Dodaj do ulubionych

problemy ze sprzęgłem w Pandzie

IP: 193.111.166.* 01.12.04, 10:03
Oddałam do serwisu, bo przy ruszaniu szarpało tak, jakby silnik miał zgasnąć
(raz czy dwa faktycznie zgasł), podobnie zdarzało się na wstecznym.
Powiedzieli - trochę poluzowaliśmy poduszki, powinno być lepiej, ale wiele
osób to zgłasza, po prostu ten typ tak ma, trzeba się Pandą nauczyć jeździć.
Zatrzęsło mnie szczerze powiedziawszy, bo co to za odpowiedź? Ja już wiem jak
należy tym jeździć - ruszając, bardzo powoli odpuszczać sprzęgło i dodawać
jednocześnie dużo gazu, wtedy nie rzuca faktycznie, ale czy to jest normalny
sposób ruszania, z takim rykiem i tak powoli? Czy ktoś ma podobnie z Pandą?
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie 01.12.04, 12:53
      W latach osiemdziesiatych w serwisie skody jedna pani zalila sie, ze jej nowa skoda 125 L ma wade polegajaca na permanetnym wyskakiwaniu piatego biegu. Problem polegal na tym, ze najpierw w okresie gwarancji mechanicy namawiali ja zeby sie przyzwyczaila (co tez zrobila), bo to normalne. Zaraz po gwarancji na kolejnym przegladzie zalecili jej wymiane calej skrzyni biegow, bo piaty bieg wyskakuje... Nieznajaca sie na rzeczy pani zostala najnormalniej w swiecie oszukana i wprowadzona w blad.

Niepokoja mnie troche poluzowane poduszki. Troche poluzowany element, ktory jest dosc dynamicznie obciazany krotko bedzie troche poluzowany. Jesli dobrze zrozumialem pojecie "poluzowali" to moze oznaczac, ze w koncu sie urwa. Jezeli mechanik twierdzi, ze duzo ludzi zglasza sie z takim szarpaniem to powinno oznaczac to, ze maja kupe roboty z wymiana sprzegiel na gwarancji. Nawet we fiacie sprzeglo powinno prawidlowo pracowac przez dobrych kilkadziesiat tysiecy kilometrow. Moim zdaniem serwis sciemnia na calego.

Jezeli samochod jest na gwarancji musisz od nich wydebic pismo, w ktorym okreslaja jaki rodzaj usterki gnebi Twoje autko i jakie srodki zaradcze przedsiewzieli. Bez czegos takiego jak samochod sie rozsypie (a takie szarpanie nadmiernie obciaza wszystkie istotne podzespoly w samochodzie) bedziesz musiala bulic, bo nikomu nic nie udowodnisz. Moze warto zaplacic za ekspertyze rzeczoznawcy PZMot. Moim zdaniem objaw, ktory opisujesz swiadczy o wadzie docisku sprzegla lub nieliniowosci silnika i skrzyni biegow. Z taka nieliniowoscia spotkalem sie na kursie na prawo jazdy. Jezdzilem wtedy maluchem, ktory wlasnie mial taka "drobna" usterke. Prawdopodobnie przy odlewaniu bloku silnika lub obudowy skrzyni biegow "cos sie nie udalo". Koszt naprawy bajonski, a jesli rzeczywiscie sporo aut ma podobna wade, to fiat moze zaciemniac rzeczywistosc, bo koszt akcji serwisowej jest bardzo wysoki, a fiat potega finansowa nie jest.
      • niknejm Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie 01.12.04, 12:58
        edek40 napisał:

> Nawet we fiacie sprz
        > eglo powinno prawidlowo pracowac przez dobrych kilkadziesiat tysiecy
        > kilometrow

W Punto I sprzęgło padło mi po 500km przebiegu. Okazało się, że wkładali wtedy
        sprzęgła od dwóch producentów. Ja trafiłem na tego gorszego, którego sprzęgła
        bardzo szybko padały.

> . Moim zdaniem serwis sciemnia na calego.

Moim też.

Pzdr
        Niknejm
        • edek40 Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie 01.12.04, 13:01
          Mniej by mnie niepokoilo calkowite padniecie nawet po 50 km niz jako takie dzialanie. Szczegolnie, ze plec piekna chetnie jest nabijana w butelke w serwisach.
          • niknejm Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie 01.12.04, 13:08
            Fakt. Natomiast coś mi się zdaje, że dostawcy sprzęgieł, które montuje Fiat,
            nie dbają zbytnio o jakość. Względnie Fiat źle coś projektuje i używa np. zbyt
            słabych sprzęgieł do danego modelu/silnika.

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: a Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie IP: *.irom.uw.edu.pl 01.12.04, 15:27
              Przy sprzęgle Punciaka sprzęgła montowane w Corsie to złoto ..
    • Gość: Siwy Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie IP: *.telia.com 01.12.04, 15:30
      .. jezeli sprzeglo ma "wbudowana" wade konstrukcyjna , oszukaj sprzeglo -
      "podkrec" wolne obroty nieco - przestanie szarpac. Pzdr.
    • Gość: x Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie IP: *.irom.uw.edu.pl 01.12.04, 15:34
      a czy nie mogą po prostu wymienić tarczy i docisku .. ?? Może po prostu tarcza
      sprzęgła jest zeszkliwiona i słabo "łapie" ??
    • hippolin Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie 01.12.04, 15:36
      poczytaj sobie
      autokacik.pl

rada jest taka, musisz się trochę pomęczyć, jak już zepsuje się do końca, najlepiej jakieś 6miesięcy przed utratą gwarancji (2lata, bez limitu km - na sprzęgło) zgłaszasz w ASO, że rządasz wymiany sprzęgła. Jak odmówią, to składasz pismo do dyrekcji. Czekasz 14dni, jak odmówią to idziesz do Rzecznika Ochrony Konsumenta. Muszą Ci to wymienić na nowe. Pociesze Cię, że od miesiąca produkują zmodyfikowane sprzęgła, które są bardziej wytrzymałe. Zaczekaj jeszcze trochę jak możesz, żeby czasem Ci starej tandety nie wcisneli.
      Gwarancja na sprzęgło jest od nowa.
      pozdrawiam
      • Gość: Siwy Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie IP: *.telia.com 01.12.04, 15:44
        Windowsa nie używam.
        Linux Aurox 9.1 - mój system :-)
        Hi Hippolin , czy jest mozliwosc darmowego zciagniecia Linuxa ?
        czytalem ostatnie story na temat Windows - nie zbyt pewny.

Przepraszam ze nie na auto-moto temat . Pzdr.
        • hippolin Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie 01.12.04, 15:47
          Gość portalu: Siwy napisał(a):

www.linuxiso.org/
          na forum komputery nie ma dnia, żeby o nim nie pisali
          • Gość: Siwy Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie IP: *.telia.com 01.12.04, 15:54
            Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie
            Autor: hippolin
            Data: 01.12.2004 15:47

Gość portalu: Siwy napisał(a):

www.linuxiso.org/
            na forum komputery nie ma dnia, żeby o nim nie pisali
    • Gość: WK Re: problemy ze sprzęgłem w Pandzie IP: *.ig.pwr.wroc.pl 01.12.04, 15:46
      Niestety, należy się liczyć z tym, że sprzęgła i skrzynie biegów w Fiatach są
      niskiej jakości. Firma od lat nie ma dość pieniezy na modernizacje tych
      elementów, których nie widać (i do zmiany których nie zmuszają ich jakieś
      międzynarodowe normy). Dlatego w Fiatach można spotkać mechanizmy nie stosowane
      u konkurencji od dziesięcioleci (przykłady: ślimakowy mechanizm kierowniczy w
      maluchu, skrzynia biegów malucha pochodząca bodaj z lat 40.). Zdaje się, że
      park maszynowy jest zużyty w stopniu nie gwarantującym już "trzymania"
      wymiarów. Oczywiście o tym dziennikarze motoryzacyjni nie napiszą.
      Niestety, Fiat to nie był dobry wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka