Dodaj do ulubionych

Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ?

29.08.02, 09:49
Niestety, (95 km/h na piaseczyńskiej Puławskiej gdzie jest ograniczenie 50
km/h)dałem sie zfotografować, cholera zapóźno go zauważyłem, jestem teraz
ciekaw kiedy będe miał wątpliwą przyjemność obejrzenia tego zdjęcia i
uiszczenia opłaty w PLN i punktach.
Ciekaw jestem ile te opłaty wynoszą??
pzdr
martinryg
Obserwuj wątek
    • Gość: Nb Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: *.acn.waw.pl 29.08.02, 10:03
      8 pkt a mandat, to gdzieś w granicach 300 - 500 PLN
    • Gość: Wojtek Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: *.gov.pl 29.08.02, 12:01
      a co się stanie jak zrobią mi fotkę w samochodzie, który niedawno kupiłem (w
      autokomisie) i jest na starych numerach (gościa który może nie zna mnie)
      • Gość: M. Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: *.acn.waw.pl 29.08.02, 12:16
        Mi zrobili już kilkakrotnie (na Połczyńskiej głównie) i jak dotąd jeszcze tych
        zdjęć nie zobaczyłam, choć minęło już sporo czasu...
    • Gość: Mar Nie odbieraj przesyłek poleconych... (n/t) IP: *.skorosze.2a.pl 29.08.02, 12:18
    • Gość: ajax fotka IP: *.ite.waw.pl 29.08.02, 12:24
      Jednemu szkoda ... pozostałym zysk. Panowie policjanci, proszę o surowe
      egzekwowanie przepisów drogowych. Wasza praca przyczynia się do wzrostu
      bezpieczeństwa. Jazda z szybkością 95 km/h w miejscu z ograniczeniem do 50 km/h
      na taką surowość zasługuje. Foto-radary są bardzo użytecznym i obiektywnym
      narzędziem. Na drogach powinno być ich znacznie więcej.

Czy są też urządzenia do badania poziomu hałasu emitowanego przez
      przejeżdżające pojazdy - czuły kierunkowy mikrofon == "fono-radar" ? Mieszkam
      bardzo blisko ruchliwej arterii komunikacyjnej i obserwuję/słyszę jak niektóre
      pojazdy więcej hałasują niż jadą. Powinny być eliminowane z ruchu drogowego w
      trakcie kontroli stanu technicznego, ale nie są. Czy w motoryzacji jest jakaś
      norma limitująca hałas ?
      • marcinryg Re: fotka 29.08.02, 14:35
        Przekroczyłem, złamałem przepisy, moja wina, zgadzam się, muszę zapłacić taka
        karma, inna sprawa że ja tam najwolniej jechałem - trzy pasy, pusto, szeroko
        ograniczenie 50 km/h, spróbuj tam jechac 50, to Cię reszta zabije, nie
        widziałem tam jeszcze samochodu jadacego z przepisową prędkością
        pzdr
        marcinryg
        • Gość: kk Re: fotka IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 29.08.02, 15:30
          Jest szansa.
          Jeśli w momencie,w którym zostałeś sfotografowany,jechał obok Ciebie jakiś
          samochód i załapaliście się na jedną fotkę polcja nie ma możliwości
          jednoznacznego określenia,który samochód przekroczył szybkość i odstępuje od
          mandatu.Wyczytałem to ok.6 m-cy temu w wywiadzie z jakimś policjantem.
          • michal.ch Re: fotka 29.08.02, 15:34
            Panowie! Ustawcie się obok mnie, to zajmiemy całą szerokość drogi. Żaden
            fotoradar nas nie ruszy (wedle zasady "trzymajmy się w kupie - kupy nikt nie
            ruszy"). :)))
        • michal.ch Re: fotka 29.08.02, 15:31
          To możesz się pocieszyć, że takich "klientów" jak Ty będzie dużo więcej. Może
          założycie wspólny album fotograficzny? :)
      • Gość: Niknejm Re: fotka IP: 143.26.81.* 29.08.02, 15:53
        Rzeczona Puławska + dojazdówka do Radomia ze strony W-wy, to według mnie 2
        miejsca najlepiej obrazujące fakt, że w PL wiele ograniczeń prędkości stawiane
        jest bez sensu.
        W obu przypadkach są to dwupasmówki o dobrej widoczności, ze światłami,
        Puławska ma 3 pasy w każdą stronę.
        Kiedyś na Puławskiej było ograniczenie do 70km/h. I miało to sens, podobnie jak
        na niektórych odcinkach Wisłostrady (tam jest do 80 i nie ma wypadków).
        Tymczasem ustawienie na Puławskiej ograniczenia do 50 ma taki sam sens, jak
        ustawienie tam ograniczenia do 5km/h. Czyli żaden.

Żeby było jasne. Ograniczenia prędkości są potrzebne. Ale niech będą z sensem.
        Czasami na bezkolizyjnej drodze z 3 pasami w każdym kierunku jest 50km/h, a
        czasami przed zakrętem, który strach brać 40, jest ograniczenie do 70.

Szwajcaria, Niemcy, nawet Hiszpania jakoś sobie z tym radzą, ale u nas jest
        problem. Podejrzewam, że w ogóle w oznakowaniu dróg w PL jest jakiś totalny
        bałagan. Znaki powinny być np. w zgodzie z planami dróg, przechowywanymi
        gdzieśtam (nie pamiętam gdzie, był o tym program w TV jakiś czas temu). Rzecz w
        tym, że zgadza się około... połowy. A reszta to radosna twórczość bliżej
        nieokreślonych drogowców, którzy 'wicie, rozumicie, na oko' oceniają, jaki znak
        powinien gdzie stać.

Według mnie powinno być tak:
        - krok 1 - weryfikacja WSZYSTKICH planów drog z rzeczywistością (włącznie z
        próbnymi przejazdami w różnych warunkach).
        - krok 2 - wywalenie/poprawienie wszystkich znaków niezgodnych ze
        zweryfikowanymi planami.

Tylko kto to ma to zrobić... Cóż, żyjemy w Polsce...

Pzd
        Niknejm
        • Gość: mch Re: fotka IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 29.08.02, 16:37
          I tym się różnimy od cywilizowanych krajów.
      • Gość: Adam Re: fotka IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.08.02, 16:44
        Gość portalu: ajax napisał(a):

> Jednemu szkoda ... pozostałym zysk. Panowie policjanci, proszę o surowe
        > egzekwowanie przepisów drogowych. Wasza praca przyczynia się do wzrostu
        > bezpieczeństwa. Jazda z szybkością 95 km/h w miejscu z ograniczeniem do 50
        km/h
        >
        > na taką surowość zasługuje. Foto-radary są bardzo użytecznym i obiektywnym
        > narzędziem. Na drogach powinno być ich znacznie więcej.

Panowie, albo ten gość jest PIERDOLNIĘTY!!!!!!, albo to policjant no chyba, że
        to mongoł z zespołem Downa bo nie znajduję innego usprawiedliwienia tego postu.
      • Gość: Polo Re: fotka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.08.02, 20:56
        w większości kierowcy nie są chorzy, to znaki sa ustawiane w chory sposób
        dlatego nikt ich nie przestrzega. Tylko wariat mógłby postawić na dwupasmówce
        ograniczenie do 50-ciu
    • Gość: & Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 29.08.02, 15:39
      marcinryg - sprawa jest bardzo poważna ale prosta. Jeżeli w momencie robienia
      zdjęcia pokazałeś w uśmiechu rząd białych zębów a ręką zrobiłeś ruch "jak się
      masz kochanie" nie dostaniesz rachunku nigdy. Jeżeli nie daj boże w braterskim
      geście wysunąłeś dłoń i pokazałeś tylko jeden środkowy palec w pozdrowieniu -
      obawiam się że przyślą rachunek za wykonane zdjęcie. Pzdr
      • Gość: Michal Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: *.telia.com 30.08.02, 11:18
        Niknejm mysl niezla,powiem jak doszli tutaj do tego.Najpierw bylo 90km/h lub
        70km/h nastapil wypadek powazny lub smiertelny.Wyciagnieto
        wnioski ,dlaczego,przebudowano odcinek i ta sama predkosc,wypadkow niema.Droga
        dobra wypadek,po analizie ograniczono predkosc o 20km/h pomaga wypadkow niema
        i w ten prosty, moze nie tani sposob, eliminuje sie wypadki.Mowa pod miastem
        dzisiaj juz w miescie na prawdziwych autostradach o grodzonych z barierkami juz
        niewolno wiecej jak 70km/h powod wydzielana za duza ilosc ciepla efekt
        cieplarniany,Jakby taka autostradka byla w Wa-wie to juz widze standart bylby
        150km/h.
        Obecnie zlikwidowano na dobrych przejazdowkach szybkosc 70km/h jest juz
        wszedzie 50km/h.Tez sie dojezdza i dosc szybko,korkow niema,nawet jak ludzie z
        robola wychodza.Poprostu jezdie sie w kolejce jeden za drugim ale nie stoi.
        Pzdr.>Michal
        • Gość: Mar i znowu mądrości zza małej wody... IP: *.skorosze.2a.pl 30.08.02, 12:29
          Gość portalu: Michal napisał(a):

>
          > niewolno wiecej jak 70km/h powod wydzielana za duza ilosc ciepla efekt
          > cieplarniany,Jakby taka autostradka byla w Wa-wie to juz widze standart bylby
          > 150km/h.
          > Obecnie zlikwidowano na dobrych przejazdowkach szybkosc 70km/h jest juz
          > wszedzie 50km/h.Tez sie dojezdza i dosc szybko,korkow niema,nawet jak ludzie
          z
          > robola wychodza.Poprostu jezdie sie w kolejce jeden za drugim ale nie stoi.
          > Pzdr.>Michal

No pewnie - jak sie jedzie w kolejce, to się bez przerwy przerzuca z 2 na 3
          bieg i obroty silnika oscylują od 2000 do 5000. 50 km/h to też
          praktycznie "trójka", a więc wyższe obroty niż przy 70 na "czwórce". I wiecej
          spalonej benzyny... Więc jaka tu logika?
        • Gość: Niknejm Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: 143.26.81.* 30.08.02, 13:55
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Niknejm mysl niezla,powiem jak doszli tutaj do tego.Najpierw bylo 90km/h lub
          > 70km/h nastapil wypadek powazny lub smiertelny.Wyciagnieto
          > wnioski ,dlaczego,przebudowano odcinek i ta sama predkosc,wypadkow
          niema.Droga
          > dobra wypadek,po analizie ograniczono predkosc o 20km/h pomaga wypadkow
          > niema
          > i w ten prosty, moze nie tani sposob, eliminuje sie wypadki.

Świetny pomysł. Tyle, że wypadków NIE DA się wyeliminować całkowicie. Tym
          bardziej, że jeśli ograniczenia prędkości są zupełnie nie przystające do
          rzeczywistości, to ludzie zaczynają je ignorować (i znowu są wypadki, bo jedni
          jadą przepisowo, inni nie). A to jest rzeczywiście niebezpieczne. Tą metodą
          wpadamy w zamknięte koło, aż dozwolona prędkość wyniesie... 0km/h, albo
          fotoradar będzie stał co 100 metrów.

> Mowa pod miastem
          > dzisiaj juz w miescie na prawdziwych autostradach o grodzonych z barierkami
          > juz
          > niewolno wiecej jak 70km/h powod wydzielana za duza ilosc ciepla efekt
          > cieplarniany,

Na pewno? Mi się wydaje, że efekt cieplarniany zależy głównie od emisji
          dwutlenku węgla. A im niższy bieg, większe obroty (i im mniejsza prędkość) tym
          emisja większa. Dla najbardziej typowych samochodów najniższe spalanie na 100km
          (a więc i emisja dwutlenku węgla) jest na najwyższym biegu przy obrotach koło
          2000-2500 obr/min, czyli przy prędkości 70-90km/h. Obawiam się, że przy 50km/h
          mniejszą emisję niż przy 70 miałby jedynie Maluch.

> Jakby taka autostradka byla w Wa-wie to juz widze standart bylby
          > 150km/h.

Jeśli droga byłaby naprawdę dobra, bezkolizyjna, to czemu nie...

> Obecnie zlikwidowano na dobrych przejazdowkach szybkosc 70km/h jest juz
          > wszedzie 50km/h.Tez sie dojezdza i dosc szybko,korkow niema,nawet jak ludzie
          > z
          > robola wychodza.Poprostu jezdie sie w kolejce jeden za drugim ale nie stoi.

...tyle, że na ogół nie ma to sensu. Z przyczyn podanych powyżej...

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: cOlo Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: 217.8.178.* 30.08.02, 16:51
      marcinryg napisał:

> uiszczenia opłaty w PLN i punktach.

Za kazde przekroczone 10km/h jest 100zl
      Czyli wyjdzie gdzies 400zl ??
    • Gość: Szon Re: Zrobili mi dzisiaj fotkę, kiedy ją zobaczę ? IP: 213.17.165.* 02.09.02, 11:57
      marcinryg napisał:

> Niestety, (95 km/h na piaseczyńskiej Puławskiej gdzie jest ograniczenie 50
      > km/h)dałem sie zfotografować, cholera zapóźno go zauważyłem, jestem teraz
      > ciekaw kiedy będe miał wątpliwą przyjemność obejrzenia tego zdjęcia i
      > uiszczenia opłaty w PLN i punktach.
      > Ciekaw jestem ile te opłaty wynoszą??
      > pzdr
      > martinryg

=====
      nie rozumiem. Kto Ci zrobił zdjęcie. Jeśli automat to rozumiem że zobaczyłeś
      błysk flesza, tak?

Ktoś jeszcze pisał o fotoradarze na Połczyńskiej. Gdzie on jest? Bo ja tam
      często jeżdżę.

Pzdr. Szon
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka