Dodaj do ulubionych

Droga na Sycylię

IP: *.sz.us.edu.pl 31.05.02, 12:33
Wybieram się na sycylię samochodem. Gdzie w necie mogę znaleźć dokładne mapy
drogowe i jak zaplanować taką podróż? TO kawał drogi a ja nie mam wprawy, bo do
tej pory jeździłem tylko w Polsce. Chodzi mu tu raczej o rady co do podróży po
innych krajach bo jako kierowca robię rocznie 30tkm i samochodem jeździć
potrafię:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikolaj Re: Droga na Sycylię IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 31.05.02, 12:50
      Cześć
      route.web.de - to bardzo dobry szybki i dokładny serwis, niestety tylko
      po niemiecku (ale dość łatwo się zorientować).
      Co do drogi - aż na Sycylię to nie dotarłem, ale generalnie po Włoszech jeździ
      się bardzo dobrze. Dobre autostrady, pozostałe drogi też niezłe ale bywają
      kiepsko oznakowane (bordello italiano classico). Włosi jeżdżą ostro i szybko,
      ale raczej uprzejmie. Dla kogoś kto jest otrzaskany z tym co się dzieje na
      polskich szosach i kto potrafi na nich przeżyć, włoskie drogi nie będą żadnym
      problemem. Przed Włochami czeka Cię przejazd przez Czechy i Austrię. Tu nie ma
      żadnych żadnych zasadzek. Trzeba tylko pilnować ograniczeń prędkości - łapią i
      srogo karzą :-)
      Pozdrawiam
      Mikołaj
      • Gość: Wiktor Re: Droga na Sycylię IP: *.netia.pl 31.05.02, 13:03
        Wg mnie lepszy, pokazujący bardziej realne czasy i po angielsku jest:
        www.viamichelin.com
        Pozdrawiam, Wiktor
    • Gość: pablo Re: Droga na Sycylię IP: 62.148.86.* 31.05.02, 13:24
      patrzac na jazde od granicy polecam droge przez Czechy tj granica w Cieszynie a
      potem na Brno. Kup winietke za 100 koron, benzyna tania jak barszcz, predkosc-
      nie karza, w wogole strasznie tam malo aut. Wiekszosc osiaga Vmax = 60kmh;-))
      Austria - tez winietka cos ok 100 szyl, beznyna jak w Polsce, moze ciut tansza.
      Uwaga na przepisy bardzo lapia, jak jest na autostradzie 100 to trzeba jechac
      100. Wlochy piekne autostrady, szybka jazda i niestety koszmarnie drogie - tj
      cena identyczna jak A4 Kow-Kce t.j. 10PLN za 50km we Wloszech ok
      10000LIT=10DEM=20PLN za 100km. Benzyna rowniez droga ok 2DEM/litr. Baza
      noclegowa durza, zalezy jaki komfort, kempingow pelno a jak cieplo to mozna i
      pod golym niebem. N apoludniu uwaga na zlodzieji!!!
    • Gość: Marek Sprobuj Mapblast'a IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 31.05.02, 13:56
      www.mapblast.com

W USA jest dobry, w Europie go nie uzywalem, ale droge z Wawy do Rzymu
      wyswietlil.
    • Gość: Marcel Re: Droga na Sycylię IP: *.subnet-52.med.umich.edu 31.05.02, 16:43
      Hej.

Bylismy (z zona) autem (Cienkolotem 700!) na Sycylii ladnych (6?) lat temu.
      Jako mapy glownie uzywalismy atlasu europy Shella i map drogowych Wloch - chyba
      oddzielnych dla czesci poludniowej i polnocnej. Zjechalismy wtedy dookola cale
      Wlochy i bylo super. Drogi dobre, ale benzyna i autostrady drogie. Wlosi jezdza
      dosc ostro, ale z regoly dobrze. Jedyny wyjatek to kierowca Fiata Ducato (nomen-
      omen o nazwisku Ciulla), ktory nie zauwazyl naszego cienkolota wlasnie na
      Sycylii. W efekcie po powrocie do karaju musialem wymienic tylna klape i pas.
      PZU po 1.5 roku + strasznie sadem zwrocilo nam koszty naprawy.
      Problem moze stanowic jazda po wloskich miastach. Ruch jest potworny, jesli
      jedziesz droga jednokierunkowa, to oznacza to tylko tyle, ze samochody z
      naprzeciwka jada rzadziej i trabia na zakretach ;-) Dosc typowe jest tez
      stukanie sie lusterkami zewnetrznymi. Z regoly wjezdzajac do miasta poprostu je
      skladalem.
      Sama Sycylia i w ogole Wlochy od Neapolu w dol sa poprostu przepiekne. Ludzie
      mili i bezposredni, kempingi mile, ale o nizszym standardzie niz te na polnocy
      kraju.

Milej podrozy!
      • Gość: mar Re: Droga na Sycylię IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 17:35
        Cienkim na sycylię? To naprawdę jest coś! Ile zrobiłeś kilometrów?Jak długo
        byłeś?
        • Gość: Marcel Re: Droga na Sycylię IP: *.subnet-52.med.umich.edu 31.05.02, 18:28
          Bylismy w samych Wloszech trzy tygodnie, ale nie pamietam juz ile zrobilem km.
          Napewno ladne pare tysiecy ;-).
          Wystartowalismy ze Slaska, spali pod Gratzem, potem przez kawalek Slowenii
          (jezdzij tylko glownymi drogami, albo zarezerwuj wiecej czasu na podziwianie
          widokow) wjechalismy do Wloch chyba w okolicach Udine i pojechali prosto w
          okolice Rimini. Z tamtad ucieklismy nastepnego dnia (syf, chalas i pelno ludzi)
          i wyladowalismy w okolicach Ancony. Nastepnie dalej wybrzezem: przez Pescara,
          Foggia, do Bari (koniecznie obejrzyj Zone dei Trulli) i nastepnie przez Taranto
          (uciekaj z tamtad jak najszybciej - syfiurne portowe miasto zatruwajace cala
          okolice) do Sybaris (to od tego miasta powstalo okreslenie Sybaryta). W Sybaris
          nie ma nic poza ladnymi szerokimi plazami. Z Sybaris przez Reggio di Calabira,
          Villa San Giovanni, Messina do Taorminy (w Siracusa bylismy za wczesniejszym
          pobytem). Taormina jest piekna. Jesli bedziesz mieszkal na kempingach to w
          samej Taorminie, przy drodze, od strony morza jest niepozorny kamping. Kamping
          zlokalizowany jest nad samym morzem (dzili go od niego tylko ze 60 m kliffu ;-
          ). Nie ma plazy, ale plywanie i nurkowanie najlepsze w rejonie. Z Taorminy
          przez Enna (tam nas stukneli :-() do Agrigento. Dalej do Palermo (nie zapomnij
          o Monreale!) i pamietaj, ze w Palermo nie chodzi sie po ulicach po zmierzchu.
          Nastepnie przez Cefalu, Messina z powrotem na staly lad i dalej wybrzezem do
          Neapolu. Koniecznie zatrzymaj sie w okolicach Sorrento na wybrzezu Amalfi
          (mieszkalismy prawie w Sorrento na kempingu polozonym w gaju cytrusowym). W tej
          okolicy zobaczylismy Wezuwiusza, Capri (ladne choc przereklamowany), Pompeje
          itp. Dalej bylo juz szybko bo czas zaczal sie nam konczyc: Florencja (piekne
          miejsce), Verona (blado wypada po Florencji) i Insbruck. Ot i tyle.
          Spalismy tylko na kempingach, srednio po dwie trzy noce (czasem tylko jedna,
          czasem cztery). Cienkolot sprawil sie doskonale. Jezdzil idealnie z dwoma
          osobami + sprzetem do kampingowania (ale z lekkim choc duzym namiotem - 7.5 kg
          igloo). Z policja nie mielismy klopotow. Poza ta stluczka, kiedy trudno bylo
          sie z sycylijska policja dogadac w czasie sjesty. Naprawialem tez kolo na
          Sycylii w Taorminie (przebite na slowenskiej szutrowej drodze). Wlasciciel byl
          mily, namordowal sie od cholery i policzyl calkiem rozsadnie.

Zobacz sobie na stronke: www.bestofsicily.com
    • Gość: widget Re: Droga na Sycylię IP: *.citicorp.com 01.06.02, 00:00
      Na Sycylii byłem w ubiegłym roku we wrześniu. Pogoda jest tam ok w tym okresie.
      Dzień ok 27 st. C noc ok 20 st. C. Ja jechałem z Polski przez Hyżne na
      Słowację. Dalej do Bratysławy ( autostrada jest b.dobra każdego roku przybywa
      caraz więcej kilometrów, wporównaniu z Austrią i Włochami mały ruch). Przez
      granicę w Bratysławie do Austrii no idalej do Włoch.
      Będąc na Sycylii nie używaj w rozmowach na ulicy słowa "mafia". Mieszkańcy są
      tam wrażliwi na tym punktcie. Patrzą złowrogo na osobę ( wszczególności
      cudzoziemców) którzy głośno o tym mówią. Jak będziesz chciał to mogę Ci
      dokładnie opisać jak jechałem. Mogę również opisać swoje spostrzeżenia i rady.
      Będę dostępny w niedzielę popołudniu.
      • Gość: Artur Re: Droga na Sycylię IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 01.06.02, 18:18
        Ja 29.06 rowniez wybieram sie na sycylie.Bede wdzeczny za opis wyspy i
        praktyczne wskazowki na temat miejsc godnych zobaczenia i poruszania sie wsrod
        autochtonow.Pozdrawiam
        • Gość: mar Re: Droga na Sycylię IP: *.sz.us.edu.pl 03.06.02, 12:04
          Dzięki za pomoc. Każda rada jest cenna. Wszystko sobie przyswajam. Proszę o
          wiecej . To rzeczywiście mogą być super wakacje. Jakie sa przepisy co do
          wyposażenia samochodu w tych krajach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka