Dodaj do ulubionych

co myślicie o CABRIOletach

06.03.05, 21:14
Czy ma ktoś takie autko ? Chodzi mi tu o ludzi "z bloku" co nie stawiają na
parkingach strzeżonych lub garażach.
Zastanawiam się czy takie auto jest praktyczne na nasze polskie warunki,
najbardziej obawiam się tych co to dla jaj mogą pociąc taki daszek, bo jest
wiele ciekawych ofert ale z tzw. miękkim dachem.

A kupić takie auto, stawiać na strzeżonym i co rano poginać 900m po samochód,
to nie bardzo mi się chce.
Obserwuj wątek
    • grogreg Re: co myślicie o CABRIOletach 07.03.05, 08:24
      Odpowiedz jest prosta.

Nie kupuj kabrioletu.
    • schovinista Re: co myślicie o CABRIOletach 07.03.05, 09:58
      Ja raz jechałem kabrioletem, po mieście i moje wrazenie były bardzo negatywne.

Wszyscy sie na Ciebie patrzą, no dobra nie wszyscy, laski i stare dziedki się
      glapią. Ale pewnie niektórzy to lubią.

To co było najtragiczniejsze, to stanie w korku, kiedy w aucie się robiło
      gorąco, potem zbyt chłodno przy szybszej jeżdzie. Stajesz na środkowym pasie, po
      rpawej masz Ikarusa jak rusza to dokładnie Ci w twarz tą sadzą. Cholernie psuje
      przyjemność z jazdy.

Moim zdaniem jako jedyny samochód, i to na nasze warunki kiedy naprawde gorąco
      jest dwa miesiące, to cabriolet będzie Ciw wkurzał.

Sasza.
      • grogreg Re: co myślicie o CABRIOletach 07.03.05, 10:07
        Bo kabriolet to taka niedzielna zabawka to wycieczek za miasto.
      • leszek_g2003 CABRIO 07.03.05, 12:15
        schovinista napisał:
        To co było najtragiczniejsze, to stanie w korku, kiedy w aucie się robiło
        > gorąco, potem zbyt chłodno przy szybszej jeżdzie.Stajesz na środkowym pasie, p
        > o
        > rpawej masz Ikarusa jak rusza to dokładnie Ci w twarz tą sadzą. Cholernie
        psuje
        > przyjemność z jazdy.

-a czy jadac zwyklym autem z otwartymi oknami to sie nie zdaza?

Wszyscy sie na Ciebie patrzą, no dobra nie wszyscy, laski i stare dziedki się
        > glapią. Ale pewnie niektórzy to lubią.

-rozwalony maluch z tuningowanym wydechem zwraca wieksza uwage niz Honda S2000
        bez przerobek

Moim zdaniem jako jedyny samochód, i to na nasze warunki kiedy naprawde gorąco
        > jest dwa miesiące, to cabriolet będzie Ciw wkurzał

-Znajomi niemcy maja tylko jedno auto: mazde mx-5 (moje marzenie). Klimat maja
        niewiele cieplejszy niz my w centralnej polsce(nie wspominajac o Angli gdzie
        kabrioletow jest mnostwo a pogoda koszmarna). Nigdy nie narzekal na pogode,
        zimno, deszcz, halas w czasie jazdy itp. Zima jezdzi z hard topem, bo parkuje
        pod chmurka. Otwiera dach tak czesto jak to jest mozliwe. Latem parkuje z
        otwartym dachem i wysunietymi szybami bocznymi nawet gdy przyjezdzal do mnie na
        mokotow!!!Oczywiscie tylko w dzien. Jesli ktos bedzie chcial ci zniszczyc auto
        nie bedzie to roznica czy pociac miekki dach czy zarysowac blotniki az do krwi.
        Jesli ktos lubi kabrio nie powinien sie wahac nad jego zakupem. Jazda takim
        autem to czysta przyjemnosc, a zawsze masz mozliwosc zmienic go w
        zwyklego "blaszaka" naciskajac jeden czarodziejski guziczek. Gdybym mial
        fundusze kupil bym sobie takie auto.
        Pozdro
        • kali.gulla Re: CABRIO 07.03.05, 13:35
          Jeździłem kiedyśkabrio po Grecji
          Wady:
          - łomot przy większych prędkościach
          - wiatr łeb chce urwać
          - słonko grzeje prosto w czaszkę (cóż Grecja latem, móżg się chciał zagotować)
          Zalety: nie dostrzegłem (no po przejechaniu kilkudziesięciu kilomentrów z
          otwartym dachem zamontowałem daszek, żeby nie wiało piekeilnie i nie grzało, to
          może po prostu nie zdążyłem zauważyć zalet).

W każdym bądź razie jestem wyleczony z kabrio na zawsze, wolę klimatyzację.
          • leszek_g2003 Re: CABRIO 07.03.05, 13:59
            Dlaczego od poczatku produkcji do dnia dzisiejszego Mazda sprzedala 667tys
            sztuk modelu mx-5? Kto go kupowal? Frajerzy jacys?
            • schovinista Re: CABRIO 07.03.05, 14:21
              eszek_g2003 napisał:

> Dlaczego od poczatku produkcji do dnia dzisiejszego Mazda sprzedala 667tys
              > sztuk modelu mx-5? Kto go kupowal? Frajerzy jacys?

a ile Mazda sprzedała w Polsce tego modelu?

MX-5 to roadster, do tego pewnie ma najlepszy stosunek frajdy do ceny. Pytanie
              było o cabrioleta, czyli zykły samochód ale z "innym" dachem.

• leszek_g2003 Re: CABRIO 07.03.05, 15:13
                Aut typu cabrio/roadster sprzedaje sie w naszym biednym kraju bardzo
                niewiele,dlatego, ze jest to biedny kraj. Jesli odpowiedziec na pytanie o
                praktycznosc kabrio zadane na tym forum to praktyczni rodacy wybieraja duzo
                auta za malo kasy. Dlatego drogi zdominowane sa przez "praktyczne" sedany klasy
                B i C zwykle z silnikami od kosiarek, a nie samochody o jakich marzymy.Mysle ze
                dzien kiedy Kowalski z zona, stabilni finansowo zdecyduja sie na kabrio zamiast
                sedana nadejdzie predzej czy pozniej.
                ps: Mx-5 to tylko przyklad auta ze skladanym dachem. Moj ulubiony przyklad :)))
                • krol.ciemnosci Re: CABRIO 07.03.05, 16:06
                  Co ma do tego klimat w Szwecju dużo jest SAABow Cabrio.Czasy jak wiało i padało
                  przy zamkniętym duchu mineły.A jak jest cudownie jechać z wiatrem we włosach
                  [babki na to lecą.Można jeszcze wybrać CC np.307 czy C3 Pluriela. Zalerzy jaki
                  masz wkład.Osobiście jechałem Alfa Spyder-świetnie się prowadzi ale tylko 2
                  miejsca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka