Dodaj do ulubionych

Strach sie bac.... Ikarusy lepsze

06.07.26, 14:23
wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32897241,tak-wygladal-rajd-autobusu-w-warszawie-jest-nagranie-ustalono.html

Zaden stary Ikarus sam z siebie nie jechal... ba, czesto nawet jak mial jechac to nie jechal....
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 06.07.26, 15:16
      Coś mi tu nie pasuje, hamulec priorytet nad gazem.
      • galtomone Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 06.07.26, 15:19
        Tez mnie to smierdzi... ale...

Jak jest drive by wire i czujnik "mysli", ze naciskasz gaz... a tego, ze naciskany jest hamulec (tez by wire) system nie widzi, to kto wie....
    • vogon.jeltz Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 06.07.26, 17:48
      Tylko czy dzisiejszy kierowca autobusu dałby radę pojechać takim Ikarusem? To w końcu owe mityczne pojazdy sprzed 50 lat (konstrukcyjnie).

Niezajebywalne bestie były, swoją drogą. Tylko zawsze mnie zastanawiało: czemu do otwierania i zamykania drzwi służą osobne przyciski? Dalej tak jest w autobusach? To wynika z jakichś zasad bezpieczeństwa?
      • only_the_godfather Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 07:57
        To wynikało z tego, że Węgrzy tak wymyślili, bo już w Jelczach był jeden przycisk. Obecnie też jest jeden przycisk. A czy były niezajebywalne?Biorąc pod uwagę, że w ciągu swojego okresu eksploatacji przechodziły 2-3 remonty kapitalne to współczesne autobusy pod tym względem są dużo trwalsze.
        • vogon.jeltz Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:17
          > Biorąc pod uwagę, że w ciągu swojego okresu eksploatacji przechodziły 2-3 remonty kapitalne to współczesne autobusy pod tym względem są dużo trwalsze.

A współczesne autobusy nie muszą przechodzić remontów kapitalnych? Od razu się je złomuje?

Weź też pod uwagę, w jakich warunkach i po jakiej infrastrukturze musiały te Ikarusy jeździć.
          • only_the_godfather Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:35
            Obecnie nikt nie robi takich remontów jak w Ikarusach. Autobus bez remontu kapitalnego jeździ te 20-25 lat i się go złomuje. Ikarus już po ok 8 latach eksploatacji trafiał na remont generalny, jak przejechał 1 mln kilometrów na jednym silniku to kierowcy dostawali nagrodę od producenta. Współczesne autobusy na jednym silniki kręcą przebiegi 1-2 mln kilometrów.
      • galtomone Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 08:58
        vogon.jeltz napisał:

> Tylko czy dzisiejszy kierowca autobusu dałby radę pojechać takim Ikarusem? To w
        > końcu owe mityczne pojazdy sprzed 50 lat (konstrukcyjnie).

Tu stawiam teze, ze ani ja ani ty tez bysmy nie pojechali, bo tma z tego co pamietam byly pól iegi jak w ciezarkowkach i nie bylo to takie proste.

> Niezajebywalne bestie były, swoją drogą. Tylko zawsze mnie zastanawiało: czemu
        > do otwierania i zamykania drzwi służą osobne przyciski? Dalej tak jest w autobu
        > sach? To wynika z jakichś zasad bezpieczeństwa?

no idea

Zapewne prościej obsługiwać konkretne drzwi konkretnym przyciskiem i nie zawsze musisz otwierać każde, jak 1 osoba wchodzi/wychodzi, a jest zima....
        • only_the_godfather Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:05
          galtomone napisała:

>
          > Tu stawiam teze, ze ani ja ani ty tez bysmy nie pojechali, bo tma z tego co pam
          > ietam byly pól iegi jak w ciezarkowkach i nie bylo to takie proste.
          >
          Być może w turystycznych w miejskich w zależności od rocznika były skrzynie 5 i 6 biegowe, zdarzały się egzemplarze z czechosłowackimi skrzyniami automatycznymi Praga. W latach 90 montowano skrzynie automatyczne Voith i ZF.
          >

>
          >
          > no idea
          >
          > Zapewne prościej obsługiwać konkretne drzwi konkretnym przyciskiem i nie zawsze
          > musisz otwierać każde, jak 1 osoba wchodzi/wychodzi, a jest zima....

Vogonovi zapewne chodzi o to że były oddzielne przyciski do otwierania i zamykania drzwi. Do każdej pary drzwi były dwa przyciski jeden do otwierania drugi do zamykania. Obecnie to wszystko robisz jednym przyciskiem.
          • vogon.jeltz Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:15
            > Do każdej pary drzwi były dwa przyciski jeden do otwierania drugi do zamykania.

Otóż to. Nigdy tego nie rozumiałem.Jeszcze jak były okrągłe knefle to spoko, ale często miały one postać przełączników dwupołożeniowych, gdzie naturalne byłoby: 1. pozycja - off - zamknięte, 2. pozycja - on - otwarte. Ale nie, musiały być dwa do każdych drzwi.
            • galtomone Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 12:08
              Aaaaa ok, to tego nie pamietalem. Istotnie dziwne, ale moze prostrze produkcyjnie?
            • only_the_godfather Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 12:10
              vogon.jeltz napisał:

> > Do każdej pary drzwi były dwa przyciski jeden do otwierania drugi do zamy
              > kania.
              >
              > Otóż to. Nigdy tego nie rozumiałem.Jeszcze jak były okrągłe knefle to spoko, al
              > e często miały one postać przełączników dwupołożeniowych, gdzie naturalne byłob
              > y: 1. pozycja - off - zamknięte, 2. pozycja - on - otwarte. Ale nie, musiały by
              > ć dwa do każdych drzwi.

To może wynikać z tego, że właśnie pierwsze Ikarusy serii 2xx miały przełączniki w formie okrągłych knefli. Dopiero późniejsze serie miały przełączniki dwupołożeniowe.
              • vogon.jeltz Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 12:16
                > Dopiero późniejsze serie miały przełączniki dwupołożeniowe

Pewnie tradycyjna niewydolność gospodarki socjalistycznej, więc montowali to, co akurat było.
              • carnivore69x Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 13:23
                only_the_godfather napisał:

> Dopiero późniejsze serie miały przełączniki dwupoł
                > ożeniowe.

A nie wracały one przypadkiem do pierwotnego położenia samoistnie po naciśnieciu?
    • only_the_godfather Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 07:55
      galtomone napisała:

> wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32897241,tak-wygladal-rajd-autobusu-w-warszawie-jest-nagranie-ustalono.html
      >
      > Zaden stary Ikarus sam z siebie nie jechal... ba, czesto nawet jak mial jechac
      > to nie jechal....

Za to w starym Ikarusie jak doszło do awarii układy hamulcowego to nie blokowało hamulców, ot zwyczajnie ich nie było.
      • galtomone Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 08:59
        only_the_godfather napisał:

> galtomone napisała:
        >
        > > wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32897241,tak-wygladal-rajd-autobusu-w-warszawie-jest-nagranie-ustalono.html
        > >
        > > Zaden stary Ikarus sam z siebie nie jechal... ba, czesto nawet jak mial j
        > echac
        > > to nie jechal....
        >
        > Za to w starym Ikarusie jak doszło do awarii układy hamulcowego to nie blokował
        > o hamulców, ot zwyczajnie ich nie było.

U mnie jest malo tras z gorki, wiec nigdy nic sie nie stalo ;-)
    • bolo2002 Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 08:07
      Ten wypadek-to najprawdopodobniej- elektronika-czyli coraz wiecej systemów bezpieczeństwa. Kolejna niedorzecznośc z Brukseli . Na logike- system jakis sie zawiesił- i autobus jechał dalej, i taranował samochody, itd. Czyli mamy kolejny efekt brukselskich dyrektyw -wymyslonych przez bezmózgowców. A od 7-go lipca- w nowym samochodzie długo nie wysiedzisz- piszczące systemy doprowadzą Cie do szału i wysiadziesz-zeby ochłonąć.
      I dlatego jeżdzę starym samochodem- i nic mi nie piszczy i nie przeszkadza. Taki spokój.
    • qqbek Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 08:40
      Nie wiem, czy nie lepiej by wyszedł na wyłączeniu silnika i próbie ratowania sytuacji hamulcem postojowym.
      Taki autobus 200-300 kW mocy ma, tego w razie takiej awarii nie zatrzymają żadne hamulce skutecznie.
      Cud, że się obyło bez trupków.
      • tbernard Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 08:58
        qqbek napisał:

> Nie wiem, czy nie lepiej by wyszedł na wyłączeniu silnika i próbie ratowania sy
        > tuacji hamulcem postojowym.
        > Taki autobus 200-300 kW mocy ma, tego w razie takiej awarii nie zatrzymają żadne hamulce skutecznie.

Nie wiem jak wtedy ze wspomaganiem kierownicy i hamulca. Odnośnie hamulca, to wprawdzie jak piszesz jest jeszcze postojowy ale on raczej ma małą skuteczność, chociaż lepszy taki niż żaden. Ale ciekawe jak z kierownicą, czy jakaś kontrola by została. Czy czasem nie doszłoby do blokady kierownicy po wyłączeniu silnika.
        • galtomone Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:04
          tbernard napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > Nie wiem, czy nie lepiej by wyszedł na wyłączeniu silnika i próbie ratowa
          > nia sy
          > > tuacji hamulcem postojowym.
          > > Taki autobus 200-300 kW mocy ma, tego w razie takiej awarii nie zatrzymaj
          > ą żadne hamulce skutecznie.
          >
          > Nie wiem jak wtedy ze wspomaganiem kierownicy i hamulca. Odnośnie hamulca, to w
          > prawdzie jak piszesz jest jeszcze postojowy ale on raczej ma małą skuteczność,

W atubusach (i nie tylk) to dziala inaczej niz w osobowce:

hamulec postojowy w nowoczesnych autobusach to układ pneumatyczny, który blokuje koła za pomocą sprężyn, a odblokowuje je dopiero po podaniu ciśnienia powietrza. To tzw. sprężynowy hamulec postojowy (spring brake) – działa odwrotnie niż zwykłe hamulce.

Brak powietrza = hamulec zaciągnięty
          Sprężyna w siłowniku jest mocna i sama dociska hamulec.

latego autobus nie ruszy, jeśli:

nie ma odpowiedniego ciśnienia w układzie,

jest awaria pneumatyki,

kierowca zaciągnie hamulec postojowy.

Autobus nie waży 1500kg , wiec i hamulec musi byc odpowiedni...

Hamowanie tym hamulcem jest podobno bardzo mocne.
        • qqbek Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:55
          Jechałeś kiedyś na holu?
          Jak wspomagania nie ma, to układ kierowniczy nadal działa... tylko trzeba sporo siły włożyć.
          Ja "na sznurku" jechałem tylko swoją Astrą i 7 kilometrów przez miasto bardziej prawą stopę zmęczyło, niż ręce.
          Zakładam, że w autobusie kierownica wymagałaby bardzo dużej siły, ale jednak nie jakichś nadludzkich umiejętności (zwłaszcza, że mowa o kilku/kilkunastu sekundach do całkowitego zatrzymania - jak napisał galtom już - hamulec postojowy w autobusie działa trochę inaczej niż w samochodzie).
      • galtomone Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:01
        qqbek napisał:

> Nie wiem, czy nie lepiej by wyszedł na wyłączeniu silnika i próbie ratowania sy
        > tuacji hamulcem postojowym.
        > Taki autobus 200-300 kW mocy ma, tego w razie takiej awarii nie zatrzymają żadn
        > e hamulce skutecznie.
        > Cud, że się obyło bez trupków.
        >

Wlasnie nie kumam...

Hamulec bezpieczenstwa w autobusie to wypuszczenie powietrza, wszystko siada...

Poza tym taki bus chyba ma jednak P R N D - a na N to za cholere nic do prozdu nie jedzie...

Wyłączenie silnika mogło nie działać. Jak jadę, to sobie start/stop mogę naciskać, ile chcę, nic się nie wydarzy, nie da sie silnika wylaczyc jak kluczykiem, wiec moze w autobusie podobnie.

Ale naped jakos rozloczyc sie powinno dac....
        • only_the_godfather Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:08
          Problem jest taki, że w tych skrzyniach w czasie jazdy możesz sobie te przyciski dowolnie wciskać, a i tak sterownik nie pozwoli zmienić przełożenia z D na inne.
          • galtomone Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 12:09
            Pozostaje zatem hamulec postojowy.
            Chyba, ze tez nie dziala skoro automjedzie a on jest postojowy? ;-)
    • boggi_dan Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:20
      Jak się wali u Trzaska to na całego.

• vogon.jeltz Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 09:52
        Słyszałem z wiarygodnych źródeł, że to Kacprzyk siedział za kierownicą. A Czaskoski był tym autobusem. Poważnie.
      • tbernard Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 13:26
        boggi_dan napisał:

> Jak się wali u Trzaska to na całego.

Podejrzewasz, że to autobus się roztrzaskał?
        • boggi_dan Re: Strach sie bac.... Ikarusy lepsze 07.07.26, 15:00
          tbernard napisał:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Jak się wali u Trzaska to na całego.
          >
          > Podejrzewasz, że to autobus się roztrzaskał?
          No tak dokładnie to nie. Ma facet coś w sobie, że przyciąga samo zło. To taki Jaś Fasola😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka