Dodaj do ulubionych

Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47%

23.06.05, 10:10
co według badań Grupy Alianz redukuje oszczędności do 5,4-3,6%. Ten motyw ma być osią kampanii Firm lobbujących nas na rzecz oryginalnych części. Chciałem się dowiedzieć jak to możliwe z tym montażem, może trudniej je dostać, albo co? Artykuł w oryginale w zielonym dodatku "Rzepy".
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wonnan29 Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 23.06.05, 10:20
      Samochody nowe sie nie sprzedaja prawie wcale to dylery wymyslily sobie bzdurna
      kampannie,chca wmowic rzekomo ciemnemu narodowi ze tylko ich czesci 2 razy
      drozsze sa dobre a wszystkie inne,kupione po za siecia dilerska to zlom.Tonacy
      brzytwy sie chwyta,probuja przetrwac na wszystkie sposoby.
      • mar_elx a może by tak pozwalniać sprzedwców... 23.06.05, 10:28
        co się snują bez sensu po tzw. "salunach"?
        a może by tak postarać się, zęby klient nie czekał po 2 miseiące na samochodzik
        za 30-50 tysięcy?

Ale na pewno tak nie będzie. Bo się nierobom PRACOWAĆ nie chce. Woli siedzieć,
        pierdzieć w stołek i narzekać, że się nie opłaca.
    • konrad.boryczko Re: Części nieorginalne wydłużają montaż 23.06.05, 10:32
      Co dla zamawiajacego badania znaczy "oryginalne"? Np. klocki ATE z pudelka z
      napisem mercedes sa oryginalne, a te same z pudelka z napisem ATE juz nie?
      BTW firma ubezp. chce machnac reka na oszczednosci 4%? No prosze...
    • gruman Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 23.06.05, 10:36
      Mam taką hipotezę, nie wiem czy słuszną: powoli uciekają z obsługi ASO samochody z końca "wyżu" 2002-2003 i zaczyna się kłopot bo kasy z nowych samochodów nie widać i z części i obsługi serwisowej też nie. Z tego takie kombiancje.
      Pozdrawiam
      • wonnan29 Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 23.06.05, 10:51
        gruman napisał:

> Mam taką hipotezę, nie wiem czy słuszną: powoli uciekają z obsługi ASO
        samochod
        > y z końca "wyżu" 2002-2003 i zaczyna się kłopot bo kasy z nowych samochodów
        nie
        > widać i z części i obsługi serwisowej też nie. Z tego takie kombiancje.

Mozliwe ze jakis Wojciech D. z Samaru przeanalizowal ze za jakis czas nie
        bedzie co serwisowac w wyniku drastycznego zalamania sprzedazy nowych
        samochodow w wyniku czego dylery nawet nie zarobia juz na czynsz bo jak wiadomo
        najwieksze zyski dilerom przynosi nie sprzedaz nowych samochodow ale ich serwis
        z kosmicznymi stawkami za roboczogodzine czy czesci.
        • gruman Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 23.06.05, 11:12
          To bardzo możliwe, każdy musi przecież z czegoś żyć.
    • emes-nju Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 23.06.05, 11:23
      Bardzo prawdopodobne, ze jest to prawda. Tylko, ze pan Miecio nie ma takiej stawki za zalozenie blotnika i jego ewentualna korekcje, szpachlowanie itd., jak ASO za wyjecie oryginalnego blotnika z opakowania.

Skad te dane Allianz ma? Porownali koszt zalozenia oryginalu w ASO i nieoryginalu w ASO?!
    • lucj Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 23.06.05, 22:01
      Cała ta akcja spowodowana jest tym że serwisy ASO maja coraz mniej zleceń bo
      firmy flotowe naprawiają auta w warsztatach niezależnych a także wielu klientów
      indywidualnych już wie że moga serwisować swoje samochody poza ASO.Producenci
      aut spanikowali gdy sie okazało że chinskie fabryki które produkują częsci dla
      koncernów samochodowych zaczynają sprzedawać te częsci samodzielnie.
      Stowarzyszenie producentów i importerów uważa że częsci orginalne to takie
      które oni sprzedają pozostali sprzedają "nieorginalne". Zresztą ci panowie
      twierdzą że nowe przepisy europejskie obowiązują ich tylko w części która im
      sie opłaca.
      • kolowr moja firma zrezygnowała po 8-9 iesiacach z gwaranc 24.06.05, 18:52
        na fiaty, bo się opłacało bardziej robić we własnym serwisie 3x taniej każdy
        przegląd. fakt, ze nie mają komputaera, ale jak trzeba, to za 75 pln podłacza
        się w aso i po sprawie.

przy 11 samochodach, to na samym serwisie po roku jest jedno gratis autko :)
        a i tak sobie ledwo radzili a aso z regulacją lpg....
        • wiktoria11 Re: moja firma zrezygnowała po 8-9 iesiacach z gw 24.06.05, 19:06
          A jak wyglonda część orginalna ? Bo ja jak zaglądam pod maskę to widzę tam
          części wielu firm to która jest orginalna może powinni pisać markowe części!
        • hondziarz kretynizm 25.06.05, 13:23
          pare wątków niżej o tym samym wspominałem. Dla mnie ta kampania ma pomóc
          przetrwać złodziejom w ASO. niedalej jak trzy dni temu zapaliła się lampka
          błędu silknika. No to pojechałem do osłów z hondy i podłączyli mi kompa pod
          autko. Skasowali 450 zł za diagnostykę (2 minuty pracy). Cały błąd polegał na
          tym, że jeden czujnik obrósł błotem.
    • sven_b Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 24.06.05, 21:37
      Zapewne obliczenia te sa dzielem ktorejs wypasionej firmy konsultingowej, ktora
      za ciezka kase wykonala dzialania pozorowane w postaci wykresow, tabel i 300
      stron bicia piany.
      • gruman Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 24.06.05, 21:47
        Ponieważ powołują się na firmę ubezpieczeniową, to może chodzi o zakłady - naciągaczy, przecież naprawy powypadkowe to dla niektórych żyła złota. Przypomina mi to czasem wyliczenia wypoczynku w Polsce i zagranicą. Mnie jakoś udaje się zawsze dużo mniej płacić niż oni policzą.
        Pozdrowienia
        • wiktoria11 Re: Części nieorginalne wydłużają montaż !!! o 47 24.06.05, 22:04
          gdzie logika raz mówią że części nie orginalne są beeee a jak rozwalisz auto to
          każą naprawiać zamiennikami lub kupić na szrocie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka