Gość: hehe To się nie mieści w czerwonych główkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 13:02 Zniesienie jakichkolwiek opłat rejestracyjnych POPRAWIŁOBY sytuację o którą tak się troszczą myślący inaczej. Przede wszystkim, uboźsi obywatele, zamiast płacić haracz biurokratycznej mafii, kupowaliby (za oszczędzone dodatkowo kwoty) nowsze, lepiej wyposażone smochody. Auto byłoby dobrem bardziej dostępnym, dając ludziom mobilność w poszukiwaniu np. pracy, zleceń, klientów etc. Rowerem, PKSem i pociągiem nie wszystko można załatwić. Straciliby na tym producenci nówek, ale ilu ich jest? I od kiedy to urzędnicy mają się troszczyć o interesy przedsiębiorców? Oni mają myśleć (o ile w ogóle mają o czymś myśleć poza wojskiem i policją) o interesach KLIENTÓW. Bo tych jest zdecydowana większość (właściwie to wszyscy). Gdy los klientów się poprawi, skorzystają na tym producenci (niekoniecznie nowych samochodów, stąd ten krzyk). Wymagałoby to jednak gruntownego demontażu bezsensownego systemu, w którym grzęźniemy od lat. I który niestety większość niedouczonych określa mianem "kapitalizmu". A z kapitalizmem wolnorynkowym to ma on akurat tyle wspólnego, co końskie gó.. z lodami waniliowymi. Wypacykowanie komuś na plecach napisu "dromader" automatycznie nie czyni z niego wielbłąda. Tylko trzeba mieć jeszcze oczy, które to dostrzegą, i mózg, który wyłapie sprzeczności. A tych dóbr motłoch zwany wyborcami nie ma niestety w nadmiarze Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: 195.205.73.* 08.12.04, 13:09 Złodziejskie Nasienie nam przewodzi!!!!!!!! Bydło oderwać od koryta się nie chce!!! Ceny paliwa idą w góre i to powinno wystarczyć. Jestem zdecydowanie przeciw i może należy zorganizować jakąś akcję protestecyjną np. Przesadzić wszystkich posłów i ministrów na rowerki to im głupie pomysły z baranich głów wylecą!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: ola Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 13:23 Co to zlodziejskie Państwo znowu wymyśla?Obciążyć swoje kieszenie!No ale ci wielcy mają auta służbowe?na zakupy dla żony też/no to kto będzie za nich płacił-podatnik?Kupa wariatów bez pomysłu-tylko jak komu wyciągnąć z kieszeni! Link Zgłoś
Gość: Allan Brawo madry rzad IP: 213.88.140.* 08.12.04, 13:27 Jestescie wspaniali gnoic Polakow nalezy i sie to i tak beda na was glosowali prostaczki maja pracowac i glosowac a nie pyskowac Link Zgłoś
Gość: menel Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: 81.210.21.* 08.12.04, 13:49 kurcze tak piszecie o tych złomach na drogach i bezpieczeństwie z tym związanym- ale czy dopawdy bezpieczenstwo jest uzaleznione od tego stanu technicznego czy tez od umiejetnosci i wyobrazni kierowców- co prawda nie swiecące kierunkowskazy w maluchach to fakt - moga zagrozic bezpieczenstwu ------------- i na Boga ......strzeżcie sie hiszpańskiej inkwizycji Link Zgłoś
makary21 Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj 08.12.04, 14:01 No coz powiem w ten sposob. przejedz sie samochodem z roklekotanym zawieszeniem bez ustawionej zbierznosci, z zlymi hamulcami i zobacz. wyobraznia uzytkownikow drog, stan drogi i stan techniczny auta elemety bezpieczenstwa. Link Zgłoś
Gość: ka Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: 80.48.247.* 08.12.04, 13:54 to projekt, a czy ktoś wie , kiedy to realnie może zacząć obowiązywać? mam kilkuletnie auto do zarejestrowania i jeszcze ponad miesiąc muszę na to czekać w kolejce :( Link Zgłoś
Gość: LUXEMBOURG Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.22-218-195.adsl.internet.lu 08.12.04, 14:01 Jest to oczywiście jeszcze jeden przykład kolejnego polskiego bubla prawnego. Po pierwsze : jest to ukryta forma oclenia samochodów używanych sprowadzanych do Polski - czyli cła niezgodnego z normami panujacymi w Unii, po drugie - ten podatek nie eliminuje problemu zanieczyszczenia środowiska i nie przestrzegania norm bezpieczeństwa przez samochody już zarejestrowane (a jest to w Polsce problem b. poważny) po trzecie - ten podatek rzeczywiście uderza po kieszeni najmniej zarabiających i jako taki jest wręcz skandaliczny. Poza tym dlaczego nie zastosować po prostu rozwiązań sprawdzonych na zachodzie już od dziesięcioleci ? Mieszkam w Luksemburgu - czyli kraju dość zamożnym, gdzie obowiązują bardzo drakońskie coroczne kontrole techniczne (20 euros za każdą wizytę), a mimo to jeździ tu całkiem sporo samochodów starych, cło na samochody sprowadzane z Unii nie istnieje, roczny podatek od pojazdu jest śmiesznie niski w stosunku do średnich zarobków (podaje tabelę www.do.etat.lu/vehaut/baremes.pdf ), a akcyza wliczona w paliwo jest zupełnie znośna - litr 98 oktanówki to 0,926 centów, czyli cena porównywalna z cenami polskimi, przy tutejszych zarobkach średnio cztery razy większych niż w kraju. Na marginesie - opłaty za telefon są także dużo niższe niż w Polsce. Nasuwa się więc uzasadnione pytanie ; czemu ma służyć ten "nowy" podatek ? Mam wrażenie, że tylko i wyłącznie zapełnieniu dziury w budżecie kosztem kierowców. Pozdrowienia. W.K. Link Zgłoś
nie.banalny Naucz sie czytac ze zrozumieniem 08.12.04, 14:12 To wtedy moze zrozumiesz, ze nie jest to nowy podatek, ale ma on ZASTAPIC akcyze. Fakty sa takie, ze panstwo zawsze bedzie zabieralo kase od kazdego samochodu i nic z tym nie zrobimy, wiec niech zabieraja chociaz z sensem i eliminuja mety spoleczne w postaci zlomiarzy. Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Naucz sie czytac ze zrozumieniem IP: *.ecs.soton.ac.uk 08.12.04, 18:05 teraz znowu bedzie sytuacja ze do Polski beda przyjezdaly 2-3 letnie auta wygladajace jak deskorolki (bo akurat np czolg przejechal) takie beda remontowane i sprzedawane, naprawde wole jezdzic 10 letnim "zlomem" Link Zgłoś
Gość: zdunek Mam rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 21:34 W nowym dowodzie rej nr silnika brak. Wkładamy (albo tylko piszemy że wkładamy) silnik od kosiarki (najlepiej elektrycznej he he) rejestrujemy (wpychamy na stację diagnostyczną) a później z powodów oczywistych - za mała moc silnika wymieniamy silnik. Teraz zarobią rzeczoznawcy. Będą w "oględzinach pojazdu wpisywać np.100 cm i będzie ok, potem weżniemy drugą opinię że już mamy drugi nowy silnik (wymieniliśmy) i już mamy sposób na obejście nowego cła bo ten nowy podatek spełnić ma tę samą rolę - większe wpływy do budżetu itd Link Zgłoś
nie.banalny Parada cwaniaczkow i zlomiarzy na forum 08.12.04, 14:03 Smieszy mnie to oburzenie. O co wam chodzi? Ze juz nie bedzie sie oplacalo sciagac zlomu z zagranicy? Ano nie bedzie. I bardzo dobrze. Zostawmy zlom Rumunom i Bulgarom. Czy nikt z was, krytykow tego rozwiazania, nie przeczytal, ze ta oplata zastapi akcyze i ze niektore samochody dzieki temu stanieja. Oczywiscie nowe samochody. Ach, prawda, zapomnialem. Dla was nowy samochod to taka abstrakcja jak dziewica dla dresiarza. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parada cwaniaczkow i zlomiarzy na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:10 Pie..sz czlowieku jak potluczony.Zlom to jest w twojej pustej lepetynie.Pomysl o tym ze dla niektorych nowe samochody sa niedostepne finansowo,a dla drugich,tak jak dla mnie to abstrakcyjne gowna.Samochody skonczyyly sie w latach 90-tych i to jest moje zdanie.Czy ja krytykuje Twoje nowe Deawoo Tico? Kazdy ma swoj gust i wolny wybor,po co go ograniczac.DFobrze ze takich jak Ty jest niewielu (Pozdrowienia dla Pana Zientarskiego).Dobramoc Link Zgłoś
nie.banalny Re: Parada cwaniaczkow i zlomiarzy na forum 08.12.04, 14:15 Gość portalu: ja napisał(a): > Pie..sz czlowieku jak potluczony.Zlom to jest w twojej pustej > lepetynie.Pomysl o tym ze dla niektorych nowe samochody sa niedostepne > finansowo,a dla drugich,tak jak dla mnie to abstrakcyjne gowna. Jest jeszcze MPK i PKS. > Samochody > skonczyyly sie w latach 90-tych i to jest moje zdanie.Czy ja krytykuje Twoje > nowe Deawoo Tico? Kazdy ma swoj gust i wolny wybor,po co go ograniczac.DFobrze > ze takich jak Ty jest niewielu (Pozdrowienia dla Pana Zientarskiego).Dobramoc Nie kazdy kto nie jezdzi zlomem, jezdzi Daewoo. Nie kazdy musi miec samochod, zlomiarzu jeden. Jak bedzie was mniej, to bedziecie mniej niszczyli drogi i mniej zatruwali srodowisko. I o to chodzi. Link Zgłoś
r306 Jestes banalny... 08.12.04, 14:20 > Nie kazdy musi miec samochod, zlomiarzu jeden. > Jak bedzie was mniej, to bedziecie mniej niszczyli drogi i mniej zatruwali > srodowisko. > I o to chodzi. Jestes baaanalny - to juz bylo - samochody dla wybranych ;) Co, zatesknilo sie za talonami na samochodzik dla "swoich" i pustymi drogami? Link Zgłoś
nie.banalny Re: Jestes banalny... 08.12.04, 14:39 r306 napisał: > > Nie kazdy musi miec samochod, zlomiarzu jeden. > > Jak bedzie was mniej, to bedziecie mniej niszczyli drogi i mniej zatruwal > i > > srodowisko. > > I o to chodzi. > Jestes baaanalny - to juz bylo - samochody dla wybranych ;) > Co, zatesknilo sie za talonami na samochodzik dla "swoich" i pustymi drogami? A co? Samoloty tez pewnie dla kazdego? Bo czemu nie? Jak ktos jest biedny jak mysz koscielna, to niech siedzi u siebie w norze i wegetuje. Link Zgłoś
r306 Re: Jestes banalny... 08.12.04, 14:58 Z socjologii pala, z makroekonomii pala... Uzasanienie, bo moze to Cie zdopinguje do nauki > Jak ktos jest biedny jak mysz koscielna, to niech siedzi u siebie w norze i > wegetuje Socologia - bieda generuje biede. Jesli nie pozwolisz tej biedzie wyrwac sie z blednego kregu niemoznosci, to bedzie sie ona poglebiac. Jadna z mozliwosci takiego "skoku do przodu" jest zwiekszenie mobilnosci i stworzenie nowych mozliwosci - takie daje wlasny srodek transportu. Proponuje poczytac troche ogloszen "dam prace'. Widac, ze dawno nie studiowales tego wartosciowego zrodla inforamcji. Makroekonomia - tworzenie na rynku lokalnym miejsc pracy sprawia, ze spoleczenstwo sie wzbogaca dzieki czemu w pozniejszym czasie posiada zwiekszona sile nabywcza a tym samym jest sklonne wydawac swoje pieniadza na dobra z wyzszej polki - w tym nowe samochody. Mniejsza biedat to tez mniej bezrobotnych - mniejsze obciazenia fiskalne dla zarabiajacych. Do tego jeszcze dochodzi aspekt ekonomii dojazdow do pracy. W duzych aglomeracjach "zycie" jest znacznie drozsze, natomiast tendecja jest taka, ze te duze aglomeracje zaczynaja skupiac miecja pracy jako takie (ogolnosciwatowa tendecja zwiazana ze zmiana struktury zatrudnienia, rozwojem nowych technologii itd.) Dlatego co raz wiecej ludzi dojezdza do pracy z miejscowosci polozonych 20-70 km od miejsca pracy. Przy kompletnym rozkladzie lokalnych polaczen kolejowych i zapasci PKS wlasny samochod staje sie jedynym rozwiazaniem. > A co? Samoloty tez pewnie dla kazdego? Bo czemu nie? A temu, ze samochod jako zwykle, a nie luksusowe (co Tobie sie jak widze nie miesci w glowie) dobro, sluzy zwyklym ludziom do zycia, pracy itd. Jest na tyle tanie w eksploatacji, ze smialo konkuruje z takimi srodkami transporu jak PKS i kolej (ja osobiscie dojezdzam do pracy 30km i koszt biletu miesiecznego PKS przewyzsza koszty dojazdu samochodem zaledwie o 100PLN). Takich cech nie posiadaja samoloty - sa znacznie kosztowniejsze w ekploatacji oraz tworzonej dla nich infrastrukturze. Zrozumiales? Link Zgłoś
nie.banalny Re: Jestes banalny... 08.12.04, 15:09 r306 napisał: > Z socjologii pala, z makroekonomii pala... > > Uzasanienie, bo moze to Cie zdopinguje do nauki > > Jak ktos jest biedny jak mysz koscielna, to niech siedzi u siebie w norze > i > > wegetuje > Socologia - bieda generuje biede. Jesli nie pozwolisz tej biedzie wyrwac sie z > blednego kregu niemoznosci, to bedzie sie ona poglebiac. Jadna z mozliwosci > takiego "skoku do przodu" jest zwiekszenie mobilnosci i stworzenie nowych > mozliwosci - takie daje wlasny srodek transportu. Proponuje poczytac troche > ogloszen "dam prace'. Widac, ze dawno nie studiowales tego wartosciowego zrodla > > inforamcji. > Makroekonomia - tworzenie na rynku lokalnym miejsc pracy sprawia, ze > spoleczenstwo sie wzbogaca dzieki czemu w pozniejszym czasie posiada zwiekszona > > sile nabywcza a tym samym jest sklonne wydawac swoje pieniadza na dobra z > wyzszej polki - w tym nowe samochody. Mniejsza biedat to tez mniej > bezrobotnych - mniejsze obciazenia fiskalne dla zarabiajacych. > Do tego jeszcze dochodzi aspekt ekonomii dojazdow do pracy. W duzych > aglomeracjach "zycie" jest znacznie drozsze, natomiast tendecja jest taka, ze > te duze aglomeracje zaczynaja skupiac miecja pracy jako takie (ogolnosciwatowa > tendecja zwiazana ze zmiana struktury zatrudnienia, rozwojem nowych technologii > > itd.) Dlatego co raz wiecej ludzi dojezdza do pracy z miejscowosci polozonych > 20-70 km od miejsca pracy. Przy kompletnym rozkladzie lokalnych polaczen > kolejowych i zapasci PKS wlasny samochod staje sie jedynym rozwiazaniem. > > > A co? Samoloty tez pewnie dla kazdego? Bo czemu nie? > A temu, ze samochod jako zwykle, a nie luksusowe (co Tobie sie jak widze nie > miesci w glowie) dobro, sluzy zwyklym ludziom do zycia, pracy itd. Jest na tyle > > tanie w eksploatacji, ze smialo konkuruje z takimi srodkami transporu jak PKS i > > kolej (ja osobiscie dojezdzam do pracy 30km i koszt biletu miesiecznego PKS > przewyzsza koszty dojazdu samochodem zaledwie o 100PLN). > Takich cech nie posiadaja samoloty - sa znacznie kosztowniejsze w ekploatacji > oraz tworzonej dla nich infrastrukturze. Zrozumiales? Nie. Link Zgłoś
r306 Re: Jestes banalny... 08.12.04, 15:13 > Nie. To po co zabierasz glos w dyskusji, gdy nie rozumiesz podstawowych praw spolecznych? Zeby sobie ulzyc? Pogardlowac? Kims pomiatac ("zlomiarze"). Kompleksy leczyc chcesz? Idz do psychologa. Jak stac Cie na nowe auto to i na porade psychologiczna wystarczy. Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Jestes banalny... IP: *.pwpw.pl / 217.17.44.* 13.12.04, 13:59 No proszę, wystarczyło kilka argumentów i się bydlę (tu mówię o nie.banalnym) zawiesiło :). No cóż, trzeba jeszcze rozumieć, co się czyta :)))))))). Ale, ale dajmy szansę - podzie koleś do taty, to mu ktoś wytłumaczy :))))) PZDR. Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Jestes banalny... IP: *.uml.lodz.pl 14.12.04, 12:56 ty banalna kapitalistyczna hieno... Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parada cwaniaczkow i zlomiarzy na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:42 pewnie ze nie kazdy.Ale jestem za odstrzalem selekcyjnym takich jak Ty :) A Daewoo to tylko przyklad,tak jak pisalem kazdy ma swoj gust,chcesz Daewoo,Fiata,Audi - Twoj wybor.Ale przez takie bezmozgi jak Ty w tym kraju zawsze bedzie syf.Powiem krotko bo mnie ponioslo ...wypie....j.Przepraszam ludzi myslacych za slownictwo Link Zgłoś
nie.banalny Re: Parada cwaniaczkow i zlomiarzy na forum 08.12.04, 15:06 Gość portalu: ja napisał(a): > pewnie ze nie kazdy.Ale jestem za odstrzalem selekcyjnym takich jak Ty :) A > Daewoo to tylko przyklad,tak jak pisalem kazdy ma swoj gust,chcesz > Daewoo,Fiata,Audi - Twoj wybor.Ale przez takie bezmozgi jak Ty w tym kraju > zawsze bedzie syf.Powiem krotko bo mnie ponioslo ...wypie....j.Przepraszam > ludzi myslacych za slownictwo Sam wypie..j! Link Zgłoś
Gość: cieszę się Re: POPIERAM, POPIERAM IP: 195.205.45.* 08.12.04, 15:08 popieram ten pomysł w całej rozciągłości, będzie mniej jeżdzącego złomu. a przecież ma to dotyczyć aut rejestrowanych po raz pierwszy, wiec nie powinno wpłynąć na ceny samochodów już sprowadzonych i zarejestrowanych, wiec nie płaczcie złomiarze. Link Zgłoś
r306 Nastepny oryginalny ekonomista 08.12.04, 15:17 > a przecież ma to dotyczyć aut rejestrowanych po raz pierwszy, wiec nie powinno > wpłynąć na ceny samochodów już sprowadzonych i zarejestrowanych, wiec nie > płaczcie złomiarze Brak konkurencji zawsze wplywa na podwyzke cen. Vide - cena "malucha", rocznik 96 przed 1. maja - okolo 3tys PLN. Po wejsciu do UE - 600 PLN. Gospodarke socjalistyczna juz mielismy - regulowane ceny, deputaty, reglamentacje. Jak widac niektorzy sie do tego mocno przywiazali.... Link Zgłoś
Gość: N Re: Parada cwaniaczkow i zlomiarzy na forum IP: *.mlawa.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 15:34 Szkoda mi takich Ty. Rozejrzyj się i rusz czaszką o co w tym wszystkim chodzi. Albo jesteś małym dzieckiem z napuchnętym móżdżkiem albo strasznym naiwniaczkiem. Link Zgłoś
Gość: Pawel Zbieram wlasnie na samochod IP: *.man.polbox.pl 08.12.04, 14:03 Mam 23 lata i zbieram wlasnie na samochod. Nie stac mnie na samochod nowy, ale w pierwszym kwartale następnego roku planuje kupić samochód używany z Niemiec. Wole używaną Honde niż używanego malucha. Tutaj musial być duży nacisk ze strony dealerów nowych aut. Jeśli kupie samochód z 1991 roku, to będzie oznaczalo co najmniej 4 tys. podatku. Trzeba cos z tym zrobic. Pozdrawiam. Pawel Link Zgłoś
nie.banalny Re: Zbieram wlasnie na samochod 08.12.04, 14:07 Jak cie nie stac, to jest jeszcze MPK i PKS. Link Zgłoś
makary21 Re: Zbieram wlasnie na samochod 08.12.04, 14:19 otoz jak widac nie.banalny Twoje nie oznacza jedynie NIEZNAJOMOSC rzeczywistosci. Poprostu zacznie sie znowu era skladakow. Laweciaz kupi pap [iery w polsce na powiedzmy 15 czy 20 letniego oplas. Przywiezie podobny szrot z Niemiec, fikcyjny remoncik i juz zlomik gotowy. Bo kto mi zabroni rozebrac auto po stronie niemieckiej i tutaj zlozyc nie jako auto do rejestracji ale jako remont. Pokaz zapis prawny ktore w ramach remontu nakazuje wmotnowac czesci z paru aut? Tak wiec dla laweciazy bedzie to tylko dodatkowe utrudnienie powodujace wzrost cen ale w zaden sposob nie ograniczajace przywozu czesci. (a jak te oclisz jezeli jest wolosc handlu)? No i nie wiem czy skladane auto bedzoie bezpieczniejsze. Chyba tylko drakonnskie przeglady moga uchronic nas przez zalewem zlomu. Link Zgłoś
nie.banalny Re: Zbieram wlasnie na samochod 08.12.04, 14:25 A dlaczego jest zakaz wyrzucania gowien przez okno wprost na glowy przechodniow? Przeciez teraz takie gowno pojdzie do kanalu, a i tak potem jakimis pokretnymi dogrami dostanie sie do rzeki, kanalizacji i do twojej szklanki z herbatem. I w dodatku trzeba utrzymywac po drodze mase pracownikow kanalow, smieciarzy i innych. Po co to? Link Zgłoś
Gość: Netel Nowy podatek od aut - sprawa dla prokuratury !!! IP: *.mlawa.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 14:17 Słyszałem już ten pomysł kilka miesięcy temu na falach jakiejś stacji radiowej. Był wywiad z przedstawicielem pewnego koncernu samochodowego który bardzo narzekał na spadek sprzedaży nowych samochodów po wejsciu Polski do UE. Gdy dziennikarka zadała mu pytanie w jaki sposób koncerny będą broniły się przed dalszym spadkiem sprzedaży nowych samochodów On bełkotał coś o wprowadzeniu jakiegoś podatku od pojemności i wieku auta. Więc nie wiem czy to był jasnowiidz (to było w lato) czy też projekt tejże ustawy wyszedł z kręgów producentów i dealerów nowych aut. Moim zdaniem taką sprawą powinna zająć się prokuratura..gdyz jasno widać że projekt ten nie słuzy dobru przeciętnego Kowalskiego....i napewno ktoś dostał za to niezłą kasę. Link Zgłoś
nie.banalny Re: Nowy podatek od aut - sprawa dla prokuratury 08.12.04, 14:20 A moim zdaniem powinienes wziac dekiel i puknac sie w glowe. Zlomiarze to zakala polskich drog. Link Zgłoś
Gość: czytelnik-kierowca Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 14:21 bardzo dobry pomysł bo te ruiny zaleją nasze drogi a za dwa lata powstanie wielkie zlomowisko o nazwie POLSKA Link Zgłoś
Gość: papcio24 Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: 150.254.192.* 08.12.04, 14:33 Moze z nie.banalnym nie warto rozmawiac. Przeciez z daleka widac ze chlopak ma jakies kompleksy. Albo zwolnil go jakis dealer samochodow z powodu spadku sprzesazy, albo jest on jednym z autorow tego genialnego pomyslu. Link Zgłoś
feliks-50 To są po prostu bandyci !!!!!!!!! 08.12.04, 14:38 oczywiście z największej mafii ! Link Zgłoś
nie.banalny Re: To są po prostu bandyci !!!!!!!!! 08.12.04, 14:51 A ty jestes po prostu zlomiarzem. Wstyd. Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.12.04, 14:39 jedyna nadzieja ,ze stawki zlodziejskie nie przejda! oczywiscie biedny znow bedzie do tylu,sprawiedliwie? Link Zgłoś
nie.banalny Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj 08.12.04, 14:58 Gość portalu: mirek napisał(a): > jedyna nadzieja ,ze stawki zlodziejskie nie przejda! oczywiscie biedny znow > bedzie do tylu,sprawiedliwie? Biedny zawsze bedzie do tylu, dopoki nie wezmie spraw w swoje rece i sie nie wzbogaci. Prezentujesz typowo socjalistyczny sposob myslenia. Powinienes wiec popierac socjalistyczny rzad. A moze masz rozdwojenie jazni i problemy z samookresleniem? Link Zgłoś
Gość: sebas a moim zdaniem mają rację... IP: *.milicz.jarsat.pl 08.12.04, 14:44 Im starszy samochód tym bardziej truje środowisko. Jeśli cię nie stać na samochód możesz jeździć autobusem (znacznie ekologiczniej). Niby dlaczego masz m.in mnie truć??? Link Zgłoś
r306 Re: a moim zdaniem mają rację... 08.12.04, 15:24 Kiedy ostanio regularnie jezdziles autobusem na linii "pipidow" - "srednie miasto"? Wiesz ile obecnie jest takich polaczen? Cos mi sie zdaje, ze nie masz pojecia o komunikacji PKS jako takiej. Do Twojej informacji - z niektorych miejscowosci bez wlasnego samochodu sie NIE WYDOSTANIESZ. Link Zgłoś
nie.banalny Re: a moim zdaniem mają rację... 08.12.04, 15:27 r306 napisał: > Kiedy ostanio regularnie jezdziles autobusem na linii "pipidow" - "srednie > miasto"? Wiesz ile obecnie jest takich polaczen? > Cos mi sie zdaje, ze nie masz pojecia o komunikacji PKS jako takiej. > Do Twojej informacji - z niektorych miejscowosci bez wlasnego samochodu sie NIE > > WYDOSTANIESZ. To se tam q... siedz! Link Zgłoś
r306 Hmmm 08.12.04, 15:36 Jestes zwyklym chamem, prostakiem, nieukiem a do tego faszysta dzielacym ludzi na gorszych i lepszych. Fakt, ze czlowiek o takich cechach popiera ten projekt rzadowy chyba najlepiej swiadczy o poziomie tego projektu. EOD. Link Zgłoś
Gość: Amator Re: a moim zdaniem mają rację... IP: *.broker.com.pl 08.12.04, 22:44 Hi banalny.Czy to co bierzesz jest smaczne? Link Zgłoś
Gość: Obojetnie_jaki Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.coig.katowice.pl 08.12.04, 14:56 Może trzeba aby laweciarze sie skrzykneli wzieli jakiegoś prawnika i do Parlamentu Europejskiego wnieśli stosowne dokumenty jasno wskazujące na to że rząd polski ogranicza swobode przepływu towarów Link Zgłoś
Gość: djpj Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:04 KIEDY TO MOZE WEJSC W ZYCIE? Link Zgłoś
nie.banalny Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj 08.12.04, 15:13 Gość portalu: djpj napisał(a): > KIEDY TO MOZE WEJSC W ZYCIE? Oby jak najszybciej Link Zgłoś
Gość: powracajacy [...] IP: 5.6.* / *.lanl.gov 08.12.04, 18:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:03 ta banda złodzieji nigdy nie chce szukać poieniedzy tam gdzie te sku...... kradną ale na tym tepym narodzie bo to wychodzi im najlepiej nie muszą te młoty mysleć bo za takie pobory to prawdopodobnie juz w tym zasranym kraju nie trzeba myśleć Link Zgłoś
Gość: Siwy Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.telia.com 08.12.04, 15:07 .. no to troche drogo , w szwecji podatek placi sie od masy i mocy pojazdy- wychodzi~ 0,50 pln. za 1kubik/cm . Link Zgłoś
Gość: dd Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:11 czyli jak kupie Mercedesa Vito za 6 tys Euro rocznik 97 poj. 2,2 zaplace 4,4 tys podatku..... Link Zgłoś
Gość: Pozysłodawca Kolejne propozycje IP: *.gdynia.mm.pl 08.12.04, 15:14 Za każdy srebrny kolor karoserii - 1000 zł rocznie, czerwony -1200, itp. Za brak radia w samochodzie - 500 zł. Za każdą rysę - 100 zł rocznie. No proszę, ile się nazbiera! Mam nadzieję na nagrodę za super pomysły, tej samej klasy co te w artykule... Link Zgłoś
Gość: Siwy Re: Kolejne propozycje IP: *.telia.com 08.12.04, 15:23 Autor: Gość: Pozysłodawca IP: *.gdynia.mm.pl Data: 08.12.2004 15:14 Za każdy srebrny kolor karoserii - 1000 zł rocznie, czerwony -1200, itp. Za brak radia w samochodzie - 500 zł. Za każdą rysę - 100 zł rocznie. No proszę, ile się nazbiera! Mam nadzieję na nagrodę za super pomysły, tej samej klasy co te w artykule... ________________________________________________________________________________ .. za brudny samochód 100zl.mandatu,za wywaxowany i zbyt blyszczacy 200zl. mandatu-oslepia innych uzytkowników dróg. Fiskus jest wspanialy,a Wam zawsze cos sie nie podoba,oj nieladnie,nieladnie bracia Polacy. Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: stu Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.acn.waw.pl 08.12.04, 15:15 I tak nie przejdzie... a jak przejdzie, to po prostu obrót papierami do aut zwiększy się znacznie... i tyla. Auta będą europejskie... kwity będą krajowe. Link Zgłoś
gostek_gazetowy co jest ZŁOMiarze? 08.12.04, 15:19 co jest złomiarze, żal wam du.. ściska? 100 x TAK dla tej propozycji rządu!!! Link Zgłoś
Gość: jvk producent mówi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:32 Jak bardzo dbają o nas producenci nowych mydelniczek :) zobaczcie co dorzucają do najtanszych fiatow i opelkow czy te auta moga rownac sie luksusowym brykom za grosze ?? obluda i papierowe golemy bezpieczenstwa. Link Zgłoś
Gość: FiFi Madra decyzja!!! Brawo! IP: 195.7.34.* 08.12.04, 15:43 Nareszcie Polska przestanie byc zlomowiskiem Europy! I w koncu przestana jezdzic te smrodzace wraki! Popieram w 100%!!! Powinni wogole zakazac sprowadzania takich aut albo nalozyc takie podatki ze nie oplacaloby sie ich sprowadzac!!! Link Zgłoś
nie.banalny Re: Madra decyzja!!! Brawo! 08.12.04, 15:50 Gość portalu: FiFi napisał(a): > Nareszcie Polska przestanie byc zlomowiskiem Europy! I w koncu przestana > jezdzic te smrodzace wraki! Popieram w 100%!!! Powinni wogole zakazac > sprowadzania takich aut albo nalozyc takie podatki ze nie oplacaloby sie ich > sprowadzac!!! Dyskusja ze zlomiarzami nie ma sensu. Zaczna ci udowadniac, ze zlomy sa pozyteczne dla rozwoju ekonomicznego Polski. Jedno mnie zastanawia: jezeli sa tacy madrzy, to czemu sa tacy biedni? Przeciez madrosc zwykle poplaca. Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: Madra decyzja!!! Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:03 nie.banalny mimo prostackiego i faszystowskiego wyrazu twoich wcześniejszych postów postanowiłem Ci odpisać, choć i tak pewnie żadnej refleksji to nie wzbudzi. Otóż zaporowe przepisy nie wyeliminują z ruchu starych i zużytych samochodów.Wręcz przeciwnie-doprowadzą do wzrostu cen, a ten ociągnie za sobą wydłużenie okresu eksloatacji pojazdów. Dodatkowo utrzymywać się będzie popyt na części zamienne do tych aut, a podaż będzie nikła-wszak nie będą złomowane (jak ma to miejsce w cywilizowanych krajach), a naprawiane w nieskończoność(z uwagi na stosunkowo dużą wartość).Import starych aut faktycznie zostanie zahamowany, ale i tak wiele już jest w kraju-ich to nie zatrzyma, za to podroży lub zgoła uniemożliwi ich wymianę na nowsze za rok, dwa, trzy. Kolejna rzecz: jeśli jakiś samochód jest dla Ciebie i podobnie myślących złomem, struclem, rzęchem itp. tylko dlatego, że ma 10 czy 15 lat, a "co gorsza" jest "wypierdziane przez Niemca" to gratuluje wiedzy motoryzacyjnej! No i jeszcze jedno: zwracam uwagę, iż w projekcie przyjmuje się, ze auta w danym wieku spełniają dane normy. A to oznacza, że np. auto z 92-ego roku będzie obciążone opłatą wg. stawki dla Euro-1, mimo iż może spełniać normę E-2, czy nawet E-3. Dla tojej wiedzy-czystosć spalin zależy od stanu silnika i typu zamontowanych układów oczyszczania spalin, a nie od wieku. Nie jest to ani sprawiedliwe, ani logiczne. Za to bardzo dobre dla fiskusa. I o to tak naprawdę w tym wszystkim chodzi. Dobrze, że bardziej opłacać się będzie przywóz aut nowszych, bo rodzimy rynek samochodów nowych nie jest w stanie zasilić w pełni rynku aut z drugiej ręki, ale pzepisy w takim kształcie jak omawiane doprowadzą do wzrostu patologii (typu przeszczepianie numerów),wzrostu cen starszych wozów, a ponadto nie powstrzymają obrotu samochodami powypadkowymi. Piszę o obrocie, bo dotyczy to nie tylko aut sprowadzanych, ale również tych sprzedawanych przez ubezpieczalnie czy dotychczasowych właścicieli. Reasumując- projekt jest dalece niedoskonały, da pole do popisu kombinatorom, i w pewnym stopniu utrudni wymianę parku samochodowego na nowszy na skutek wzrostu cen.Dla dealerów też nie będzie szczególnie korzystny, bo dopiero teraz poczują presję importu samochodów o wartości zbliżonej do najpopularniejszych aut w salonach. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Madra decyzja!!! Brawo! IP: 82.177.75.* 08.12.04, 20:30 Biedny to jest TWoj umysl cwianiaczku.A moj kilkuteni zlom 1000 razy przewyzsza wartoscia,osiagami i bezawaryjnoscia Twoja nowke :) Jeszcze raz - odstrzal selekcyjny Link Zgłoś
Gość: N [...] IP: *.mlawa.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 22:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
mario71 Re: Madra decyzja!!! Brawo! 09.12.04, 10:54 Czy do ciebie nie dociera ze z poziomem dochodow jaki jest w Polsce obywateli nie stac jest na nowe samochody, nawet te tanie ? Klient powinien miec prawo wyboru, jezeli chce jezdzic uzywanym prosze bardzo. 6 a nawet 10 letni samochod to nie jest zlom. FYI mnie zawsze bylo stac na nowe a jezdze uzywanymi 5-6 lat minimum, bo dlaczego mam 30-40% dostawac w d... na wartosci, ludzie ktorzy srednio zarabiaja malo powinni byc w stanie kupowac uzywane samochody. Gdzie indziej jakos nikomu 10 letnie samochody nie przeszkadzaja, oczywsicie ze sie robi badanie spalin (taaak, nie wszedzie robia inspekcje techniczne...) nie wiem skad sie w Polsce ta mania kupowania nowych wziela, chyba to glonie snobizm bo jak to inaczej wytlumaczyc ? Na 6 letnim samochodzie spadek wartosci jest minimalny, w nowoczesnej konstrukcji napraw wiekszych nie powinno byc, a jak chce za benzyne wiecej placic to moja sprawa i uwazam ze jest to fair bo jak chcesz miec samochod ktory pali 12 litrow to twoja sprawa, w ten sposob mozesz pojezdzic samochodem na kupienie ktorego jako nowki nie bylo by cie stac. Panstwo i urzedasy nie powinny dyktowac obywatelom czy maja jezdzic nowym czy uzywanym - to ma byc ekonomia rynkowa w koncu. W USA czy Kanadzie nikt nie biadoli ze ludzi jezdza 10 letnimi samochodami, ci od nowych i tak zarobia. Klient powinien miec wybor. Polska to nie Niemcy albo USA i ludzi dlugo nie beda jeszcze zarabiac na tyle zeby ich bylo wszytskich stac na nowe. Zeby im umozliwic poruszanie sie, trzeba im umozliwic kupowanie starszych samochodow bo to jedyna opcja. A nawet jak juz beda zarabiali na tyle ze moga to w wiekszosci krajow na swiecie ludzie zaczynaja od starszych samochodow, bo po studiach ich na nowe nie stac, albo wola pjezdzic Nissanem 300ZX niz Fiatem Uno. Link Zgłoś
Gość: i see you jestem za ale......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:49 jestem za ale najpierw politycy muszą spełnić swoje obietnice - zaczen od kwaska - obiecal miszkania dla młodych.... a ja juz nie jestem mlody (w zsmp do 35 lat) i wciaz czekam - moze fundacja joli mi dolozy na konto to sie zamkne - czekam tez na cud botaniczny millera bo swoje gruszki na gruszy juz mam, inne drzewa owocuja prawidlowo - wiec niech bog milera sprawi bym zobaczyl gruszki na wierzbie (pewnie blisko do tego , bo czerwoni zblizaja sie do kochajacych inaczej i konflikty DNA murowane), czekam tez na uczciwych politykow sld - pewnie zdaze zdechnac przezd czasem. bo po cichu w moim miescie (bardzo czerwone) mowi sie ile to afer nie ujawniono bo...... Link Zgłoś
Gość: Zdrowo myślący Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.04, 16:03 Czy myślicie że Polacy to głupcy i gdyby nie musieli to kupowaliby stare samochody , to rząd- nie mój rzuca nam kłody pod nogi.W ostatnich kilku latach sprowadzałem sobie z zachodu parę samochodów co kilka misięcy i płaciłem cła akcyzy opłaty za transport,łapówki dla celników i czasami razem wynosiło to nawet 11.000 zł czy to normalne ? Teraz kupiłem sobie 8-letni samochód z oryginalnym przebiegiem 45.000 km stan idealny zapłaciłem akcyzę 750 zł ,a teraz zapłaciłbym 2.800 . Tyle mojego ! Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 16:15 Wara chamy od moich pieniędzy ! Ile jeszcze wprowadzicie podatków przy zakupie samochodu akcyza, VAT,podatek od pojemności silnika, a wprowadzcie podatek za posiadanie lakieru metalicznego , skórzanej tapicerki (tylko nie starszej niż trzy lata)i jeszcze zadecydujcie jakiej marki samochód mam kupić by uniknąć dodatkowych podatków. Każcie tankować tylko biopaliwa droższe o 100 % od paliw standartowych czyli 8 złoty za litr, co tam rozpadnie się tylko biednemu chamstwu samochód. Pamiętajcie urzędasy, że żyjecie za nasze podatki nic nie wytważacie, a Wasze decyzje nie mają nic wspólnego z wolnym rynkiem. Link Zgłoś
Gość: d'night Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 17:41 jak wszyscy... tylko skrytykowac... a jakas kontrpropozycja? Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Nowy podatek od aut - 1 zł za 1 cm sześc. poj IP: *.ecs.soton.ac.uk 08.12.04, 18:16 juz tu padla- w pizdu z akcyza, wtedy wydajac 2000 Euro dostaniesz auto za 2000 Euro, i albo starsze i lepiej wyposazone, albo mlodsze - uo to you po tych zmianach 2000 Euro - akurat starczy na poloneza albo innego matiza Link Zgłoś