Dodaj do ulubionych

DIESEL - olej napędowy+mixol

IP: 213.25.84.* 19.09.01, 17:16
Nidawno kupiłam Opla Kadeta 1,6D z 90r.Nigdy wczesniej nie jeździłam dieslem.
Znajomy "stary" użytkownik diesli doradził mi żeby do każdego tankowania
dolewać mixolu ok.50ml na 10l paliwa.Jakoś nie jestem do tego przekonana.
Proszę o opine.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: DIESEL - olej napędowy+mixol IP: *.telia.com 19.09.01, 18:34
      Tak znajomy dobrze Ci doradzil.Bedzie lepsze smarowanie wtryskiwaczy,pompy,
      jest to wazne przy dzisiejszych ekologicznym paliwie diesloskim.Paliwo jest
      suche zawiera bardzo malo skladnikow smarnych ot aby sie nie zatarlo,przez to
      uzyskasz lepsze smarowanie i w uzywanynym czyt. usczelnienie.Po zatym olej
      dwutaktowy ma wlasciwosci czysczace. Motor wewnatrz bedzie przeczyszczony plus
      uklad wydechowy. To wy bylo wszystko ,zycze Ci bezproblemowej
      eksploatacji.PzdrMichal
      • Gość: Berta Re: DIESEL - olej napędowy+mixol IP: 213.25.84.* 19.09.01, 18:41
        Dzieki Michal.Mam jeszcze jedno pytanko.Jak robić w zimie?Czy tylko olej do
        paliwa,czy też dodatki uszlachetniające(a może jedno i drugie)?PZDR
      • Gość: Andre Re: DIESEL - olej napędowy+mixol IP: *.pcplus.com.pl 19.09.01, 20:36
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Tak znajomy dobrze Ci doradzil.Bedzie lepsze smarowanie wtryskiwaczy,pompy,
        > jest to wazne przy dzisiejszych ekologicznym paliwie diesloskim.Paliwo jest
        > suche zawiera bardzo malo skladnikow smarnych ot aby sie nie zatarlo,przez to
        > uzyskasz lepsze smarowanie i w uzywanynym czyt. usczelnienie.Po zatym olej
        > dwutaktowy ma wlasciwosci czysczace. Motor wewnatrz bedzie przeczyszczony plus
        > uklad wydechowy. To wy bylo wszystko ,zycze Ci bezproblemowej
        > eksploatacji.PzdrMichal

A co na to wasz katalizator????!!!
        • Gość: dia Re: DIESEL - olej napędowy+mixol IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 20.09.01, 09:09
          Miksol dodaje się jeżeli jeździ się na oleju opałowym bo jest on "suchy"

Normalna ropa ma wystarczające właściwości smarne i wydaje mi się że dodawanie
          mixolu to wychodzenie przed orkiestrę.

Właściwości czyszczące mixolu? Robiłem kilka silników dwutaktów i było w nich
          syfu że aż strach. Natomiast na pewno powstaje więcej produktów spalania i
          zawala wydech - patrz stare rzęchy które biorą olej (siwy dym) a mixol to
          przecież też olej.
          Moim zdaniem uważaj abyś nie przedobrzył szczególnie jeśli to nawsza generacja
          diesla.PZDR
          • Gość: Michal Re: DIESEL - olej napędowy+mixol IP: *.telia.com 20.09.01, 10:51
            Tutaj bym sie przychylil do poprzednika wypowiedzi,ja bralem pod uwage
            wysokiej jakosci olej dwutaktowy,ktory naprawde nic po sobie nie zostawia.
            Pamietam kiedys skonczyl mnie sie moj zapas oleju (Utomboardare) do motorow
            poza burtowych i w Jastarni kupilem zwykly mixol i wlalem do paliwa, rano
            kiedy startowalem w Jastarni w porcie to polozylem zaslone dymna. Wystraszony
            ze zamkna mnie za zanieczysczanie srodowiska.Dopiero ktos uprzejmy wyjasnil to
            normalka.Potem nie dymil,ale i wiecej jak 30 wezlow nie chcial isc.Jak byla
            maneta do konca to dymil,co absolutnie nie wchodzi w rachube jak jest dobry
            olej.Pzdr Michal
            • Gość: dia Re: DIESEL - olej napędowy+mixol IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 20.09.01, 11:16
              Masz rację że gatunkowy olej do dwutaktów nie zostawia w silniku żadnych
              brudów, tylko kosztuje 3-4 razy więcej, zresztą w tytule wątku jest mowa o
              mixolu.
              Nadal podtrzymuję opinię że przy stosowaniu normalnej ropy nie jest potrzebne
              dodatkowe smarowanie.
              Co do właściwości myjąco-czyszczących to też jest sprawa dyskusyjna, owszem z
              komory spalania i zaworów usunie nagar, ale jeśli chodzi o układ zasilania może
              on rozpuszczać stare osady (dot. aut używanych) i wszystko razem pójdzie w
              pompę i wtryski. PZDR
              • Gość: Michal Re: DIESEL - olej napędowy+mixol IP: *.telia.com 20.09.01, 11:23
                Tez prawda.Pzdr.Michal
    • Gość: T Re: DIESEL - olej napędowy+mixol - NIE ! IP: 212.244.170.* 20.09.01, 11:30
      Berta, nie daj się naciąć na chłam w poradach. Silnik wysokoprężny jest
      normalnym (tylko zapłon trochę inny) silnikiem czterosuwowym i ma odpowiedni i
      wystarczający dla tej konstrukcji układ smarowania. Nie kombinuj jak nie
      trzeba. Dwutakty nie smarują sobie gładzi cylindrów olejem z układu więc trzeba
      było znalęźć inne rozwiązanie. Dodano olej do paliwa, dzięki czemu do dziś
      możesz zobaczyć syrenkę, trabanta lub wartburga stawiających na drodze dymną
      zasłonę. Chyba nie chcesz upodobnić się? Ponadto szybko zatkałabyś autku jego
      dysze wtryskowe i pogorszyłabyś osiągi. Na zimę, kiedy temperatura już spadnie
      do nie wskazującej na rychłe ocieplenie, kup jeden z uszlachetniaczy do oleju
      napędowego – dobry jest szwedzki – obniżający temperaturę wytrącania się z
      paliwa parafiny. Teraz już zimą na stacjach paliwowych jest przygotowane do
      zimy paliwo, ale Twoje dolewki w niczym silnikowi nie zaszkodzą. I tak i
      dojeździsz do wiosny i autku będzie przyjemniej. Pozdr.
      • Gość: dia Re: do T IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 20.09.01, 12:22
        Gość portalu: T napisał(a):

> Berta, nie daj się naciąć na chłam w poradach

Przecież ja piszę to samo!!! I też nie jestem zwolennikiem lania oleju do ropy.
        Proszę uważniej czytać. PZDR
        • Gość: T T do dia IP: 212.244.170.* 20.09.01, 12:28
          No to piszemy obaj: Berta, nie daj się naciąć na chłam w poradach. Ale ja
          pisałem to do Berty...
          • Gość: szdowk Re: T do dia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 23:38
            Hello

Gość portalu: T napisał(a):

> No to piszemy obaj: Berta, nie daj się naciąć na
            chłam w poradach. Ale ja
            > pisałem to do Berty...

To ja tez sie przylacze ;-)
            Od prawie 10 lat jezdze dieslem i w zyciu nie dolewalem
            do paliwa zadnego oleju. Ojciec jezdzi juz ponad 15lat
            i tez nic nie dolewa.

Co do zimy, to do ok. -15st.C na "zimowym" oleju nie
            owinno sie zdazyc nic dziwnego. Jezeli spodziewamy sie
            nizszej temperatury, to naprawde warto dolewac przy
            tankowaniu srodki zapobiegajace wytracaniu parafiny. A
            poniewaz tak naprawde nigdy nie wiadomo ile stopni
            bedzie rano, wiec od konca listopada do polowy lutego
            warto to dolewac przy kazdym tankowaniu.
            Kiedys w charakterze takiego srodka uzywalem "stopogel"
            elf'a. Nie mialem do niego zastrzezen, pozatym, ze
            jezeli ktos (w tym wypadku ojciec) sobie nim zachlapal
            rece, to dostawal od tego plam uczuleniowych...

Szymon
            • Gość: dia finał IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 21.09.01, 07:04
              No i sprawa się wyjaśniła.PZDR
              • Gość: Jan Re: finał IP: *.zm-skawina.com.pl 21.09.01, 11:07
                Berto, ktoś z tym Mixolem wciska Ci ciemnotę. Dia, T i Szymon mają rację. Olej
                napędowy zawiera różne dodatki uszlachetniające, także smarujące. Jak pewnie
                zuważyłaś ON jest tłusty i nie jest tak lotny jak benzyna. To co trzeba by
                wlewać do benzyny aby dobrze smaroawła silnik? Sam mam od 9 lat samochód z
                silnikiem wysokoprężnym. Dodatki ( elf) stosowałem na początku lat 90 i tylko w
                czasie wielkich mrozów. Obecnie gdy ON jest w stacjach sezonowy, nie stosuję
                niczego. Jeszcze mnie silnik nie zawiódł. Dbam o niego, regularnie wymieniam
                olej i filtry. A Mixol być morze jest dobry ale do starych traktorów lub
                snopowiązałek.PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka