galtomone 27.03.26, 13:22 Why This Genius Race Car Was Banned Fajny film, fajna historia, ale… mam wrażenie, że Nissan sprytnie wykorzystał pomysł Toyoty na łączenie 2 silników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vogon.jeltz Re: eCVT w Formule E 27.03.26, 14:14 Ten główny inżyniej wyglądą identycznie jak jeden gość, którego znam. Ale, like, bliźniak dosłownie. Najlepsze, że tamten też jest Brytolem, też ma na imię Chris i nawet głos ma bardzo podobny. Aż przez moment myślałem, że to on. Poza tym historia bardzo fajna i fajnie opowiedziana - trochę w stylu mojego ulubionego kanału Veritasium (polecam jak ktoś jeszcze nie zna). I faktycznie - jest to coś, na co Toyota wpadła dwie dekady wcześniej, tyle że działające w zdecydowanie mniej ekstremalnych warunkach. Ale niewspomnienie o HSD i eCVT to duże niedopowiedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: eCVT w Formule E 27.03.26, 14:54 ale za to 100 tys rpm? Kurde - pierwsze prototypy jak oddawaly energie do kol to pewnie chcialy kierowce zabic od razu 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: eCVT w Formule E 27.03.26, 15:31 Swoją drogą, dziwne jest też, że nikt inny nie wpadł na to, że kręcący się z odpowiednio dużą prędkością drugi silnik (idea, którą inne zespoły porzuciły) może pełnić rolę koła zamachowego i magazynu energii. Przecież jako koncept to jest dosyć oczywiste. Rzecz jasna dopracowanie tego i sprawienie, żeby działało tak jak oczekujemy, to już inna para kaloszy. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: eCVT w Formule E 28.03.26, 08:27 Moze i wpadluy, tylko wyzwanie szybko okazalo sie z rodziny "to sie nie uda". Moiwl gosc, ze zaczeli od policenia wagi, obrotow, itd... Kto wie, czy gdyby zadawali sobie sprawę ze wszystkich wyzwań, czy podjęliby wysiłek… Mnie smuci i wku...a fakt, ze zosyalo to zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś