Dodaj do ulubionych

Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE...

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.06.02, 20:43
Nie jestem pewien, czy poruszyliście ten temacik (jeśli tak, to sory), ale w
ostatniej POLITYCE, uważanej zresztą np. przeze mnie za zupełnie przyzwoite
pisemko, pojawił się artykuł, w którym napisano kilka totalnych bzdur, nijak
nie pasujących do poziomu całej reszty. Otóż, jakiś pismak (żeby nie bluzgać
publicznie) np. Octavię umieścił (razem z jej, rzekomo, najgroźniejszym
rynkowym rywalem- Laguną) w klasie średniej wyższej. Innym znów razem, do klasy
średniej niższej zaliczył wszystkie kompakty... Dowiedziałem się również, że
Octavia jest wspólna Passatowi:( itp. Ale dół.
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: *.intech.pl 01.06.02, 21:37
      Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Nie jestem pewien, czy poruszyliście ten temacik (jeśli tak, to sory), ale w
      > ostatniej POLITYCE, uważanej zresztą np. przeze mnie za zupełnie przyzwoite
      > pisemko, pojawił się artykuł, w którym napisano kilka totalnych bzdur, nijak
      > nie pasujących do poziomu całej reszty. Otóż, jakiś pismak (żeby nie bluzgać
      > publicznie) np. Octavię umieścił (razem z jej, rzekomo, najgroźniejszym
      > rynkowym rywalem- Laguną) w klasie średniej wyższej. Innym znów razem, do klasy
      >
      > średniej niższej zaliczył wszystkie kompakty... Dowiedziałem się również, że
      > Octavia jest wspólna Passatowi:( itp. Ale dół.

Taak czytałem to.To nie jedyne błedy jakie wytknąłeś.Pełno tam takich
      kwiatków.Cały artykuł jest żenujący i godny politowania.Dziw bierze,że poważne w
      sumie pismo,które lubie czytać urodziło takiego kompromitujacego gniota.Kompletny
      brak jakiejkolwiek wiedzy i rozeznania rynku.Taki text mógłby napisać 10-latek.
    • Gość: math Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 01.06.02, 22:51
      tez to czytalem straszna kicha (mimo calej moje sympatii dla P.)
      ale takie nierzeczowe artykuly sie pojawiaja nie tylko na temat motoryzacji -
      no ale to jest kwestia na inne forum
    • Gość: jurek Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: 194.251.142.* 02.06.02, 02:23
      Nie sądzę ,żeby błędy były celowe .To po prostu brak dziennikarskiej
      rzetelnści .Wiele artykułów w wielu gazetach jest na bardzo niskim poziomie
      merytorycznym .Jesteś w stanie to stwierdzić gdy znasz daną tematykę .Jeśli
      nie, to łykasz wszystko jak żaba kit.
    • Gość: 7622413 wakacyjna zapchajdziura IP: *.shell.nl 02.06.02, 11:15
      pewnie zabrakło materiału do numeru i ktoś na kolanie napisał zapchajdziurę.
      Tekst bardziej do Superekspresu niż do Polityki.

Swoją drogą nie znęcajcie się tak bardzo, w pismach fachowych (albo, jak kto
      woli, "fachowych"), też bywają podobne kwiatki, może tylko nie w takiej
      komasacji. Np. Octavia już prawie ustawowo została klasą średnią, osiągi
      kompaktu 1.4 porównuje się z klasą średnią 2.0, z tabelek wychodzi że w aucie A
      jest 70 dB, w B 73 a C 75, niemniej w podsumce auto jako minus ma "głośne" i
      tak dalej i tak dalej

swoją drogą, na forum Polityki (i tak raczej nieruchawym) nikt się tym tekstem
      nie zajął
    • Gość: Ralph Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.06.02, 12:34
      Z drugiej strony, być może ewidentne bzdury nie są tak groźne, jak dyskretne
      przekłamania. To fakt, że 'znakomita' większość mass-medialnego przekazu nie
      wychodzi ponad poziom popularnonaukowy (z samej 'definicji' mass-owości),
      jednak nie musi to oznaczać, że od razu musi być płytko i głupio. Wręcz
      przeciwnie- to właśnie np. napisanie krótkiego i prostego w rozumieniu, a
      jednak rzetelnego i trafnego przekazu jest wyznacznikiem społecznej
      przydatności. Inaczej jest albo durnie-TVN'owsko i megapopulistycznie (ze
      szkodą dla wszystkich), albo spec-hermenetycznie. W POLITYCE Kałużyński pisze
      znakomite recenzje, w których odnaleźć można wiele niemalże filozoficznego
      szyderstwa, a mimo wszystko ludziska myślą o nim, że to pół-debil. W tym samym
      czasie (i miejscu) tzw. autorytety kręcą się wokół swego rutynowego banału (pod
      przykrywką społ-polit. przenikliwości). Lepiej pójdę sobie listwę na tylnych
      lewych drzwiach przykleić, bo mi się te małe zaczepy poodłamywały, pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: *.telia.com 02.06.02, 12:43
        Witaj Ralphe!
        Fajnie zes sie zjawil.Brakowalo Ciebie.Pzdr.Michal
        • Gość: Ralph Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.06.02, 12:56
          Również miło mi Cię 'widzieć', pozdrawiam

PS.I ja tankuję na Statoil'u (od jakichś 5-ciu lat) i sobie chwalę.
          PPS.Jaką masz pogodę? Bo u nas zimno i leje:( Przypomnę sobie za to, jak się po
          mokrym jeździ (jeszcze tego pasażerce z boku nie 'pokazywałem'; miłe kobiety
          jednak skutecznie studzą zapał do wygłupów, no nie?).
          • Gość: Michal Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: *.telia.com 02.06.02, 13:22
            Wiesz ,gdzies od pol roku tez tankuje na Staoil.Norweska stacja lepie trzyma
            sie parametrow dotyczacych paliwa.Znacznie mniej sie pali na ich paliwie niz
            na Shella.Dowod ze Shell chrzczi paliwo z spirytusem i traci ono swoja wartosc
            energetyczna.Zabija mnie za te wypowiedz.
            Pogode dzisiaj mamy piekna,od rana cieplo +22C bezwietrznie,stan wody 2, teraz
            zaczely sie pokazywac male chmurki byc sie rozwina i wieczorem albo jutro
            lunie.Nie moze padac w wtorek mamy wielkie uroczystosci,odbior matur w
            szkole,to jest wielkie swieta w szwecji.Po dzieci sie jedzie starym autem lub
            ciezarowka przyozdobiana na zielono i z aparatura minimum 2000W.Moj chlopak sie
            zlozyl z kolegami i wynajewli ciezarowke z aparatura.
            Wczoraj wyobraz synek wzial nowa camere digital i pojechali do portu filmowac
            starty.Zapakowali sie w 3-trzech Toyci Supry.Ogladalem film,ktory zreszta
            swietnie nakrecony.Troszke przypominal ten sztokholmski.Jakosc taka jak w TV.To
            inny swiat cyfrowa televizja nawet amatorska.Taki film pozniej podlaczas kablem
            poprzez kort Firewire do kompa wszystko jedzie na dysk i potem tniesz wstawiasz
            zumujesz co chcesz robisz jak w TV.Pozniej wypalasz na CD plytce lub mozesz
            wrocic do starej tasmy video analogowej.
            Swietne sceny sa na autostradzie jak biegi supra zmieniaja .Pokazuje caly czas
            licznik,a slychac ten cudowny bas motoru i widac jak obroty i wskazowka na
            moment przystaje tak 150 potem 170 potem 200 i dalej lobuzy ciagna do
            dwustupiedziesieciu.Cud ze policji nie bylo.
            Jesli idzie o te starty to lekko wycinali o 4m BMW 2.8. Poprostu BMW nie mialo
            turba i mniejszy motor o o kilkadziesiat koni slabszy.
            Pzdr.Michal
            • Gość: Ralph Re: Czy te błędy są celowe? Artykuł w POLITYCE... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.06.02, 13:46
              Tylko lekko wycinali tę Bimę? Przecież supra ma 330KM i 6 do setki, a 328
              niecałe 200 i ok. 7.5 -100. Pogody dziś szczerze zazdroszczę (miałem iść dziś w
              góry, a tu pada i jest 10st.C'). Zwyczaj z ciężarówką jest super! a 2000W to
              rzeczywiście sporo:) Jak już obrobicie ten film, to może pozwolicie go oglądnąć
              innym (np. mi)? Co do sprzętu cyfrowego- troszkę znam temat i zgadzam się, że
              to jest to (choć dość drogo z całą resztą osprzętu)!
            • Gość: Marek Pogoda IP: *.atlanta-41-42rs.ga.dial-access.att.net 02.06.02, 13:52
              To u Was mroz. U mnie wczoraj bylo +34 w cieniu, dzis ma byc jeszcze cieplej.
              Bez kapelusza w glowie, piwa w rece i dupy w wodzie nie da sie przezyc. A z ta
              woda tez poroblem - pojechalismy nad jezioro wczoraj a tam woda jak w wannie -
              ze 25 stopni miala.

Ciekawe jak te biedne samochody daja sobie rade z chlodzeniem w taka pogode.
              Moj wczoraj dyszal (wentylatorem) prawie bez przerwy. Ale klima daje sobie
              rade - pare minut i 24C w samochodzie trzyma.
              • Gość: Michal Re: Pogoda IP: *.telia.com 02.06.02, 18:43
                Ralph!
                Nigdy nie zdecydowalbym sie digital,ale po ostatnich zaglach w maju w Chorwacji
                kamnera analogowa zrobila swoje.Przez 10lat Panasonic sluzyl bez ani jednej
                awari.Teraz nawalil mechanizm wyrzucajacy kasete.Pytalem sie servisu juz czesci
                do tego sprzetu z tych lat nie posiadaja i licza sobie jak za zboze.To nowa
                wziolem na raty,to sa grosze bez procentow.Jezeli kupujesz kamere z kortem
                firewire to sobie licza jak za zboze.Wybor na rynku tych kortow jest tak duzy i
                ceny tak zroznicowane ,ze naprawde mozna zrobic dobry "klip".Dostajesz
                okablowanie z kortem ktory montujesz do kompa.Jezeli brakuje funkcji sciagasz
                do kompletu z innych programow i jest okej.Dzieci tzn mlodziesz wszystko
                potrafi tata sie uczy.Zrobilismy pare krotkich filmikow byly po 3-4Mb
                wyslalismy e-maillem , ale do odbiorcow z bredband (broadband) szerokie pasmo
                nie bylo zadnego problemu.Bedzie gotowe to damy znac moj jest zapisz sobie
                mihau@telia.com Pzdr.Michal
                • Gość: Ralph Re: Pogoda IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.02, 09:40
                  Cześć! Jak pomontuję, to będę mógł zaoferować króciótki filmik z mojego
                  zimowego rajdziku na Żar w Międzybrodziu (niestety, baterie się skończyły,
                  zanim się cokolwiek zaczęło). Mój mail: perfekta@interia.pl
                  • Gość: Michal Re: Pogoda IP: *.telia.com 03.06.02, 10:05
                    Ralph!
                    Dzieki.U nas dzisiaj przygrzalo,jest ponad 24C.Slonce jak w Alpach na
                    niebieskim niebie .Morze 2, lekki powiew ciagly.Te upaly chyba ida do
                    Was.Zapowiadaja taka czesc czerwca,ale w lipcu ma ciagle lac.Przygotujcie sie z
                    walami z piasku,aby potem nie bylo placzu .Dzisiaj gazety podaly o wypadku jaki
                    mial miejsce w ostatni weekend.Dwa auta szczepily sie i wyladowaly daleko od
                    drogi w polu ,totalnie zdemolowane P-6 seria a drugiego niemozna rozpoznac na
                    zdjeciu.Dwoje starszych ludzi nie zauwazylo auta ze jest podczas wyprzedzania i
                    doszlo do zderzenia i ciagneli sie 70m w pole.3 osoby zginely na miejscu mlodzi
                    ciezko ranni, ale przezyli.Szosa byla szeroka po prostu nieuwaga i brak
                    koncentracji.Takze Szwecja tez potrafi sie rozbijac.To co podala TV Polonia to
                    dalej sa bite rekordy swiatowe w wypadkach na drogach polskich podczas
                    weekendu.Smutne to ,ale prawdziwe,musicie zrobic jakies wlasne pospolite
                    ruszenie wsrod samochodziarzy ,aby nie ginelo tyle ludzi na drogach.Te
                    wszystkie nie wyjasnione przyczyny to robi wrazenie ,ze winny jest stan
                    zniszczenia drog,po ktorych dopuszczony jest ruch publiczny.Musicie gonic
                    politykow,aby cos z tym zaczeli robic.Auta sa coraz lepsze ludzie jezdza
                    duza ,w zwiazku ztym maja praktyke doswiadczenie ,a wypadki jak byly tak
                    sa,czyli trzeba sie wziasc za drogi.Wyrownac oznakowac i przypominac ile mozna
                    jechac,a nie dac okulnik ze max 90 i wszyscy musza wiedziec,jak sie czlowiek
                    rozpedzi to zapomina a tak za kazym skrzyzowanie jest powtorka znaku predkosci
                    i to troche zaczyna wchodzic w podswiadomosc.Pzdr.Michal
                    • Gość: Ralph Re: Pogoda IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.02, 19:19
                      Chętnie posłużyłbym się jakimiś danymi naukowymi, odnoszącymi się do Twojej
                      sugestii co do metod poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. A raczej-
                      sięgnąłbym najgłębiej, jak to możliwe, do wspólnych motywacji polskich
                      kierowców, popychających ich do niebezpiecznych zachowań, np. nadmierna
                      prędkość. Niestety, nie dysponuję takimi danymi, choć przypuszczam, że podobne
                      badania są robione na wyższym szczeblu uniwesyteckim na kilku wydziałach w
                      kraju (a tym samym nieupubliczniane). Cóż! Być może zmiany w infrastrukturze
                      drogowej, a także w samym prawodawstwie przyniosłyby pewne efekty... Obawiam
                      się jednak, że łamanie przepisów, niedbalstwo co do techniki jazdy i jej
                      egoistyczny styl (mało powiedziane!), a także zwykłe piractwo drogowe itp. mają
                      głębsze podstawy, niż możnaby wnosić z tego, co-się-na-co-dzień-mówi. Pewne
                      zaległości naszego narodu w niektórych dziedzinach mają charakter kompleksowy,
                      i traktowanie drogowych kłopotów w oderwaniu od wielu innych (a także nadzieja,
                      że o selektywne próby ich rozwiązania chodzi), to tak, jakby leczyć
                      schizofrenika (i winić go za to) z obgryzania paznokci. Choć ten przykład, za
                      przeproszeniem, wyrwał 'mi się' troszkę na wyrost, pozdrawiam

PS.A u mnie leje i jest w ogóle beznadziejnie na dworze, choć za to można ze
                      spokojnym sumieniem posiedzieć troszkę w domu
                      • Gość: Michal Re: Pogoda IP: *.telia.com 04.06.02, 20:16
                        Dziekuje Ci Ralphe za rzeczowe wyjasnienie problemu.To mi najwiecej lezy na
                        sercu.Nie moge sluchac raportow o tym jak ludzie gina.Kazdy ma prawo do
                        zycia.Kazdy moze sie nim cieszyc na swoj sposob.Sprawy materialne sa wazne ,ale
                        nie najwazniejsze.WIESZ DZISIAJ JEST TEN STUDENTEN,tzn odbieranie dziecka ze
                        szkoly z matura w reku.Byl straszny huk ,ludzi co nie miara,ale jakie auta,to
                        pewnie Was zaiteresuje,tak: rolsow bylo z 4-ry stare ale jare,amerykanow tzw
                        jankees bil to co niemiarta najstarsze to byly chyba z trzy sztuki FORD T
                        fajnie wygladalo jak po otwarciu kufra ukazywaly sie fajne skurzane siedzenia i
                        tam siedzialo dwoje absolwentow w bialych czapka dowodzacych ze zdobyli te
                        cenzus.Potem bylo pare landar z lat trzydziestych,a pozniej cadillacki z
                        pierwszy to 56 takie zajebiste pletwy mial,potem cala gamna lata 60-te i 70-te
                        to nostalgia najlepsze lata ameryki,pozniej ciezarowy pickupy
                        przyczepy ,lodzie, a na koncu sportowe auta rozne F-3 i rozne kaby, czyli
                        kabriolety od wszystkich BMW-wic od lat 50 po dzisiejsze moc roznnych Z
                        modeli.Mercow bez miara ale wszytko caby i saaby tez,pisze chalotycznie
                        przygrywaja mnie Beatles i dobrze juz wciety jestem ,swietne Cianti bylo do
                        salatek itp.Trzynmajcie sie wszyscy a w szczegolnosci pozdrowienia dla
                        Ralpha.On jest z pierwszych gor,ja lubie ludzi z gor.
                        P.S Dzisiaj mielismy upal 26C i na jutro top samo.
                        • Gość: Ralph Re: Pogoda IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.06.02, 10:12
                          Imprezę macie tam naprawdę świetną:)!! Już się tam widzę w jakimś dwumiejscowym
                          cabrio, ze słomkowym kapeluszem na głowie! (biały mercedes, najlepiej
                          poprzednie SL). Co do pogody- u nas tez się wypogodziło, wreszcie, słońce
                          świeci i jest lato:) Dzięki za pozdrowienia, pozdrawiam Cię wzajemnie!

PS.Mam nadzieję, że kac daje dzisiaj żyć!
                          • Gość: Michal Re: Pogoda IP: *.telia.com 05.06.02, 11:54
                            Nie, tak duzo to ja nie pilem.Mamy umiar,ale niemniej jestem skolowany
                            dzisiaj,Teraz sie zachmurzylo ,ale jest cieplo,kalendarzowe lato od 1 czerwca.
                            Jutro drugie takie Studenten ,ale z koleji u znajomych,jestesmy proszeni do
                            restauracji bedzie okolo 50 osob,jak sie bawic to sie bawic ich chlopak odbiera
                            mature pofilmuje troche starych aut,moze ktos starym Leopardem przyjedzie.To
                            jest jedyny dzien gdzie policja tylko pomaga nawet jak jedziesz bez
                            rejestracji.Na motocyklu Harley chlop bez chelmu wlosy rozpusczone t o tylko w
                            te dni oczywiscie powoli i trabiac i przybrany przez miasto.Byly helikoptery
                            ale nie bylo nikogo Harrierem tym co laduje i startuje pionowo.Byl na
                            spadochronie pod szkola po syna z nieba przylecial.Pzdr.Michal
    • Gość: Ralph Przeszło, Michał! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.06.02, 11:29
      Sory za opóźniniony 'zapłon', ale ostatnio nie otwierałem skrzynki:( Filmik
      przeszedł. Super! pozdrowienia
      • Gość: Michal Re: Przeszło, Michał! IP: *.telia.com 05.06.02, 11:46
        Pytanie ,nie zatkal poczty.Jak mozna dostaniesz wiecej i roznych.Mamy nagrany
        ten studenten wybierzeny stare auta i poslemy.Pzdr.Michal
        • Gość: Ralph Re: Przeszło, Michał! IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 05.06.02, 12:24
          Pojemność max. 1 wiadomości: 4mega, dzięki i pozdrawiam

PS.Dzisiaj jeżdżę na rowerku:)
          • Gość: Michal Re:Poszlo nowe....Ralph IP: *.telia.com 07.06.02, 10:06
            Dzisiaj mamy teraz +27C wiatr poludniowy i zapowiadaja taka pogode na dlugie
            dni,wczoraj bylo 28C.W lipcu ma lac.U nas wszyscy teraz biora urlopy aby choc
            troche uzyc slonca.Pzdr.Michal
            • Gość: Ralph Re:Cześć, Michał! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.06.02, 11:34
              Dzięki za materiały:) Nie gniewaj się jednak, jeśli nie reaguję zbyt szybko-
              ostatnio jestem kiepskim internautą (mam pewne ważne egzaminy, poza tym
              ostatnio zwaliło mi sie za dużo pracy). A pogoda u mnie średnia, choć właściwie
              lubie wilgotne powietrze i trochę mgliste, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka