j_jola 30.08.05, 10:29 Mam pytanie, czy to normalne u hondy ... po wyjechaniu z garazu rano włącza sie wentylaror silnika i po 5 sek. sie wyłacza i znowu włacza ... Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: Honda civic 30.08.05, 10:39 j_jola napisała: > Mam pytanie, czy to normalne u hondy ... po wyjechaniu z garazu rano włącza > sie wentylaror silnika i po 5 sek. sie wyłacza i znowu włacza ... Jesli masz silnik 1.4 to jak najbardziej normalne zjwisko bo to jest honda ktora ma bardzo zaawansowany silnik i tak duza moc silnika tj 90 koni i te wszystkie systemy vti-i generuja duzo ciepla ktore trzeba schlodzic ,ale za to wyjezdzajac z garazu mozesz to zrobic tak ze juz po 11 sec bedziesz miala 100km/h. A tak na powaznie w normalnych samochodach tak sie nie dzieje i ta honda ktora ja jezdze tez nie ,ale ja nie wyjezdzam ja z garazu wiec nie wiem Link Zgłoś
j_jola Re: Honda civic 30.08.05, 10:46 Jest to silnik 1,4 , wyjazd z garazu 9 miałam na mysli ze silnik jest zimny) mozliwe ze mialam włączoną klimatyzacje , sprawdze jutro jak wyłącze klimatyzacje. Dziękuje i pozd. Link Zgłoś
habudzik Re: Honda civic 30.08.05, 10:39 j_jola napisała: > Mam pytanie, czy to normalne u hondy ... po wyjechaniu z garazu rano włącza > sie wentylaror silnika i po 5 sek. sie wyłacza i znowu włacza ... Pewnie masz klimatyzacje właczona Link Zgłoś
j_jola Re: Honda civic 30.08.05, 10:48 Własnie myslałam tez o tej klimatyzacji , sprawdze jutro , pozd. Link Zgłoś
habudzik Re: Honda civic 30.08.05, 10:52 Daj znać czy to klima . Sam jestem ciekaw bo u mnie też wentylator chodzi na zimnym jak klime włacze tyle że najpierw bardzo powoli a potem coraz szybciej i szybciej. Nie wyłacza sie wcale Link Zgłoś
niknejm Re: Honda civic 30.08.05, 13:04 Są dwa wentylatory. Jeden od chłodnicy, drugi od klimy. ;-) Nie włącz klimy, to wentylator chłodnicy silnika 'odpali' się dopiero po jakimś czasie. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
j_jola Re: Honda civic 30.08.05, 13:09 Więc to nic powaznego ... i nie mam sie czym martwic ? Link Zgłoś
niknejm Re: Honda civic 30.08.05, 13:19 Sprawdź o który wentylator chodzi. Wbrew pozorom nie wymaga to posiadania dyplomu samochodówki. Wiesz, która chłodnica jest od układu chłodzenia silnika? Ta z korkiem u góry (zwykle metalowym), i podłączona rurką do zbiorniczka wyrównawczego (przezroczysty, z plastiku). Jeśli na zimnym silniku odpala się wentylator TYLKO na tej drugiej chłodnicy (nie tej od układu chłodzenia silnika), i tylko wtedy, gdy włączysz klimę, to chyba wniosek jest prosty - wszystko jest OK. ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
lukasz_j Re: Honda civic 31.08.05, 10:44 A to honda ma 2 chłodnice obok siebie? U mnie jest jedna za drugą (pierwsza od klimy) i jeden wentylator. Link Zgłoś
niknejm Re: Honda civic 31.08.05, 12:16 lukasz_j napisał: > A to honda ma 2 chłodnice obok siebie? > U mnie jest jedna za drugą (pierwsza od klimy) i jeden wentylator. Zależy. Ale we wszystkich Hondach, jakim zaglądałem dotychczas pod maskę, były 2 chłodnice obok siebie, z oddzielnymi wentylatorami. Założyłem, że i tutaj tak jest. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
j_jola Re: Honda civic 31.08.05, 12:32 Przetestowałam honde dzis rano z wyłączoną klimatyzacja i jak na razie wentylator milczał . pozd. Link Zgłoś