Dodaj do ulubionych

Kiedy wymienić oponę ?

27.03.05, 20:26
w moich letnich oponach bieżnik jest jeszcze w porządku, lecz opony mają już 6 lat; powiedzcie, założywszy, że opona w ogóle nie jest używana - przez jak długi czas zachowuje swe dobre właściwości jezdne? Jakie opony są waszym zdaniem najlepsze? Michelin? Obecnie mam Firestony F-590, widziałem na stronie z oponami niepochlebne wpisy pod nimi i zastanawiam się dlaczego, ponieważ sam z nimi żadnych problemów nie mialem.
Obserwuj wątek
    • skyddad Re: Kiedy wymienić oponę ? 27.03.05, 21:02
      Jak wiesz opony letnie musza miec na terenie EU w najplytszym miejscu minimum
      1.6 mm.Wiek opony za dopuszczalny przyjmuje sie do 10lat.Teraz trawalosc opony
      zalezy od warunkow w jakich ona byla skladowana.Jezeli byla wilgoc odrazu
      zmniejsza trwalosc o polowe.Swiatlo ma wplyw na rowniez niekorzystny wplyw na
      gume . No i temperatura.Kupujesz nowa opone ,ale firma skladujaca przechowywala
      w warunkach zlych swoj towar,to pozniej sie tworzy taka wlasnie opinia.
      Opona bedaca cvaly czas w eksploatacji to juz inna rzecz:gdyz ona prtacuje
      wydziela cieplo i kazdego dnia jest suchutka,warstwy pracuja i powoduja
      przedluzanie sie zywoptnmosci opony.Natomiast opona zamontowana i stojacym
      aucie ulega rowniexz starzeniu i zalozmmy ktos po nie jezdzonej zimie zaczxyna
      ja eksploatowac mocno,tez takla opona dlugoi niepozyje.nastepuje jeej rozklad i
      skrocona zywotnmosc.Dlkatego nalezy swoim pojazdem caly czas jezdzic.Wystarczy
      nawet krotki dojazd doi pracyu i z powrotem i wszystko bedzie tak jak sobie
      zazyczyla fabryka.Pzdr.Sky.
    • forumowicz007 Re: Kiedy wymienić oponę ? 27.03.05, 21:21
      ok, a powiedz w jaki sposób sprawdzić datę produkcji opony, tej informacji na oponie nie ma, bądź ja nie potrafię jej znaleźć
    • martex5 Re: Kiedy wymienić oponę ? 27.03.05, 21:43
      Proszę Pana, opony zachowują dobre właściwości jezdne wówczas kiedy warunki ich
      przechowywania zblizone są do warunków eksploatacji. To znaczy jeśli opona
      zimowa jest przechowywana w magazynach, gdzie panuje temperatura 50 st. C. to
      jest to czynnik degradujący tą oponę ponieważ guma (składniki użyte do budowy
      opony zimowej)parcieje i odwrotnie z oponami letnimi. co prawda letnim nie
      zaszkodzi przechowywanie w niższej temperaturze, zimowym tak. Ewenementem sa
      opony DUNLOP, które im starsze są lepsze (warynek - własciwe przechowywanie).
      Ponadto, przy przechowywaniu opon należy pamiętać aby opny nie stały, a leżały
      na boku, ponieważ przy dłuższym przechowywaniu podczas ich stania ulegają
      deformacji i powstaje bicie w czasie jazdy lub wyważania. Nie należy nakladać
      wielu opon na siebie. Opone nalezy wymienić, jeżeli czujemy "bicie", jest
      płytki protektor lub traci przyczepność. (opona zimowa traci przyczepność
      powyżej -6 st.C) Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka