Dodaj do ulubionych

Boxy na dach

09.06.05, 08:48
Zamierzam na wakacje wypożyczyć Box na dach. Mam pytanie do użytkowaników
takiego sprzetu czy są jakiekolwiek ograniczenia prędkości, czy spalanie dużo
wzrasta? Oferowana cena wypożyczenia - 12 zł za dobę, a w miarę dobry
bagażnik to koszt zakupu 1500-1700 zł
Obserwuj wątek
    • bisnesmen Re: Boxy na dach 09.06.05, 08:54
      Ograniczeń prędkości nie ma, ale sam je poczujesz.
      Box zwiększa spalanie nawet o 20-30%, ale najgorsza jest utrata stabilności
      wozu przy bocznych podmuchach. Jeśli nie masz ciężkiego, nisko osadzonego auta,
      to uważaj przy wyjeżdżaniu na otwartą przestrzeń.
      Z drugiej strony to naprawdę dobre i wygodne rozwiązanie, tylko uważaj,
      nie zostawiaj auta z boxem w niepewnej okolicy, bo ciekawscy spróbują doń
      zajrzeć.
    • dmw Re: Boxy na dach 09.06.05, 10:26
      Ograniczeń prędkości kodeksowych nie ma, ale producenci boxów w instrukcji
      zalecają by nie przekraczać prędkości 80-90 km/h. Auto z boxem jest mało
      stabilne, buja sie na boki i wrażliwe jest na boczne podmuchy. Ponadto wchodząc
      w zakręty z większą szybkością można wpaśc w poslizg lub wylecieć z zakrętu. Ja
      osobiście nie przekraczam 100 km/h a na zakrętach zwalniam. Auto naprawdę się
      mocno wychyla na boki na zakrętach. Jeżeli chodzi o paliwo to jak będziesz
      jechał równo 90 - tką to zuzycie nie rośnie mocno. Ja zauważyłem ze robię o
      10-20 km mniej na baku. jak dasz czadu to wir w baku. Jeśli wypożyczasz box to
      nie bierz mocowanego na cybanty do belek bo złodzieje odcinają je i zabierają
      cały box(w Zakopcu jednej nocy na parkingu strzeżonym zdjęli 10). Najlepsze są
      boxy ze srubą mocującą wpuszczaną w belkę bagażnika. Nie ma jak jej odciąć. A
      wogóle polecam kupić sobie boxa. Inter pack, 370 litrów z belką na śruby
      wpuszczane to wydatek rzędu 1400 zł.
      Pozdro Cezi
      • emes-nju Re: Boxy na dach 09.06.05, 12:14
        Piszecie o utracie stabilnosci, a ja sie coraz bardziej dziwie. Zawsze jak jezdzilem z boxem, na gore pakowalem lekkie, ale objetosciowe rzeczy - ciezkie za to na sam dol bagaznika. Nie odczuwalem specjalnych problemow. Oczywiscie podniesienie srodka ciezkosci daje jakies efekty, ale nie przesadzajmy - na autostradzie zakrety sa na tyle lagodne, ze nic sie nie czuje. A wchodzenie poslizgiem w agrafke w gorach, z boxem czy bez, jest podobnie bez sensu :-P

Z moich obserwacji moge potwierdzic wyrazny wplyw boxu na stabilnosc auta przy bocznym wietrze. W normalnych warunkach na drodze jestesmy tak daleko od granicy przyczepnosci i rownowagi samochodu, ze box zmienia sytuacje minimalnie.
    • hakim2 Re: Boxy na dach 09.06.05, 14:22
      Nie przekraczaj 140 bo odlecisz. Przynajmniej ja tak miałem no i szum robi
      swoje pomimo aerodynamicznych kształtów boxów. Jeśli będziesz kupował zwróć
      uwagę na sposób montażu. Po prostu im tańszy tym bardziej kłopotliwy
      • staruch5 Re: Boxy na dach 09.06.05, 20:07
        nie wiem, skad to 20-30%.....
        Moje doswiadczenie mowi o 10%. Nie testowalem powyzej 150km/h. Pewnie moj jest
        bardz oplywowy, hehe.
    • tomeeeek Re: Boxy na dach 09.06.05, 20:53
      jimmi11 napisał:

> Zamierzam na wakacje wypożyczyć Box na dach. Mam pytanie do użytkowaników
      > takiego sprzetu czy są jakiekolwiek ograniczenia prędkości, czy spalanie dużo
      > wzrasta? Oferowana cena wypożyczenia - 12 zł za dobę, a w miarę dobry
      > bagażnik to koszt zakupu 1500-1700 zł

Moim zdaniem wypożyczenie ma sens jeśli to tylko jednorazowy i w dodatku krótki
      wypad. Bo jeśli jedziesz na 3 tygodnie to się z tego zrobi pokaźna kwota.
      Zupełnie przyzwoity boks można kupić już za 1000 pln.

Ja mam polski boks firmy jost i spokojnie jadę z nim do 180km/h. Z tym, że jest
      to boks z twardszego niż ABS tworzywa. Oczywiście jeśli załadujesz ciężkie
      rzeczy na górę to trzeba mieć świadomość, że środek ciężkości podniesie Ci się
      trochę. Ale bez przesady... Ze spalaniem też nie jest źle.
      • staruch5 Re: Boxy na dach 09.06.05, 21:34
        dla mnie jestes malo wiarygodny. Zeby osiagnac z boxem 180 km/h trzeba miec
        silnik przynajmniej 150 KM. Zeby to zrobic - jak piszesz - spokojnie, trzeba
        wiecej. Oczywiscie to jest mozliwe (ze masz takie auto). Ale to nie jest
        przecietne auto, wiec nie mow facetowi, ze to taka normalka...
        • tomeeeek Re: Boxy na dach 09.06.05, 22:13
          staruch5 napisał:

> dla mnie jestes malo wiarygodny. Zeby osiagnac z boxem 180 km/h trzeba miec
          > silnik przynajmniej 150 KM. Zeby to zrobic - jak piszesz - spokojnie, trzeba
          > wiecej. Oczywiscie to jest mozliwe (ze masz takie auto). Ale to nie jest
          > przecietne auto, wiec nie mow facetowi, ze to taka normalka...

Nie zależy mi jakoś szczególnie na Twej wiarygodności. 180 z boksem jeździłem
          Mitsubishi Spacestarem ze 100 (dokładnie 98) konnym silnikiem i z 4 osobami na
          pokładzie. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Mówię o prędkości licznikowej, bo
          nie mam innych metod pomiaru. Teraz mam 140 konny silnik, i też bez problemu
          daję radę.
          • tomeeeek Re: Boxy na dach 09.06.05, 22:14
            Miało być "Twej ocenie mojej wiarygodności" :-)
        • goldeneye Re: Boxy na dach 09.06.05, 23:30
          Trochę się mylisz, ja jechałem z pełnym obciążeniem Mondeo TDci 200 km/h z
          boxem, a to jeszcze nie było "ostatnie słowo". Przy stałej autostradowej
          prędkości 160 km/h spalił 7,5 l/100 km.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka