jest - żadna. Zrobie to samo- przesiadam sie na rower-nie jestem idiotą, który wyrzuca pieniadze. A rower mam made in Sri Lanka-! A w perspektywie- tysiace Polaków zaczną sie zastanawiac- czy posiadanie samochodu jeszcze ma sens? A wszystko za sprawą jednego totalnego idioty z Białego Domu . Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 09:32 Jak sobie kupisz bolo elektryka to ci rachunki spadną jakies 4-5 x Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:02 trypel napisał: > Jak sobie kupisz bolo elektryka to ci rachunki spadną jakies 4-5 x > Najpierw mu chyba wzrosnie za tego elektryka ? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:14 Za jego kie ustawiają sie kolejki chetnych. Da ogłoszenie ze zamienić pelnoletnia kie z 2 gaźnikami do lady za elektryka to teslanie sie beda bili o taka szanse Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 20:44 trypel napisał: > Jak sobie kupisz bolo elektryka to ci rachunki spadną jakies 4-5 x > On tak będzie marudził, a jeździ koło trzepaka. Po świętach, Tusk powtórzy kwestię sprzed lat: - Teraz to benzyna może być nawet po 7 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 09:39 humorysta napisał: >A w perspektywie- tysiace Polaków zaczną sie zastanawiac- czy posiadanie samochodu jeszcze ma sens? A wszystko za sprawą jednego totalnego idioty z Białego Domu . Oczywiście, że posiadanie samochodu ma sens. Decydując się na zakup bierze się pod uwagę wszelkie koszty. Dla mnie kupno i "gazowanie" by oszczędzać mija się z celem, tym bardziej przy małej pojemności silnika. Lubię ten luksus, takie moje hobby pojeździć sobie. Samochód to dzisiaj luksus i stać na niego jedynie ludzi majętnych i nie liczących się z kosztami użytkowania. Na starocie szkoda kasy bo to prowadzi do ciągłych wydatków i stresu. A stres wiadomo...Zważ, że ten "totalny idiota z Białego Domu" - jak piszesz, był oklaskiwany w sejmie przez partię opozycji na stojąco. Z tego wniosek, że nie jest ich mało, są wśród nas. I to oni najbardziej krzyczą, że drogo, jak żyć, marzy im się komunizm. Chcą darmowych przywilejów za wszelką cenę i bez mydła wchodzą prezesowi, wiadomo gdzie. Rower (dobry) jest lekiem na wszystko, często z niego korzystam i wszystkim polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 10:29 > Wg mnie nie ma sensu-bo posiadanie samochodu stało sie nieopłacalne. Opłacalność posiadania samochodu zależy - jak zwykle - od przyjętych kryteriów opłacalności. Czysto finansowo posiadanie samochodu dla osoby prywatnej bywa prawie zawsze nieopłacalne, niezależnie od cen paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 12:31 Fanatyk optymalizacji mógłby nawet dojść do wniosku, że życie jest nieopłacalne, bo tylko marnuje energię. Po cholerę tu na Ziemi jakieś życie się wykluło? Zniszczyć to marnotrawstwo do ostatniej żywej komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 16:13 W tym ujęciu to życie jako takie nie marnuje energii, bo energii nie da się "zmarnować". Zwiększa jedynie dramatycznie entropię otoczenia kosztem utrzymywania niskiej entropii własnej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:05 vogon.jeltz napisał: > W tym ujęciu to życie jako takie nie marnuje energii, bo energii nie da się "zm > arnować". Zwiększa jedynie dramatycznie entropię otoczenia kosztem utrzymywania > niskiej entropii własnej. Problem w tym aby jej nie prztwarzac na "zla" energie Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 20:25 tbernard napisał: > Fanatyk optymalizacji mógłby nawet dojść do wniosku, że życie jest nieopłacalne > , bo tylko marnuje energię. Po cholerę tu na Ziemi jakieś życie się wykluło? Zn > iszczyć to marnotrawstwo do ostatniej żywej komórki. No, ale na plus liczą się m.in. skumulowane 'experiences' miliardów ludzi ;-) Czyli średnio na poziomie jednostki trzeba wygenerować więcej pozytywnych przeżyć (sobie i innym) niż doda się do ogólnej entropii. Oczywiście odpowiedź na pytanie zależy od tego z czyjego punktu widzenia się optymalizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 13:21 > No, ale na plus liczą się m.in. skumulowane 'experiences' miliardów ludzi ;-) Czyli średnio > na poziomie jednostki trzeba wygenerować więcej pozytywnych przeżyć (sobie i innym) > niż doda się do ogólnej entropii. Fizycznie się nie da. Skumulowane experiences i pozytywne przeżycia innych ludzi na poziomie molekularnym to jest dokładnie mała entropia, uzyskana kosztem zwiększenia jej gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 14:04 vogon.jeltz napisał: > Fizycznie się nie da. Skumulowane experiences i pozytywne przeżycia inny > ch ludzi na poziomie molekularnym to jest dokładnie mała entropia, uzyskana kos > ztem zwiększenia jej gdzie indziej. Na poziomie molekularnym może i się nie spina. Ale na ekonomicznym może. Jeśli poprzez jakąś aktywność zwiększyłem jakość swojego życia o $1k, a koszt dla wszechświata dodatkowej spowodowanej entropii to $0,5k, to, in the grand scheme of things, moja aktywność miała sens. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 15:18 > Na poziomie molekularnym może i się nie spina. Ale na ekonomicznym może. Jeśli poprzez > jakąś aktywność zwiększyłem jakość swojego życia o $1k, a koszt dla wszechświata > dodatkowej spowodowanej entropii to $0,5k, to, in the grand scheme of things, moja > aktywność miała sens. Ekonomia jest tak naprawdę tylko którąśtam pochodną fizyki, a waluta - miernikiem przepływów energii i wykonanej przy tym pracy. A przepływy energii związane z wykonaniem pracy to nic innego jak zamiana energii o niskiej entropii na energię o wyższej entropii. Oczywiście jest to inny poziom niż poziom molekularny w organizmach żywych powodujący powstanie określonych przeżyć i motywacji - tutaj jest to poziom makroskopowych działań fizycznych spowodowanych tymi przeżyciami, ale to na jedno wychodzi. Dlatego to się nie spina na żadnym poziomie. Tzn. dla poszczególnych działań jednostkowych może, ale globalnie to tak nie działa. Druga zasada termodynamik - chyba najważniejsze prawo fizyki - jest nieubłagana. Jak gdzieś zyskałeś dolara, to dla wszechświata koszt zwiększonej entropii - jeśli by go przełożyć na miernik walutowy - też wyniesie dolara. A nie dostrzegamy tego tylko dlatego, że póki co mamy niewyczerpywalne źródło energii o niskiej entropii w postaci naszej macierzystej gwiazdy. Paliwa kopalne to przecież też tak naprawdę niskoentropijna energia słoneczna zakumulowana w związkach chemicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 23:25 vogon.jeltz napisał: > A nie dostrzegamy tego tylko dlatego, że póki co mamy niewyczerpywalne źródło e > nergii o niskiej entropii w postaci naszej macierzystej gwiazdy. Paliwa kopalne > to przecież też tak naprawdę niskoentropijna energia słoneczna zakumulowana w > związkach chemicznych. Paliwo jądrowe to pochodna istnienia wcześniej hipernowych w okolicach naszej gromady gwiazd. Więc energetyka jądrowa to właściwie jedyne "pozasłoneczne" źródło energii w naszym układzie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 28.03.26, 07:44 > Więc energetyka jądrowa to właściwie jedyne "pozasłoneczne" źródło energii w naszym układzie. Jest jeszcze energia pływów - pochodna grawitacji. Nawet u nas da się ją spzytkowac, a przecież na niektórych ciałach niebieskich utrzymuje płynny ocean pod powierzchnią,.pomimo temperatury na zewnątrz rzędu 100 K. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 15:24 Jak się tankuje LPG za 3,5 zł zamiast ON za 9 zł to się opłaca 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 15:25 Dziś obniżą VAT na paliwo z 23 do 8%. Nareszcie Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 20:36 tesla3 napisał(a): > Dziś obniżą VAT na paliwo z 23 do 8%. Nareszcie Klasyka socjalizmu - władza decyduje o cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 27.03.26, 13:22 > Klasyka socjalizmu - władza decyduje o cenach. LOL, tawariszcz, widzę, że jak zwykle ze znajomością historii szorujesz po dnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 16:15 > Jak się tankuje LPG za 3,5 zł zamiast ON za 9 zł to się opłaca Nie opłaca się. Wciąż musisz wydać ten hajs. Opłaca się jedynie (w sensie ekonomicznym) jeżeli przejechane 100 km w jakiś sposób przynosi ci większy zysk niż te 25 zeta, które wydasz na LPG potrzebny do ich przejechania (nie licząc innych kosztów posiadania samochodu). Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:06 tesla3 napisał(a): > Jak się tankuje LPG za 3,5 zł zamiast ON za 9 zł to się opłaca 😋 Najbardziej sie oplaca jak sie wogole nie tankuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:14 engine8t napisał: > tesla3 napisał(a): > > > Jak się tankuje LPG za 3,5 zł zamiast ON za 9 zł to się opłaca 😋 > > Najbardziej sie oplaca jak sie wogole nie tankuje.. Jeżdże połowę mniej niż dawniej, to oszczędzam. Brak wydatku to zysk 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/ Powinno się ograniczyć jazdę autem 26.03.26, 17:04 vogon.jeltz napisał: > > Wg mnie nie ma sensu-bo posiadanie samochodu stało sie nieopłacalne. > > Opłacalność posiadania samochodu zależy - jak zwykle - od przyjętych kryteriów > opłacalności. Czysto finansowo posiadanie samochodu dla osoby prywatnej bywa pr > awie zawsze nieopłacalne, niezależnie od cen paliwa. Tu sie akurat w 100% zgadzam ze najbardziej oplacalne je nie posiadanie auta. Ale nie tylko auta. Odpowiedz Link Zgłoś