Dodaj do ulubionych

Tuleje dystansowe

IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 28.06.02, 20:44
Jestem na etapie wytwczania dystansów kół do swojego samochodu.Czy ktoś używa
czegoś takiego?Jeką grubość proponujecie? Ja przyjołem 15 mm.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Tuleje dystansowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 20:59
      To fajna sprawa, szczegolnie przydatna gdy probujesz zalozyc szersze
      felgi/opony. Jedyny problem to to ze na wiekszych wybojach opona moze w krawedz
      blotnika wejsc - dlatego z tulejamiwarto zalozyc tez twardsze sprezyny.
      • Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 28.06.02, 21:09
        Jak myślisz czy do normalnego samochodu osobowego (Picasso) wystarczą 15 mm
        dystanse?,a może 10 mm?
        Nadmienie,że zależy mi na delikatnej poprawie stabilności na
        zakrętach,bynajmniej nie na dresiarskim wyglądzie.

pozdrawiam
        • Gość: Marek Re: Tuleje dystansowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 21:22
          Mysle ze lepszym rozwiazaniem bylyby felgi o cal wieksze - mniej gumy = wieksza
          stabilnosc. Ale 1 cm z kazdej strony wiecej tez nie zaszkodzi (a jest znacznie
          tanszy niz nowe felgi). Bardziej balbym sie ze:
          - masa nieresorowana sie zwiekszy
          - te podkladki moga byc nie wywazone = kierownica sie bedzie trzasc
          - jak z srubami - musisz dluzsze i mocniejsze - znacznie wieksze sily przenosza!
          • Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 28.06.02, 21:51
            dzieki
            przemyśle jeszcze sprawe ale z uwagi na niewielki koszt założe te dystanse,a
            potem jak cos bedzie nie tak to je wywale ;-)

pozdrawiam
            • Gość: Marek Re: Tuleje dystansowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 21:52
              Zycze powodzenia. Moj znajomy dawno temu mial toto w Sienie 1.6 i sobie bardzo
              chwalil (ale krotko bo po 3 miesiacach posiadania scial duzy slup - ktos
              zmienial pas i go w bok uderzyl spychajac go na slup).
              • Gość: Michal Re: Tuleje dystansowe IP: *.telia.com 28.06.02, 22:10
                Slawku 15mm to bardzo duzo,obys nie przedobrzyl.U nas sie kupuje gotowe tarcze
                ktore zaklada sie na nave kola i juz nastepuje odsuniecie,ale 15mm nigdy
                niewidzialem.Pzdr.Michal
        • Gość: Lemmy Re: Tuleje dystansowe IP: *.stacje.agora.pl 01.07.02, 20:59
          Lepiej zalozyc za waskie, niz za szerokie. Biernacki z Chlodnej
          zalozyl mi 25 mm na strone i musialem zdjac, bo opona przycierala nadkole.
          Forsy oczywiscie nie oddal.
          Im szerszy dystans, tym co prawda wyglad lepszy, ale i wieksze
          obciazenia, ktorym poddawana jest piasta. Trzeba o tym pamietac
          zwlaszcza ich nakladaniu ich na napedzana os.
          Dobre dystanse wcale nie sa tanie. A jesli sa, to znaczy ze badziew
          od ktorego trzeba trzymac sie z daleka.
          Najbardziej renomowane sa firmy H&R i Powertech. Pierwsze sa
          aluminiowe, drugie stalowe. Rzeczone 25 na jedna os kosztowaly
          mnie okolo 400 zl. Jak dla mnie - calkiem sporo.
          Wrazenia z jazdy? Najbardziej odczuwalne na szybko
          pokonywanych lukach. Rzeczywiscie samochod prowadzi sie pewniej.
          Takze zima.
          Pozdrawiam:-)
    • Gość: Niknejm Re: Tuleje dystansowe IP: 5.3R1D* / *.pg.com 01.07.02, 13:46
      Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Jestem na etapie wytwczania dystansów kół do swojego samochodu.Czy ktoś używa
      > czegoś takiego?Jeką grubość proponujecie? Ja przyjołem 15 mm.

Sławek, jak chcesz, ale ja bym Ci odradzał. Niejeden stracił koło na lekkich
      wybojach właśnie z powodu założonych dystansów. A jeśli masz alufelgi mocowane na
      nakrętki, musisz zmienić szpilki, co może nieźle kosztować. Jeśli śruby - też
      musisz kupić nowe, i to wysokiej jakości (komplet 4 - powyżej 70zł).
      Nie polecam!!!

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 01.07.02, 14:23
        Dzięki za odpowiedzi.Jak już pisałem z uwagi na niską cene sprawdze owe
        dystanse,a w razie draki wyrzuce je na śmietnik ;-)

pozdrawiam
    • Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl 17.07.02, 21:07
      Jeżdże już na 16 mm dystansach od tygodnia.Na zakrętach rewelacja -nie ten
      samochód!Prowadzi się świetnie,a ja mam wrażenie prowadzenia nieco szerszego
      samochodu.Jedyny mankament to delikatne wibracje odczuwane zwłaszcza na
      kierownicy przy prędkości 150 km/h na autostradzie.
      Dystanse i śruby kupiłem w sklepie z akcesoriami do samochodów
      (felgi,opony,śruby)

pozdrawiam
      • Gość: Sławek Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.aries.com.pl 24.07.02, 21:43
        Czy do przeglądu w ASO ściągnąć tuleje? (samochód na gwarancji)

pozdr
        • Gość: Marek Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 24.07.02, 21:49
          Ja bym sciagnal - zgodnie z gwarancja "wszelkie przerobki nie przewidziane
          przez producenta prowadza do utraty gwarancji". Chyba ze masz znajomych
          mechanikow.
          • Gość: Sławek Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.aries.com.pl 24.07.02, 22:06
            Tak chyba zrobie.
            Dzieki

pozdrawiam
            • Gość: Michal Re Do Slawka..............do 1grama...... IP: *.telia.com 25.07.02, 12:07
              Slawku jeszcze wywaz kola do jednego grama ustapia wibracje.Firmy wywazaja do 5
              gramow chociaz instrument pokazuje 0.00 zobaczysz bedzie przyjemnosc.Pzdr.Michal
          • Gość: Niknejm Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: 143.26.81.* 25.07.02, 15:29
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Ja bym sciagnal - zgodnie z gwarancja "wszelkie przerobki nie przewidziane
            > przez producenta prowadza do utraty gwarancji". Chyba ze masz znajomych
            > mechanikow.

Słusznie. Na skutek Twojego eksperymentu zapewne wzrosły nieco obciążenia
            niektórych elementów (np. łożyska). Jak Ci to poleci, to ASO się wyprze (i
            słusznie ;-)). A jak zdejmiesz, najwyżej pokręcą w przyszłości głową ze
            zdziwieniem, ale wymienią ;-))

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • Gość: Sławek Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.aries.com.pl 25.07.02, 21:17
              Dzięki

pozdrawiam
    • Gość: acura Re: Tuleje dystansowe IP: *.sympatico.ca 25.07.02, 22:43
      Nie polecam. Jest to tani(?) polsrodek, ktory w efekcie moze okazac sie
      bardziej kosztowny, niz wieksze (szersze) obrecze i nieco twardsze zawieszenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka