Dodaj do ulubionych

Rakieta spadla na teren Polski i co?

30.07.26, 19:22
Rakieta spadla tak bez kontroli i z zaskoczenia ?

Znow Polacy zaskoczeni i nie wiedzieli ze leci (bo Ukraincy sie obrazili i nie powiedzieli? albo mieli w tym inters zeby spadla w Polsce)
Polska nie monituruej swojej przestrzeni i nie dostal informacji od przyjaciol ze rakieta leci?

A co sie stalo z tym Patriotami?

Opcje sa oczywiscie 3,

- Ruskie wyraznie prowokuja i testuja NATO a Polacy w nocy spia bo tak nakazuja prawa zolnierzy?

- Ruskie nie maja kontoli nad tym gdzie ich rakiety leca i gdzie spadaja?
- Ukraina sie do tego przyczynila aby Polske wystraszyc i "przekierowala" ja na Lublin

Ale najwazniejsze to to co Ambasador USA powiedzial

"USA stanowczą stoją po stronie Polski. Jesteśmy w stałym kontakcie z polskim rządem po naruszeniu polskiej przestrzeni powietrznej przez rosyjski pocisk" - przekazał ambasador USA w Warszawie Tom Rose. "Każde naruszenie terytorium sojusznika traktujemy bardzo poważnie" - dodał.

"Traktujemy to powaznie" ? a powinien "traktujemy to jak naruszenie naszej przestrzeni"?

Ot i macie preview jak sie interpretuje ten Art 5 NATO.

Obserwuj wątek
    • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 19:37
      Ej no
      Przeciez rudy klamczuszek wyraźnie powiedział ze byliśmy ja gotowi zestrzelić. Jak mowi to przecież by nie oszukiwał.
      • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 19:39
        trypel napisał:

> Ej no
        > Przeciez rudy klamczuszek wyraźnie powiedział ze byliśmy ja gotowi zestrzelić.
        > Jak mowi to przecież by nie oszukiwał.
        >

No bo jestesmy silni zwarci i gotowi?
        • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 19:46
          Wlasnie. I nie oszukujemy wyborcow. 2 x obiecać to jak 1x zrobic
          • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:31
            Nie zazdroszcze Qqubkowi i tym z woj Lubelskiego.
            Wyglada ze juz 2 godziny wczesniej zauwazono ze cos leci...byli przygotowani zestrzelic jak poleci dalej ale ze spadla na lubelszczyznie to szkoda bylo polskiej rakiety na zestrzelenie?
            Samoloty polecialy sprzwdzic co to leci i zapytac "A ty kuda"? I zanim dolecieli to bylo po wszystkim..
            A jakby walnela w dom qubka?

Nowet nie wlaczono syren az po tym jak rakieta walnela w zimie... ?
            Wyglada ze Lubelskie to teren treningowy n poligonie.

Fajna analiza Zychowicza
            www.youtube.com/watch?v=1FUfLq5RY-g
            • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 00:08
              I nie tylko Zychowicz

www.youtube.com/watch?v=MVzpzf7HR3I
      • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 20:21
        trypel napisał:

> Ej no
        > Przeciez rudy klamczuszek wyraźnie powiedział ze byliśmy ja gotowi zestrzelić.
        >

Jako wasale USA może i byliśmy gotowi ale czekaliśmy na pozwolenie, bo bez pozwolenia to by było niepotrzebne eskalowanie i jakby co to sami się bijcie jak "zaczęliście".
        • jackk3 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 20:40
          Czyli znowu wina USA i Trumpa? To już nawet nie jest śmieszne…
          • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:13
            Czy ja coś napisałem o winie USA i Trumpa? Dyskutujesz z czymś co sam wymysliłeś.
            • jackk3 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 01:33
              tbernard napisał:

> Czy ja coś napisałem o winie USA i Trumpa? Dyskutujesz z czymś co sam wymysliłe
              > ś.
              Napisałeś że Polska jest wasalem USA. Chesz mi powiedzieć że to jest pozytywne określenie?
      • brunet_123 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:38
        trypel napisał:

> Ej no
        >
        Chłop na tym swoim polu to se założy oczko wodne, po tym kraterze. Zaoszczędziliśmy kilka drogich rakiet przeciwlotniczych. Kosiniak zdążył z plecakiem do rządowego schronu i mamy zwycięstwo. Kolejny ogromny sukces więc Tusk rozda nagrody i awanse, a zaoszczędzone rakiety prześle na Ukrainę.
        • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:50
          brunet_123 napisał:

> Chłop na tym swoim polu to se założy oczko wodne, po tym kraterze. Zaoszczęd
          > ziliśmy kilka drogich rakiet przeciwlotniczych. Kosiniak zdążył z plecakiem do
          > rządowego schronu i mamy zwycięstwo. Kolejny ogromny sukces więc Tusk rozda nag
          > rody i awanse, a zaoszczędzone rakiety prześle na Ukrainę.

A za to z EU nie dostanie zadnych doplat?
          • marekggg Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 17:46
            dostanie za chow karpia.
            • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 18:41
              marekggg napisał:

> dostanie za chow karpia.

Ja to bym ogrodzil ta dziure i wycieczki oprowadzal - bo dziure po rakiecie nie tak czesto sie widzi.
              Yet
    • thorpe Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 20:14
      I nic. Przywyczajaj się. To się będzie zdarzać coraz częściej. Musimy się oswoić, że będziemy żyć w stanie permanentnego zagrożenia i incydentów, tak jak Korea Południowa i Tajwan.
      Jedną z największych win komuny jest wychowanie milionów ludzi w poczuciu złudnego spokoju oraz fałszywego obrazu, że wojna to taka bohaterszczyzna wyglądająca jak w Klossie, 4 Pancernych czy Jak rozpętałem... Jak posłuchasz podcastu Wojenne Historie, to Ci się oczy otworzą. Wojna to system, a nasz system nie jest na nią gotowy i nic tu się od 1939 nie zmienilo.
      • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 20:34
        Też lubię ten podcast. Ale odnośnie skarlenia naszego narodu do niczego nie zdolnego to już od śmierci Sobieskiego należy liczyć. Szlachcie już nie w głowie było wypełnianie rycerskich obowiązków, tylko fajowe życie z pracy niewolników. Przedwojenna kadra oficerska przejęła tę tradycję paradując z szabelkami. Polska nie przeszła kuracji oczyszczającej jak Wielka Rewolucja Francuska poza małym epizodem w postaci Rabacji Galicyjskiej i to na wieki będzie mam ciążyć.
        • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:43
          Śmiem twierdzić, że szlachcie to peron odjechał jeszcze przed Sobieskim.
          "Dokręcanie śruby" chłopom pańszczyźnianym zaczęło się na dobre pod koniec XVI, a nie u progu XVIII wieku.
          W trakcie gdy zachód, po epidemiach, szedł w kierunku gospodarki towarowo-pieniężnej i czynszów za dzierżawę ziemi, u nas nadal było niewolnictwo.
    • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:37
      To nie był lecący 200 km/h dron, tylko lecący ponad 900 km/h pocisk manewrujący. Gdyby Polska zestrzeliła go nad Ukrainą to by się zrobiła straszna inba, pomimo zawiadomienia ze strony Ukraińców nie mogliśmy zrobić nic, poza poderwaniem dyżurnej pary. Przy ponad 900 km/h prędkości przelotowej pocisk był w polskiej przestrzeni powietrznej przez jakieś 4,5 minuty.

Co do twoich opcji, prawidłowa jest pierwsza.
      To nie jest dron, który może się "zaplątać", na skutek zagłuszania sygnału Glonass.
      To dość skomplikowany pocisk wyposażony w potrójny układ nawigacyjny (inercyjny - tj. żyroskopy laserowe, satelitarny i optyczny). Tym się nie da walnąć 70 km od granicy nieświadomie. Tego nie da się zagłuszyć.

Podobno Płaszczak narzekał na reakcję rządu, a reakcja była taka, że po 10 minutach po walnięciu tego pocisku w pole nad polem wisiał już śmigłowiec polskiej armii.
      Jak za Płaszczaka podobny pocisk (tylko wtedy z betonowym balastem zamiast głowicy bojowej) wleciał w polską przestrzeń powietrzną, to go pod Bydgoszczą znalazła turystka, po 5,5 miesiąca od daty zdarzenia, bo choć "wiedzieli" to "nie powiedzieli". 10 minut a 5 miesięcy to "drobna" różnica w czasie reakcji - nie sądzisz?
      • brunet_123 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:51
        Ta wisiał. Ty nie zganiaj na Błaszczaka, tylko kop schron. Bo niewiadomo kiedy pierdyknie. Czy granica Polski jako wschodniej flanki NATO ma w ogóle jakiś system antyrakietowy, bo z opisu wynika, że nie mamy.
      • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 21:54
        qqbek napisał:

Kupuj chalupe w we Wloszech. Ile ostrzezen potrzebujesz?
        • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 22:05
          engine8t napisał:

> Kupuj chalupe w we Wloszech. Ile ostrzezen potrzebujesz?

Obecną kończę dopiero spłacać, a z pozostałymi "włościami" się zrobił drobny węzeł gordyjski, który jeszcze trzeba przez sąd przepchnąć (za to działka do podziału z rolnej stała się budowlana, bo w końcu uchwalili MPZP - tylko z jedną z pozostałych osób się nie udało dogadać, stąd ten sąd).
          Ale patrząc na ceny we Włoszech, to chyba za kilka lat rzeczywiście pójdę "drogą Trypla".
          Za gołą działkę w Lublinie, z prądem i wodą (ale bez kanalizacji) mogę tam przebierać w ofertach "domów na emeryturę" i jeszcze sporo w kieszeni zostanie.
          • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 06:57
            Juz coraz bardziej tulejt
            Jak przypomnę sobie ceny 3-4 lata temu i teraz to skok w mojej okolicy min 30%.
            Wlasnie przez polakow, Czechów, niemcow którzy wlasnie odkrywają tutejsze Alpy :)
            Nawet moja szefowa, wieloletnia miłośniczka Dolomitów, zaczyna sie skłaniać ku alpom Karnickim na emeryture.
            No i najwazniesze, po pierwszych rakietach w Lubelskim ja juz bede w połowie drogi tam :)
            Ale w razie czego mozesz wtedy przebierać w pustostanach na Dolnymslasku
            • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 09:15
              Trzeba na to spojrzeć realistycznie.
              Tych pocisków manewrujących jeszcze 3 lata temu ruskie produkowały 40 miesięcznie, nawet jak zwiększyli zdolności produkcyjne 5x (w co wątpię, bo mają "przejściowe problemy" z dostępnością elektroniki i wyspecjalizowanych stopów metali do silników) to i tak wszystko co produkują zużywają natychmiast w Ukrainie.
              To nie są terrorystyczne drony, które klepać może Wania w szopie, z części zamówionych od majfrienda z Aliexpress, to precyzyjna broń zdolna trafiać z dokładnością do 10-20m od wyznaczonego celu (to taki kacapski Tomahawk, tyle, że o większym zasięgu i ciut mniejszej celności).
            • bywalec.hoteli Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 11:07
              Trypel, jakie miejsca polecasz odwiedzić w okolicy? Turystycznie.
              • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 11:45
                Tutaj to przede wszystkim przyroda.
                Masz super jezioro Lago di Cavazzo. Zero silników wiec tylko żaglówki, kajty kajaki.

Masz kilometry plaz nad Tagliamento.
                Masz trekking w gorach - na Monte Paularo wejdzie nawet emeryt w pare h a widoki wspaniałe, Masz moj numer jeden czyli rowerem z Tarvisio do Venzone trasa dawnej kolejki, wodospady, tunele, mosty.
                Masz kolejne jezior Lago di Sauris, z tunelami i tama z epoki duce.
                Możesz wjechać autem na zoncolan i zjechać trasa na zachód przez tunele o szerokość 3 m (a droga jest dwukierunkowa). maps.app.goo.gl/RrvUKuPgtaspD1JL8
                Masz Plöckenpass z umocnieniami z Iwś, z super ferratami w tunelach.
                Wszędzie pusto. Ludzi spotykasz nawet w sezonie raz na pół godziny w gorach. Masz strumienie skad pijesz wode. Masz owce i krowy. Przepięknie. Za 2 tyg skacze znow na weekend
                Aha no i udine :) bardzo lubimy to miasto
                • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 11:57
                  A w temacie watku - jest tu kupa miejsc zeby sie schowac przed rakietami
                • bywalec.hoteli Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 15:19
                  trypel napisał:

> Masz kilometry plaz nad Tagliamento.

Tagliamento to rzeka? Gdzie są te ładne plaże do plażowania i pływania - gdzieś przy ujściu rzeki do Adriatyku czy wgłąb ladu?
                  • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 15:27
                    Dzieci to sie nie pobawią w piasku ale dorosłym piasek do dudy nie wlazi
                    No okolice Venzone. Mozna nawet popływać jak nurt pozwoli
                    • bywalec.hoteli Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 08:48
                      trypel napisał:

> Dzieci to sie nie pobawią w piasku ale dorosłym piasek do dudy nie wlazi
                      > No okolice Venzone. Mozna nawet popływać jak nurt pozwoli

Kąpiel w kamienistej rzece, gdzie jednakże może nurt porwać?
                      No chyba nie jest to fun?

A jak tam nad morzem?
                      • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 20:26
                        bywalec.hoteli napisał:

> trypel napisał:
                        >
                        > > Dzieci to sie nie pobawią w piasku ale dorosłym piasek do dudy nie wlazi
                        > > No okolice Venzone. Mozna nawet popływać jak nurt pozwoli
                        >
                        > Kąpiel w kamienistej rzece, gdzie jednakże może nurt porwać?
                        > No chyba nie jest to fun?
                        >
                        > A jak tam nad morzem?

To jest zajebisty fun. Nad morzem to masz zwykły piasek i kupe ludzi.
                  • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 08:45
                    Pływać można tam gdzie ratownik pozwoli i wywiesi białą flagę.
                    • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 19:26
                      tbernard napisał:

> Pływać można tam gdzie ratownik pozwoli i wywiesi białą flagę.

Tzn jak nie ma ratownika to nie mozna plywac?
                      A jak sie samemu jest ratownikiem?
                      • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 21:06
                        engine8t napisał:

> Tzn jak nie ma ratownika to nie mozna plywac?
                        > A jak sie samemu jest ratownikiem?

Jak się jest ratownikiem lub ma się kartę pływacką, to oczywiście można pływać.
                        Ja kiedyś w szkole miałem kartę pływacką ale po tylu latach gdzieś się zawieruszyła.
                    • trypel Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 20:27
                      tbernard napisał:

> Pływać można tam gdzie ratownik pozwoli i wywiesi białą flagę.

Ale to znaczy ze sie ratownik poddaje?
                      Bo nawet nad jeziorem na plażach nie widzialem żadnego poddanego ratownika. Moze go kaczki przepędziły
          • at.attin Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 07:04
            Czy naprawdę myślisz, że kogoś obchodzi twoja sytuacja majątkowa? Kręci cię ujawnianie wszystkiego o sobie, co, gdzie, jak i za ile na publicznym forum?
        • brunet_123 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 22:16
          engine8t napisał:

> qqbek napisał:
          >
          >
          >
          > Kupuj chalupe w we Wloszech. Ile ostrzezen potrzebujesz?
          E tam. Czy mieszkańcy np. Lublina - słysząc alarm /syrenę ostrzegawczą/ - mają:
          A. Wejść pod łóżko
          B. Schować się w piwnicy
          C. Zadzwonić pod nr 112
          D. Modlić się
          E. inne
          x.com/MarekBrzeg/status/208285650379121907
          • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 30.07.26, 22:53
            brunet_123 napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > qqbek napisał:
            > >
            > >
            > >
            > > Kupuj chalupe w we Wloszech. Ile ostrzezen potrzebujesz?
            > E tam. Czy mieszkańcy np. Lublina - słysząc alarm /syrenę ostrzegawczą/ - mają:
            > A. Wejść pod łóżko
            > B. Schować się w piwnicy
            > C. Zadzwonić pod nr 112
            > D. Modlić się
            > E. inne
            > x.com/MarekBrzeg/status/208285650379121907

Skoro syreny wyja juz po fakcie to najrosadniej jest sie przewrocic naa drugi bok i spac dalej,
      • jackk3 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 01:41
        Tzn jak Ruscy wyślą kilkadziesiąt+ takich rakiet przez granicę to niby będą wolniej lecieć? Będzie łatwiej je zestrzelić? Bo dla mnie to wygląda na kompletną indolencję, prawdopodobnie na najwyższym szczeblu. No chyba że problem jest jeszcze głębszy i po prostu nie są wstanie zestrzelić…
        • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 01:55
          jackk3 napisał:

> Tzn jak Ruscy wyślą kilkadziesiąt+ takich rakiet przez granicę to niby będą wol
          > niej lecieć? Będzie łatwiej je zestrzelić? Bo dla mnie to wygląda na kompletną
          > indolencję, prawdopodobnie na najwyższym szczeblu. No chyba że problem jest jes
          > zcze głębszy i po prostu nie są wstanie zestrzelić…

Problemow to jest kilka
          Jeden to chyba w tym ze Polacy nie ufaja ukraincom i jak ci ich informuja to ci tego nie biora powaznie bo Polak zawsze wie lepiej" i czek co im powiedz "przyjaciele" :)
          Akurat chyba ta rakieta latala w powietrzu o wiele dluzej niz powinna moze dlatego ze stacila swoj cel a moze ze byla tak zmylona przez ukraincow..

Drugi problem to to ze polskie przepisy nie pozwlaja w czasie pokoju na zestrzlenie czegokolwiek tylko dlatego ze lata nad Polskim terytorium bez naocznego kontaktu i sprawdzenia ze to nie "fiendly object" A wiec widzieli ze leci, byli niby gotowi a nie wolno byo strzelac "bo przepisy"
          Toz K wiedzilei ze to rakieta i sral pies przepisy - trzeba bylo pierd i rozwalic a potem sie tluamczyc no ale wtedy ktos by prace stracil bo nie zachwal przepisow i procedur.
          No i czekaja za bedzi oficjalna wojna a tej moze nigdy nie byc..
          Teraz jak ruscy wystrzel rakiete prosto i bezpsrednio to juz nie bedzie czasu latac i sprawdzac bo rakieta nie bedzi laatac przez 2 godziny ale moze 20 minut.
          Ale patrzac z boku to co sie dzieje to parodia
          • jackk3 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 02:55
            W pewnym momencie trzeba mocno zadziałać nie można cały czas się tłumaczyć i ustępować. Ja wiem że to łatwo mówić stąd gdzie mieszkam ale takie miękkie ustępstwa do niczego dobrego nie doprowadzą.
        • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 20:29
          jackk3 napisał:

> Tzn jak Ruscy wyślą kilkadziesiąt+ takich rakiet przez granicę to niby będą wol
          > niej lecieć? Będzie łatwiej je zestrzelić? Bo dla mnie to wygląda na kompletną
          > indolencję, prawdopodobnie na najwyższym szczeblu. No chyba że problem jest jes
          > zcze głębszy i po prostu nie są wstanie zestrzelić…

Trzy sprawy:
          1. Kacapy więcej nie wyślą, bo nie mają.
          2. Miałem szansę wysłuchać dzisiaj relacji osoby, która mieszka w Tarnawie Małej, 4 km od miejsca gdzie walnął pocisk. Obudził ją nie wybuch, a polskie myśliwce operujące na niskim pułapie. Dopiero później doszło do wybuchu, który był na tyle potężny, że drżały szyby w oknach. Akurat tą osobę uważam za wiarygodną, w przeciwieństwie do "specjalistów od indolencji polskich władz zza kałuży".
          3. Wcale nie jestem do końca przekonany, że ten pocisk tak sam z siebie spadł. Obok są pola i kompleks leśny, to było chyba najlepsze miejsce na to, żeby "spadła".
          • jackk3 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 04:45
            Nie jestem żadnym specjalistą ale w wojsku, w Pszczynie byłem (poczytaj jaka to była jednostka). Resztę twoich fantazji nie chce mi się komentować.
            • bywalec.hoteli Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 08:26
              jackk3 napisał:

> Nie jestem żadnym specjalistą ale w wojsku, w Pszczynie byłem (poczytaj jaka to
              > była jednostka). Resztę twoich fantazji nie chce mi się komentować.

Nawet jeśli byłeś w dywizjonie rakietowym, to to daje Ci wiedzę, co zdarzyło się w Tarnawie?
              • jackk3 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 05.08.26, 00:58
                W Tarnawie żadnej ale co do tego jak wygląda reakcja polskiego dywizjonu to już trochę tak… oczywiście to już nieaktualne bo to był rok 1986 i mam nadzieję że zmieniło się na lepsze. A po jednostce to chyba nawet fundamenty nie zostały.
        • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 08:56
          jackk3 napisał:

> niej lecieć? Będzie łatwiej je zestrzelić?

Wolniej lecieć nie będą ale paradoksalnie łatwiej zestrzelić, gdyż wtedy nie obowiązuje procedura na czas pokoju nakazująca identyfikację wzrokową i mogą podjąć wcześniej decyzję o zestrzeliwaniu. Zaś pojedynczy obiekt to nie do końca wiadomo, przez pomyłkę mogliby zestrzelić ukraiński myśliwiec, który w ferworze walki zapędził się naruszając granicę, mógł to być jakiś prywatny niefrasobliwy amator lotów. W przypadku, gdy leci salwa przyjmuje się z góry, że to atak.
          • engine8t Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 19:29
            Oj obejrzyjcie sobie poczatek tej rozmowy i wiele rzeczy sie wyjasni
            www.youtube.com/watch?v=JnsJa00yrUU&t=2454s&pp=0gcJCaMLAYcqIYzv
          • jackk3 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 05.08.26, 01:00
            Chyba sam w to nie wierzysz co napisałeś..
    • humorysta Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 09:45
      Jak to co? Teraz mamy festiwał komentarzy i oswiadczeń- przewaznie pseudo-polityków nie zwiazanych z wojskiem. Czyli psychoza wojny z kacapami narasta i jest specjalnie nakręcana. Tymczasem- te akty wojny cyber ze strony Rosji nalezy wkalkulowac na czas - do konca wojny na Ukrainie albo jak Putin zginie.Tych zdarzen bedzie wiecej-to jest takie prymitywne, ruskie machanie szabelka-jacy to my kacapy wielcy jestesmy. W efekcie-wojny Polski z Rosja nie przewiduję-bo Rosji na nia nie stać.
      • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 11:57
        O i to jest słuszna koncepcja.
        Fiutin nie ma środków na prowadzenie wojny z Europą i nie będzie ich miał, dopóki jest uwiązany na Ukrainie.
        Budżet roSSji przypomina w tym roku finanse typowego Polaka po wakacjach (100% deficytu zrobili w niecałe 5 miesięcy), a wpływy gwałtownie się kurczą - nie ma co się oszukiwać - skutkiem niefrasobliwości sierżanta Niedopałkowa w wielu spośród największych kacapskich rafinerii jest gwałtowny spadek wpływów budżetowych.
        Rozkręcona w tryb wojenny gospodarka właśnie dostała zadyszki, na ten rok wzrost będzie... ujemny (i to nie "kosmetycznie", a grubo - kilka procent, plus to co "dołożą" Ukraińcy "sankcjami dalekosiężnymi").

Najlepsze jest to, że na całej tej wojnie najmocniej korzysta... Polska.
        Rozkręciliśmy produkcję zbrojeniową, bo udało nam się nie zamknąć wszystkich fabryk i linii, jak to miało niemalże miejsce w Niemczech.
        Z eksportera posowieckiej techniki do państw trzeciego świata stajemy się eksporterem najnowszej techniki do państw europejskich (a nawet USA, jak to ma miejsce z PPZR Piorun, czy dronami WB Electronics).
        Bydgoski Nitro-Chem ma zamówień na trotyl na kolejne 10 lat, bo wszyscy dookoła pozamykali fabryki trotylu, a w Polsce się jedna ostała (w tym roku uruchamiają drugi zakład, za rok trzeci - w UK).
        WSK w Mielcu (co prawda już będąca własnością Lockheed Martin) i WSK w Świdniku (własność Leonardo Helicopters - wcześniej Augusta Westland) robią na 3 zmiany i kwiczą, żeby MSWiA poluzowało kryteria dostępu do produkcji niejawnej, bo mają problem z pozyskaniem większej ilości pracowników.
        WZM.
        Zatrudnienie w spółkach PGZ w ciągu ostatnich 4 lat wzrosło dwukrotnie, produkcja ponad trzykrotnie.
      • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 12:12
        Ale nie stety kacapy mają bomby jondrowe a nawet termojondrowe i tymi jondrami terroryzują.
        • brunet_123 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 31.07.26, 15:24
          Przy Kierwińskim i Kosiniaku strach się bać. Wczoraj o 18 koparki zakończyły zasypywanie tego nieudanego leja: www.facebook.com/lublin.tvp/videos/s%C5%82u%C5%BCby-zako%C5%84czy%C5%82y-ju%C5%BC-dzia%C5%82ania-w-tarnawie-kolonii-gdzie-spad%C5%82a-rosyjska-rakieta/1042692788492594 .
          • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 08:58
            Ale co chcesz od Kosiniaka? To nie on wystrzelił rakietę, tylko banderowcy.
    • wislok1 I nic 31.07.26, 20:09
      Nic sie nie stalo

Zablakane rakiety sie zdarzaja
      • brunet_123 Re: I nic 31.07.26, 21:18
        wislok1 napisał:

> Nic sie nie stalo
        >
        > Zablakane rakiety sie zdarzaja
        Ta Rudy zjadł obiad i poleciał obejrzeć krater na polu. Co by było jakby udrzerzył w chałupę lub w jakiś sklep typu Lidl. Nie ma tam rozstawionych armat 35 mm wyposażonej w amunicję programowalną produkowaną przez MESKO S.A. oraz system kierowania ogniem Skyctrl polskiej firmy APS.
        Tego typu systemy artyleryjskie stanowią obecnie kluczowy element systemów obrony bezpośredniej krótkiego zasięgu (VSHORAD / CIWS). Ich wysoka efektywność w zwalczaniu nisko lecących pocisków manewrujących (np. typu Kalibr czy Ch-101) została wielokrotnie potwierdzona w warunkach bojowych. Także trzeba liczyć na cud lub modlitwę.
        • qqbek Re: I nic 31.07.26, 21:34
          Powielasz narrację kacapskiej propagandy, zresztą jak zwykle.

Fakty są jednak takie:
          - polskie myśliwce poderwano o 1:57, na długo przed tym, jak cokolwiek wleciało w polską przestrzeń powietrzną
          - dotarły nad wschód Polski po 25 minutach, wtedy już było wiadomo, że na Polskę leci 20 pocisków manewrujących
          - ci wredni Niemcy poderwali latającą cysternę, żeby w razie czego móc zatankować polskie samoloty,
          - o 3:40 dwa pociski manewrujące przekroczyły granicę Polski (18 strącili Ukraińcy), z czego jeden po chwili zawrócił,
          - polskie myśliwce nie mogły zająć pozycji do strzału, zaraz po przekroczeniu granicy, bo do samej granicy pociski gonił ukraiński F-16 (a nie mamy procedur współdziałania),
          - piloci zgłosili gotowość do strzału o 3:45 i natychmiast otrzymali zgodę na zniszczenie celu,
          - o 3:46 pocisk spadł.

Rubelki chociaż za te brednie dostajesz?

Jedyne co dało ciała to system powiadamiania, zbyt zależny od lokalnych agencji rządu (służb wojewody) - syreny w Lublinie zawyły o 3:50, jak już od ponad 3 minut pocisk był już lejem na polu, 50 km od Lublina.
          • brunet_123 Re: I nic 31.07.26, 21:41
            Ty się bój bo jesteś zagrożony. Ta twoja wichura nie jest broniona. Samolot F-16 spala średnio od 2,8 do 3 tysięcy litrów paliwa na godzinę lotu marszowego, a przy użyciu dopalacza zużycie wzrasta do ponad 10 tysięcy litrów na godzinę (nawet 11 litrów na sekundę). Ale co tam po to są podwyżki wachy. Diesel blisko 9 złoty. Ten rząd to typowe nieudaczniki. W razie czego chroń się blisko toalety. Bo tam zwykle nie ma okien.
            • qqbek Re: I nic 31.07.26, 22:16
              Ja się nie boję.
              To prawa strona sceny politycznej w Polsce, a także jej zwolennicy, zapaskudzili wczoraj zbroje.
              Może stąd ten smród postów pisanych przez niedo_banych zwolenników tych prokremlowskich ugrupowań, niosący się wszędzie po Internetach? A może to nieprane od dawna onuce?

Nie wiem.
              Ty mi powiedz.
              Akurat w tym temacie wiesz więcej ode mnie.
            • marekggg Re: I nic 02.08.26, 16:48
              brunet_123 napisał:

Diesel blisko 9 złoty.

diesel? to odkiedy mysliwce lataja na diesel - to moze twoje traktorki leca nizko nad ziemia na diesel.

boze co za debila.
            • tbernard Re: I nic 03.08.26, 09:04
              brunet_123 napisał:

> Ty się bój bo jesteś zagrożony. Ta twoja wichura nie jest broniona. Samolot F-1
              > 6 spala średnio od 2,8 do 3 tysięcy litrów paliwa na godzinę lotu marszowego, a
              > przy użyciu dopalacza zużycie wzrasta do ponad 10 tysięcy litrów na godzinę (n
              > awet 11 litrów na sekundę). Ale co tam po to są podwyżki wachy. Diesel blisko 9
              > złoty. Ten rząd to typowe nieudaczniki. W razie czego chroń się blisko toalety
              > . Bo tam zwykle nie ma okien.

Weź ty może poproś Putina o widzenie, bo bardzo pragniesz pocałować go w obsraną dupę.
    • galtomone Na Twój durny komentarz tu masz 01.08.26, 06:41
      Jak chłopu w rowie

engine8t napisał:

> Rakieta spadla tak bez kontroli i z zaskoczenia ?
      >
      > Znow Polacy zaskoczeni i nie wiedzieli ze leci (bo Ukraincy sie obrazili i nie
      > powiedzieli? albo mieli w tym inters zeby spadla w Polsce)
      > Polska nie monituruej swojej przestrzeni i nie dostal informacji od przyjaciol
      > ze rakieta leci?
      >
      > A co sie stalo z tym Patriotami?

x.com/MichaFiszer/status/2082843941481689256
      "Już bardziej na spokojnie kilka słów
      Wiedziałem: dlaczego nie zestrzelono?

Najprostsza odpowiedź: bo nie jesteśmy w stanie wojny.
      Co się robi na wojnie?

1. Zamyka się przestrzeń powietrzną nad państwem. Tylko specjalne loty i specjalne zezwolenia na loty w szczególnych warunkach. Latają służby państwowe, wojsko, LPR, SG, Policja, w ścisłej wojskowej koordynacji. Cywilni kontrolerzy mają wolne, albo idą w kamasze, choć specyfika kierowania lotami wojskowymi, grupowymi, przechwyceniami, itp. to rzecz w której trzeba by ich wyszkolić. Oczywiście sto razy łatwiej niż człeka z ulicy.
      Aerokluby, użytkownicy prywatni, przewoźnicy, agro, zagranica - stoi. Nie ma. Zaorane.

2. Wyprowadza się wszystkie jednostki przeciwlotnicze i stawia na pozycjach polowych. Komuś w rzepaku, a komuś za lasem, na łące - krowy won. I codziennie manewr na nowe pozycje. Gąsienicami lub ciężkimi na kołach. Po polach, po zbożu, ziemniakach i pietruszce.

3. Samoloty myśliwskie dyżurują w powietrzu w wyznaczonych strefach, tankowiec wspiera. Co wlatuje to kraju, a będzie tego dużo na wojnie, walimy jak leci. Komuś spadnie na dom, komuś rakieta rozpieprzy stodołę. Tu zginą ludzie i tam. Ale oczywiście więcej będzie ginąć od trafień pocisków czy dronów, bo wszystkiego zestrzelić się nie da. Codziennie coś gdzieś będzie trafiać, a od czasu do czasu komuś przez okno wleci własna rakieta przeciwlotnicza i rozwali coś więcej, niż meblościankę.

Ale jest pokój. Nie walimy salwami do wszystkiego co się rusza w powietrzu aż wióry lecą, nie rozstawiamy baterii rakiet wzdłuż granicy, i pozwalamy na wiele różnych lotów nad Polską.

W takich warunkach nie strzelamy do wszystkiego co nie odpowiada na sygnały identyfikacji. Oczywiście w zaistniałej sytuacji był to na 90 procent pocisk. NA DZIEWIĘĆDZIESIĄT... A co jak nie?
      Dlatego jest wymóg wzrokowej identyfikacji (VID - Visual ID). Jest noc, więc normalnie się nie da, ale F-16 ma zasobnik celowniczy Sniper. Jak przechwyci radar, to może go slejwnąć (slave mode - zakres "niewolniczy", kiedy radar odwraca układ optyczny zasobnika na cel który sam widzi) jego termowizorem na wskazany kierunek. Wąski szpaler powiększonego obrazu trafia na ekran w kabinie, albo z kamery pracującej w podczerwieni, albo z telewizyjnej jak się da. Pilot patrzy i widzi: dobra, pocisk, strzelamy?

W czasie pokoju są sektory, tu strzelamy, bo pusto, a tu nie - bo wiocha obok wiochy, albo miasto. Z tego co powiedział Dowódca Operacyjny gen. dyw. pil. Ireneusz Nowak, to do identyfikacji zabrakło 1-2 minut i zapewne padła by komenda na zestrzelenie, bo 2,5 minuty lotu pocisku dalej na zachód jest Kraśnik, a w nim zakład zbrojeniowy. Choć pocisk nie leciał dokładnie w tamtym kierunku, według wróżenia z fusów na podstawie ukraińskiej mapy (na ile prawdziwej? Wygląda git, ale pewności nie ma) pocisk leciał od strony Lwowa i zmierzał w kierunku tak między Opole Lubelskie - Kazimierz Dolny. Nad Lwowem zestrzelono sporo tych pocisków, bo poszło ich na rejon miasto sporo. Tego też gonił ukraiński myśliwiec, ale nie zdążył, musiał odejść na 20 sekund przed polską granicą, bo by wleciał do nas.

Polski samolot właściwie wychodził na pozycje do identyfikacji i strzału, ale w tym momencie pocisk spadł sam z siebie.

Rozważałem trasę w kierunku Kaśnika, ale wtedy poszedłby nad Zamościem, a tu zapewne stał w gotowości 18. Pułk Plot z "Małą Narew". Dziwie się, dlaczego nikt nie zapytał z dziennikarzy, czy pułk (choćby jedną baterię ogniową) został postawiony w gotowość operacyjną, czy nie. Ale nikt o to nie zapytał na konferencji z MON czy DORSZ, nie mogę tego zrozumieć dlaczego.

Nie oczekujcie, że wszystko co wleci będzie zestrzeliwane zaraz za granicą, tak się nie da. Popatrzcie na Ukrainę, jak jest nalot, to wiele środków napadu powietrznego jest zestrzeliwanych daleko w głębi kraju, a co najmniej 10-20 % i tak trafia w cele. Te wieczne trafienia w całej Ukrainie dedykuje tym, co publikowali mapki "gdzie jest wojna, więc dlaczego ci ludzie wyjeżdżają z innych miejsc". Takie naloty na Ukraine to obecnie (od dwóch z górą lat) co drugi dzień. Loteria. Na kogo popadnie, na tego bęc. Tak wygląda wojna.

I teraz pytanko. To jak ludzie chcą. Strzelamy, ale potem żeby nie było płaczu jak zestrzelona rakieta walnie w wieś i zabije 6 osób, czy niech leci, póki nie leci na miasto czy wielką wieś?
      Sam nie odpowiem. Na szczęście, nie mnie o tym decydować. To trudna decyzja.

Ale ogólnie, to wygląda mniej więcej tak.

Na zdjęciu polski F-16 tuż po starcie z kierowanymi rakietami "powietrze-powietrze".
      Fot. Michał Fiszer

PS. Przepraszam, że nie pluje na wojsko. Tak się złożyło, że nie wyrzucono mnie z WP, nie odszedłem w atmosferze skandalu, z ciężkim żalem, z urazą, czy coś takiego. Miałem w porządku dowódców, nikt mi nigdy w wojsku krzywdy nie zrobił, wręcz przeciwnie - moje autystyczne dziwactwa były tolerowane. Nie mając żalu, frustracji, niespełnionych ambicji, odszedłem bo chciałem co innego robić, a wojsko wspominam z sentymentem i radością,
      Dlatego nie wylewam żali, nie biorę rewanżu, nie tryskam żółcią. Przykro mi. "

- były pilot i major rezerwy Michał Fiszer

wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198072,32943628,dlaczego-wojsko-nie-zestrzelilo-rakiety-nad-lubelszczyzna-fiszer.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&s=BoxOpMT
      • engine8t Re: Na Twój durny komentarz tu masz 01.08.26, 20:02
        A teraz to wszytko napisz w jednym albo max 2 zdaniach bo chyba nie sadziesz ze ktos bedzie to powyzej czytal?

To nie zestrzelono bo Polska nie jest w stanie wojny ale kiedy w takim razie Poska bedzie uwazac ze jest w stanie wojny?
        • galtomone Re: Na Twój durny komentarz tu masz 02.08.26, 16:18
          Potraktuj to jako ćwiczenie z nauki czytania... Skoro krótki tekst sprawia ci kłopot
          • tbernard Re: Na Twój durny komentarz tu masz 03.08.26, 09:18
            galtomone napisała:

> Potraktuj to jako ćwiczenie z nauki czytania... Skoro krótki tekst sprawia ci kłopot

Popieram. Sam jestem przykładem kogoś kogo czytanie długich tekstów męczy ale to chyba dlatego, że mają zbyt duże stężenie bełkotu i farmazonów. W tym zaś tekście dominują sensowne konkrety i czytanie tego poszło gładko.
    • klemensiarz Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 02.08.26, 14:16
      Engine, ty to faktycznie nadajesz się na wyborcę Trumpa.
      Ukraińcy nie muszą nic mówić, bo to normalne, że kacapy swoje pociski manewrujące programują wzdłuż polskiej granicy, żeby sprowokować Ukraińców do strzelania w polską stronę - a nuż znowu kogoś trafią. Te tory lotów są tak powszechne, że nie ma sensu o nich informować.
      F-16 był już na podejściu do zestrzelenia Ch-101, ale rakieta sama "wylądowała".

Ciekawe, jak Ukraińcy mieliby kontrolę nad rakietą przejąć. Albo ją trochę ostrzelali, albo sama się spierdzieliła i poleciała w pole (dosłownie).
      • brunet_123 Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 04:33
        klemensiarz napisał:

> Engine, ty to faktycznie nadajesz się na wyborcę Trumpa.
        > Ukraińcy nie muszą nic mówić, bo to normalne, że kacapy swoje pociski manewrują
        > ce programują wzdłuż polskiej granicy, żeby sprowokować Ukraińców do strzelania
        > w polską stronę - a nuż znowu kogoś trafią. Te tory lotów są tak powszechne, ż
        > e nie ma sensu o nich informować.
        > F-16 był już na podejściu do zestrzelenia Ch-101, ale rakieta sama "wylądowała"
        > .
        >
        > Ciekawe, jak Ukraińcy mieliby kontrolę nad rakietą przejąć. Albo ją trochę ostr
        > zelali, albo sama się spierdzieliła i poleciała w pole (dosłownie).
        Ty wiesz o czym bredzisz. Tak była zaprojektowana, że przeleciała ileś tam kilometrów i pierdykła w pole w lubelskim. Do tego potrzebny był F-16, a Ukraińcy wrzucili jej kierunkowzkaz z napisem Polska.
        • klemensiarz Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 16:53
          brunet_123 napisał:

> Ty wiesz o czym bredzisz. Tak była zaprojektowana, że przeleciała ileś tam kilo
          > metrów i pierdykła w pole w lubelskim. Do tego potrzebny był F-16, a Ukraińcy w
          > rzucili jej kierunkowzkaz z napisem Polska.

Czyli co - przejęli nad nią kontrolę?

• marekggg Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 02.08.26, 16:40
      a jak by spadla na alaske to bedzie co?

wiesz ile bomb atomowych zgubily stany? o rosysjskich nikt kic nie wie (bo ini sami nie wiedza)
    • bunkum Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 02.08.26, 17:30
      "Rakieta spadla tak bez kontroli i z zaskoczenia ?"

Tam nie bylo zadnej kh101. Te lataja ponizek 100m nad ziemia, a nawet tylko 30m. Takiego pieknego prostego lejka (osiowosymetrycznego) nie sa w stanie wyprodukowac.
      Nie mozna zestrzelic czgos czego nie ma. Cgyba z jakis grzybiarz cie przekona. Ty tez dajesz sie nabierac oszustom a Warszawie..
      • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 02.08.26, 18:26
        O - mamy już konfiarski głos z Olgino!
        Co ciebie tyle nie było?
        Prądu nie miałeś, czy nie było jak benzyny kupić, żeby do pracy dojechać?
        • bunkum Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 02.08.26, 22:49
          Spie...j, niedouku banderowski. Poje...cu ukrowski, tlumaczu przysieglym jezyka angielskiego bez znajomosci tego jezyka.
          • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 09:21
            bunkum napisała:

> Spie...j, niedouku banderowski. Poje...cu ukrowski, tlumaczu przysieglym jezyka
            > angielskiego bez znajomosci tego jezyka.

Banderowcem to ty jesteś i Putin, którego najchętniej pocałowałbyś w obsraną dupę.
          • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 09:42
            roSSja widzę jeszcze się trzyma.
            Prądu niet, benzyny niet, zamówionego na WB wielkiego doodbytniczego dildo niet, ale wódka najwyraźniej jeszcze jest 🤣
            • tbernard Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 10:00
              Ale co będzie jak zaczną niedobory w paliwie rekompensować coraz większą domieszką alkoholu?
              • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 11:11
                tbernard napisał:

> Ale co będzie jak zaczną niedobory w paliwie rekompensować coraz większą domies
                > zką alkoholu?

To co zawsze w roSSji, gdy brakuje wódki w sklepie. Zwiększona ilość pożarów w mieszkaniach i na daczach po wypadkach przy destylacji i większa ilość ślepych na oddziałach toksykologii 😂
      • klemensiarz Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 16:56
        bunkum napisała:

> Takiego pieknego prostego lejka (osiowosymetrycznego) nie sa w stanie wyprodu
        > kowac.

Takie piękne proste lejki (osowosymetryczne) są charakterystyczne dla Ch-101.

• galtomone A co powiesz jak nas "Ukranicy" zaatakuja 03.08.26, 08:21
      Bo już wszyscy wiedzą, że ruskie przprogramowują ukraińskie drony, które udaje się przechwycic żeby nimi prowokacji dokonywac.

Tez będziesz kryczał, że to jednak banderowcy nas bombarduja i co my na to?

To se zapisz (jakbys mial zapomniec), że to jednak nie oni
    • qqbek Re: Rakieta spadla na teren Polski i co? 03.08.26, 14:24
      Są pełne dane dotyczące tego, kto włączył syreny (choć się spierać niektórzy zaczynają, czy trzeba było, to trzeba było i basta), a kto olał.
      Na 17 objętych zagrożeniem powiatów aż w 10 syreny nie zawyły.
      Serio.
      Takie mają "zarządzanie kryzysowe" tam, że nikt syren nie włączył.

Syreny włączyły powiaty:
      1. miasto Lublin,
      2. lubelski (tj. obwarzanek),
      3. świdnicki (południowo-wschodnia część "obwarzanka" Lublina i dalej na wschód),
      4. hrubieszowski,
      5. zamojski (ziemski, czyli "obwarzanek", na południowy wschód od powiatu krasnystawskiego),
      6. janowski
      7. krasnostawski (na południowy wschód od świdnickiego)

Syren nie włączyły:
      1. Pisi Chełm,
      2. Pisi Zamość,
      3. powiat biłgorajski (tam spadła rakieta),
      4. powiat włodawski,
      5. powiat puławski (drugi poza Lublinem rządzony w województwie przez KO),
      6. powiat tomaszowski,
      7. powiat chełmski (obwarzanek, czyli ani w Chełmie ani na obrzeżach nie było alarmu),
      8. powiat opolski,
      9. powiat łęczyński,
      10. powiat kraśnicki (słynny na całą Polskę z odważnej obrony przed 5G i LGBT).

Takie mamy "wczesne ostrzeganie".
      Biorąc pod uwagę, że w pierwszej kolejności walnęłoby w Zamość/Hrubieszów tam to by była musztarda po obiedzie. Ale już od Biłgoraja po Puławy dano ciała prawie po całości (wyłamał się tylko powiat janowski).
    • engine8t A drony na samoloty w Nimeczech - i co? 07.08.26, 19:33
      I znow pytanie czy NATO powola sie na Art#5?

Operacja służb Putina? Wielki samolot Ukrainy zaatakowany w Niemczech! — Piotr Zychowicz Q&A

Jeremiah 25:35 You have nowhere to run, nowhere to hide.

www.youtube.com/watch?v=Eg2CAGMNkgI
      • qqbek Re: A drony na samoloty w Nimeczech - i co? 07.08.26, 21:37
        Zychowicz, "dziennikarz" Od Rzeczy 🤪
        • engine8t Re: A drony na samoloty w Nimeczech - i co? 08.08.26, 00:00
          qqbek napisał:

> Zychowicz, "dziennikarz" Od Rzeczy 🤪
          >

O to wiele mowi..ale absolutnie nie dziwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka