Dodaj do ulubionych

Conti czy Pirelli

IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 05.06.02, 09:46
Koledzy, co wybrać (w rozmiarze 185/65 R 14 H) Conti Eco CP czy Pirelli P
6000 ??? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: Conti czy Pirelli IP: *.bielsko.msk.pl 05.06.02, 10:08
      Gość portalu: Tomeek napisał(a):

> Koledzy, co wybrać (w rozmiarze 185/65 R 14 H) Conti Eco CP czy Pirelli P
      > 6000 ??? Pozdrawiam.

Zdecydowanie Pirelli. Do czego - do Focusa czy innego kompakta??
      KICUR
      GG2823614
    • Gość: ptica A może Dunlopy Sport 300? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.06.02, 10:14
      Ja ze swoich oponek jestem bardzo zadowolony, są cichutkie, świetnie trzymają
      się drogi, no i były trochę tańsze od tych, których zakup rozważałeś. Kupiłem
      je w internecie pod adresem www.opony.pl w ten sposób oszczędzając około 25%
      ceny.
      • Gość: POOL Re: A może Dunlopy Sport 300? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 22:19
        Gość portalu: ptica napisał(a):

> Ja ze swoich oponek jestem bardzo zadowolony, są cichutkie, świetnie trzymają
        > się drogi, no i były trochę tańsze od tych, których zakup rozważałeś. Kupiłem
        > je w internecie pod adresem www.opony.pl w ten sposób oszczędzając około 25%
        > ceny.

To tak jak ja. Dunlopy SP Sport 300 195 65 R 15 V . Super. Lepsze niz poprzednie
        Continentale Super Concact. Wrażenia takie same jak wyżej.
      • Gość: deviant Re: A może Dunlopy Sport 300? IP: 212.160.232.* 06.06.02, 08:40
        www.sklep.opony.com.pl

albo

www.opony.com.pl

a nie www.opony.pl
    • Gość: Krzysiek Re: Conti czy Pirelli IP: *.ausys.se 05.06.02, 10:19
      Michelin ENERGY!!!
      • Gość: Kicur Re: Conti czy Pirelli IP: *.bielsko.msk.pl 05.06.02, 11:52
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Michelin ENERGY!!!

Zgadza się: Mich.En.XH1 - the best!! W tym rozmiarze - lepszych nie ma!
        (www.adac.de) Też mam! Ale gość nie o nie pytał.
        KICUR
        • Gość: Krzysiek Re: Conti czy Pirelli IP: *.ausys.se 05.06.02, 14:33
          No tak, ale cenowo sa OK, kupilem komplet za 1050PLN
          • Gość: Kicur To nie mówimy o tych samych M.Energy IP: *.bielsko.msk.pl 05.06.02, 19:39
            Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> No tak, ale cenowo sa OK, kupilem komplet za 1050PLN

Ja mówię o ME XH1, a Ty chyba o ME XT1. Te dwie literki mają b. duże znaczenie:
            to zupełnie inne opony. Tych XH1 - nie kupisz, nawet w internecie na promocji za
            1050 zł komplet: co najmniej 300-400 zł więcej.
            • Gość: XH1 Re: To nie mówimy o tych samych M.Energy IP: 212.160.232.* 06.06.02, 08:55
              Zgadza się, XH1 nawet na www.opony.com.pl kosztują 350 zł za sztukę
            • Gość: Krzysiek Re: To nie mówimy o tych samych M.Energy IP: *.ausys.se 06.06.02, 10:45
              Tak, mowilem o indeksie T. Ale te tez sa niczego sobie.
    • vwdoka Re: Conti czy Pirelli 05.06.02, 14:37
      Gość portalu: Tomeek napisał(a):

> Koledzy, co wybrać (w rozmiarze 185/65 R 14 H) Conti Eco CP czy Pirelli P
      > 6000 ??? Pozdrawiam.

Ja mam Continentale i jestem z nich baaaardzo zadowolony
      vwdoka
      • Gość: wuj Re: Conti czy Pirelli IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 15:51
        dadam, że wszystkie Jaguary fabrycznie maja zakladane Pirelli P6000
    • Gość: obi. Re: Conti czy Pirelli IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 05.06.02, 21:14
      Mam Focusa, rozmiar opon 195/60 R15. Do zimy jeździłem na Conti Eco Contact CP.
      Teraz zmieniłem na Pirelli P6000, więc mam porównanie. Moim zdaniem Pirelli są
      o niebo lepsze. Continentale były za głośne i łatwo łapały aquaplanning.

Pozdr
      • Gość: Pablo Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 05.06.02, 21:27
        Akurat tych dwóch konkretnych bieżników nie można porównać bo są z róznych
        półek. W tym wypadku Pirelli wypadnie o niebo lepiej, ale już (porównywalna
        zresztą cenowo) Cintinental PremiumContiContact bije Pirelkę na głowę! Zarówno
        przyczepnością jak i żywotnością - P6000 znane są z b. krótkiej żywotności. A
        tym że akurat Jaguar je montuje nie sugerowałbym się w ogóle - po prostu wygrał
        przetarg, na marginesie dodam, że Pirelli przechodzi kłopoty finansowe i taki
        kontrakt na pewno im się przyda. Fabrycznie montowane ogumienie często
        uzależnione jest też od dilera, np. Nowa Corolla w Polsce sprzedawana jest na
        Michałach i na Continentalu, we Francji obecny od zawsze Michelin został
        wyparty w Peugeocie przez Continentala - teraz każdy szuka najtańszego, co nie
        oznacza najgorszego
        • Gość: orl Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: 62.29.137.* 06.06.02, 11:51
          Nowa COrolka jest jeszcze na Goodyearach, i Brigestonach, sam wczoraj widzialem
          w salonie w Markach na wozkach do odbioru
        • Gość: obi. Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 06.06.02, 12:36
          Gość portalu: Pablo napisał(a):

> Akurat tych dwóch konkretnych bieżników nie można porównać bo są z róznych
          > półek. W tym wypadku Pirelli wypadnie o niebo lepiej, ale już (porównywalna
          > zresztą cenowo) Cintinental PremiumContiContact bije Pirelkę na głowę!

Oczywiście, że z różnych półek, ale dlaczego _nie można_ porównać? Kolega prosił
          o porównanie tych właśnie bieżników, a nie żadnych innych.

A czy Conti PremiumContact bije P6000 "na głowę"? Owszem, PremiumContact to
          bardzo dobra opona. Ale P6000 też jest bardzo dobra. W testach na ogół wypadały
          podobnie. Raz jedna była górą, raz druga, ale obie zawsze były w ścisłej czołówce.

Pozdr
          • Gość: Sven Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: 217.153.10.* 06.06.02, 12:48
            Obi, masz racje. Conti bardzo latwo lapia aquaplanning. Zanim to
            zauwazylem troche mnie zmrozilo przy wyprzedzaniu. Pozdr.
          • Gość: ryszard Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 15:54
            Nigdy w zyciu nie kupie zadnych opon pirelli a w szczególnosci P6000. Jest to
            opona wycofywana z produkcji od trzech lat. Zastępowana jest P6000 POWERGY i na
            tym modelu sa jaguary. Nie mylcie starych P6000. Otuż w naszym Focusie (zony)
            po przebiegu 15-20 tys km zaczęły wyć opony. W serwisie sprawdzilismy na
            wyważarce Hunter które to sa uszkodzone. Byly to TRZY sztuki! Po wizycie
            specjalisty z pirelli, odpowiedzieli, ze to jest stary kartofel i na polskich
            drogach nie nalezy oczekiwac pozytywnego rozparzenia reklamacji. Taka jest
            wersja oficjalna. Każda "włoszczyzna" jest taka sama. Moze dobre sa P ZEROO,
            ale czy warto tyle placic. Ja osobiście polecam Klebery, bo Micheliny
            tradycyjnie boja się wody i na "mokro" przegrywaja wszystkie testy od
            trzydziestu lat.Przy polskich drogach trzeba bardzo zwracac uwge w testach opon
            na wyniki prób wodnych. Polecam GOOD YEAR, BIGESTONE, KLEBER, DUNLOP, CONTI ale
            nieco wyzsze specyfikacji.
            • Gość: Kicur Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.bielsko.msk.pl 08.06.02, 21:54
              Gość portalu: ryszard napisał(a):

> Nigdy w zyciu nie kupie zadnych opon pirelli a w szczególnosci P6000. Jest to
              > opona wycofywana z produkcji od trzech lat. Zastępowana jest P6000 POWERGY i na
              >
              > tym modelu sa jaguary. Nie mylcie starych P6000. Otuż w naszym Focusie (zony)
              > po przebiegu 15-20 tys km zaczęły wyć opony. W serwisie sprawdzilismy na
              > wyważarce Hunter które to sa uszkodzone. Byly to TRZY sztuki! Po wizycie
              > specjalisty z pirelli, odpowiedzieli, ze to jest stary kartofel i na polskich
              > drogach nie nalezy oczekiwac pozytywnego rozparzenia reklamacji. Taka jest
              > wersja oficjalna. Każda "włoszczyzna" jest taka sama. Moze dobre sa P ZEROO,
              > ale czy warto tyle placic. Ja osobiście polecam Klebery, bo Micheliny
              > tradycyjnie boja się wody i na "mokro" przegrywaja wszystkie testy od
              > trzydziestu lat.Przy polskich drogach trzeba bardzo zwracac uwge w testach opon
              >
              > na wyniki prób wodnych. Polecam GOOD YEAR, BIGESTONE, KLEBER, DUNLOP, CONTI ale
              >
              > nieco wyzsze specyfikacji.

Hmmm..., Ja właśnie mam Micheliny i wg testu na www.adac.de w rozmiarze 185/65
              (albo 60?)R14 - są na pierwszym miejscu: Michelin Energy XH1. Zresztą..., co tu
              dużo gadać: już nieraz jechałem z dużą prędkością w deszczu (obfitym) na nich -
              są super!! A jeździłem na różnych oponach - także Focusem. Również na P6000 - z
              tym że na tych krótko: ale za miękkie jak dla mnie i szybko wpadały w poślizg (w
              porównaniu z Michelinami En.XH1).
              A zimówki mam GoodYear'y UG5.
              Osobiście wydaje mi się, chyba każdy producent opon ma niższą i wyższą (czytaj:
              droższą) półkę: każda opona ma inne parametry - lepsze lub gorsze. No i inną cenę
              oczywiście, ale to inna historia...
              Pzdr.!
            • Gość: obi. Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 09.06.02, 04:12

> Nigdy w zyciu nie kupie zadnych opon pirelli a w szczególnosci P6000. Jest to
              > opona wycofywana z produkcji od trzech lat. Zastępowana jest P6000 POWERGY i na
              >
              > tym modelu sa jaguary. Nie mylcie starych P6000.

Rzeczywiście, ja mam P6000 POWERGY. Prawde mówiąc, nie wiedziałem, że jest jakaś
              różnica. Ale po Twoim poście zadzwoniłem do znajomego z serwisu oponiarskiego i
              powiedział mi, że:
              a) "zwykłe" P6000 nie są już produkowane. Każde "nówki" opisywane jako P6000 to
              P6000 Powergy (chyba, że ze starych zapasów)
              b) P6000 Powergy różnią się od starych "zwykłych" P6000 składem mieszanki i lekko
              zmodyfikowanym bieżnikiem.

Pozdr
              • Gość: ryszard Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 14:21
                Wszystkie P6000 seryjnie montowane w Focusie to stary typ. Jesli opona jest
                POWERGY to jest to napisane. Musi byc napisane, poniewaz przyczepność jest
                diametrlnie rózna, co wynika z mieszanki i beznika. Wyobrażcie sobie różne
                mieszanki na jednej osi. Twój wulkanizator zalewał wodę.! Nadal potwierdzam
                swoja opinie o złej przyczepności o oponach Michelin na mokrym. Aktualnie w tej
                klasie opon najlepsza jest (na mokro) UNIROYAL.
                • Gość: obi. Re: Tych dwóch bieżników nie da się porównać!!! IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 09.06.02, 23:55

> Wszystkie P6000 seryjnie montowane w Focusie to stary typ. Jesli opona jest
                  > POWERGY to jest to napisane. Musi byc napisane, poniewaz przyczepność jest
                  > diametrlnie rózna, co wynika z mieszanki i beznika. Wyobrażcie sobie różne
                  > mieszanki na jednej osi. Twój wulkanizator zalewał wodę.!

Ale moje nie były montowane seryjnie. Kupiłem je w tym roku (seryjnie miałem
                  Conti EcoContact CP). Mają wyraźnie napisane Powergy.

Co do znajomego - nie wiem, czy zalewał.

Pozdr
                  • Gość: ARAFAT PIREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELLLLLI IP: *.enetis.net 10.06.02, 06:47
                    Ja ci proponuje Pirelli bo conti to badziewie wiem bo jezdzilem na ct 22 a tera
                    ujezdzam conti premium i sa do dupy!!!
                    Pirelli natomiast miale model p3000 i byly rewelacja
                    Pozdrawiam Arafat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka