Dodaj do ulubionych

Nissan 200 SX

IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 13:00
Witam
Szukam informcji na temat tego modelu Nissana 200 SX (model S13 z lat 89-93).
Mniej więcej zalety znam. Prosiłbym o wady (jak ma się turbo, tylny most ,
zawieszenie, silnik itp.), bo na necie nie ma zbyt dużo informacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikolaj Re: Nissan 200 SX IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 21.05.02, 13:15
      Gość portalu: ja napisał(a):

> Witam
      > Szukam informcji na temat tego modelu Nissana 200 SX (model S13 z lat 89-93).
      > Mniej więcej zalety znam. Prosiłbym o wady (jak ma się turbo, tylny most ,
      > zawieszenie, silnik itp.), bo na necie nie ma zbyt dużo informacji.

Witam również.
      200 SX jechałem niestety tylko raz (ostatnim modelem), ale wrażenia niezpomniane.
      Więcej opinii zbierzesz na stronie naszego klubu "nissaniarzy".
      www.nissanclub.of.pl
      Co do wad - jak w każdym sportowym aucie wiele zależy od sposobu eksploatacji
      samochodu. Turbo może wytrzymać i 200 tyś km ale jak się je nieprawidłowo
      obsługuje (studzenie po jeździe itp.) to może paść nawet po 30 tyś.
      O jednej tylko typowej wadzie słyszałem - sprzęgło, trochę za słabe do takiej
      mocy i tylnego napędu. Reszta jest solidna ale tak jak pisałem - to auto sportowe
      i trzeba się liczyć z tym że wszystko ma zużyte bardziej niż sugerują wiek i
      przebieg.
      Pozdrawiam
      • Gość: ja Re: Nissan 200 SX IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 13:21
        Gość portalu: Mikolaj napisał(a):

> Witam również.
        > 200 SX jechałem niestety tylko raz (ostatnim modelem), ale wrażenia niezpomnian
        > e.

Nowy model to pewnie usprawnili i poprawili te niedociagnięcia w poprzednich
        konstrukcjach.

Turbo może wytrzymać i 200 tyś km ale jak się je nieprawidłowo
        > obsługuje (studzenie po jeździe itp.) to może paść nawet po 30 tyś.

Słyszałem o tym : że podczas uruchamiania nie należy od razu wchodzićna wysokie
        obroty , należy poczekaćz tym aż silnik nabierze optymalnej temperatury i podczas
        wyłączania należy poczekać troche aż silnik dojdzie do siebie i turbo sie ostudzi.

> O jednej tylko typowej wadzie słyszałem - sprzęgło, trochę za słabe do takiej
        > mocy i tylnego napędu. Reszta jest solidna ale tak jak pisałem - to auto sporto
        > we
        > i trzeba się liczyć z tym że wszystko ma zużyte bardziej niż sugerują wiek i
        > przebieg.
        > Pozdrawiam

Dzięki za INFO :-)

Może ktoś jeszcze ?
    • Gość: seba5700 Re: Nissan 200 SX IP: 195.205.239.* 21.05.02, 18:59
      Gość portalu: ja napisał(a):

> Witam
      > Szukam informcji na temat tego modelu Nissana 200 SX (model S13 z lat 89-93).
      > Mniej więcej zalety znam. Prosiłbym o wady (jak ma się turbo, tylny most ,
      > zawieszenie, silnik itp.), bo na necie nie ma zbyt dużo informacji.

Z tego co pamietam to kiedys pewien uzytkownik tego auta pisal, ze pierwsze
      modele miale wadliwe smarowanie turbiny, przez co czesto mozna trafic na
      egzemplarze z mocno zajechanym turbo pomimo malego przebiegu i wlasciwej
      ekspolatacji. Rurka doprowadzajaca olej do turbo byla zagieta pod zbyt duzym
      katem, przez co szczegolnie zima lozysko turbiny po odpaleniu pracowalo przez
      dlugi czas bez smarowania, nadmiernie sie zuzywajac. Pozniej ta wade usunieto,
      ale niestety nie jestem w stanie powiedziec Ci kiedy to mialo miejsce i po czym
      odroznic te egzemplarze :-(
      • Gość: Michal Re: Nissan 200 SX IP: *.telia.com 21.05.02, 19:22
        U nas bylo troche tego,ale dzisiaj juz sie nie widuje.Pzdr.Michal
      • Gość: Marek Re: Nissan 200 SX IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 19:23
        Co potwierdza moja opinie ze nigdy nie nalezy kupowac nowosci, lepiej poczekac
        az samochod 2-3 lata pobedzie na rynku :)
        • Gość: Robo Re: Nissan 200 SX IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 13:11
          200 sx rok 90 z chipem moc ok 200 km.Turbo padło przy ok. 170 kkm, droga
          naprawa ale po naprawie super. Silnik 1.8 pracuje bez zarzutu teraz ok. 200
          kkm, turbina padła ze względu na brak smarowania, jeżeli chodzi o zawieszenie
          było modyfikowane spręzyny, amorki obniżane.Facet który nim jeździ jest bardzo
          zadowolony tylko to spalanie no ale coś ża coś.W srodku skóra i iine rzeczy
          niestety bez klimy a szkoda.

Pzdr
          Robo
          • Gość: ja Re: Nissan 200 SX IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 14:39
            A ile kosztuje regeneracja turbiny ?
            • Gość: Robo Re: Nissan 200 SX IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 14:47
              Akcja była taka że dzwoniliśmy po całym kraju i skończyło coś za ok. 1500 tylko
              że to było jakieś 2 lata temu.

Pzdr
              Robo
    • Gość: gonzoR Re: Nissan 200 SX IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 15:48
      Miałem przyjemność - niezapomnianą zresztą - jeździć tym autkiem w regularnych
      odstępach czasu, przez 3 lata. W międzyczasie właściciel zjeździł nim całą
      Europę. Serwisowany w niemieckich warsztatach, przepraszam nie serwisowany,
      zmieniano tylko płyny :))). Wersja ta miała obniżone zawieszenie, większe
      felgi, opony szersze i o mniejszym profilu (tył szerszy niz przód, nie powiem
      teraz dokładnie ale tył 225). Wadą tego rozwiązania jest straszne zużycie opon
      i co za tym idzie koszty drogiego ogumienia.
      W czasie użytkowania przez tegoż człowieka, jeżdżącego raczej spokojnie, z
      wyłączeniem autostrad naszych zachodnich sąsiadów [(rewelacyjnych zresztą) u
      nas coś podobnego jest tylko koło Wrocławia (to nie jedyna zaleta mieszkania na
      Śląsku)] nie musiał dokonywać napraw turbiny, przy 170tys sprzedał czerwoną
      bryczkę i kupił sobie
      sunny kombi 1.6 i miał jak przy 200sx - benzynka i co jakiś czas wymiana oleju
      a teraz porusza się
      primerką kombi 2.0 i ma tak jak w poprzednich autkach - benzynka i co jakiś
      czas wymiana oleju
      DUŻO zależy od użytkownika i sposobu traktowania swojego pojazdu!!!

Jak chcesz takie autko kupić, patrz więc poprzedniemu właścicielowi głęboko w
      oczy i czytaj między wierszami

pozdrawiam
      gonzoR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka