Dodaj do ulubionych

1,9 D w Renault Megane

19.06.02, 19:56
Jak sprawują się te silniki , ile palą i jak jest u nich z trwałością?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał 2 Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.mediacom.pl 19.06.02, 23:47
      Mój dobry znajomy jeździ Meganką z roku 1997, silnik jak w temacie. W tej
      chwili ma coś ponad 90 tysiecy km i ANI JEDNEJ AWARII! Ogólnie to padł mu pilot
      do zamka. Zawieszenie jeszcze w bardzo dobrym stanie. Przyjemne autko, dobrze
      wyciszone, komfortowe. Nie podoba mi sie tylko kierownica, w bogatszych
      wersjach jest 4-ramienna. Ile pali to nie wiem, ale zapytam i dam znać.
      Pozdrawiam.
      • Gość: martynka Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 19.06.02, 23:50
        Zapraszam na www.renault.triger.com.pl
        • Gość: Michał 2 Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.mediacom.pl 19.06.02, 23:54
          Martynka, widzę, że z PIKURa jesteśmy :)
          • Gość: martynka Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 20.06.02, 11:18
            Nooo, pozdrawiam serdecznie.M
        • Gość: POOL Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 23:55
          Miałem kiedyś R19 D. To ten sam silnik co w Megane 1.9D. Zrobiłem 240 000km.
          Silnik praktycznie bezawaryjny. Nawet świec żarowych nie wymieniałem. Padł za
          to rozrusznik i szczotki alternatora.
    • Gość: Michał 2 Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.mediacom.pl 19.06.02, 23:56
      Aha. I polecam przed zakupem porównać komfort jazdy Francuzem do niemca i
      innych w tej klasie. Wiem, jakie będziesz miał wrażenia. Dlatego polecam Megane.
    • Gość: Michał 2 Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.mediacom.pl 20.06.02, 12:11
      Właśnie się wypytałem o spalanie: 6-7 litrów średnio. Dla mnie bomba :)))P
      Troche mu zazdroszcze chyba...
    • Gość: Vlado Re: 1,9 D w Renault Megane IP: *.compensazycie.com.pl 20.06.02, 12:54
      W moim Mitsubishi Carisma TD jest silnik Renault oznaczony symbolem F8QTD. Nie
      wiem czy to ten sam co w meganie, ale sprawuje się bardzo dobrze (przebieg 155
      tys.). Spalanie średnio ok. 6,5 litra (trasa i miasto, często z właczoną
      klimatyzacją). W serwisie twierdzą, że silniki te wytrzymyją ok. 400 tys. km
      bez remontu, więc jak na turbodiesla, to całkiem nieżle. Osobiście polecam, a
      jeśli jest to wersja bez turbodoładowania to będzie jeszcze trwalszy.
    • panwacek Re: 1,9 D w Renault Megane 20.06.02, 20:24
      Dzięki wszystkim za info, podnieśliście mnie na duchu bo zamierzam kupić taką
      Megankę z 96 roku , niestety ma przebieg 180 tyś ale za to w bardzo dobrej
      cenie. pozdrawiam
    • Gość: zpl Re: 1,9 D w Renault Megane IP: 62.233.145.* 20.06.02, 21:19
      Niech siegnę pamiecią...
      Parę lat temu dzięki uprzejmości pizetju i miejscowego dilera Renault,
      miałem okazję korzystać z takiego właśnie pojazdu na czas naprawy
      mojego Megana 1.6 RT .
      Był to egzemplarz z 1997 w wersji RL o przebiegu circa 100 tys.
      Pierwsze wrażenie - wystrój wnętrza nad wyraz ascetyczny ( dziwna tapicerka,
      kierwonica dwuramienna, brak radia z pilotem przy kierownicy )
      Po odpaleniu miłe zaskoczenie - znośny poziom hałasu, żadnych wibracji, bardzo
      "jędrne" zawieszenie, dynamika więcej niż przeciętna no i ... inne
      zalety Meganki.
      Przykra historia to spalanie - mianomicie ok. 10 l/100 km.
      Nie dociekam przyczyn takiego stanu rzeczy, tym nie mniej coś takiego
      miało miejsce.
      Życzę przyjemnej jazdy, bo dla mnie Megane był to "najfajowszy" samochód do tej
      pory.
      Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka