Dodaj do ulubionych

Złom Golf IV

IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 28.08.02, 12:52
Na początku roku, zachęcony opiniami o niemieckiej niezwodności, kupiłem
nowego Golfa IV 1.6. Przejeździłem nim 7 m-cy. Najpierw był problem z zadużym
zużyciem paliwa. W serwisie długo się męczyli, ale w końcu usuneli awarię.
Przejechałem 100 kn i znowu. I tak do sewrisu jeździłem jeszcze 2 razy.
Następnie pojawił się kłopot z wrzuceniem 3 biegu, później przestała się
domykać przednia szyba kierowcy, a na końcu zgasły kontrolki na tablicy
rozdzielczej. Jak na nowe auto (i to VW) to chyba za dużo. Poprzednio
jeździłem 4 lata Fiatem Bravo i żadnych usterek. Teraz zastanawiam się nad
powrotem do Fiata i kupnem Stilo, bo Golfa już upchnąłem, sporo na tym
tracąc. Jakie Wy macie doświadczenia z Golfem IV?
Obserwuj wątek
    • Gość: Z^2 Re: Złom Golf IV IP: *.iung.pulawy.pl / *.opisik.pulawy.pl 28.08.02, 13:18
      Wniosek się nasuwa jeden - serwis jest rzeczą najważniejszą, a nie marka czy
      wiek auta.
      Tak kiedyś sprzedawałem (korespondencyjnie auto) facet zadawał mi pytania potem
      konsultował je z fachowcem, który nie widząc samochodu ocenił, ze jest to złom
      i nie warto go kupować. :)
    • Gość: Henek hmmm, nie mam jeszcze żadnych doświadczeń IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.08.02, 14:25
      z golfem IV (póki co, próbowałem tylko z kilkoma dziewczynami), ale chętnie
      nabęde jakichś. szkoda, że wczesniej nie wiedziałem o tym, że auto ci sie nie
      podoba, bo bym je łyknął (i nie musiałbys szukac klienta na złom)
      • Gość: pysiak1 Re: hmmm, nie mam jeszcze żadnych doświadczeń IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 07:35
        Czyżbyś Henku pochodził spod Opola?
    • lukaszd Re: Złom Golf IV 28.08.02, 14:28
      Zdarza sie. Nie zmienia to faktu, ze wiekszosc VW to
      niezawodne samochody.
    • Gość: Tommi Re: Złom Golf IV IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 28.08.02, 14:37

Jesli chodzi o Golfa IV to chyba zelezy od tego gdzie zostal wyprodukowany.
      Tak , tak ... moj znajomy ( Niemiec) mial tez wiele problemow ze swoim Golfem
      IV i jak sie okazalo po rozmowie z Hotline bezposrednio w fabryce ... jego
      auto pochodzilo z serii wyprodukowanej w Czechach.
      Jest to zakodowane w tym seryjnym numerze ktory jest wybijany na wszelkich
      tabliczkach. Ktoras z tych liter oznacza miejsce / kraj produkcji.
      Wkurzal sie niesamowicie bo mu jeszcze sprzedawca zachwalal niemiecka jakosc i
      chwalil ze chroni niemiecki rynek pracy. Powiedzial ze nastepnym razem da to
      sobie wpisac do umowy / zamowienia ze chce wylacznie auto wyprodukowane w
      Niemczech.Na uspokojenie dostal nowe opony (szerokie:) i przeglad za darmo ...
      Czasem oplaci sie troszke namotac ;)))))

Ciekawe bylo by sprawdzic gdzie zostalo wyprodukowane Twoje auto ?
      Jak bys sie dowiedzial to daj znac ;))
      Bye

• Gość: lol Re: Złom Golf IV IP: *.aura.com.pl 28.08.02, 15:15

Moje jest wyprodukowane w Barcelonie i mimo tego doświadczenia z jego
        użytkowania mam bardzo pozytywne. Przez 2 lata nie było poważniejszej usterki
        oprócz spadku obrotów silnika (ponoć wada fabryczna rocznika 99) Miałeś pecha.
        Rozumiem, że naprawy były gwarancyjne, ale nie licz na to że fachowcy z ASO
        będą się przykładać do roboty. Generalnie Twój psujący się Volkswagen był
        unikatowym przypadkiem jak niezawodny Fiat
    • Gość: Horus Re: Złom Golf IV IP: 217.153.6.* 28.08.02, 15:11
      Jeżdżę też Golfem 1,6 nieco ponad rok. Przejechałem dotychczas niezbyt wiele bo
      22 tys.km Miałem dwie nieplanowe wizyty w serwisie. Raz "akcja fabryczna "-
      wszystkim z jakiegoś okresu produkcji coś wymieniali w ABS. Drugi raz
      odwiedziłem serwis gdy obrotomierz zwariował. Okazalo się że było coś z
      połączeniami elektrycznymi. Na razie to wszystko. Słyszałem jednak o nie
      najlepszej jakości skrzyń biegów i drobnych upierdliwych awariach elektrycznych
      ... no ale nie zapeszam. Może trafiłeś na "poniedziałkowy" egzemplarz ?
    • Gość: Homer Re: Złom Golf IV IP: *.pkobp.pl 28.08.02, 16:40
      Ja przejeżdziłem, takim Golfem (1,9 TDI - full wypas) z 50 tys km po Europie, a
      znam jego eksploatacje od nowości do 100 tys; ogólnie jestem zachwycony:
      prowadzenie, zawieszenie, klima, wspoma, ABS itd. - super!!! Usterki:
      samowyłączające się radio i tulej w przednim wahaczu do wymiany, poza tym viva
      TDI !
      • tomiszek Re: Złom Golf IV 28.08.02, 17:19
        Nie jeździłem Golfem IV , natomiast jeżdżę 13 letnim Audi 80
        • Gość: Gordi Re: Złom Golf IV IP: *.zigzag.pl 28.08.02, 17:23
          Kumpel ma IV1.6 rocznik 2000.Jakies dwa tygodnie temu, gdy jechał na Mazury
          kompletnie rozleciała mu się skrzynia biegów-pękł blok, puściły nity, wyciekł
          olej.Skrzynie biegów to w pasatach i golfach ich pięta achillesowa......
          • Gość: vd Re: Złom Golf IV IP: *.datastar.pl 29.08.02, 12:35
            potwierdzam... kiedys zaczepil mnie na parkingu obcy facet, pytal o moje auto i
            powiedzial dokladnie to samo o swoim passacie (r.2001), skrzynia, olej na
            ulicy, nity itp. przy stanie licznika cos okolo 600 km (nowka!), nie uwierzyl
            bym gdyby facet nie byl tak smiertelnie powazny gdy to opowiadal, teraz mowil
            chce volfiego sprzedac, mysli o mondeo.
    • Gość: pysiak1 Re: Złom Golf IV IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 20:54
      Kup chłopie francuza, najlepiej 307 albo 406. Szczerze polecam. Obecne francuzy
      mają dawną jakość niemców, a obecne niemcy - dawną jakość francuzów. Generalnie
      każda niemicka marka ma coraz więcej wpadek jakościowych. Osobiście ma
      doświadczenia jedynie z astrą 1,4 16V, która mając oryginalne 52 tyś km (miałem
      auto od nowości) zaczęła brać dwa litry oleju na 15 000 km. Nikt mnie nie
      pprzekona, że to normalne, bo według instrukcji mogła brać więcej. Gówno
      prawda - znaczy,że coś było nie tak. Wymieniali uszczelniacz wałka rozrządu, bo
      ponoć ciekło w tym miejscu, ale i tak nic nie pomogło.
      Od wielu znajomych słyszę, że ich VW, Audiki mają sięo najwyżej przeciętnie.
      Spójrz zresztą na statystyki sprzedaży - kto zyskuje, a kto traci.
      Opinia ludzi na szczęście nie jest wieczna.
      • Gość: Leon Re: Złom Golf IV IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.02, 23:56
        Gość portalu: pysiak1 napisał(a):

> Kup chłopie francuza, najlepiej 307 albo 406. Szczerze polecam. Obecne francuzy
        >
        > mają dawną jakość niemców, a obecne niemcy - dawną jakość francuzów. Generalnie
        >
        > każda niemicka marka ma coraz więcej wpadek jakościowych. Osobiście ma
        > doświadczenia jedynie z astrą 1,4 16V, która mając oryginalne 52 tyś km (miałem
        >
        > auto od nowości) zaczęła brać dwa litry oleju na 15 000 km. Nikt mnie nie
        > pprzekona, że to normalne, bo według instrukcji mogła brać więcej. Gówno
        > prawda - znaczy,że coś było nie tak. Wymieniali uszczelniacz wałka rozrządu, bo
        >
        > ponoć ciekło w tym miejscu, ale i tak nic nie pomogło.
        > Od wielu znajomych słyszę, że ich VW, Audiki mają sięo najwyżej przeciętnie.
        > Spójrz zresztą na statystyki sprzedaży - kto zyskuje, a kto traci.
        > Opinia ludzi na szczęście nie jest wieczna.

Tu masz statystyke sprzedazy samochodow na zachodzie.
        Udzial VW rosnie i wynosi 46,5 % wszystkich nowo zare-
        jestrowanych samochodow w Europie.
        Sprzedaz samochodow japonskich spada i wynosi 10,4%.
        www.vda.de/en/service/jahresbericht/auto2002/auto+maerkte/g_34.html
        • Gość: mac1 Re Też mam Golfa IV. IP: 213.77.125.* 29.08.02, 07:45
          Mam tez Golfa IV tyle że Varianta. Ten sam silnik. Zadnych problemów. Rocznik
          2001. Pisał już ktoś o tym, ale przypomnę że najważniejsze przy zakupie jest
          sprawdzenie czy Golf jest z Niemiec czy Czech. Mój ojciec ma czeskiego i to już
          inna bajka. Kraj pochodzenia sprawdzisz po numerach nadwozia. Jesli byłby
          niemiecki to trafiłeś chyba na wersję roboczą z poniedziałku, gdyż znam dużo
          ludzi którzy użytkują ten samochód i takich problemów nie mieli. Pzdr.
          • Gość: Krzysiek Re: Re Też mam Golfa IV. IP: *.4.PRE / 192.168.200.* 29.08.02, 12:00
            Bla, bla bla. Usterki sie zdarzaja i nie sadze, zeby to mialo miejsce z
            miejscem skladania klamota.
            • Gość: Janek Re: Re Też mam Golfa IV. IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.02, 12:11
              Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Bla, bla bla. Usterki sie zdarzaja i nie sadze, zeby to mialo miejsce z
              > miejscem skladania klamota.

Ma na pewno.Wyroby firm zachodnich produkowane w Polsce
              sa gorszej jakosci niz np. produkowane w Niemczech.
            • Gość: mac1 Re: Re Też mam Golfa IV. IP: 213.77.125.* 29.08.02, 12:27
              Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Bla, bla bla. Usterki sie zdarzaja i nie sadze, zeby to mialo miejsce z
              > miejscem skladania klamota.

Jednak nie bla bla. Mam porównanie. Mojego ojca Golf zaczął gnić. Kilka razy
              był też w serwisie z powazanymi usterkami ABS, ukł. hamulcowego. Porozmawiaj
              zresztą konkretnie ze sprzedawcą lub klientami w ASO VW i będziesz wiedział
              jakiego wybrać. Są nawet nieformalne listy na pojedyncze egzemplarze z Niemiec.
              Z Czech VW to już poziom skody. Pzdr.
              • Gość: Krzysiek Re: Re Też mam Golfa IV. IP: *.4.PRE / 192.168.200.* 29.08.02, 13:01
                No i bardzo dobrze. Wreszcie moze ludzie przekonaja sie, ze pancerwagony jezdza
                z rozdmuchana legenda.
        • Gość: Adam W. Re: Złom Golf IV IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 29.08.02, 13:18
          Gość portalu: Leon napisał(a):
          >
          > Tu masz statystyke sprzedazy samochodow na zachodzie.
          > Udzial VW rosnie i wynosi 46,5 % wszystkich nowo zare-
          > jestrowanych samochodow w Europie.
          > Sprzedaz samochodow japonskich spada i wynosi 10,4%.
          > <a
          href="www.vda.de/en/service/jahresbericht/auto2002/auto+maerkte/g_34.
          >
          html"target="_blank">www.vda.de/en/service/jahresbericht/auto2002/auto+maerkte/
          > g_34.html</a>

Mała poprawka : 46,5 % to wynik wszystkich niemieckich producentów nie tylko
          VW , pewno także seata i skody. Nie ma się co dziwić - najsilniejszy przemysł
          moto i nie tylko w Europie , Volkswagen z przyłączami to chyba największy
          producent samochodów w Europie ale jeszcze brakuje mu do Forda , GM i
          japońskiej Wielkiej Trójki.
          Ale np. w Polsce sprzedaje coraz mniej aut pod znakiem VW , ostatnio dużo mniej
          od np.toyoty , pewno to wynik zardzewiałego importu z niemieckich złomowisk.
          PZDR.
      • dreaded88 E tam 29.08.02, 17:39
        Szwagier który do tej pory jeździł głównie używanymi niemcami kupił sobie rok
        temu w salonie Peugeota Partnera ( potrzebny do firmy ). Narzeka okrutnie -
        siada zawieszenie, elektryka, zamki w drzwiach...
    • Gość: Rosa... Re: Złom Golf IV IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 29.08.02, 20:42
      Rosa, prawda jest taka , że gdybyś napisał , że psuje ci się np. citron czy
      renault- to miałabyś murowaną odpowiedź typu: "francuskie gówno, złom" itd.
      A Tobie popsuł się solidny, niemiecki Golf - odpowiedzi już pewnie
      przeczytałeś: pewnie nie był składany w Niemczech, masz pechowy egzemplarz itd.
      itd.Ploacy są jednak strasznie zacietrzewieni.
      PZDR.
      • Gość: cx Re: Złom Golf IV IP: *.luminet.pl / 10.0.0.* 29.08.02, 22:21
        Gość portalu: Rosa... napisał(a):

> Rosa, prawda jest taka , że gdybyś napisał , że psuje ci się np. citron czy
        > renault- to miałabyś murowaną odpowiedź typu: "francuskie gówno, złom" itd.
        > A Tobie popsuł się solidny, niemiecki Golf - odpowiedzi już pewnie
        > przeczytałeś: pewnie nie był składany w Niemczech, masz pechowy egzemplarz
        itd.
        >
        > itd.Ploacy są jednak strasznie zacietrzewieni.
        > PZDR.

A co tu sie spodziewac po takim narodzie. Nawet gdyby na zachodzie ogloszono ze
        VW to zlom to "sprytny" polaczek z podstawowym wyksztalceniem bedzie wiedzial
        lepiej. mamy narod wszewiedzacych a ulic nie ma kto posprzatac
        • Gość: Krzysiek Re: Złom Golf IV IP: *.acn.waw.pl 29.08.02, 22:28
          Glupoty pieprzysz. U mnie w miescie ulice sa czyste.

>
          > A co tu sie spodziewac po takim narodzie. Nawet gdyby na zachodzie ogloszono
          ze
          >
          > VW to zlom to "sprytny" polaczek z podstawowym wyksztalceniem bedzie wiedzial
          > lepiej. mamy narod wszewiedzacych a ulic nie ma kto posprzatac
      • Gość: martynka Re: Złom Golf IV IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 30.08.02, 11:16
        o rany - to pisałam ja Martynka , ale źle mi się podpisało - sorry ROSA....( w
        tytule miało byc Rosa...)
        pzdr.prezes Martynka
    • Gość: quest111 Re: Złom Golf IV IP: *.cupr.com.pl 30.08.02, 08:59
      ...a ja mam Lanosa 1.4 z przebiegiem ok.50 tys. od nowości z salonu i nic się
      nie dzieje poza normalnym zużyciem eksploatacyjnym płynów, klocków, tłumika itp.
      Tak większkość narzeka na to daewoo, a w gruncie rzeczy to mało usterkowe i
      niezłe wozy.
      • Gość: math Re: Złom Golf IV IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 11:00
        Gość portalu: quest111 napisał(a):

> ...a ja mam Lanosa 1.4 z przebiegiem ok.50 tys. od nowości z salonu i nic
        się
        > nie dzieje poza normalnym zużyciem eksploatacyjnym płynów, klocków, tłumika
        itp

-
      • Gość: Rolf Re: Złom Golf IV IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.02, 11:17
        Co to jest 50 tys.Zrob w 12 lat 250 000 km jak ja Passatem i zobaczymy,ile twoje auto jest warte.
        • Gość: cOlo Re: Złom Golf IV IP: 217.8.178.* 30.08.02, 17:11
          Gość portalu: Rolf napisał(a):

> Co to jest 50 tys.Zrob w 12 lat 250 000 km jak ja Passatem i zobaczymy,ile
          twoj
          > e auto jest warte.

A kto trzyma auto 12 lat??????
          • Gość: Rolf Re: Złom Golf IV IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.02, 18:56
            Gość portalu: cOlo napisał(a):

> Gość portalu: Rolf napisał(a):
            >
            > > Co to jest 50 tys.Zrob w 12 lat 250 000 km jak ja Passatem i zobaczymy,ile
            >
            > twoj
            > > e auto jest warte.
            >
            > A kto trzyma auto 12 lat??????

Kupilem 4 letni,jezdzilem 8 i sprzedalem.Proste?
      • Gość: Kaszana Re: Złom Golf IV IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.08.02, 11:24
        Gość portalu: quest111 napisał(a):

> ...a ja mam Lanosa 1.4 z przebiegiem ok.50 tys. od nowości z salonu i nic się
        > nie dzieje poza normalnym zużyciem eksploatacyjnym płynów, klocków, tłumika
        itp
        > .
        > Tak większkość narzeka na to daewoo, a w gruncie rzeczy to mało usterkowe i
        > niezłe wozy.
        Ja w Meganie musiałem wymienić tłumik po ok.20 tys.km.
    • Gość: e Re: Złom Golf IV IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.02, 18:33
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka