Dodaj do ulubionych

ZIELONA KARTA - pomóżcie

22.03.05, 09:35
Dzień dobry
Być może wzbudzę uśmiech politowania na twarzach co poniektórych, jednak
chciałabym się upewnić: czy potrzebna mi jest zielona karta gdy poruszam się
samochodem w obrębie Unii Europejskiej? Wybieram się samochodem do Włoch
przez Niemcy i Austrię.

Dzięki za info i podrawiam
Obserwuj wątek
    • krzys99 Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 09:36
      Już nie.
    • iberia29 Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 09:37
      nie ma takiego obowiązku, ale nie zawadzi ja miec.
      • tjaktoj Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 09:52
        iberia29 napisała:

> nie ma takiego obowiązku, ale nie zawadzi ja miec.

Po co? Potrafisz to logicznie wytłumaczyć, bez takich tam, że słyszałam jak
        kolega, czy też podobno mówili, że.
        Zielona karta nie jest potrzebna. Natomiast warto zaopatrzyć się w formularz
        E111.
        • kozaki_wiesi Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 10:07
          A co to za formularz, do czego służy i gdzie go można otrzymać?
          Dzięki za info
          • iberia29 Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 10:11
            E111 formularz moze sie przydac podczas wyjazdu za granice, gdybys nie daj Bog
            sie rozchorowal itd, mozesz go otrzymac w delegaturze NFZ w twoim miejscu
            zamieszkania, do tego ksero dowodu osobistego + ksero ostatniego RMUA + ZWUA -
            o ile nie przekrecilam ostatniego.
        • kierowiec1 Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 10:08
          tjaktoj napisał:

> > nie ma takiego obowiązku, ale nie zawadzi ja miec.
          >
          > Po co? Potrafisz to logicznie wytłumaczyć, bez takich tam, że słyszałam jak
          > kolega, czy też podobno mówili, że.

W Niemczech mimo braku obowiazku posiadania tej karty podczas jazd po Europie
          zarowno ADAC, jak i zwiazek ubezpieczycieli zalecaja karte miec, a karte dostaje
          sie automatycznie i bez doplaty od ubezpieczenia.

Pozdr.

K.
        • iberia29 Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 10:09
          po co? , a po to ze nie wszyscy funkcjonariusze UE pamietaja ze jestesmy w
          Unii, a powiesz mi po co wypożyczalnia daje taka karte jak wie ze autem bedzie
          sie wyjezdzac poza granice RP?
          • tjaktoj Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 10:40
            Niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie. Wyraziłem się, myślę, jasno.
            Oczekuję postów, gdzie ktoś napisze jakie on lub jego przyjaciel(ółka) miał
            problemy związane z 'niemaniem' karty zielonej i jakie były tego konsekwencje.
            Jak będę miał ochotę posłuchać plotek i przypuszczeń to se oobrady komisji
            puszczę.
            • iberia29 Re: ZIELONA KARTA - pomóżcie 22.03.05, 11:11
              To sie naucz czytac, albo poszukaj w archiwum (niekoniecznie tego forum) co sie
              dzialo po 1 maja, jakie sceny byly z kontrola samochodow, i podejrzewam ze do
              dzis sie zdarzaja, tylko na mniejsza skale, a swoje przypuszczenia zostaw dla
              siebie i moze bedzie ci lepiej jak "se obrady komisji sledczej " poogladasz.
              Wychodze z zalozenia : lepiej nosic niz sie prosic, a zielona karta mnie nic
              nie kosztuje to co za problem miec ja w dokumentach.
              TWoj tok rozumowania to troche jak z tymi swiatlami jest juz po 1 marca wiec
              nie trzeba ich wlaczac, owszem nie trzeba ale mozna.
    • kierowiec1 Do Wloch karta konieczna 22.03.05, 10:12
      Przy wyjezdzie do Wloch zielona karta jest zdecydowanie przydatna. Bo choc
      policja nie kontroluje samego posiadania karty (i nie kasuje juz za to
      mandatow), to w przypadku wypadku nieposiadanie karty jest zrodlem problemow z
      policja.

Tyle co do europejskiej unifikacji.

Pozdr.

K.
      • alewi Re: Do Wloch karta konieczna 22.03.05, 19:16

Ostatnio bardzo sie zdziwilem jak przedluzalem ubezpieczenie na rok nastepny i
        Pani u ktorej sie ubezpieczam od 6 lat wrecza mi wypelniona Zileona Karte
        pomimo ze rok temu dostalem tylko na okres od konca ubezpieczenia do 1 maja.

Na moje pytanie po co mi ona odpowiedziala, ze moze sie czasami przydac i
        lepiej ja miec szczegolnie warto ja miec na Slowacji bo policja sprawdza i duzo
        czasu im zajmuje zrozumienie ze juz nie trzeba jej miec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka