Gość: Sławek IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 28.06.02, 20:44 Jestem na etapie wytwczania dystansów kół do swojego samochodu.Czy ktoś używa czegoś takiego?Jeką grubość proponujecie? Ja przyjołem 15 mm. pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Marek Re: Tuleje dystansowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 20:59 To fajna sprawa, szczegolnie przydatna gdy probujesz zalozyc szersze felgi/opony. Jedyny problem to to ze na wiekszych wybojach opona moze w krawedz blotnika wejsc - dlatego z tulejamiwarto zalozyc tez twardsze sprezyny. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 28.06.02, 21:09 Jak myślisz czy do normalnego samochodu osobowego (Picasso) wystarczą 15 mm dystanse?,a może 10 mm? Nadmienie,że zależy mi na delikatnej poprawie stabilności na zakrętach,bynajmniej nie na dresiarskim wyglądzie. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tuleje dystansowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 21:22 Mysle ze lepszym rozwiazaniem bylyby felgi o cal wieksze - mniej gumy = wieksza stabilnosc. Ale 1 cm z kazdej strony wiecej tez nie zaszkodzi (a jest znacznie tanszy niz nowe felgi). Bardziej balbym sie ze: - masa nieresorowana sie zwiekszy - te podkladki moga byc nie wywazone = kierownica sie bedzie trzasc - jak z srubami - musisz dluzsze i mocniejsze - znacznie wieksze sily przenosza! Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 28.06.02, 21:51 dzieki przemyśle jeszcze sprawe ale z uwagi na niewielki koszt założe te dystanse,a potem jak cos bedzie nie tak to je wywale ;-) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tuleje dystansowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 28.06.02, 21:52 Zycze powodzenia. Moj znajomy dawno temu mial toto w Sienie 1.6 i sobie bardzo chwalil (ale krotko bo po 3 miesiacach posiadania scial duzy slup - ktos zmienial pas i go w bok uderzyl spychajac go na slup). Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Tuleje dystansowe IP: *.telia.com 28.06.02, 22:10 Slawku 15mm to bardzo duzo,obys nie przedobrzyl.U nas sie kupuje gotowe tarcze ktore zaklada sie na nave kola i juz nastepuje odsuniecie,ale 15mm nigdy niewidzialem.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Lemmy Re: Tuleje dystansowe IP: *.stacje.agora.pl 01.07.02, 20:59 Lepiej zalozyc za waskie, niz za szerokie. Biernacki z Chlodnej zalozyl mi 25 mm na strone i musialem zdjac, bo opona przycierala nadkole. Forsy oczywiscie nie oddal. Im szerszy dystans, tym co prawda wyglad lepszy, ale i wieksze obciazenia, ktorym poddawana jest piasta. Trzeba o tym pamietac zwlaszcza ich nakladaniu ich na napedzana os. Dobre dystanse wcale nie sa tanie. A jesli sa, to znaczy ze badziew od ktorego trzeba trzymac sie z daleka. Najbardziej renomowane sa firmy H&R i Powertech. Pierwsze sa aluminiowe, drugie stalowe. Rzeczone 25 na jedna os kosztowaly mnie okolo 400 zl. Jak dla mnie - calkiem sporo. Wrazenia z jazdy? Najbardziej odczuwalne na szybko pokonywanych lukach. Rzeczywiscie samochod prowadzi sie pewniej. Takze zima. Pozdrawiam:-) Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Tuleje dystansowe IP: 5.3R1D* / *.pg.com 01.07.02, 13:46 Gość portalu: Sławek napisał(a): > Jestem na etapie wytwczania dystansów kół do swojego samochodu.Czy ktoś używa > czegoś takiego?Jeką grubość proponujecie? Ja przyjołem 15 mm. Sławek, jak chcesz, ale ja bym Ci odradzał. Niejeden stracił koło na lekkich wybojach właśnie z powodu założonych dystansów. A jeśli masz alufelgi mocowane na nakrętki, musisz zmienić szpilki, co może nieźle kosztować. Jeśli śruby - też musisz kupić nowe, i to wysokiej jakości (komplet 4 - powyżej 70zł). Nie polecam!!! Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 01.07.02, 14:23 Dzięki za odpowiedzi.Jak już pisałem z uwagi na niską cene sprawdze owe dystanse,a w razie draki wyrzuce je na śmietnik ;-) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Tuleje dystansowe IP: *.aries.com.pl 17.07.02, 21:07 Jeżdże już na 16 mm dystansach od tygodnia.Na zakrętach rewelacja -nie ten samochód!Prowadzi się świetnie,a ja mam wrażenie prowadzenia nieco szerszego samochodu.Jedyny mankament to delikatne wibracje odczuwane zwłaszcza na kierownicy przy prędkości 150 km/h na autostradzie. Dystanse i śruby kupiłem w sklepie z akcesoriami do samochodów (felgi,opony,śruby) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sławek Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.aries.com.pl 24.07.02, 21:43 Czy do przeglądu w ASO ściągnąć tuleje? (samochód na gwarancji) pozdr Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 24.07.02, 21:49 Ja bym sciagnal - zgodnie z gwarancja "wszelkie przerobki nie przewidziane przez producenta prowadza do utraty gwarancji". Chyba ze masz znajomych mechanikow. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.aries.com.pl 24.07.02, 22:06 Tak chyba zrobie. Dzieki pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re Do Slawka..............do 1grama...... IP: *.telia.com 25.07.02, 12:07 Slawku jeszcze wywaz kola do jednego grama ustapia wibracje.Firmy wywazaja do 5 gramow chociaz instrument pokazuje 0.00 zobaczysz bedzie przyjemnosc.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: 143.26.81.* 25.07.02, 15:29 Gość portalu: Marek napisał(a): > Ja bym sciagnal - zgodnie z gwarancja "wszelkie przerobki nie przewidziane > przez producenta prowadza do utraty gwarancji". Chyba ze masz znajomych > mechanikow. Słusznie. Na skutek Twojego eksperymentu zapewne wzrosły nieco obciążenia niektórych elementów (np. łożyska). Jak Ci to poleci, to ASO się wyprze (i słusznie ;-)). A jak zdejmiesz, najwyżej pokręcą w przyszłości głową ze zdziwieniem, ale wymienią ;-)) Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Pytanie do Marka,Niknejma IP: *.aries.com.pl 25.07.02, 21:17 Dzięki pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: acura Re: Tuleje dystansowe IP: *.sympatico.ca 25.07.02, 22:43 Nie polecam. Jest to tani(?) polsrodek, ktory w efekcie moze okazac sie bardziej kosztowny, niz wieksze (szersze) obrecze i nieco twardsze zawieszenie. Link Zgłoś