09.07.05, 19:05
.. wszedzie ( poza Islandia) diesel jest tanszy od benzyny,ale w zadnym EU
kraju nie ma takiej fascynacji kopciuchami jak w Polsce , badzcie tak dobrzy
i wytlumaczcie mi dlaczego ???? . Pzdr.
Obserwuj wątek
    • swojchlop11 Re: Diesel 09.07.05, 19:11
      Jesteś dzieckiem czy spadłeś z Marsa, że nie wiesz, że można jeździć tzw. przez
      ciebie kopciuchami na paliwku za 2,70 zł czyli kochanej: helence(od koloru
      napoju Helena), barszczyku, czyli naszym narodowym wynalazku ojejku opałowym.
      W zadnym normalym kraju, nie przyjdzie do głowy normalnemu człowiekowi jeździc
      na czyms takim.Ale nie ma chyba innego kraju na świecie gdzie paliwo w stosunku
      do zarobków, ma taką cene jak w naszej psychodeliczne RP, pod rządami równie
      obłąkanych polityków. Pozdrawiam fanów oo.
      • mariusz_d1 Re: Diesel 11.07.05, 10:42
        Bredzisz ładnych pare lat temu (ok 15) głośno było w Niemczech o wyposażeniu
        policji w testery do sprawdzania czy kierowcy jeżdżą na opale czy ON.
        Przetrzepali porządnie towarzystwo i sie uspokoiło. Ale tez mieli z tym problem
    • szymizalogowany Re: Diesel 09.07.05, 19:18
      siwy-55 napisał:

> .. wszedzie ( poza Islandia) diesel jest tanszy od benzyny,ale w zadnym EU
      > kraju nie ma takiej fascynacji kopciuchami jak w Polsce , badzcie tak dobrzy
      > i wytlumaczcie mi dlaczego ???? . Pzdr.

W Anglii i Szwajcarii jest droższy. Poza tym nigdzie LPG nie jest tak
      popularne. Tak samo jak Skoda Fabia, Samochody małolitrażowe, samochody z
      podstawowym wyposażeniem itd.

Po prostu jesteśmy bidakami. Jak na Ukrainie zdrożeje paliwo to pewnie u nich
      będzie tak jak u nas, dyzle i gaz.
      • mariusz_d1 Re: Diesel 11.07.05, 10:44
        > W Anglii i Szwajcarii jest droższy. Poza tym nigdzie LPG nie jest tak
        > popularne. Tak samo jak Skoda Fabia, Samochody małolitrażowe, samochody z
        > podstawowym wyposażeniem itd.
        Kolejna głupota - zapytaj Włocha, Holendra o popularność LPG w ich krajach.
    • marilicia Re: Diesel 09.07.05, 19:49

W Niemczech diesle sprzedaja sie swietnie, wiec nie masz racji:)
    • dasw1271 Re: Diesel 09.07.05, 20:27
      Dlatego, że aby zrealizować chęć wyprzedzania ciężarówki, nie trzeba piłować
      silnika na maksymalnie wysokich obrótach i jak najniższym biegu, doprowadzając
      przy tym do chwilowego spalanie rzędu 30l/100km.
      Zamieniłem 98-konne auto klasy B na 136-konnego kompaktowego diesla i odkryłem
      nową jakość, jeśli chodzi o jazdę pozamiejską. Realne spalanie pozostało przy
      tym na tym samym poziomie.
      • szymizalogowany Re: Diesel 09.07.05, 20:34
        >136-konnego kompaktowego diesla i odkryłem
        > nową jakość

hehe

jak ktoś całe życie wpie.. kasze z kartoflami to dla nawet konserwowa jest
        nową jakością hehe
        • dasw1271 Re: Diesel 09.07.05, 20:39
          Zazdrość... straszna rzecz :-> Nie mierz innych swoją własną miarą...
          • szymizalogowany Re: Diesel 09.07.05, 20:46
            dasw1271 napisał:

> Zazdrość... straszna rzecz :-> Nie mierz innych swoją własną miarą...

hehehe jak będziesz miał coś pod 200 KM w sześć garach to będziesz się mierzył
            moją miarą hehehe
            • fru.fru Re: Diesel 09.07.05, 20:55
              szymizalogowany napisał:
              no a masz juz czy nadal szukamy?

• szymizalogowany Re: Diesel 09.07.05, 21:05
                > szymizalogowany napisał:
                > no a masz juz czy nadal szukamy?

aaaa widzisz hehe :) jest, ha!
            • dasw1271 Re: Diesel 09.07.05, 20:56
              A ile razy to 200KM było owinięte na drzewie? ;-) Raczej się nie skuszę na coś
              takiego, chyba, że okaże się, że mój wujek jest szejkiem naftowym :-)

Natomiast jeśli chodzi o zwykłe warunki drogowe, to 136KM z diesla wyprzedza
              pewnie z podobną elastycznością jak Twoje benzynowe V6, paląc przy tym dwa-trzy
              razy mniej paliwa :-D
              • szymizalogowany Re: Diesel 09.07.05, 21:00
                > A ile razy to 200KM było owinięte na drzewie? ;-) Raczej się nie skuszę na coś
                > takiego, chyba, że okaże się, że mój wujek jest szejkiem naftowym :-)

Jakby mój miał gdzieś wiertło u arabów to ja bym miał 200 konny wózek do golfa.

> Natomiast jeśli chodzi o zwykłe warunki drogowe, to 136KM z diesla wyprzedza
                > pewnie z podobną elastycznością

Ja nie wyprzedzam z żadną elastycznością. Wbijam dwójke, wciskam w deche i
                macham ci "papa".

>Twoje benzynowe V6,

hehe nie V6 :)
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel 10.07.05, 01:20
                  szymizalogowany napisał:
                  > hehe nie V6 :)
                  No proszę, Szymi ma 193KM 528i :-)
              • fru.fru Re: Diesel 09.07.05, 21:02
                dasw1271 napisał:
                <cut>
                poco v6>?
                na 2 litrowego diesla wystarczy i to z duza nawiazka nawet lekko doladowana,
                bo to dopiero uczciwe porownanie turbo Vs. turbo, beznyna..a przy tym spalanie
                pozostanie na rozsadnym poziomie..
                zreszta znowu sie zacznie rozmowa o wyzszosci Swiat.......
                • szymizalogowany Re: Diesel 09.07.05, 21:03
                  fru.fru napisał:

> dasw1271 napisał:
                  > <cut>
                  > poco v6>?
                  > na 2 litrowego diesla wystarczy i to z duza nawiazka nawet lekko doladowana,
                  > bo to dopiero uczciwe porownanie turbo Vs. turbo, beznyna..a przy tym
                  spalanie
                  >
                  > pozostanie na rozsadnym poziomie..
                  > zreszta znowu sie zacznie rozmowa o wyzszosci Swiat.......

Liczba cylindrów ma sie prawie nijak do mocy maksymalnej. Ale większośc o tym
                  nie wie :)
                • dasw1271 Re: Diesel 09.07.05, 21:21
                  Moim zdaniem to nie jest uczciwe porównanie, gdyż nawet małe dzieci wiedzą, że z
                  tej samej pojemności benzyniaki uzyskują większe od diesli moc, moment i
                  spalanie. Dotyczy to zarówno silników wolnossących jak i turbo.

Skoro więc można uzyskać większą elastyczność (moment), niższe spalanie i
                  podobną moc dla doładowanego diesla w porównaniu z wolnossącą benzyną, to poco
                  przepłacać za paliwo? Oczywiście jest duża różnica przy kupnie, ale taka jest
                  cena późniejszego komfortu na drodze.

No ale oczywiście niewątpliwie jest to dyskusja o wyższości Świąt... Nie
                  przeczę, że fajnie by było mieć szybką benzynówkę. Niestety nie mam w okolicy
                  toru wyścigowego, a na zwykłą trasę jednak diesel wydaje się być praktyczniejszy...
                  • radomir996 Re: Diesel 10.07.05, 13:20
                    > Skoro więc można uzyskać większą elastyczność (moment), niższe spalanie i
                    > podobną moc dla doładowanego diesla w porównaniu z wolnossącą benzyną, to poco
                    > przepłacać za paliwo? Oczywiście jest duża różnica przy kupnie, ale taka jest
                    > cena późniejszego komfortu na drodze.

Z turbami jest taki problem ze czesto padaja, jak bedziesz mial przy 100kkm
                    wymiane turbiny to sie nagle caly rachunek ekonomiczny odwroci do gory nogami.
            • zgred-j Re: Diesel 11.07.05, 08:37
              szymi, a klima chociaż działa?
        • vvonnan29 Re: Diesel 09.07.05, 22:43
          szymizalogowany napisał:

>
          > jak ktoś całe życie wpie.. kasze z kartoflami to dla nawet konserwowa jest
          > nową jakością hehe

no ciebie starzy pewnie tym karmili i tak sie spasłeś ze aż swojego "sedesa"
          rozepchałeś, taka fura na całą Pragę znana - Pan i Władca 120 kilo żywca 3
          kategorii i jego zarżnięta Lady Sedes 6 (znaczy się 6 razy klepana na warsztacie
          była i już nawet częsci od fabki pasują)
      • franek-b Re: Diesel 10.07.05, 23:20
        > Zamieniłem 98-konne auto klasy B na 136-konnego kompaktowego diesla i odkryłem
        > nową jakość, jeśli chodzi o jazdę pozamiejską. Realne spalanie pozostało przy
        > tym na tym samym poziomie.

taaak przesiadka z reno do focusa to jak zlapac pana boga za nogi...
    • mako122 Re: Diesel 09.07.05, 21:17
      nie masz racji!! to własnie zachód fascynuje się dieslami. Nam jeszcze do
      zachodu troche brakuj, jestesmy za biedni na diesle. Sprzedaż diesli ciągle
      rosnie na zachodzie.
      • szymizalogowany Re: Diesel 09.07.05, 21:19
        mako122 napisał:

> nie masz racji!! to własnie zachód fascynuje się dieslami. Nam jeszcze do
        > zachodu troche brakuj, jestesmy za biedni na diesle.

A najbiedniejsi są amerykanie hehe
        • siwy-55 Re: Diesel 09.07.05, 22:01
          swojchlop11 09.07.2005 19:11
          chyba innego kraju na świecie gdzie paliwo w stosunku
          do zarobków, ma taką cene jak w naszej psychodeliczne RP, pod rządami równie
          obłąkanych polityków. Pozdrawiam fanów oo.
          -----------
          wkrutce bedziecie mieli okazje zmienic oblakanc+ow,na mniejszych warjatów.
          ===============================================================================
          marilicia 09.07.2005 19:49
          W Niemczech diesle sprzedaja sie swietnie, wiec nie masz racji:)
          ----------
          chodzilo mi o paliwo,nie samochody-kopciuchy
          dasw1271 09.07.2005 20:27
          Dlatego, że aby zrealizować chęć wyprzedzania ciężarówki, nie trzeba piłować
          silnika na maksymalnie wysokich obrótach ...
          ------------------
          nie przesadzaj,nawet kaszlakiem ciezarówke wyprzedzisz
          siwy-55 :
          .. a pomysleliscie,ze nasza planete mamy w leasing ? od naszych wnuków,
          prawnuków itd. ???
          pozatam ON strasznie smierdzi,trudno toto zapalic przy -30*C ,
          karoseria przynajmniej w poblizy silnika ma wiecej/dluzsze spawów = wieksze
          ryzyko "gnicia" , aa z drugiej reki traci wiecej w € i Pln-ach niz benzyniak,
          przynajmniej na tzw.zachodzie. Pzdr. Wsiech
          ================================================================================
          • radomir996 Re: Diesel 10.07.05, 13:22
            Siwy, tobie sie hcyba nudzi bardzo?
        • dark13 Re: Diesel 10.07.05, 16:05
          szymizalogowany napisał:

> mako122 napisał:
          >
          > > nie masz racji!! to własnie zachód fascynuje się dieslami. Nam jeszcze do
          >
          > > zachodu troche brakuj, jestesmy za biedni na diesle.
          >
          > A najbiedniejsi są amerykanie hehe
          jesli wydaje ci sie ze to dobry argument przeciw dieslom to masz racje -wydaje
          ci sie
          jak mozna cos tak glupiego pisac
          chyba logiczne ze tam nie kupuja diesli nie dla tego ze sa bogaci,bo az tak nie
          sa,ale ze wzgledu na koszty paliwa
          pamietam jak do mnie jakie 7-8 lat temu przyjechala rodzina z usa i to wcale
          nie taka biedna to sobie zdjecia robili przy mercedesie 124 mojego starego
          tam posiadanie europejskiego samochodu to nobilitacjanie nie kazdy moze sobie
          pozwolic
          az tak nie czcilbym amerykanskich samochodow,bo to zadne cuda techniki,jakosc
          wykonania i bezawaryjnosc -tragedia
          zyjemy w europie tu nigdy paliwo nie bedzie tanie,a jesli kogos bawi tyranie
          tylko po to zeby polatac wieczorem zjezdzonym gratem bmw to gratuluje stylu
          zycia,ja nie bede nabijal zlodziei,jezdze dieslem,i nie robi mi roznicy ze do
          paczki mam 3 sec wiecej niz jakies tam bmw 528
          • radomir996 Re: Diesel 10.07.05, 16:32
            > sa,ale ze wzgledu na koszty paliwa
            > pamietam jak do mnie jakie 7-8 lat temu przyjechala rodzina z usa i to wcale
            > nie taka biedna to sobie zdjecia robili przy mercedesie 124 mojego starego
            > tam posiadanie europejskiego samochodu to nobilitacjanie nie kazdy moze sobie
            > pozwolic

Jasne Focus czy Jetta to nobilitacja jak cholera.

> az tak nie czcilbym amerykanskich samochodow,bo to zadne cuda techniki,jakosc
            > wykonania i bezawaryjnosc -tragedia

Tak? To ciekawe czemu dolne miejsca w rankingach jakosci wykonania i
            bezawaryjnosci od kilku lat okupuja w stanach auta europejskie.
          • fazi_ze_sztazi Re: Diesel 10.07.05, 21:58
            dark13 napisal
            > pamietam jak do mnie jakie 7-8 lat temu przyjechala rodzina z usa i to wcale
            > nie taka biedna to sobie zdjecia robili przy mercedesie 124 mojego starego
            > tam posiadanie europejskiego samochodu to nobilitacjanie nie kazdy moze sobie
            > pozwolic

nie wiem jaki byl powod ze sobie robili zdjecia przy twoim aucie, ale pisanie
            ze posiadanie auta europejskiego w USA to nobilitacja, mija sie z prawda tak
            dalece jak UE i USA. auta europejskie sa drozsze od amerykanskich czy
            japonskich, ale niewiele moze 10% - jesli myslisz ze 10% to nobilitacja, OK
            zwracam honor. Bo jak dla mnie to nie ma najmniejszego znaczenia skad auto
            pochodzi. Przyklad - moj szef, on ma QX4, zona jego ML 320 - i co? narzekaja na
            mercedesa jak cholera, ma 40 tys mil i drugi zestaw hamulcy. QX4 ma 100 tys mil
            i dopiero byl na pierwszym przegladzie.

p.s. w 1995 roku przyjechal do mojej sasiadki wnuczek, ktory od kilku lat
            mieszkal w stanach. zdjecia sobie robil w McD, bo by mu koledzy w USA nie
            uwiezyli ze w polsce McD sa czyste. tak wiec sa rozne powody robienia sobie
            dziwnych zdjec.
            pzdr.
    • marcinc3 Re: Diesel 10.07.05, 13:34
      no nie wiem w niemczech wiecej sprzedaje sie diesli niz benzyn
      • dr.wina Re: Diesel 10.07.05, 16:22
        marcinc3 napisał:

> no nie wiem w niemczech wiecej sprzedaje sie diesli niz benzyn

wiem,niestety masz racje,gdy jade za takim smierdziuchem to oczy mi lzawia
        obawiam sie o dzieci
        wszyscy naukowcy sa zgodni,ze wyziewy z diesla sa bardziej cancerogenne niz z
        wyziewy z benzynowych katalitycznie czyszczinych silnikow

na urode tez to zle dziala,conajmniej dwa razy w tygodniu musze isc do
        kosmetyczki by berlinski czad z twarzy mi zmyla-mydlo tego nie zmywa.
        • marcinc3 Re: Diesel 10.07.05, 18:33
          biedactwo - ale podobmo u kosmetyczki sie relaksuje?
          • dark13 Re: Diesel 10.07.05, 22:16
            troche przesadzilem ale tam zwykli ludzie nie pozwola sobie na samochod z
            europy pomijajac te najtansze,tam zreszta tez jest duzy podzial spoleczenstwa
            wielu kupuje grata za 200 papiera i lata,takimi samochodami jak e klasa ,5,czy
            a6, zreguly jezdza lekarze i prawnicy,prawda jest ze nie ma juz takiej roznicy
            ale jeszcze jesli chodzi o jakosc wykonania srodkow i materialy europejskie
            auta chyba jeszcze sa duzo lepiej wykonczone
            • radomir996 Re: Diesel 11.07.05, 10:55
              dark13 napisał:
              > ale jeszcze jesli chodzi o jakosc wykonania srodkow i materialy europejskie
              > auta chyba jeszcze sa duzo lepiej wykonczone

Bzdury jesli chodzi o jakosc wykonania (initial quality) rzadzi Lexus, potem
              jest kilka luksusowych amerykanskich marek (cadilac i buick na przyklad) potem
              cala reszta gdzies w polowie BMW i Audi, MB nisko a zamyka stawke VW z Kia.

Powielasz przypowiesci ludowe ktore prawda byly moze 10 lat temu. Obecnie
              amerykanskie auta deklasuja europejskie pod wzgledem jakosci wykonania i
              trwalosci (patrz Chrysle VS MB w testach bezawaryjnosci)
              • dark13 Re: Diesel 11.07.05, 13:39
                radomir996 napisał:

> dark13 napisał:
                > > ale jeszcze jesli chodzi o jakosc wykonania srodkow i materialy europejsk
                > ie
                > > auta chyba jeszcze sa duzo lepiej wykonczone
                >
                > Bzdury jesli chodzi o jakosc wykonania (initial quality) rzadzi Lexus, potem
                > jest kilka luksusowych amerykanskich marek (cadilac i buick na przyklad)
                potem
                > cala reszta gdzies w polowie BMW i Audi, MB nisko a zamyka stawke VW z Kia.
                >
                > Powielasz przypowiesci ludowe ktore prawda byly moze 10 lat temu. Obecnie
                > amerykanskie auta deklasuja europejskie pod wzgledem jakosci wykonania i
                > trwalosci (patrz Chrysle VS MB w testach bezawaryjnosci)
                tak sie sklada ze moj koles ma chrysler 300M a ja sam mialem jeepa granda z 97'
                to przy tych samochodach nawet golf IV to wzor jakosci,a nie podawaj mi tu
                lexusa za wzor amerykanskiej jakosci,i mylisz bezawaryjnosc z jakoscia
                wykonania
                i cos aktualnego bylem na takich pseudo targach i porownalem sobie nowe audiA6
                i chryslera300C bo akurat te dwa samochody najbardziej mi sie podobaja w tej
                klasie ,jesli nie widzisz roznicy w jakosci rownie dobrze mozesz podarowac
                sobie firmowe sklepy z ciuchami, podroby z tanich butikow beda dla cibie takie
                same,proponuje badania wzroku ,podobno druga para oprawek gratis
              • marilicia Re: Diesel 11.07.05, 14:18
                > Powielasz przypowiesci ludowe ktore prawda byly moze 10 lat temu. Obecnie
                > amerykanskie auta deklasuja europejskie pod wzgledem jakosci wykonania i
                > trwalosci (patrz Chrysle VS MB w testach bezawaryjnosci)

I pewnie dlatego Chrysler sie tak SUUUPER sprzedaje, tak suuper, ze menadzerowie
                z MB musieli tam pojechac, zeby wyciagnac Chryslera z kryzysu...

Pomylilo ci sie cos i to bardzo.

pozdrawiam
        • zgred-j Re: Diesel 11.07.05, 08:35
          Następny. Jednemu nie działa klima, temu obieg zamknięty. Co do zmywania sadzy z
          japy, to wystarczy zamontować przednią szybę.
    • habudzik Re: Diesel 11.07.05, 08:46
      siwy-55 napisał:

Jest pewien kraj w Unii gdzie kierowcy do ukonczenia 21 roku zycia moga jezdzic
      wylacznie dieslami. Zreszta jest tam wiecej diesli nizli Pb.
      • siwy-55 Re: Diesel 11.07.05, 13:22
        habudzik napisał:

Jest pewien kraj w Unii gdzie kierowcy do ukonczenia 21 roku zycia moga jezdzic
        wylacznie dieslami. Zreszta jest tam wiecej diesli nizli Pb.

takim krajem jest Islandia,wprawdzie w Schengen ,ale do EU nienalezy ,
        jaki kraj miales na mysli ? Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka