Gość: Focusik IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 30.04.01, 22:19 Użytkownicy co myślicie o tym wózku ???? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: max Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.citicorp.com 07.05.01, 15:02 Egzemplarze zmontowane w Płońsku są awaryjne: awarie ABS-blokujące pedał hamulca w górnym położeniu, wyskakujące korki wlewu oleju - silnik ochlapany olejem, konieczność zmiany ustawienia chipa sterującego wtryskiem - chwilowy spadek mocy, ułożenie kabli elektrycznych w komorze silnika - uszkodzenie izolacji i możliwe zwarcia, pęknięcia kolektora dolotowego. Info od użytkownika 2 letniego Focusa 1,6 16V, samochód służbowy, jeden użytkownik, 65 tys km przebiegu Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 20:36 Co do pedalu hamulca: ja mam Focusa zmontowanego juz w Niemczech, ale TWARDNIEJE mi czasem pedal hamulca, przez co np. chcac zahamowac delikatnie auto hamuje "na zaboj". Serwis mowi, ze to normalne. Czasem po stwardnieniu pedal porusza sie "skokowo". Napisz co robic!! Link Zgłoś
Gość: max Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.citicorp.com 31.05.01, 12:41 naprawy wymagał ABS, niestety więcej info z serwisu nie dostałem Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.icpnet.pl 14.05.01, 16:49 Moje spostrzeżenia co do Foki 1.6: +wygląd -skrzypienie tylnych-prawych drzwi(dwukrotnie już smarowano +nawet niezły kop(wyższe obroty) -wyskakujący przycisk do przewijania kasety(FD5000)-serwis +dużo miejsca go po prostu przykleił !!! +spalanie (trasa mniej niż 6l/1000km ) -piski hamulców (szczególnie gdy jest wilgotno-nie naprawiono) +ergonomia / przyjemność z jazdy -rozwalona pompa wspomagania(po gwarancji-koszt 2000zł) Ogólnie jestem zadowolony z użytku tej fury ,gdyby nie te drobne awarie (no poza tą ostatnią) Pozdrawiam Fokomaniaków Link Zgłoś
Gość: marcio Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.citicorp.com 18.05.01, 13:49 nie przejmuj sie piskiem hamulców, masz założone tanie klocki, trą opiłki metalu, po pewnym czasie to minie. Zawiasy w drzwiach proponuję spryskać preparatem WD40 - uciszy stukanie na wieki Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.icpnet.pl 18.05.01, 14:07 Dzięki marcio za porady . O WD-40 nie pomyślałem i chyba spryskam zawiasy tym preparatem a serwis Forda po prostu pieprznę . Co do hamulców to mam wątpliwości czy się naprawią .Serwis już robił z nimi już chyba wszystko (wymieniał klocki ,piłował tarcze(!!!!) i cholera wie co jeszcze ). Dodam jeszcze ,że piszczenie hamulcównie jest przypadkiem odosobnionym ,a początkowo w serwisie wmawiano iż tak jest we wszystkich markach aut na co dowodem miał być przykład piszczenia podczas hamowania w Felicii wujka jednego z serwisantów .Kpina w żywe oczy... Link Zgłoś
Gość: bary Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: 213.77.91.* 18.05.01, 14:41 Gość portalu: ffmarkus napisał(a): > Dzięki marcio za porady . O WD-40 nie pomyślałem i chyba spryskam zawiasy tym p > reparatem a serwis Forda po > prostu pieprznę . Co do hamulców to mam wątpliwości czy się naprawią .Serwis ju > ż robił z nimi już chyba > wszystko (wymieniał klocki ,piłował tarcze(!!!!) i cholera wie co jeszcze ). Do > dam jeszcze ,że piszczenie > hamulcównie jest przypadkiem odosobnionym ,a początkowo w serwisie wmawiano iż > tak jest we wszystkich > markach aut na co dowodem miał być przykład piszczenia podczas hamowania w Feli > cii wujka jednego z > serwisantów .Kpina w żywe oczy... czy te hamulce piszczą Ci w czasie jazdy, napisz coś więcej Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.icpnet.pl 19.05.01, 14:23 To denerwujące piski są tylko (albo aż) podczas hamowania .Szczególnie słyszalne jest to w wilgotne dni (np.jesienią czy póżną zimą jak w tym roku ) ,choć gdy jest ciepło to też się zdażało .Choć same piski niesamowicie mnie wkurzają to dobiły mnie w/w działania i wypowiedzi serwisu Forda .Jeśli Bari masz jakąś radę to czekam z niecierpliwością .PZDR Link Zgłoś
Gość: Snake Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 23:33 Mialem to w Astrze. Wymiana na nowe zalatwila temat. Walcz o wymiane. Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.icpnet.pl 31.05.01, 14:23 U mnie już podobno(nie wiem bo nie widziałem a żadnego rachunku ani nic podobnego nie dali) wymieniali a efekt pozostał .Pojechałem do innego serwisu i tam serwisant powiedział ,że trzeba jakieś otworki w tarczach hamulcowych czymś spryskać. Na razie z tym zwlekam bo chwilowo piski ucichły ,ale jak się powtórzą to zobaczymy. Jak ktoś ma jeszcze jakieś rady to czekam .PZDR Link Zgłoś
Gość: max Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.citicorp.com 31.05.01, 14:32 spryskując możesz zmniejszyć tarcie między klockami i tarczami ham., więc zalecam aby nie robic nic na własną rękę Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Ford Focus 1,6 16 V IP: *.icpnet.pl 31.05.01, 16:13 Gościu w serwisie ma czymś spryskać te otworki .Ja z pewnością nie przymierzałbym się do czekoś takiego ,gdyż nie wiem jakie otworki i czym posmarować. Link Zgłoś