Dodaj do ulubionych

Suzuki Swift 1.0

IP: 195.94.198.* 25.07.02, 10:16
Zastanawiam sie nad nowym Suzuki Swift 1,0 i jestem ciekawy waszych
doswiadczen.
Pozdrawiam Krzysiek
Obserwuj wątek
    • Gość: darekk Re: Suzuki Swift 1.0 IP: 217.153.15.* 25.07.02, 10:26
      przejezdzilem takim (wprawdzie pod marka chevrolet sprint - ale to to samo)
      ladnych kilka tysiecy kilometrow po drogach i bezdrozach zachodniej i polnocnej
      kanady. od pieknych highway'ow po kamieniste dukty w gorach skalistych.
      samochod mial 10 czy 11 lat, ze 150 tys. km przebiegu, poobijany ze wszystkich
      stron, a mimo to kazdy mechanizm, przelacznik, klawisz pracowal jak nowy. nie
      bylo nawet jednej rzeczy, ktora uleglaby uszkodzeniu, albo przestala dzialac, a
      naprawde dalem mu ostro w d%#&.

spalanie nigdy nie przekroczylo 6-litrow. z reguly oscylowalo miedzy 4,8 a 5,6
      na 100 - ale 99% jezdzilem w trasie i to sam (jedynie z bagazem). silnik
      ciagnie niezle do 60-70 km/h. pozniej odpada. o elastycznosci przy wyprzedzaniu
      mozna zapomniec. pracuje jak wiertarka - halasuje i wibruje. ale przy takim
      zuzyciu paliwa i bezusterkowosci, kto by mial mu to za zle.

w sumie, fantastyczne autko dla skapca. zero-problemowy srodek najbardziej
      podstawowego transportu. samochod przestarzaly, prosty jak drut, malo
      komfortowy, ale po prostu bardzo dobrze go wspominam.
      • Gość: Andrzej Re: Suzuki Swift 1.0 IP: *.centrala.kbsa / 10.1.12.* 25.07.02, 11:28
        Mam Suzuki 4 lata.
        Spalanie od 4,5 (trasa sam kierowca bez szaleństwa) do 7 (zima, miasto) z tym,
        że ja mam wersję ze wspomaganiem. Peiewrsze Suziki było bez i wg mojej oceny
        spalanie było o około 0,5 mniejsze. Przeciętnie w trasie 5 do 5,5. W mieście 6
        do 6,5.
        Awarie przez 4 laat
        1 Swift - wymian pasa bezpieczeństwa szarpał się na bokach
        2 Swift
        wymiana zbiornika paliwa - bo stukało chyba około 30kkm 1 rok
        wymiana pompy wspomagania - ciekła 15kkm zauważone dopiero na przeglądzie pół
        roku
        wymiana pompy wodnej około 60kkm - niewielki wyciek trzy lata i tu powiem
        szczerze, że gdyby nie gwarancja to bym tego nie robił bo wyciek był bardzo
        niewielki
        wymiana kierunkowskaza - krople wody 60kkm
        wymiana linki od półki bagażnika bo się poszarpała
        więcej nie pamiętam bo było jeszcze kilka perduł jak wyżej ale zawsze robiłem
        to przy okzazji przeglądow.
        Mi podobno trafił sie strasznie pechowy model, ala je mam tak z większością
        rzecy.
        Generalnie auto nigdy nie staneło, zawsze zapalało niezależnie od temperatury i
        pomimo powyższych napraw (zawsze załatwianych od ręki z wyjątkiem zbiornika na
        który czekałem około tygodnia)auto jest raczej dobre. Z drugiej strony ja się
        czepiałem wszystkiego, bo chciałem wszystkie różne dziwn nawet dperele załatwić
        w ramach gwarancji. Dla przykładu moja żona nie słyszała rróżnych dziwnych
        stuków i pisków i dla niej wszytko jest ok.
        Ceny przeglądów w Wawie
        15kkm 300
        30 kkm 600
        45 kkm 600
        60 kkm 500

Jesli w Warszawei to polecam serwis Gadimex Powsińska oraz na Promiennej z
        lekkim wskazaniem na Gadimex.
    • Gość: grogreg Re: Suzuki Swift 1.0 IP: 212.160.165.* 25.07.02, 13:44
      Mam go od roku Swift 1.0 GL 3d. Przejechalem nim 35 000 km.
      A o to wrazanie

Koszty eksploatacji:
      Pali srednio 5-6l na sto (zalezy od ciezaru stopy)
      Koszty przegladow (co 15000km) : pierwszy 450 zl, drugi 600 zl dalej sie
      zobaczy
      Koszty napraw. Bardzo wysokie, ze wzgledu na drogie czesci. Jednakze Swift sie
      nie psuje prrzynajmniej przez pierwsze 3 lata (to jego podstawowa zaleta)

Wrazenia z jazdy:
      Silnik.
      Zadnych klopotow. Elastycznym nazwac go nie mozna, ale to tylko 993cm i pewnych
      rzeczy wymagac nie mozna. Bardzo dobrze pracuje w zakresie od 2500 i 4000
      obr/min. Najlepiej przyspiesza od 3000 do 4000 obr/min. Najekonomiczniej jedzie
      przy 3000 obr/min - jakies 100 - 105km/h
      Samochodzik jest zwawy do 100 km/h i jest w stanie odstwic nawet bryki z
      silnikami do 1,5l. Powyzej 100 przyspiesza niemrawo - ale to tylko 993cm.

Osobiscie zaluje, ze w ofercie nie ma trzydrzwiowego Swifta z silnikiem 1.3. Te
      20 KM naprawde by sie przydalo.

Skrzynia biegow:
      Miodzo. Skok manetki niby duzy, ale chodzi lekko i precyzyjnie. I jest swietnie
      zgrana z silniekiem. Jak calosc sie nie psuje

Zawieszenie
      Twarde. Twardsze to chyba tylko skrypto sportowe samochody maja. Dzieki
      wspomianej twardosci i niskiemu punktowi ciezkosci Swift swietnie wchodzi w
      zakrety. Uzupelnieniem sa calkiem przyzwoite hamulce.
      Jeszcze mi sie nie zdarzylo aby moj Swifcik stracil kontakt z droga. On nie
      wpada w poslizgi.

Ergonomia.
      Niestety, jest to samochod zaprojektowany przez Japonczyka dla Japonczyka. Wiec
      dla dryblasow moze byc troszku za niski.
      Fotele pochodza z Baleno. To w zasadzioe fotele sportowe. Sa gienialne.

Podsumowujac.

Za te cene nic lepszego nie dostaniesz.

• Gość: cc Re: Suzuki Swift 1.0 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 21:28
        Miałem wersję 1.0 GL Plus z 1994 roku (wykonaną w Japonii). Jeździł
        bezawaryjnie do przebiegu 115,000 km i do tego na oparach benzyny (4,3-7,5
        litra/100 km).
        Teraz lepszym wyjściem jest 1.3 z silnikiem z Baleno. Niestety jakość wykonania
        trochę podupadła, a i konstrukcja ma z 10-15 lat.
      • Gość: cc Re: grogreg napisał 20 KM IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 22:29
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

Zgadzam się w 90% z opinią Grogrega, ale z jednym nie mogę: cyt.
        > Osobiscie zaluje, ze w ofercie nie ma trzydrzwiowego Swifta z silnikiem 1.3.
        Te
        >
        > 20 KM naprawde by sie przydalo.
        Od 2001 roku Swift 1.3 ma silnik z Baleno 1.3 16V/86 KM. A więc, te 32 KM by
        się przydało ;-))
        Swoją drogą Baleno już właściwie wycofano ze sprzedaży w Europie. Broni się
        jeszcze w niektórych krajach (np. w Anglii jest 3-drzwiowa wersja GTX z
        silnikiem 1.8).
        • Gość: grogreg Re: grogreg napisał 20 KM IP: 212.160.165.* 26.07.02, 08:03
          Kiedy ja kupowalem swojego (kwiecien 2001) , w ofercie byly 4 i 5 drzwiowy
          Swift z silnikami 1,3. Jak byk pisamo 75 KM. Moze poniej cos sie zmienilo.
    • Gość: jacek Re: Suzuki Swift 1.0 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 20:06
      Zanim sie popsuje to zardzewieje, zwlaszcza ten z Wegier.
    • Gość: grogreg Re: Suzuki Swift 1.0 IP: 212.160.165.* 26.07.02, 08:06
      A nieprawda.
      Mialem glebokie zadrapanie do metalu, ktorego prze 2miesiace nie naprawialem. I
      sladu rdzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka