andrzej.s Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 08:47 Sprawdziłeś już? Jeżeli nie, to mała podpowiedź... musisz to zrobić dość szybkim i zdecydowanym ruchem (ewentualnie jak Ci się nie uda, to przed wrzuceniem wstecznego potrzymaj dłużej sprzęgło, żeby wałek atakujący w skrzyni nieco wyhamował). Jak już uda Ci się wrzucić, to po puszczeniu sprzęgła możesz spotkać kilka rozwiązań... z czego najtańsze to rozerwanie tarczy sprzęgła, a inne możliwe konsekwencje, to na przykład pęknięcie obudowy skrzyni biegów. Mogą też wystąpić ciekawostki w silniku... pogięte korbowody, itp. Jak sprawdzisz, daj znać. Powodzenia. :-) Link Zgłoś
kacper2004 Powiem Ci co sie stanie baranie 04.11.05, 08:52 Powinienes starego zlać niemiłosiernie łyżką do opon że takiego glupka wyprodukowal, o mamusi nie wspominajac. Link Zgłoś
xiom Re: Powiem Ci co sie stanie baranie 04.11.05, 09:18 Ja się nie znam na budowie samochodu (szkoda...) ale mogę się założyć, że mają rację ci, którzy mówią o rozwaleniu skrzyni, ewentualnie o niemożliwości wrzucenia biegu. A tak swoją drogą to może ktoś umiałby podpowiedzieć skąd można się dowiedzieć jak działa skrzynia biegów i sprzęgło (jakaś stronka w necie?), najchętniej tak trochę dla humanisty. Z góry dzięki :-) pzdr X. Link Zgłoś
arturpolak Re: Powiem Ci co sie stanie baranie 04.11.05, 14:16 Nie dziwi teraz tyle agresji i chamstwa na drogach, skoro większość "doświadczonych kierowców" bluzga i obraża autora wątku, a facet tylko zadał fajne pytanie. Tym wszystkim sfrustrowanym, którzy zamiast pobawić się, wyzywają od najgorszych przypominam, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi A propos - zastanawiałem się, czy podczas poślizgu na śniegu przy zjadżaniu z góry można się zatrzymać wrzucając wsteczny? Koła są zablokowane, więc może to sposób na zatrzymanie? Tylko nie wyzywajjcie od najgorszych mnie i członków mojej rodziny:) Link Zgłoś
xystos Re: Powiem Ci co sie stanie baranie 04.11.05, 14:25 arturpolak napisał: > Nie dziwi teraz tyle agresji i chamstwa na drogach, skoro > większość "doświadczonych kierowców" bluzga i obraża autora wątku, a facet > tylko zadał fajne pytanie. Tym wszystkim sfrustrowanym, którzy zamiast pobawić > się, wyzywają od najgorszych przypominam, że nie ma głupich pytań, są tylko > głupie odpowiedzi > A propos - zastanawiałem się, czy podczas poślizgu na śniegu przy zjadżaniu z > góry można się zatrzymać wrzucając wsteczny? Koła są zablokowane, więc może to > sposób na zatrzymanie? Tylko nie wyzywajjcie od najgorszych mnie i członków > mojej rodziny:) ... nie , mój drogi kolego-nie zwyzywam Cie , Twój poslizg wystarczy ... Link Zgłoś
arturpolak Re: Powiem Ci co sie stanie baranie 04.11.05, 14:40 dzięęęęęęęęki że mnie nie wyzwałeś, ale też niczego nie wyjaśniłeś Link Zgłoś
pokon Re: Powiem Ci co sie stanie baranie 04.11.05, 11:15 Złote słowa...Patrząc na wyczyny takich "kierowców"na polskich drogach nasuwa sie wniosek ,że owa "produkcja"była na masową skalę.. Link Zgłoś
rumik2 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 10:52 Nic sie nie stanie, Ładuj ten wsteczny i gaz do dechy. Zobacxzysz jak fura pojedzie. Bo tak naprawdę wsteczny jak jedziesz ponad 100 to działa tak jak bys miał podtlenek azotu w aucie - czyli dopał niesamowity. Powodzenia. Do it now. Nie zwlekaj... Link Zgłoś
rafal_koko Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 11:24 Święta racja. Bo tak naprawdę literę "R", którą oznacza się bieg wsteczny trzeba czytać jako "Rakieta". Nie słuchaj tych wszystkich głupich rad, zapnij ten wsteczny i ciesz się niesamowitymi wrażeniami. Link Zgłoś
hubyr Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 11:20 wsteczny bieg nie jest zsynchronizowany do wogle nie da ci się go włączyć przy takiej predkości - a jeśli go włączysz na siłę to poleci skrzynia biegów. Link Zgłoś
repoczek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 11:49 Tak czytam te posty i pokładam się ze śmiechu (jak na jakimś fun forum), ale starushek nie pisze od jakiegoś czasu. Czyżby cos się stało? LOL Pozdro dla wszystkich Link Zgłoś
lepszyadres Widze, że wogóle nie macie pojęcia co się stanie. 04.11.05, 11:51 Po pierwsze to zacznijmy od tego, że chociaż nie wiem jak byś się starał to i tak wstecznego biegu nie wrzucisz przy tej prędkości, ponieważ bieg wsteczny nie jest zesynchronizowany w przeciwieństwie do reszty biegów. Więc efektem próby włączenia wstecznego będzie jeden wielki zgżyt i rozsypana skrzynia biegów. Możesz słuchać bajek innych ludzi, że tak już zrobili i nic się nie stało, ale niestety są to tylko bajki. A jeżeli dalej chcesz tego spróbować, to zanim to zrobisz, zamów już sobie nową skrzynię biegów do swojego autka w serwisie, żebyś nie musiał długo czekać. Link Zgłoś
darule Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 12:15 usłyszysz zgrzyt, a nastepnie przy gduy puścisz sprzegło wyłamią się wszytsie ząbki na kole zębatym przekładni skrzyni Link Zgłoś
piotrpilinko Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 14:08 O ja niedoinformowany - zawsze myślałem, że sprzęgło łączy skrzynię biegów z silnikiem, a nie skrzynię biegów z osią napędową... Link Zgłoś
zis2 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 12:24 rozwalisz skrzynie biegów Link Zgłoś
kruto Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 13:42 pewnie wybuchnie , a potem zmieni sie w magiczneho ptaka i odlecisz do ciepłych krajów.Odpowiedz idiotyczna ale mysle ze nie mniej ani wiecej od pytania.Uważam za bardziej ciekawe sprawdzenie co sie stanie przy 100km/h jak wyskoczysz z niego oblecisz wokół niego i szybko spowrotem wsiądziesz , ciekawe czy wtedy bedziesz nadal ciekawy co sie stanie jak wrzucisz wsteczny. Link Zgłoś
xystos Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 14:10 starushek napisał: Zawsze mnie to nurtowalo, ale nigdy nie odwazylem sie tego sprawdzic poki jezdzilem samochodem ojca. Teraz mam wlasne auto i postanowilem to zrobic. Czy to czyms grozi? .. jezeli masz szwagra chuderlaka - spróbuj ten manewr na jego aucie,jezeli jednak jest on jak Golota - nie próbuj nigdy,nie z jego autem ! Link Zgłoś
vauxhall1 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 14:57 po huj sie pytasz?? co niewiesz jak masz to zrobic?? daj se siana i idz rozpie..w koncu skrzynie Link Zgłoś
rrob mam lepszy pomysł 04.11.05, 15:20 skocz z 10 piętra trzymając w ręku zdjęcie spidermena - zobaczymy co się stanie. ------- Bolek i Lolek po arabsku: switch3.castup.net/cunet/gm.asp?ClipMediaID=87439&ak=null Link Zgłoś
hinz_er Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 17:19 Nie wiem jak to jest przy 100km/h ale slyszalem o typie, ktory to zrobil majac 150km/h na liczniku. Jechal hyundai'em (chyba tak sie to pisze:) niemiecka autostrada (niestety byl naszym rodakiem) i cos go zdenerwowalo. W skrocie kleby dymu, pisk opon, baczkowanie, uderzenie w jedna potem druga barierke. Na jego szczescie tylko on i barierki ucierpialy. Najsmieszniejsze jet to, ze jechal na 5 biegu i chcial wrzucic wyzszy :D Link Zgłoś
lukaszpludowski Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 04.11.05, 18:36 A później się dziwicie, że w Stanach w instrukcji obsługi np: suszarki do włosów piszą: nie używać do podgrzewania wody podczas kąpieli! Posłużę się porównaniem: powiedzmy, że sobie biegniesz, tak dla sportu. Nagle ktoś przypi%%$$ Ci w brzuch bejsbolem tak byś potoczył się w drugą stronę! Potoczysz się??? Przy mocnym uderzeniu pewnie tak tylko pomyśl jakie szkody wyrządzi kij na twoim brzuchu ew. szczęce. Zrobić można wszystko, wystarczy włączyć jackass by się przekonać:) Wrzucając wsteczny rządasz od skrzyni by w sekundzie zmieniła obroty wału napędowego na przeciwne, nie oszukujmy się coś wysypać się musi!!! Szczególnie przy dobrej przyczepności! Na lodzie, fakt może coś takiego przejść ale tylko może! Miłej zabawy PS: weż kolegę z kamerą i postaw przy drodze: by choć policjanci wiedzieli jak doszło do tego idiotycznego wypadku:) Może i nagrodę Darwina dostaniesz:)!!!! Link Zgłoś
mikronezja ROZWALISZ SKRZYNIĘ BIEGÓW ! 05.11.05, 02:20 Rozwalisz kółko zmieniające kierunek obrotów (w najlepszym przypadku zetniesz zęby jego lub/i kół współpracujących w najgorszym rozwalisz go a jego resztki przemielą resztę zębatek). Link Zgłoś
zx60 Re: ROZWALISZ SKRZYNIĘ BIEGÓW ! 05.11.05, 07:56 Niebój się nic się nie stanie z autem tylko trochę zgrzytu, ale to jest do naprawienia, ale dla lakieru nic. Link Zgłoś
gajowy37 Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczny 05.11.05, 18:46 Nie wiesz ?! Nic nie mozesz tego zrobic, a jesli nawet to tylko poscierasz zebatki w skrzyni biegow. Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.11.05, 09:57 pamietaj chlopie zeby robic to w terenie bez drzwe i innych uzytkownikow. Po wrzuceniu wstecznego biegu przy tej predkosci, silnik zblokuje kola (hamowanie silnikiem w druga strone) i wpadasz w poslizg... Pamietaj ustawic tel na 999. Powodzenia. Link Zgłoś
grenzik Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 07.11.05, 16:00 Sprawdzone za pomocą malucha, ale przy 70ciu.. Skrzynia w drzazgi - nie radzę. Link Zgłoś
danydom Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 07.11.05, 22:48 Na początku będziesz miał problemy z wrzuceniem biegu. Jak ci się uda i puścisz sprzęglo to na pewno porządnie je nadwyrężysz. Koła się zablokują i jeśli masz przedni napęd to stracisz kontrolę nad autem. Po tym pewnie silnik zgaśnie bo go przekręci w drugą stronę. Nie wiem co się stanie z silnikiem - pewnie nic, sprzęgło ma szanse przeżyć ale nie rozumię po co ci to? Nie szkoda ci samochodu i kasy na naprawę? Mnie nigdy nie korciło żeby świadomie nadwyrężac sprzęt choć mówią że jadę jak wariat. Może to dlatego że ojciec prowadził sklep motoryzacyjny i miałem okazję obsługiwać takich pojebów jak ty... Link Zgłoś
kyniu73 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 27.01.06, 11:15 Słuchaj, bomba pomysł !!!! A jak Ci się uda to przeżyć to sprawdź czy poduszki powietrzne odpalają po, czy w czasie skoku z wiaduktu. Pozdro Do zobaczenia na ujonie Link Zgłoś
copulator Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 01.02.06, 20:06 starushek napisał: > Zawsze mnie to nurtowalo, ale nigdy nie odwazylem sie tego sprawdzic poki > jezdzilem samochodem ojca. Teraz mam wlasne auto i postanowilem to zrobic. > Czy to czyms grozi? W Need4Speed? Link Zgłoś
mayer17 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 05.02.06, 18:41 Ano grozi to tym że najprawdopodobniej skrzynia biegów, a konkretniej wszystkie koła zębate się blokują i przy tej prędkości pękają. Znajomy przy duzo mniejszej predkosci tak zrobił, i rozerwało obudowę od skrzyni:) Nie polecam takich testów, chyba że masz za dużo pieniedzy Link Zgłoś
abmmm Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.02.06, 10:53 Człowieku wytniesz skrzynie jak coś takiego zrobisz, niewiadomo wogóle czy uda ci się to zrobić bo poprostu przy takiej porędkości moze ci wsteczny nie chcieeć wejść (blokada). Rozpie..sz skrzynie! Link Zgłoś
piechurek Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 06.02.06, 20:19 Na twoim miejscu najpierw bym kupił sobie skrzynie biegów.. ale nie jestem pewny czy by wogóle wszedł wsteczny.. a jezeli bym wszedł tryby by nie wytrzymały i by pokępkały.. także chcesz mieć wydatek to prubuj !! Pzdr/ piechur Link Zgłoś
fiatoman JA TAK ZROBILEM!!! 10.02.06, 18:07 Ja tak zrobilem moim fiatem seicento:D bylo to na calkowicie oblodzonej nawierzchni,rozpedzilem auto do ok 100-110km/h po czym wiedzac,ze nie da sie wrzucic wstecznego zablokowalem na chwile kola hamulcem i wtedy bez zadnego zgrzytu wskoczyl wsteczny po czym puscilem hamulec(auto na lodzie zwolnilo o ok.5-10km/h)potem gaz do dechy i puscilem sprzeglo:D kola napedzane stracily przyczepnosc i zaczely mielic w przeciwna strone(prawdpodobnie tylko jedno)auto zaczelo powoli zwalniac,az do calkowitego zatrzymania po czym ruszylo do tylu bez problemu:D w czasie poslizgu auto nie reagowalo na ruchy kierownica i jecha w miare prosto.W aucie nie wystapila zadna usterka chodz jestem pewien,ze gdyby nie lod to skrzyni biegow juz by nie bylo:/pozdawiam Link Zgłoś
kompletny_idiota Re: JA TAK ZROBILEM!!! 10.02.06, 19:20 Pierdu pierdu, pomysl koles zanim opowiesz bajke. I zapoznaj sie troche z budowa i dzialaniem samochodu. Link Zgłoś
mary_elx nic się nie stanie, widziałem takie doświadczenie 07.02.06, 07:16 Na filmach, gdzie akcja dzieje się na morzu kapitan często wydaje rozkaz: CAŁA WSTECZ! I nawet kiedty statek płynie szybko do przodu, to od razu przekłądają wajchę na "całą wstecz" i statek zaczyna hamować, a następnie cofać się - ale zwykle jest i tak już za późno i przypie.. w górę lodową albo inny statek... Link Zgłoś
hotrod404 Re: Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczn 17.02.06, 10:18 poproś kolegę, żeby kijem bejsbolowym przywalił Ci prosto w jedynki! to mniej więcej to samo. Link Zgłoś
dr.wal2 Co sie stanie jak przy 100km/h wrzuce wsteczny ?.. 19.03.06, 09:30 .. nie bedziesz miau problemow z tankowaniem zwiazanych . Link Zgłoś