krol.ciemnosci 13.03.05, 14:04 AUTOMAT razy 100 i żadne sekwencyjne.Nawet Porosche robie automaty.... Link Zgłoś Obserwuj wątek
devote Re: Manula czy automat 13.03.05, 14:51 hm,za cholere nie moge sie domyslec o co ci chodzi Link Zgłoś
hauabaua Re: Manula czy automat 13.03.05, 14:52 Manula brzmi jak jakaś Murzynka. A automat? Hmmm... Facet ma dylemat, nie widzisz? . Link Zgłoś
krol.ciemnosci Re: Manula czy automat 13.03.05, 15:00 Mi o to chodzi czy wolicie skrzynię biegów manualną czy automatyczną.Ja automatyczną Link Zgłoś
b12 Re: Manula czy automat 13.03.05, 15:09 Każdy, kto choć raz przejechał się samochodem z automatem (o mocy większej niż 50 koni) będzie wolał automat. Też byłem zaciętym wrogiem automatow, bo przecież ja wiem lepiej kiedy zmienić bieg, zabiera całą przyjemność ze zmiany biegów i moc itp. Po dwugodzinnej jeździe po mieście samochodem ze skrzynią automatyczną nie chciałem przesiadać się do zwykłego.. To o czymś świadczy. Wszędzie oprócz toru automat jest bezkonkurencyjny. Link Zgłoś
iberia29 Re: Manula czy automat 13.03.05, 16:05 a ja mam dokladnie odwrotne odczucia, zdecydowanie wole skrzynie manualna i nigdy nie kupie auta z automatem. Link Zgłoś
iberia29 Re: Manula czy automat 13.03.05, 18:12 owszem nie stac, ale nawet gdybym spala na pieniadzach wybralabym samochod z manualna skrzynia,ot co. Link Zgłoś
czyzunia Re: Manula czy automat 13.03.05, 18:29 moja teściowa nigdy nie wiedziała kiedy sprzęgło,kiedy gaz, i co dalej. dla takiej tylko automat. Link Zgłoś
hauabaua Re: Manula czy automat 13.03.05, 19:07 > moja teściowa nigdy nie wiedziała kiedy sprzęgło,kiedy gaz, i co dalej. dla > takiej tylko automat. Taka nie powinna nigdy siadać za kierownicą, ot co. :P . Link Zgłoś
wiktoria11 Re: Manula czy automat 13.03.05, 19:10 a ja zdecydowanie automacik jeździłem manualem ale teraz mam automat i powiem wam że jest to niebo bo wachlować nie muszę a cdi co piszą że automat ma gorsze przyspieszenie to pewnie nigdy nie strartowali z automatem ze światewł ja na 2 biegu dociagam do 130 i nigdy nie szarpie i recznego nie trzeba urzywać automat to jest najlepsza skrzynia i silnik utrzymuje w idealnym stanie Link Zgłoś
wowo5 Re: Manula czy automat 13.03.05, 23:02 Jezdze automatem juz od 6 lat i sobie chwale. Manual dobry jest poza miasto. Stanie godzine w korku z manualem to wystarczy by sie wyleczyc z manuala. Automaty to przyszlosc. Link Zgłoś
mobile5 Re: Manula czy automat 13.03.05, 23:05 Kobieta umiejąca obsługiwać lewarek, to skarb. Link Zgłoś
dorota356 Re: Manula czy automat 18.03.05, 21:46 Automat?piękna rzecz, używam od dwóch miesięcy a wcześniej nie dałam się przekonac Link Zgłoś
iberia29 Re: Manula czy automat 18.03.05, 22:10 jaka przyszlosc??Jakos nie widze zeby automaty stawaly sie powszechne, u ans to nadal ewenement, pomijam ewentualny aspekt cenowy ,ale nie kazdy lubi nudzic sie w aucie i siedziec na lewej nodze <= taki zart ;-)))) Link Zgłoś
gtrfreak Re: Manula czy automat 19.03.05, 00:12 Przyszlosc to najprawdopodobniej CVT i skrzynie typu SMG/DSG albo Easytronic? MMT, czyli, jak by je zwal, de facto automaty. Rynek amerykanski to prawie 95% automaty, azjatycki troche mniej ale dalej duzo. Glownym hamulcem w sprezdazy gdzie indziej byly cena (MMT i Easytronic to zalatwia), zuzycie paliwa (wszystkie powyzej zalatwiaja) i osiagi (CVT, SMG, 6/7 biegowe skrzynie ktore teraz sie pojawiaja to zalatwia). Nie przepadam za wachlowaniem biegami w korkach - a to jest spora czesc jazdy. Tak dlugo jak osiagi sa podobne i mozesz zmieniac biegi jak chcesz albo nie, to po co jeszcze bawic sie ze sprzeglem ? Link Zgłoś
traktorzysta Re: Manula czy automat 19.03.05, 08:03 Manuale z "nożnym" sprzęgłem to przeżytek . W elektrycznych samochodach nie bedzie skrzyn wogóle ,ale do tego jeszcze droga daleka ,chociaż widziałem w TV jak jakis maniak-elektronik w USA ,skonstruował nawet szybki samochód elektryczny . Na noc podłączał go do gniazdka ,ale samochód miał rzeczywiście "buta" . Ja jestem za autamatami ,ale tych pospolitych skrzyń nie lubię ,bardziej mi pasują SMG/DSG/7G-Tronic . Link Zgłoś
odin-2 Re: Manula czy automat 19.03.05, 08:23 Autor: krol.ciemnosci Data: 13.03.2005 14:04 Kobiety są jak Maserati piękne ale drogie -------------------------------------------------------------------------------- ... piekne ale drogie,dlatego jezdze Mazda automatic ! Automatyczna skrzynia daje kierowcy wiecej czasu obserwacji ruchu-dlatego tez wszystkie odpowiedniki ADAC na calym swiecie uznaly aut.skrz.biegów za podstawowe wyposazenie zwiekszajace bezpieczenstwo na drogach. Automatyczna skrzynia biegów ,jezeli jest prawidlowo uzywana ,-przezywa dwa silniki,dwa auta ,,,wspaniala rzecz jezeli autem jezdzi wiecej niz jeden i tensam kierowca np: malzenstwo . Krytycy aut.skrz.biegów to tchórze niechcacy przyznac ze niestac ich na taka skrzynie i stare/bledne okreslenie ze automat "bierze" wiecej paliwa. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
iberia29 Re: Manula czy automat 19.03.05, 11:27 Nie wydaje mi sie zebym byla tchorzem to raz, nigdy nie twierdzilam ze z automtem auto wiecej pali to dwa, nawet jesli bedzie mnie stac na automat to i tak wybiore manualna skrzynie, tak trduno pojac ze komus automat nie pasuje? Tobie sie lepiej jezdzi automatem -ok,ja wole manualna i tez ok. Link Zgłoś
lewarek5 Re: Manula czy automat 19.03.05, 15:28 iberia29 napisała: > Nie wydaje mi sie zebym byla tchorzem to raz, nigdy nie twierdzilam ze z > automtem auto wiecej pali to dwa, nawet jesli bedzie mnie stac na automat to i > tak wybiore manualna skrzynie, tak trduno pojac ze komus automat nie pasuje? > Tobie sie lepiej jezdzi automatem -ok,ja wole manualna i tez ok. -------------------------------------------------------------------------------- .. , teraz Cie rozumiem ; jestes masochista , ile placisz za biczowanie w salonie "masazysty" ??? ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
mobile5 Re: Manula czy automat 19.03.05, 15:42 lewarek5 napisał > .. , teraz Cie rozumiem ; jestes masochista , ile placisz za biczowanie w > salonie "masazysty" ??? > Lubi coś trzymać w ręce, tzn. że jest pawdziwą kobietą. Link Zgłoś
rekrut1 Re: Manula czy automat 19.03.05, 17:53 Myśle że to nie nie tylko chęć potrzymania.Niech pojedzie w góry,znajdzie sobie kawałek drogi o kącie nachylenia 15stopni,wyobrazi sobie że stoi w korku no i to pochylenie niech pokona "na 20-30razy".I tak codziennie!Wtedy pewnie doceni automat.To z życia wzięte nie fikcja,tylko nie powiem gdzie i kiedy bo zaraz będzie mowa że się chwalę. Pozdr. Link Zgłoś
blue_miata Re: Manula czy automat 19.03.05, 18:20 Trzy slowa do ojca prowadzaceg: "Hill-Holder clutch", wyjasnienie na tej stronie: www.cars101.com/subaru_terms.html Link Zgłoś
devote Re: Manula czy automat 19.03.05, 20:59 odin-2 napisał: > i stare/bledne okreslenie ze automat "bierze" wiecej paliwa. zgadzam sie ze automat nie bierze wiecej paliwa silnik bierze wiecej Link Zgłoś
ozlem Re: Manula czy automat 19.03.05, 18:35 po przymusowej przesiadce z automata na manual mialam tylko jedno spostrzezenie- machanie wajcha jest bez sensu... no mozna, tylko PO CO? Link Zgłoś