Dodaj do ulubionych

Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum?

IP: 217.153.179.* 11.01.05, 22:59
Mam prośbę o opinię forumowiczów na temat tych dwóch modeli - chodzi o nowe
auta. Obecnie są spore promocje na te auta wyprodukowane w 2004 r. i nie mogę
się zdecydować co wybrać.
Dodatkowo może się ktoś może się wypowiedzieć o silniku Opla 2,2 DTR oraz
Toyoty 2,0 D-4D. Który jest lepszy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • myfirstalfa Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? 12.01.05, 00:02
      avensis ma slaby silnik (mulowaty), bardzo slabe hamulce
      i w wyposazeniu sol nie ma nawet felg aluminiowych

w oplu nie otrzymasz juz silnika 2,2 zostal zastapiony poprzez 1,9
      (120 lub 150 koni z filtrem!) znacznie lepsze osiagi, jezeli jednak 2,2 dti to
      plusem silnika jest lancuch (zamiast paska), vectra ma znacznie lepsze hamulce!!

standartowe zawieszenie w oplu jest twardsze ale jeszcze w miare komfortowe,
      avensis buja sie

estetyka wnetrza, wyglad to sa juz sprawy gustu

wykonaniem sie nie roznia - nafaszerowane tandetnymi plastykami

wybralbym signum (szczegolnie jezeli samochod bedzie uzytkowany przez 4
      doroslych)

pozdrawiam
      myfirstalfa
      (u opla otrzymuje sie wiekszy upust)
      • lelu Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? 12.01.05, 08:00
        Teraz jeżdżę Avensisem 2.0 benz. Przedtem dwa samochody miały silniki
        turbodoładowane (1.8 T 20V w Skodzie i 2.0 D w Mondeo). W porównaniu do tych
        silników, to Ave faktycznie robi wrazenie wołowatej. Trzeba sie przestawić z
        techniką jazdy "wkrecać w obroty) i wówczas jest ok. Nie zgadzam się z opinią o
        marności wykończenia Ave. I plastiki, i ich spasowanie są najlepsze ze
        wszystkich samochodów jakimi jeździłem. Teraz kiedy pomagam córce wybrac
        samochód, jakość wnętrza Ave mi przweszkadza. Wszystkie inne, coprawda w
        kompaktach, są gorsze. Kontrola trakcji słaba- ale to pewnie koszt komfortu,
        climatronik, ksenony ok. Zużycie paliwa przy ostrzejszej jeździe bardzo wysokie.
        Ave jest "limuzynowata". Jeśli nie chcesz jeździć 'sportowo" to jest w porzadku.
      • niknejm Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? 12.01.05, 14:06
        myfirstalfa napisał:

> wykonaniem sie nie roznia - nafaszerowane tandetnymi plastykami

Cóż, miałem okazję porównać pod tym względem Avensisa i Vectrę. O ile Avensis
        jest w miarę OK, to wnętrze Vectry jest po prostu okropne (w postawowych
        wersjach) - paskudny plastik wielkimi połaciami. I silenie się
        na 'nowoczesność'.

Pzdr
        Niknejm
      • Gość: Pawcio Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: 217.153.179.* 12.01.05, 23:49
        Właśnie dzisiaj miałem okazję przejechać się Signum 2,2 diesel z 2004 r. (chyba
        już jedno z ostatnich aut z tym silnikiem). Auto idzie całkiem żwawo,
        wystarczająco do normalnej jazdy. Zawieszenie jest faktycznie dosyć twarde, ale
        komfort jest całkiem przyzwoity. Dużym plusem jest obniżka w cenie 15 tys. PLN.
        W sobotę będę jeździł Avensis, więc będę miał porównanie. O wynikach dam znać.
    • Gość: meudon Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 07:55
      Kupujesz w Polsce nowy samochód ?? No to jesteś frajer . Mnie tez stac samochód
      do 200 tyś zł ,ale jak się zorientowałem o ile bym przepłacił ,jakie są serwisy
      u nas to zrezygnowałem . Poczekam na lepsze czasy . Nawet jakby miały nie
      nadejśc . Niech się nauczą te dilerki ,że klient nie jest dojną krową i
      frajerem .
      • paranormalny I dlatego, do czasu ... 12.01.05, 08:15
        poprawy sytuacji zaprztalasz na "italbiku". Dobry wybór - zdrowo i tanio:))
        • Gość: meudon Re: I dlatego, do czasu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:18
          Ach ta ku..ka polska zazdrośc . Nie będę ci wyliczał na co mnie jeszcze
          stac ,bo się zarumienisz z zawiści . A teraz zapier... do szkoły gruby
          dzieciaku . Albo jesteś jednym z tych frajerów co kupili nowy samochód
          muahahaha od dilerów-cfaniaków . Wiem co mówię bo znam ludzi co pracują na
          serwisach Opla , Mercedesa , BMW , Skody i wiem jakie tam paranormalne rzeczy
          się dzieją . Mają nas klientów za nic .
      • Gość: Tomek F. Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.01.05, 09:32
        Wybrałbym Avensisa, przede wszystkim dlatego ze bardziej mi sie podoba niz
        Vectra z tymi wylupiastymi reflektorami ale rowneiz dlatego ze:
        - opel jest jedyna marka ktora jescze rdzewieje
        - toyota statystycznie najmniej sie psuje
        - toyota jest lepiej wykonczona
        • Gość: mew Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.light.csk.pl 12.01.05, 10:13
          > - opel jest jedyna marka ktora jescze rdzewieje

Vectra C nie rdzewieje (rocznik 2002)

> - toyota statystycznie najmniej sie psuje

Statystycznie... a tak w ogole to chcialbym zobaczyc raporty awaryjnosci nowej Avensis i nowej Vectry

> - toyota jest lepiej wykonczona

???
          Oba maja plastiki... Ale okiem uzytkownika Vectry C stwierdzam, ze sa na tyle dobre, ze nic nie trzeszczy, nawet po 3 latach
          • Gość: Tomek F. Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.01.05, 10:29
            Gość portalu: mew napisał(a):
            > > - opel jest jedyna marka ktora jescze rdzewieje
            > Vectra C nie rdzewieje (rocznik 2002)

troche jeszcze za mloda na rdzewienie nie uwazasz zobaczymy za 5 lat wtedy
            pogadamy

> > - toyota statystycznie najmniej sie psuje
            > Statystycznie... a tak w ogole to chcialbym zobaczyc raporty awaryjnosci
            nowej
            > Avensis i nowej Vectry

jestem gotow sie zalozyc ze toyota wypadnie lepiej i to znacznie

> > - toyota jest lepiej wykonczona
            > ???
            > Oba maja plastiki... Ale okiem uzytkownika Vectry C stwierdzam ze sa na tyle d
            > obre, ze nic nie trzeszczy, nawet po 3 latach

uzyty material to nie wszystko liczy sie tez jakos montazu, w fabrycznie nowej
            Vectrze jaka ogladalem ostatnio w salonie nie otwierala sie popielniczka bobyla
            krzywo zamontowana
            • Gość: mew Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.csk.pl 12.01.05, 10:41
              troche jeszcze za mloda na rdzewienie nie uwazasz zobaczymy za 5 lat wtedy
              > pogadamy
              >

A czy nowa toyota tez nie jest jeszcze troche za mloda, zeby tak kategorycznie sie wypowiadac ze nie rdzewieje...?

> jestem gotow sie zalozyc ze toyota wypadnie lepiej i to znacznie
              Szczerze mowiac nie bylbym taki pewny, o awaryjnosci nowej toyoty bylo nawet na tym forum

> uzyty material to nie wszystko liczy sie tez jakos montazu, w fabrycznie nowej
              > Vectrze jaka ogladalem ostatnio w salonie nie otwierala sie popielniczka bobyla
              >
              > krzywo zamontowana

Jasne, a znajomi z konkurencyjnej firmy, ktora kupuje nowe avensis skarza sie ze juz po pol roku zaczyna im deska rozdzielcza trzeszczec
              • Gość: Tomek F. Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.01.05, 12:03
                Gość portalu: mew napisał(a):
                > troche jeszcze za mloda na rdzewienie nie uwazasz zobaczymy za 5 lat wtedy
                > > pogadamy
                > A czy nowa toyota tez nie jest jeszcze troche za mloda, zeby tak
                kategorycznie sie wypowiadac ze nie rdzewieje...?

korodowala Vectra A i korodowala B wiec jest ryzyko ze C tez bedzie, natomiast
                ani Avensis I ani Carina E nie korodowaly

> > jestem gotow sie zalozyc ze toyota wypadnie lepiej i to znacznie
                > Szczerze mowiac nie bylbym taki pewny, o awaryjnosci nowej toyoty bylo nawet
                na tym forum

to forum nie jest reprezentatywne, zreszta jest tu bardzo duzo negatywnych
                opinii o oplu i pozytywnycho Toyocie

> > uzyty material to nie wszystko liczy sie tez jakos montazu, w fabrycznie
                > nowej
                > > Vectrze jaka ogladalem ostatnio w salonie nie otwierala sie popielniczka
                > bobyla
                > >
                > > krzywo zamontowana
                >
                > Jasne, a znajomi z konkurencyjnej firmy, ktora kupuje nowe avensis skarza sie
                z
                > e juz po pol roku zaczyna im deska rozdzielcza trzeszczec

slyszalem to samo od znajomych o Vectrze, wynika wiec ze oba trzescza ale
                hcociaz w Toyocie wysztskie sczeliny sa rowne i wszytsko sie otwiera
                • myfirstalfa Avensis ?? Vectra/Signum?? 12.01.05, 12:52
                  vectra c jest jakosciowo lepsza od avensisa (stan dzisiejszy - rocznik 2004)
                  nikt nie zaprzecza, ze vectra a i b to zlom na czterech kolach

jednak jezeli chodzi o porownanie aktualnych modeli to avensis odstaje

pytanie bylo o porownanie 2,0 d4d i 2,2 dti a nie wersji benzynowych

silnik toyoty jest juz przestarzaly (mimo 16 zaworow) z bardzo konserwatywnymi
                  osiagami 280Nm i 116KM (dla porownania stan techniki jest przy 1,9-2,0l 150KM i
                  315-330Nm)

pozycja kierowcy w avensisie jest zbyt wysoka (wrazenie jazdy ciezarowka)

ale oczywiscie jest tutaj pare uzytkownikow toyoty, ktorzy zaraz zaczna
                  wypisywac jakie to nie cudo techniki, ale samochod ktory przy hamowaniu sie
                  buja to jest stan techniki z lat siedemdziesiatych

plastiki w toyocie sa tanie, niczym sie nie roznia od konkurencji,
                  (wykonczeniem tez nie)

co do rdzewienia:
                  wybaczcie, ale rozmowa nie na czasie, rdza jest problemem marginalnym,
                  wiekszym problemem juz teraz, a szczegolnie w przyszlosci jest elktronika i
                  korozja kontaktow (predzej elktronika padnie zanim rdza przezre balche)

pozdrawiam
                  myfirstalfa

• Gość: Tomek F. Re: Avensis ?? Vectra/Signum?? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.01.05, 13:06
                    myfirstalfa napisał:
                    > vectra c jest jakosciowo lepsza od avensisa (stan dzisiejszy - rocznik 2004)

ja uwazam dokladnie odwrotnie, to Avensis jest lepszy jakościowo

> co do rdzewienia:
                    > wybaczcie, ale rozmowa nie na czasie, rdza jest problemem marginalnym,

powiedz to wlascicielom Vectr B z konca lat 90 ktore koroduja
                    • myfirstalfa Re: Avensis ?? Vectra/Signum?? 12.01.05, 21:15
                      moze do ciebie nie dotarlo,
                      wiec powtarzam:

miedzy stara avensis a nowa nie ma wiekszej roznicy
                      (poza blacha) technologicznej

miedzy vectra b, a vectra c jest powazny skok

pozdr
                      myfirstalfa
                • Gość: mew Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.csk.pl 12.01.05, 13:33
                  A tak sie z ciekawosci spytam, masz nowa vectre albo nowa avensis czy tylko o nich gdzies tam slyszales?
                  • Gość: Mew Re: Co wybrać: Avensis czy Vectrę/Signum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:38
                    Kupujesz w Polsce nowy samochód ?? No to jesteś frajer . Mnie tez stac samochód
                    do 200 tyś zł ,ale jak się zorientowałem o ile bym przepłacił ,jakie są serwisy
                    u nas to zrezygnowałem . Poczekam na lepsze czasy . Nawet jakby miały nie
                    nadejśc . Niech się nauczą te dilerki ,że klient nie jest dojną krową i
                    frajerem .

Nie wtracaj się do rozmowy dorosłych
                    btw
                    każdy kto ma do wydania 200 koła wie na co chce wydać ,a ty poczekaj ,niedlugo
                    kieszonkowe ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka