Dodaj do ulubionych

siena kontra matiz

21.06.05, 10:31
co lepsz i tańsze w utrzymaniu?
Siena 98 czy matiz 99??
Obserwuj wątek
    • n0ras Re: siena kontra matiz 21.06.05, 11:24
      Te samochody są nieporównywalne, bo np. tańszy w utrzymaniu Matiz, ale 4 os. +
      bagaż nie zapakujesz.

• bzamiara Re: siena kontra matiz 21.06.05, 11:26
      chyba matiz. fiaty nigdy nie były tanie w utrzymaniu, w dodatku mają opinię
      awaryjnych, a siena jest chyba jednym z najgorszych produktów fiata.
      • wojtekg1981 Re: siena kontra matiz 21.06.05, 12:10
        Ja tam bym brał Matiza miniej pali jest zwinniejszy i o wiele mniej awaryjny
        czyli tanszy w utrzymaniu.
    • kolowr ja bym tam sienkę brał 21.06.05, 11:36
      zwłaszcza z silnikiem 1.2 75 km nie wiem czy od 98 były uż, w 99 był lifting i
      wtedy na pewno się pojawiły te silniki - mało pali, a nieźle daje :D
      przetrenowałem sienki '99 z łacznym przebiegiem około 600.000 km (4 sztuki) i
      żadna nigdy nie stanęła w trasie. a jaki bagażnik!!!!!! no i ile miejsca w
      srodku w porównaniu do matiza!

jeśłi ma to być autko dla rodziny, to docenisz przy pierwszym wyjeździe :)
      sam się za taką dla rodziców rozglądam :)
      1.2 HL - każda ma poduchę kierowcy, a HL bogate wyposazenie.
      • edek40 Re: ja bym tam sienkę brał 21.06.05, 15:20
        To znaczy, ze nie zauwazyles nawet, ze na tym przebiegu wymieniles 10 alternatorow (po 1200 zl w ASO), co najmniej 10 kompletow przednich wahaczy (po 840 zl/kpl w ASO), jakies 20 kompletow tarcze/klocki (po 380 zl/kpl w ASO), uszczelniales silnik i skrzynie biegow co najmniej 6 razy. To znaczy ja tyle wymienilbym, gdybym tej taczki nie sprzedal po 120 kkm. Ale fakt, nigdy nie stanela w trasie.
        • lupus1 Re: ja bym tam sienkę brał 21.06.05, 19:46
          Mój znajomy ma siene 1,6 i do przebiegu 200 tys raz wymieniał alternator na regenerowany za 600 a nie 1200, sprzęgło, pasek rozrządu, wachacze, końcówki drążków, amortyzatory, tarcze i bębny raz a klocki i szczęki 4 razy. Myszle że jak na taki przebieg to nic dziwnego, po prostu, prócz alternatora rzeczy, które ulegają normalnemu zużyciu.
          • wojtekg1981 Re: ja bym tam sienkę brał 22.06.05, 08:05
            A ja mam tico z przebiegiem 280 tys km i nigdy nie wymienialem alternatora ani
            sprzegla (nie slizga sie do tej pory) narazie jeden wachacz, koncowek drazkow
            tez nie wymienialem, amortyzatory z tylu (przod jeszcze ponad 70% sprawnosci),
            przy hamulcach to jest cos robione od czasu do czasu i raz wymienialem
            przegoby, silnik nie ruszany skrzynia biegow tez.

Pozdrawiam
          • edek40 Re: ja bym tam sienkę brał 22.06.05, 12:09
            Wszystko zalezy tego, czego sie wymaga od samochodu. Oryginalne klocki w tym bolidzie wytrzymuja okolo 30 kkm (w wielu innych autach raczej nie robile/nie robie mniej niz 50 kkm - technika jazdy odpada jako argument). Tarcze po tym przebiegu wymagaja toczenia. Jesli nowe kosztuja tylko 110 zl/kpl to nie warto bawic sie w toczenie. Alternator pada regularnie co okolo 60 kkm. Wyraznie napisalem cene ASO i to bez wymiany, ktora wymaga rozebrania prawego zawieszenia. Wachacze wytrzymuja okolo 50 kkm. Fijat "w trosce o wysoka jakosc swoich produktow" (to cytat uslyszany w sklepie :)) nie przewiduje wymiany samych tulei. W czasach gdy mialem te taczke 1 (slownie: jeden) wahacz kosztowal 420 zl - teraz podobno stanialy. Sa rowniez dostepne zamienniki, ale jesli oryginal ma legendarna trwalosc, to trudno mi sobie wyobrazic wyzsza w zamienniku. To co, wymieniles rzeczywiscie jest normalne. Byc moze moj bolid byl gorszej jakosci. Ja wymienialem i naprawialem to monstrum ciagle i naprawde drogo. Jestem uprzedzony do tej marki i jej serwisu zapewne na amen. Nie przekonuja mnie argumenty, ze moze trafilem na felerny egzemparz. Ryzyko finansowe jest zbyt wielkie.
    • callafior Re: siena kontra matiz 21.06.05, 13:28
      tańszy w utrzymaniu jest oczywiście matiz. Poza tym mniej awaryjny. Inną sprawą
      jest to, że porównujesz auta z zupełnie innych segmentów.
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...
      • gosikk79 Re: siena kontra matiz 21.06.05, 19:33
        Pomyliłam roczniki:))
        Siena 97 i matiz 2001-już wybrałam matiza:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka