Dodaj do ulubionych

jak sprzedac uzywany samochod?

IP: *.crowley.pl 29.11.04, 10:57
mam kupca z innego miasta, przyjezdza na kilka godzin. gdzie znajde jakas
przykładową umowę sprzedaży, czy jakieś dokumenty urzędowe trzeba wypełnić, w
jakiej formie przyjąć płatność? to będzie wieczór i może być problem z jakimś
bankiem. a co z ubezpieczeniem - mamy pakiet ważny do kwietnia, czy dostanę
zwrot części składki? na co jeszcze wzrócic uwagę?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: jak sprzedac uzywany samochod? 29.11.04, 11:33
      Wejdz sobie tu:

auto.gazeta.pl/auto/1,48297,1758885.html
      A potem tu:

www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=151&id=27734
      Stad sciagniesz sobie PIT. Ale, zabij, nie pamietam ktory :-(

A jak juz auto sprzedasz KONIECZNIE je wyrejestruj. Chocby po to, zeby nabywca nie zrobil Ci kuku jak w cos stuknie. Wyrejestrowales - jego problem. Z kwitkiem poswiadczajacym wyrejestrowanie zjaw sie w firmie, ktora Cie ubezpiecza i odbierz nadplacona skladke - nie wiem czy wyplaca Ci od reki, ale wyplaca.

Pzdr

• Gość: bazylea Re: jak sprzedac uzywany samochod? IP: *.crowley.pl 29.11.04, 11:53
        dzieki, to znaczy ze jeszcze musze isc do wydziału komunikacji? z umową? bo
        rozumiem ze dowod rej. daje kupującemu... sorry za głupie pytania ale nigdy
        tego nie robiłam
        • doro6 Re: jak sprzedac uzywany samochod? 29.11.04, 14:40
          Dowód oddajesz od razu, ale do swojego wydz. kom. idziesz z umową, oni tam
          maja przecież dane z dowodu. To jest ważne dlatego,że jeśli kupiec nie
          przerejestruje auta, to może robić szkody na Twoje konto i będziesz się musiał
          gęsto tłumaczyć. Mmiałem t, dwa lata po sprzedaży on miał wypadek , a jeździł
          nawet be OC !!!!. Zanim się do mnie zgłosilo PZU, miałem wezwanie ze straży
          miejskiej, że gdzieś tam porzucilem wraka.
          Na szczęście nie pozbyłem sie starej umowy. Przy okazjdowiedziałem się,ze
          nalezy zgłosić sprzedaż w ciągu 2 tygodni. No i odbierasz wtedy w ubezpieczalni
          cxzęść opłaty ubezpieczeniowej, jak pisze emes-nju.Pozdr.
          R.
    • Gość: peugeot Re: jak sprzedac uzywany samochod? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:05
      Ja tez wlasnie sprzedaje Peugeota

www.900.pl/
      • Gość: Zjak Re: jak sprzedac uzywany samochod? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 13:18
        To jest trochę nie tak.

Ponad tydzień temu sprzedałem auto i kupiłem inne i jestem na bierząco z biuro
        kracją.

Najpierw sprzedający: druki umów kupna-sprzedaży są przeważnie w kazdej gaze-
        cie motoryzacyjnej, ale jest to sprawa kupjącego.
        B.wazne dla sprzedajacego jest to aby kupujacy wypełnił ci druk wypowiedzenia
        umowy ubezpieczenia OC bo w przeciwnym wypadku nie otrzymasz zwrotu części
        kosztów ubezpieczenia. To wypowiedzenie zanosisz do firmy ubezpieczeniowej
        Twojej i oni wysyłają to do kupującego celem poświadczenia i jak on poswiadczy
        to dopiero otrzymasz zwrot częsci kosztów.
        Natomiast AC dotyczy samochodu i tu musisz dogadac się z kupującym.

Z umową kupna-sprzedazy zgłaszasz się w U.Komunik. i robisz ksero oraz wypeł-
        niasz druk zbycia samochodu i bez opłat to załatwiają.

To tyle co ma sprzedajacy do załatwienia, sprawa PIT-u nalezy do kupującego.

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj bo jestem na bieżąco jako sprze
        dający i jako kupujący.
        • Gość: bazylea Re: jak sprzedac uzywany samochod? IP: *.crowley.pl 29.11.04, 15:34
          no chyba nie chodzi o PIT tylko PCC - czy deklaracje wypełniacie razem czy
          wystarczy sam kupujący (np podpis?)
          skąd bierzesz druk wypowiedzenia OC? mi w ubezpieczalni powiedzieli zeby na
          kartce napisał

dzieki za odpowiedzi
          • Gość: Zjak Re: jak sprzedac uzywany samochod? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 17:18
            > no chyba nie chodzi o PIT tylko PCC - czy deklaracje wypełniacie razem czy
            > wystarczy sam kupujący (np podpis?)

oczywiście jest to PIT ale o symbolu PCC-1 /chyba/, trzeba go wziąć w U.Skarb.
            i mozna razem wypełnić, ale w U.Skarbowym jest wzór jak to wypełniać bo jak
            ktoś wypełni żle to wypełnia jeszcze raz, normalnie jak PIT-y. Sprzedający
            może podpisać in blanco i tak tego póżniej nikt nie sprawdza.Jest to sprawa
            kupujacego bo to on płaci podatek 2%.

> skąd bierzesz druk wypowiedzenia OC? mi w ubezpieczalni powiedzieli zeby na
            > kartce napisał

ja druk wypowiedzenia OC dostałem od ajentki PZU, która do mnie od wielu lat
            przychodzi i przypuszczam, że w innych firmach ubezp.też mają. Bo odrecznie
            też można napisać, ale skąd wiadomo co na tym ma być napisane, jakie dane?
            • Gość: Paweł Z. Re: jak sprzedac uzywany samochod? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.04, 10:21
              A mi się wydaje, że sprawa zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych powinna
              być uregulowana w umowie. Tzn. należy umieścić tam punkt: "Podatek od czynności
              cywilnoprawnych w związku z zawarciem tej umowy uiści Kupujący". W przeciwnym
              razie formalnie powinny płacić solidarnie obie strony.
    • Gość: a Re: jak sprzedac uzywany samochod? IP: *.irom.uw.edu.pl 30.11.04, 17:52
      Teraz chyba jest tak że polisa OC przechodzi na nowego właścicela samochodu
      automatem chyba że on z tego rezygnuje ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka