Gość: Tomeek IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 05.06.02, 09:46 Koledzy, co wybrać (w rozmiarze 185/65 R 14 H) Conti Eco CP czy Pirelli P 6000 ??? Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kicur Re: Conti czy Pirelli IP: *.bielsko.msk.pl 05.06.02, 10:08 Gość portalu: Tomeek napisał(a): > Koledzy, co wybrać (w rozmiarze 185/65 R 14 H) Conti Eco CP czy Pirelli P > 6000 ??? Pozdrawiam. Zdecydowanie Pirelli. Do czego - do Focusa czy innego kompakta?? KICUR GG2823614 Link Zgłoś
Gość: ptica A może Dunlopy Sport 300? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.06.02, 10:14 Ja ze swoich oponek jestem bardzo zadowolony, są cichutkie, świetnie trzymają się drogi, no i były trochę tańsze od tych, których zakup rozważałeś. Kupiłem je w internecie pod adresem www.opony.pl w ten sposób oszczędzając około 25% ceny. Link Zgłoś
Gość: POOL Re: A może Dunlopy Sport 300? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 22:19 Gość portalu: ptica napisał(a): > Ja ze swoich oponek jestem bardzo zadowolony, są cichutkie, świetnie trzymają > się drogi, no i były trochę tańsze od tych, których zakup rozważałeś. Kupiłem > je w internecie pod adresem www.opony.pl w ten sposób oszczędzając około 25% > ceny. To tak jak ja. Dunlopy SP Sport 300 195 65 R 15 V . Super. Lepsze niz poprzednie Continentale Super Concact. Wrażenia takie same jak wyżej. Link Zgłoś
Gość: deviant Re: A może Dunlopy Sport 300? IP: 212.160.232.* 06.06.02, 08:40 www.sklep.opony.com.pl albo www.opony.com.pl a nie www.opony.pl Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Conti czy Pirelli IP: *.bielsko.msk.pl 05.06.02, 11:52 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > Michelin ENERGY!!! Zgadza się: Mich.En.XH1 - the best!! W tym rozmiarze - lepszych nie ma! (www.adac.de) Też mam! Ale gość nie o nie pytał. KICUR Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Conti czy Pirelli IP: *.ausys.se 05.06.02, 14:33 No tak, ale cenowo sa OK, kupilem komplet za 1050PLN Link Zgłoś
Gość: Kicur To nie mówimy o tych samych M.Energy IP: *.bielsko.msk.pl 05.06.02, 19:39 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > No tak, ale cenowo sa OK, kupilem komplet za 1050PLN Ja mówię o ME XH1, a Ty chyba o ME XT1. Te dwie literki mają b. duże znaczenie: to zupełnie inne opony. Tych XH1 - nie kupisz, nawet w internecie na promocji za 1050 zł komplet: co najmniej 300-400 zł więcej. Link Zgłoś
Gość: XH1 Re: To nie mówimy o tych samych M.Energy IP: 212.160.232.* 06.06.02, 08:55 Zgadza się, XH1 nawet na www.opony.com.pl kosztują 350 zł za sztukę Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: To nie mówimy o tych samych M.Energy IP: *.ausys.se 06.06.02, 10:45 Tak, mowilem o indeksie T. Ale te tez sa niczego sobie. Link Zgłoś
vwdoka Re: Conti czy Pirelli 05.06.02, 14:37 Gość portalu: Tomeek napisał(a): > Koledzy, co wybrać (w rozmiarze 185/65 R 14 H) Conti Eco CP czy Pirelli P > 6000 ??? Pozdrawiam. Ja mam Continentale i jestem z nich baaaardzo zadowolony vwdoka Link Zgłoś
Gość: wuj Re: Conti czy Pirelli IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 15:51 dadam, że wszystkie Jaguary fabrycznie maja zakladane Pirelli P6000 Link Zgłoś
Gość: obi. Re: Conti czy Pirelli IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 05.06.02, 21:14 Mam Focusa, rozmiar opon 195/60 R15. Do zimy jeździłem na Conti Eco Contact CP. Teraz zmieniłem na Pirelli P6000, więc mam porównanie. Moim zdaniem Pirelli są o niebo lepsze. Continentale były za głośne i łatwo łapały aquaplanning. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Pablo Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 05.06.02, 21:27 Akurat tych dwóch konkretnych bieżników nie można porównać bo są z róznych półek. W tym wypadku Pirelli wypadnie o niebo lepiej, ale już (porównywalna zresztą cenowo) Cintinental PremiumContiContact bije Pirelkę na głowę! Zarówno przyczepnością jak i żywotnością - P6000 znane są z b. krótkiej żywotności. A tym że akurat Jaguar je montuje nie sugerowałbym się w ogóle - po prostu wygrał przetarg, na marginesie dodam, że Pirelli przechodzi kłopoty finansowe i taki kontrakt na pewno im się przyda. Fabrycznie montowane ogumienie często uzależnione jest też od dilera, np. Nowa Corolla w Polsce sprzedawana jest na Michałach i na Continentalu, we Francji obecny od zawsze Michelin został wyparty w Peugeocie przez Continentala - teraz każdy szuka najtańszego, co nie oznacza najgorszego Link Zgłoś
Gość: orl Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: 62.29.137.* 06.06.02, 11:51 Nowa COrolka jest jeszcze na Goodyearach, i Brigestonach, sam wczoraj widzialem w salonie w Markach na wozkach do odbioru Link Zgłoś
Gość: obi. Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 06.06.02, 12:36 Gość portalu: Pablo napisał(a): > Akurat tych dwóch konkretnych bieżników nie można porównać bo są z róznych > półek. W tym wypadku Pirelli wypadnie o niebo lepiej, ale już (porównywalna > zresztą cenowo) Cintinental PremiumContiContact bije Pirelkę na głowę! Oczywiście, że z różnych półek, ale dlaczego _nie można_ porównać? Kolega prosił o porównanie tych właśnie bieżników, a nie żadnych innych. A czy Conti PremiumContact bije P6000 "na głowę"? Owszem, PremiumContact to bardzo dobra opona. Ale P6000 też jest bardzo dobra. W testach na ogół wypadały podobnie. Raz jedna była górą, raz druga, ale obie zawsze były w ścisłej czołówce. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Sven Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: 217.153.10.* 06.06.02, 12:48 Obi, masz racje. Conti bardzo latwo lapia aquaplanning. Zanim to zauwazylem troche mnie zmrozilo przy wyprzedzaniu. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 15:54 Nigdy w zyciu nie kupie zadnych opon pirelli a w szczególnosci P6000. Jest to opona wycofywana z produkcji od trzech lat. Zastępowana jest P6000 POWERGY i na tym modelu sa jaguary. Nie mylcie starych P6000. Otuż w naszym Focusie (zony) po przebiegu 15-20 tys km zaczęły wyć opony. W serwisie sprawdzilismy na wyważarce Hunter które to sa uszkodzone. Byly to TRZY sztuki! Po wizycie specjalisty z pirelli, odpowiedzieli, ze to jest stary kartofel i na polskich drogach nie nalezy oczekiwac pozytywnego rozparzenia reklamacji. Taka jest wersja oficjalna. Każda "włoszczyzna" jest taka sama. Moze dobre sa P ZEROO, ale czy warto tyle placic. Ja osobiście polecam Klebery, bo Micheliny tradycyjnie boja się wody i na "mokro" przegrywaja wszystkie testy od trzydziestu lat.Przy polskich drogach trzeba bardzo zwracac uwge w testach opon na wyniki prób wodnych. Polecam GOOD YEAR, BIGESTONE, KLEBER, DUNLOP, CONTI ale nieco wyzsze specyfikacji. Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.bielsko.msk.pl 08.06.02, 21:54 Gość portalu: ryszard napisał(a): > Nigdy w zyciu nie kupie zadnych opon pirelli a w szczególnosci P6000. Jest to > opona wycofywana z produkcji od trzech lat. Zastępowana jest P6000 POWERGY i na > > tym modelu sa jaguary. Nie mylcie starych P6000. Otuż w naszym Focusie (zony) > po przebiegu 15-20 tys km zaczęły wyć opony. W serwisie sprawdzilismy na > wyważarce Hunter które to sa uszkodzone. Byly to TRZY sztuki! Po wizycie > specjalisty z pirelli, odpowiedzieli, ze to jest stary kartofel i na polskich > drogach nie nalezy oczekiwac pozytywnego rozparzenia reklamacji. Taka jest > wersja oficjalna. Każda "włoszczyzna" jest taka sama. Moze dobre sa P ZEROO, > ale czy warto tyle placic. Ja osobiście polecam Klebery, bo Micheliny > tradycyjnie boja się wody i na "mokro" przegrywaja wszystkie testy od > trzydziestu lat.Przy polskich drogach trzeba bardzo zwracac uwge w testach opon > > na wyniki prób wodnych. Polecam GOOD YEAR, BIGESTONE, KLEBER, DUNLOP, CONTI ale > > nieco wyzsze specyfikacji. Hmmm..., Ja właśnie mam Micheliny i wg testu na www.adac.de w rozmiarze 185/65 (albo 60?)R14 - są na pierwszym miejscu: Michelin Energy XH1. Zresztą..., co tu dużo gadać: już nieraz jechałem z dużą prędkością w deszczu (obfitym) na nich - są super!! A jeździłem na różnych oponach - także Focusem. Również na P6000 - z tym że na tych krótko: ale za miękkie jak dla mnie i szybko wpadały w poślizg (w porównaniu z Michelinami En.XH1). A zimówki mam GoodYear'y UG5. Osobiście wydaje mi się, chyba każdy producent opon ma niższą i wyższą (czytaj: droższą) półkę: każda opona ma inne parametry - lepsze lub gorsze. No i inną cenę oczywiście, ale to inna historia... Pzdr.! Link Zgłoś
Gość: obi. Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 09.06.02, 04:12 Gość portalu: ryszard napisał(a): > Nigdy w zyciu nie kupie zadnych opon pirelli a w szczególnosci P6000. Jest to > opona wycofywana z produkcji od trzech lat. Zastępowana jest P6000 POWERGY i na > > tym modelu sa jaguary. Nie mylcie starych P6000. Rzeczywiście, ja mam P6000 POWERGY. Prawde mówiąc, nie wiedziałem, że jest jakaś różnica. Ale po Twoim poście zadzwoniłem do znajomego z serwisu oponiarskiego i powiedział mi, że: a) "zwykłe" P6000 nie są już produkowane. Każde "nówki" opisywane jako P6000 to P6000 Powergy (chyba, że ze starych zapasów) b) P6000 Powergy różnią się od starych "zwykłych" P6000 składem mieszanki i lekko zmodyfikowanym bieżnikiem. Pozdr Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 14:21 Wszystkie P6000 seryjnie montowane w Focusie to stary typ. Jesli opona jest POWERGY to jest to napisane. Musi byc napisane, poniewaz przyczepność jest diametrlnie rózna, co wynika z mieszanki i beznika. Wyobrażcie sobie różne mieszanki na jednej osi. Twój wulkanizator zalewał wodę.! Nadal potwierdzam swoja opinie o złej przyczepności o oponach Michelin na mokrym. Aktualnie w tej klasie opon najlepsza jest (na mokro) UNIROYAL. Link Zgłoś
Gość: obi. Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 09.06.02, 23:55 Gość portalu: ryszard napisał(a): > Wszystkie P6000 seryjnie montowane w Focusie to stary typ. Jesli opona jest > POWERGY to jest to napisane. Musi byc napisane, poniewaz przyczepność jest > diametrlnie rózna, co wynika z mieszanki i beznika. Wyobrażcie sobie różne > mieszanki na jednej osi. Twój wulkanizator zalewał wodę.! Ale moje nie były montowane seryjnie. Kupiłem je w tym roku (seryjnie miałem Conti EcoContact CP). Mają wyraźnie napisane Powergy. Co do znajomego - nie wiem, czy zalewał. Pozdr Link Zgłoś
Gość: ARAFAT PIREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELLLLLI IP: *.enetis.net 10.06.02, 06:47 Ja ci proponuje Pirelli bo conti to badziewie wiem bo jezdzilem na ct 22 a tera ujezdzam conti premium i sa do dupy!!! Pirelli natomiast miale model p3000 i byly rewelacja Pozdrawiam Arafat Link Zgłoś