Dodaj do ulubionych

Włochy mogą wprowadzić podatek ekologiczny od s...

08.06.05, 17:14
a kto, panie kublik, je u nas kupi?
przeciez już napłyneło ich do nas tyle, że nie ma na nie już chętnych, na
giełdy ludzie przyjeżdżają juz tylko po to aby je sobie pooglądać, a nie kupować
bez obaw

a tak przy okazji może nasz rząd wprowadziłby 75% zwolnienia z vat przy
zakupie samochodu?
Obserwuj wątek
    • dan3iger Kublik, czy taki pomysł podoba się dilerom ? 08.06.05, 17:17
      Kublik, napisz od razu że taki pomysł podoba się dilerom samochodów, bo
      nakłada kolejny podatek na biedotę co ich nie stać na nowe auto z salonu.
      • tyggg Gdzie tu logika ? 08.06.05, 18:16
        Co bardziej zatruwa środowisko maluch który pali 6l/100km czy Renault VelSatis
        który pali 10l/100km ? Co z tego że ma trochę rozrzedzone spaliny, i tak truje
        bardziej a podatek za niego ma być niższy. Gdzie tu logika ?
        • swoboda_t Re: Gdzie tu logika ? 08.06.05, 18:26
          JEśli sadzisz, że Maluch mniej truje, to jesteś w błędzie. Czytałem gdzieś
          zestawienie ilości zanieczyszczeń, z których wynikało, że auto bez
          katalizatora, niespełniająca nawet euro1 truje średnio(zależnie od konkretnych
          związków)KILKAKROTNIE bardziej niż z e3 lub e4. Stąd nasuwa się wniosek-należy
          promować przystosowywanie aut do nowszysch norm. Tak robią np. Niemcy(steuer
          zależny od normy)-przy czym Ich na to stać. Pomysł włoski(z ziemi polskiej do
          włoskiej??)jest natomiast kompletnie idiotyczny. Chyba, że jesteś dealerem :)
          W Polskich realiach nawet niemiecki system nie byłby na miejscu-po prostu
          jesteśmy za biedni, by płacić kolejny podatek. Niska cena LPG byłaby w naszych
          realiach chyba najlepszą metodą.
        • chris62 Re: Gdzie tu logika ? 09.06.05, 09:29
          Jak byłem na ostatnim badaniu technicznym to wynik analizy spalin z mojego
          Scenika z 2 litrowym silnikiem bezynowym był o wiele lepszy od wyników Malucha i
          nie tylko.
          Tak że nie sądźmy po pozorach liczą się fakty.
    • twardokesek Podatek na stare auta we Włoszech 08.06.05, 17:23
      No mily pomysl. Do zaadaptowania w Polsce... gdyby nie to, ze niewielki tylko
      odsetek Polakow stac na nowe auta, wiec nawet 100% odliczenia VAT niewiele by
      pomoglo. Ale moze jakies dofinansowanie ;-)

"Takim wynikiem legitymują się nawet duże nowoczesne samochody, np. Renault
      Megane Scenic z silnikiem wysokoprężnym 1,5 litra."

Alez podali przyklad - najmniejszy silniczek diesla do takiej kolumbryny?
      • twardokesek Re: Podatek na stare auta we Włoszech 08.06.05, 17:24
        twardokesek napisał:

> Ale moze jakies dofinansowanie ;-)

ok ok cofam to. To byl kiepski zart - na miare Leppera bleh
      • swoboda_t Świetny pomysł!! 08.06.05, 17:28
        Podatek zależny od rocznika, obok już płaconego podatku(nie wiem, czy Włosi
        płacą tylko od pojemności czy też jak np. Niemcy od normy emisji spalin). Jakoś
        tak mi to znajomo wygląda. Czyżby jakaś włoska delegacja była ostatnio w
        Polsce?? A swoją drogą, śmiech mnie ogarnął-kibelkowe pisanie zakrawa już na
        dziecinadę. Ło dżizuu, jeśli nie robią tego, by nakręcać ststystykę odwiedzin
        strony, forum czy co oni tam liczą, to ja nie wiem po kiego ciula gazeta
        publikuje wypociny tego #&$%@
      • swoboda_t Duży samochód-Scenic 1,5 :D 08.06.05, 17:31
        Duży, jak się go porówna do Fiata 500, jakże popularnego we Włoszech. Ciekawe
        co z liczzymi tam klasykami, czy młodszymi rodzynkami?? Na złom, Fiaty i seniki
        kupować!!!! Właśnie się zacząłem śmiać.....
        • greenblack Re: Duży samochód-Scenic 1,5 :D 08.06.05, 17:42
          Duży samochód, z ogromnym, dynamicznym dyzlem, hehe. Taka jest przyszłość
          europejskiej motoryzacji. Jak zwykle Polska już wyprzedza resztę Europy.
          Przecież u nas od dawna najlepiej sprzedają się wozy klasy B z silnikami 1.4,
          czyli jedynymi, które są w stanie spełnić brukselskie chore limity 140 g CO2. W
          Ameryce to by się bali coś takiego wprowadzić do obrotu.
          • twardokesek > Ameryce to by się bali coś takiego wprowadzić do 08.06.05, 18:13
            chyba z silnikiem wankla z biturbo i 250+ KM
          • kinomed Re: Duży samochód-Scenic 1,5 :D 08.06.05, 18:19
            Duży samochód, z ogromnym, dynamicznym dyzlem, hehe. Taka jest przyszłość
            > europejskiej motoryzacji. Jak zwykle Polska już wyprzedza resztę Europy.
            > Przecież u nas od dawna najlepiej sprzedają się wozy klasy B z silnikami 1.4,
            > czyli jedynymi, które są w stanie spełnić brukselskie chore limity 140 g CO2.
            W
            >
            > Ameryce to by się bali coś takiego wprowadzić do obrotu.

Ciekawe te normy wlasnie wrocilem z inspekcji emisji spalin samochodu w USA, i
            co ciekawe obowiazek jest robienia takiej inspekcji co dwa lata i najlepsze ze
            moje stare auto z 94' z silnikiem 3,4 litra spokojnie zmiescilo by sie w
            limicie europejskim 150 g/km !!! Wiec moze to wcale nie od rocznika zalezy
            tylko od stanu technicznego auta?
            Mam wrazenie ze to jest czyste zagranie zeby pobudzic rynek samochodowy we
            wloszech!!!
    • 3eti Re: Włochy mogą wprowadzić podatek ekologiczny od 08.06.05, 17:27
      Najwyrazniej chetnych jest nadal wielu,w Belgii az roi sie od polskich laweciarzy.
    • wuuj [...] 08.06.05, 17:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • druzus Re: Włochy mogą wprowadzić podatek ekologiczny od 08.06.05, 17:33
      oj, kupią, kupią - jestem tłumaczem przysięgłym i widze po ilości zleceń ile
      tego ciągle schodzi.
      • wuuj Donies Kublikowi moze podzieli sie z Toba dzialka 08.06.05, 17:41
        od dilerow.
    • greenblack Re: Włochy mogą wprowadzić podatek ekologiczny od 08.06.05, 17:39
      Ch.. mnie strzela, jak czytam bełkot Kublika, którego oficjalnym źródłem
      dochodu jest pensja z Wyborczej, która, jak wiadomo jest organem prasowym
      PeDalicji, czyli Belki, czyli obecnego rządu (3% poparcia społecznego). Czy
      Belka ma tak wątłą wiarę w polską gospodarkę, że uważa, że w 2009 Polacy będą
      nadal masowo kupować 13-letnie samochody? Belka przecież miesiąc temu mówił, że
      niedługo poziom zarobków będzie w Polsce tak wysoki, że nikt już nie będzie
      emigrował za chlebem, hehe.
      Kublik, tak się martwisz o polskie środowisko, a tymczasem farbowany,
      pseudoliberalny (pamiętacie podate Belki?) cw.. Belka wprowadza kosmiczne
      akcyzy na ekologiczne paliwa, co spowoduje powrót do opalania wanglem i
      oponami. O co tu do ku.. nędzy chodzi? Oczywiście jak zawsze o pieniążki dla
      czerwonego bydła.

A nawet, jak Polacy sprowadzą te 13-letnie strucle, to ch.. do tego Kublikowi i
      Belce. Czy Belka będzie zwracał nielegalnie pobraną akcyzę z własnej kieszeni?
      Tyle było pie..nia o korzyściach z Ujnii, a teraz jak biedny lud chce jakoś
      korzystać, to się mu zabrania.
      • radonek Re: Włochy mogą wprowadzić podatek ekologiczny od 09.06.05, 09:11
        greenblack napisał:

>Czy
        > Belka ma tak wątłą wiarę w polską gospodarkę, że uważa, że w 2009 Polacy będą
        > nadal masowo kupować 13-letnie samochody?

Podejrzewam a nawet mam pewność że on w to nie wierzy, ale on to po prostu wie
        i jest tego pewien że tak będzie.

>Belka przecież miesiąc temu mówił, że
        > niedługo poziom zarobków będzie w Polsce tak wysoki, że nikt już nie będzie
        > emigrował za chlebem, hehe.

To pewnie, dlatego że założył, że wszyscy, którzy niewiele zarabiają będą sobie
        dorabiać w UE. Ewentualnie rząd doprowadzi do tego, aby każdy był zadowolony,
        że w ogóle coś zarabia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka