Gość: Marek IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 30.07.02, 21:12 www.thecarconnection.com/index.asp?article=5124&sid=181&n=157 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: darekk suv? IP: 217.153.15.* 31.07.02, 15:44 moj ulubiony "suv" www.landrover.com/gb/en/Products/Vehicle_Range/Defender/Defender+Black.htm Link Zgłoś
Gość: Marek SUV nierowne SUV IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 31.07.02, 16:05 No wlasnie - co to jest SUV (Sport Utility Vehicle)? Czy jest to: 1) po prostu ciezarowka w korej pake przerobiono na kabine pasazerska (np. Ford Excursion) 2) pojazd od poczatku zaprojektowany jako pojazd drogowy wygladajacy troche jak terenowka (np. GMC Envoy) 3) pojazd zaprojektowany z mysla o jezdzie terenowej (n.p. LR Defender) Ktory z nich jest naprawde SUV? I generalne pytanie - po cholere ludzie kupuja SUV typu 1 i 2? Typ 3 rozumiem - chce sie pojezdzic po wertepach. Ale 1 i 2? Po co? Zeby jechac wyzej niz inni? Dziecieca nostalgia za byciem kierowcy ciezarowki? Chec pokazania swojego bogactwa? Link Zgłoś
Gość: darekk Re: SUV nierowne SUV IP: 217.153.15.* 31.07.02, 16:33 kiedys to sie nazywalo w polsce "samochod terenowy", bo tez i takim bylo. teraz rzecz sie rozmyla. doszlo nawet do tego, ze niektore kombi spisuja sie lepiej w terenie niz owe "terenowki" - porownaj chocby sprawnosc terenowa audi allroad lub volvo xc z escape/tribute, rav4, navigator 2wd etc. ja nie lubie samochodow, ktore udaja cos, czym nie sa. nie rozumiem tych wszystkich pseudo-terenowych suv-ow. ostatnio widzialem gdzies statystyki, ze 85% uzytkownikow suvow nie zjezdza praktycznie nigdy z asfaltu, a 95% nigdy nie zapuscilo sie na drogi nie dostepne dla samochodow osobowych. paranoja. nie rozumiem tez truckow, ktore udaja wozy sportowe (na cholere komu silverado opuszczone do samej ziemii na 22-calowych felgach? - ani to sportowe, ani praktyczne) sadze, ze dla 99% uzytkownikow suvow najlepszy by byl minivan lub kombi awd, tyle ze minivan nie jest taki "cool". a najwazniejsze jest byc "cool". Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: SUV nierowne SUV IP: *.subnet-52.med.umich.edu 31.07.02, 17:35 Gość portalu: darekk napisał(a): > sadze, ze dla 99% uzytkownikow suvow najlepszy by byl minivan lub kombi awd, > tyle ze minivan nie jest taki "cool". a najwazniejsze jest byc "cool". Ciesze sie darekk, ze wiesz co jest dla ludzi dobre a nawet najlepsze. Sam czesto jestem kompletnie zagubiony i chetnie zasiegnalbym porady kogos kto wie. Pozwole sobie wyjasnic co kierowalo mna kiedy kupowalem rav4 z napedem na przednia os: - szalenie mi sie to auto podobalo i ciagle podoba (uwazam ze jest cool ;-), - dobrze i wygodnie mi sie nim jezdzilo i jezdzi, - auto dobrze radzi sobie na lesnych drogach, jesli chce pojezdzic w prawdziwym terenie to stosowna terenowke pozyczam, bo szkoda mi trzaskac wlasne, - calkiem ok jezdzi po autostradach w Michigan (dla nieswiadomych: stan autostrad w Michigan jest tylko odrobinke lepszy od stanu "autostrady" Wroclaw - Olszyna), - wybralem auto z napedem tylko na przednia os aby obnizyc ciezar auta (AWD wazy dodatkowe 75 kg) i poprawic jego dynamike na asfalcie, a w terenie w ktorym jezdze naped na jedna os jest zupelnie wystarczajcy, - nie odpowiada mi "odpustowy styl" aut amerykanskich (wybaczcie). Mysle, ze moglbym wymysli jeszcze kilka powodow. Przyznam, ze zdziwilem sie idea, iz jestem szpanerem. Pewnie jestem, ale czuje sie strasznie niedowartosciowany ogladajac auta sasiadow i znajomych. Glownie sa to oczywiscie amerykanskie sedany i quasi-sportowe sedany. Jeszcze tylko uwaga do darekk: najwazniejsze to byc zadowolonym z tego co sie ma i uznac, ze inni moga byc zadowoleni majac cos innego (sa oczywiscie w bledzie i niewiedza co jest tak naprawde dla nich najlepsze). Wtedy jest cool. Pozdrowka Link Zgłoś
Gość: Marek Re: SUV nierowne SUV IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 31.07.02, 17:48 > Glownie sa to oczywiscie amerykanskie sedany i quasi-sportowe sedany. To smieszne, ale tu na poludniu normalne samochody chyba zanikaja - wszyscy jezdza SUV. Moja zona ma wiec kompleksy ze jak corke do szkoly odwozi to jest jedyna nie w SUV. Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: SUV nierowne SUV IP: *.subnet-52.med.umich.edu 31.07.02, 18:23 Tutaj SUV to jakies 20-30% Ale sila rzeczy na swiat patrze teraz z perspektywy Ann Arbor, a tutaj angielski na ulicy slyszy sie dosc rzadko. Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: SUV nierowne SUV IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 31.07.02, 18:02 Marcel - bylbys moze szpanerem w Rav4 w Polsce, ale w USA nie jestes. Osobiscie uwazam, ze bylbys chyba pierwszym facetem, ktorego w Rav4 widzialem. Ta Toyotka jezdza tylko panienki, ale jak jestes szczesliwy to kul :-) Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: SUV nierowne SUV IP: *.subnet-52.med.umich.edu 31.07.02, 18:19 www.votations.com/asp/surveyresults.asp?pollid=27737&lang= ...ale w wiekszosci to pewnie geje. Link Zgłoś
jot-23 Re: SUV nierowne SUV 31.07.02, 18:25 Gość portalu: Marcel napisał(a): station wagon kojazy mi sie nieodmiennie z jew-mobile. SUV glownie dlatego ze mam sporego psa. poza tym naped na 4 kola + mozliwos jazdy off-road + mozna zapakowac do srodka BARDZO duzo...co najsmieszniejsze przydaje mi sie to czesto. p.s. mam subaru forester ( tez gej?) Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: SUV nierowne SUV IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 31.07.02, 18:28 hihi - nie, nie geje, bo geje to Golfami i Jettami jezdza :-) Ale tylko faceci pojda na strone internetowa i wezma taki samochodowy survey. Z bardziej naukowych badan wyglada na to, ze 6 na 10 to panienki, ale w mojej okolicy to 10 na 10: carpoint.msn.com/vip/heraudspecs.aspx?modelid=10204&src=vip Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: SUV nierowne SUV IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 31.07.02, 18:37 Moja zona za to od tygodnia jezdzi SUV typowo "meskim" (80%/20%): carpoint.msn.com/vip/heraudspecs.aspx?modelid=10271&src=vip Link Zgłoś
Gość: Marek Re: SUV nierowne SUV IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 31.07.02, 19:00 W przypadku mojego Carpoint podaje 73/27 dla mezczyzn, ale sadze ze to srednie dane dla wszystkich wersji. GTP z mojej obserwacji jest 99/1 :) carpoint.msn.com/vip/heraudspecs.aspx?modelid=10075&src=vip Wkurzajace jest ze: - biedota kupuje ten samochod - srednia wieku to 45 lat Chyba musze kupic cos dla mlodszych... Link Zgłoś
Gość: is300 Re: SUV nierowne SUV IP: *.dyn.optonline.net 01.08.02, 02:30 Gość portalu: Marek napisał(a): > W przypadku mojego Carpoint podaje 73/27 dla mezczyzn, ale sadze ze to srednie > dane dla wszystkich wersji. GTP z mojej obserwacji jest 99/1 :) > <a href="carpoint.msn.com/vip/heraudspecs.aspx? modelid=10075&src=vip"tar > get="_blank">carpoint.msn.com/vip/heraudspecs.aspx?modelid=10075&src=vip</a> > Wkurzajace jest ze: > - biedota kupuje ten samochod > - srednia wieku to 45 lat > Chyba musze kupic cos dla mlodszych... Czym sie dziwisz nie jest ten samochod taki bardzo drogi. A te income $58k to nie jest tak malo, chyba ludzie troche przesadzili. Smieszne jest te review, Sprawdzilem swoje auto, i pisza Srednia wieku: 40lat, akura chyba minus 10 do 15 M/W 60%/40% Income: $72k, ha niezle moze bede tyle zarabial za pare lat, ale nie teraz. Link Zgłoś
Gość: lrd Re: SUV nierowne SUV IP: 64.37.254.* 01.08.02, 02:03 Gość portalu: cracovian napisał(a): > Moja zona za to od tygodnia jezdzi SUV typowo "meskim" (80%/20%): > <a href="carpoint.msn.com/vip/heraudspecs.aspx? modelid=10271&src=vip"tar > get="_blank">carpoint.msn.com/vip/heraudspecs.aspx?modelid=10271&src=vip</a> Hihi, moj baba tez, juz trzeci rok. Przesiadla sie z eclipsa i za cholere nie chce z powrotem. Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: SUV nierowne SUV IP: *.tnt2.atl4.da.uu.net 01.08.02, 05:58 Gość portalu: lrd napisał(a): > Hihi, moj baba tez, juz trzeci rok. Przesiadla sie z eclipsa i za cholere nie > chce z powrotem. Trooperem (Acura SLX, Opel Monterey, Holden Jackaroo) kobita zasuwa??? Mojej zony szczytem marzen byl zawsze VW Bug, wiec jak nas bedzie stac na drugi nowy samochod to Jej to wreszcie kupie. Mam nadzieje, ze sie wtedy do Isuzu JA przesiade. To jest niesamowity samochod - zbudowany jak czolg no i nasz Satin Gold 2002 LS wyglada super. Link Zgłoś
Gość: darekk suv IP: 217.153.15.* 01.08.02, 09:45 czyli wszystko sprowadza sie do tego, ze w suvie sie fajno wyglada, tak? bo skoro decydujecie sie nawet na wersje 2wd, to aspekt "terenowy" mozemy zupelnie wykreslic. suv nie dorowna vanowi jezeli idzie o pakownosc - a to niektorzy z was stawiaja jako priorytet. (i nie mowcie, ze suburban ma wnetrze wieksze od mazdy mpv, tylko porownujcie maly suv z malym vanem i duzy suv z duzym vanem). ale znowu - w vanie nie wyglada sie "cool" i pozniej zona ma kompleksy pod szkola z dzieckiem. w takim suv 2wd mozna wiec chyba wykreslic i "s" bo to zaden sport (ani terenowe, ani sportowe w prowadzeniu) i "u" bo pod tym wzgledem tez wypada srednio (nawet nie porownujac z vanem - pamietam test porownawczy explorera pierwszej generacji, pathfindera i volvo 850 wagon, gdzie najwiecej udalo sie zapakowac do tego ostatniego). zostaje "v". ale za to "cool v". a co do mojej sugestii, ze do tego jak przez wiekszosc uzytkownikow wykorzystywane sa owe "suvy" lepiej nadal by sie van awd - podtrzymuje to. tabuny "soccer moms" odstawiajacych dzieci pod szkole w coraz to wiekszych explorerach i suburbanach po prostu sie nimi dowartosciowuja. chca byc "trendy". bezpieczenstwo? well, wydaje mi sie, ze nhtsa ma od lat spore zastrzezenia do suv-ow w kwestii aktywnego bezpieczenstwa. pamietacie sprawe montero? z szacunkiem patrze na ciezko pracujace suburbany hd na placach budow, wranglery, defendery i inne land cruisery. ale cala masa suvow opartych na samochodach osobowych z 2wd lub awd (haldex etc.) po prostu jest smieszna. Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: suv IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 01.08.02, 16:07 Dobry post, darekk :-) Ale przeciez nic zlego w tym, ze jestes trendy i masz "cool v". Z plusow bym wymienil, ze zawieszenie jest mocniejsze i wyzej niz w vanie, wiec co prawda po wertepach 2WD zasuwac sie nie powinno, ale jazde po speed bumps, dziurach i kraweznikach "cool v" zniesie lepiej niz van albo osobowka. Poza tym siedzi sie duuuuzo wyzej, wiec w przypadku niskich osob (szczegolnie kobiet) ma to pozytywne znaczenie i jazda jest z deczko bezpieczniejsza. A na koniec to tymi prawdziwymi SUV mozna duzo wiecej pociagnac (lodke, motocykl, itd) jak trzeba niz w vanie albo normalnym samochodzie... Link Zgłoś
aneta-k Re: Moje ulubione SUV 05.08.02, 01:54 Ja kupilam Nissan Pathfinder(SUV)Mam go juz rok i jestem naprawde zachwycona jazda.Mam ten samochod nie dlatego bo sie czuje "cool"Poprostu jest wygodny.Swietnie sie tez sprawdzil jak pierwszy raz pojechalam nim w gory. Nierozumiem co niektorych jak krytykuja tego typu samochody.Kazdy jezdzi tym czym jest jemu wygodniej.pozdr. Link Zgłoś