Dodaj do ulubionych

ile oleju ma prawo zużyć silnik ?

IP: *.pkobp.pl 30.09.02, 15:54
Mam mały problem: jeżdżę Astrą 1.4 z 1999r. do tej pory wszytko było w
porządku(samochód ma teraz 51 tys km. przebiegu), jednak od pewnego czasu
zaczyna zużywać olej. Jeżdzę dość często do Duisburga-przed wyjazdem zawsze
sprawdzam olej(zalecenie od mojego chłopaka, który zresztą pokazał jak to się
robi) no i muszę średnio dolewać około 0.5 litra co 10 tys. km.
Czy to jest normalne w sumie przecież niezbyt starym samochodzie ?

pozdr.

Majka
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.02, 16:55
      W niektórych modelach samochodów, w instukcji pisze, że silnik ma prawo wziąść
      do 1l oleju na 1000km.Moim zdaniem nie masz powodów do obaw!Wszystko jest
      wporządku!0,5l na 10.tys jest ok!
    • Gość: Sławek Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.aries.com.pl 30.09.02, 17:28
      Istotnie w instrukcjach widnieje taka adnotacja.Jest to bardzo wygodne dla
      producentów.Standardowa wymiana oleju w dzisiejszych czasach to 20 tyś km.Weźmy
      sytuacje gdzie przez te 20 tys km musimy kupić 20 LITRÓW!!! syntetycznego oleju
      w cenie 50 zł za litr,a serwis jak gdyby nigdy nic umywa rąsie...
      Wracając do tematu 0,5 litra na 10 tyś km to normalna sprawa.Zdarzają się
      jednak silniki nie zużywające prawie nic jak również takie o których napisałem
      wyżej (w tym drugim przypadku należy niezwłocznie sprzedać badziewie i na
      zawsze wybić sobie marke z głowy)

pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.telia.com 30.09.02, 19:38
        A co ile tTy zmieniasz ten olej jak dolewasz co 10kkm.
        Pzdr.Michal
    • Gość: maga Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.02, 20:17
      W niemickich gratach tak własnie bywa ze trzeba dolewac co chwile oleju.
      W mojej Renówce 19 mimo ze przejechałem nia 178tys/km olej jest od przegladu do
      przegladu. Mało tego mam taki fabrycznie zamontowany wskaznik który pokazuje
      ilosc oleju w misce.
      pzdr
    • Gość: ixi Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: 212.244.83.* 30.09.02, 21:16
      Silnik ma prawo zużywać olej-wartości podane przez Ciebie są o.k.
      Na autostradzie w Niemczech też pewnie ,,trzymasz" wysoką prędkość-
      a to może powodować, że silnik bierze olej. W moim kiedyś posiadanym
      aucie(Ford sierra 2.3 diesel) zużycie oleju przekraczało grubo 1 l na 1000 km.
      I tak to wychodziło taniej(lanie mineralnego) niz naprawa główna silnika.

ixi
    • Gość: Hiszpan Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: 213.25.43.* 01.10.02, 11:35
      mam corsę z silnikiem 1.4i z przebiegiem 104.000 km... autko kiedyś jeżdziło na
      syntetyku i paliło/brało olej w ilości około 1l/10.000km powodowało to
      konieczność uzupełniania stanu co jakiś czas (3,5 l w misce olejowej).
      zmieniłem olej z syntetyka na mineralny tez z resztą Shell tyle że o nizszych
      parametrach ale nadal w przedziale zalecanym przez producenta i sprawa
      zanikła... Wniosek dla mnie był jedem: lepsze nie zawsze jest lepsze... jak
      widać Oplowski silnik woli minerał niż syntetyk...

PZDR!
      • Gość: Krzysiek Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.4.PRE / 192.168.200.* 01.10.02, 13:37
        To ze zuzywa wiecej syntetycznego to nie znaczy, ze mineralny jest lepszy,
        lepiej dla Twojej kieszeni, ale watpie, zeby smarowanie bylo lepsze. Syntetyk
        jest rzadszy i dociera do wiekszej ilosci zakamarkow,lepiej penetruje silnik
        takze przestrzenie miedzy pierscieniami a cylindrem.
        • hiszpan25 olej syntetyczny 02.10.02, 08:18
          tak jest zazwyczaj mniejszej lepkości i szybciej dociera w zimnym silniku tam
          gdzie minerał dociera później... ale jeśli producent zaleca klasę np 10w40 to
          bez obaw możesz stosować te 10w40. zastosowanie 0w50 może zakończyć sie właśnie
          ubywaniem oleju bo luzy przewidziane przez producenta między pierścieniem a
          cylindrem bądź zaworami a uszczelniaczami będą na tyle duże iż olej mniej lepki
          bedzie się "przeciskał" tam gdzie olej gęstszy sie nie przedostanie... efektem
          takiego pompowania oleju jest powstawanie nagaru (cóż oleje do silników 4T nie
          spalają się najlepiej) który dosyć skutecznie sciera elementy metalowe i
          zanieczyszcza filtr oleju... wolę więc "gorszy" olej którego silnik mi nie pali
          niż "lepszy" który się spala w silniku...

PZDR!
    • Gość: Robert Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: CBCISA* / 212.26.212.* 01.10.02, 12:34
      ja też mam Astrę (Classic) 1,4 z 1999, przebiegu 112 tys.km i też bierze olej.
      Wymieniam co 15 tys. km i prawie literek dolewam. Bez obaw.
      Kiedyś miałem poloneza i nikt mi nie chce wierzyć, ale przy przebiegu 103 tys.
      km w ogóle nie dolewałem oleju, ani kropli.
      PZDR
    • Gość: els Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.02, 13:00
      Można by zacytować Kobuszewskiego "nie bądź Pan głąb , praw fizyki nie
      zmienisz" ;)) silnik musi zużywać olej i jest to normalne, 0,5-1,0 litra a
      nawet 1,5 litra na 10.000 km jest normalne, te wyższe zużycia przy jeździe z
      wiekszą prędkością. Gorzej jest jak silnik "nic nie zużywa" od wymiany do
      wymiany, to jest źle po prostu !!, znaczy że do oleju przedostają się
      niewielkie ilości produktów spaania z cylindrów, czy płynu z układu chłodzenia.
      To jest powód do zmartwień a nie do radości wtedy.

Pozdrawiam, els
      • Gość: is300 Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.dyn.optonline.net 02.10.02, 00:18
        Gość portalu: els napisał(a):

> Można by zacytować Kobuszewskiego "nie bądź Pan głąb , praw fizyki nie
        > zmienisz" ;)) silnik musi zużywać olej i jest to normalne, 0,5-1,0 litra a
        > nawet 1,5 litra na 10.000 km jest normalne, te wyższe zużycia przy jeździe z
        > wiekszą prędkością. Gorzej jest jak silnik "nic nie zużywa" od wymiany do
        > wymiany, to jest źle po prostu !!, znaczy że do oleju przedostają się
        > niewielkie ilości produktów spaania z cylindrów, czy płynu z układu
        chłodzenia.
        >
        > To jest powód do zmartwień a nie do radości wtedy.
        >
        > Pozdrawiam, els

Wiekszej glupoty to ja jeszcze nie slyszalem:

"Gorzej jest jak silnik "nic nie zużywa" od wymiany do
        wymiany, to jest źle po prostu !!, znaczy że do oleju przedostają się
        niewielkie ilości produktów spaania z cylindrów, czy płynu z układu
        chłodzenia. "

Nie wiem o czym ty mowisz. Bo mam dwa auta i zadne mi nie bierze oleju.
        Jedne ma 21tys mil, drugie 106tys mil. I co mowisz ze mam sie martwic :)))))
        Martwil bym sie jak by mi olej ubywal. Wiem nie ktore auta biora olej , typu
        Volgswagen :))))), i nawet w ksiazce obslugi pisza.
        Po drugie czy ty wiesz o czym ty mowisz.

"znaczy że do oleju przedostają się
        niewielkie ilości produktów spaania z cylindrów, czy płynu z układu
        chłodzenia. "

Ja bedzie ci plyn z ukladu ssal to bedziesz napewno o tym wiedzial, pare
        znakow to ze bedzie ci auto troche kopcilo siwym dymkiem.
        Nie wiem skad ludzie takie glupoty biora.
        Moze powinienem jechac do serwisu zeby mi auto sprawdzili, bo mi oleju nie
        bierze :)))
        • Gość: Krzysiek Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.acn.waw.pl 02.10.02, 05:51
          Gość portalu: is300 napisał(a):

I czym sie tak kurna podniecasz?

> Wiekszej glupoty to ja jeszcze nie slyszalem:
          >
          > "Gorzej jest jak silnik "nic nie zużywa" od wymiany do
          > chłodzenia. "
          >
          > Nie wiem o czym ty mowisz. Bo mam dwa auta i zadne mi nie bierze oleju.
          > Jedne ma 21tys mil, drugie 106tys mil. I co mowisz ze mam sie martwic :)))))
          > Martwil bym sie jak by mi olej ubywal. Wiem nie ktore auta biora olej , typu
          > Volgswagen :))))), i nawet w ksiazce obslugi pisza.
          > Po drugie czy ty wiesz o czym ty mowisz.
          >
          > "znaczy że do oleju przedostają się
          > chłodzenia. "
          >
          > Ja bedzie ci plyn z ukladu ssal to bedziesz napewno o tym wiedzial, pare
          > znakow to ze bedzie ci auto troche kopcilo siwym dymkiem.
          > Nie wiem skad ludzie takie glupoty biora.
          > Moze powinienem jechac do serwisu zeby mi auto sprawdzili, bo mi oleju nie
          > bierze :)))
        • Gość: Kierowiec Re: ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: 212.6.124.* 02.10.02, 12:34
          Gość portalu: is300 napisał(a):

> Wiekszej glupoty to ja jeszcze nie slyszalem:

Zanim sie wezmie glos, powinno sie nieco znac na temacie. Szczegolnie, jesli
          sie zabiera glos w sposob gburowaty. Przy czym gburowatosc i ignorancja
          panujaca w kraju, z ktorego sie pisze nie usprawiedliwia wlasnej ignorancji i
          gburowatosci.

>
          > "Gorzej jest jak silnik "nic nie zużywa" od wymiany do
          > chłodzenia. "
          >
          > Nie wiem o czym ty mowisz. Bo mam dwa auta i zadne mi nie bierze oleju.
          > Jedne ma 21tys mil, drugie 106tys mil. I co mowisz ze mam sie martwic :)))))
          > Martwil bym sie jak by mi olej ubywal. Wiem nie ktore auta biora olej , typu
          > Volgswagen :))))), i nawet w ksiazce obslugi pisza.
          > Po drugie czy ty wiesz o czym ty mowisz.
          >
          > "znaczy że do oleju przedostają się
          > chłodzenia. "
          >
          > Ja bedzie ci plyn z ukladu ssal to bedziesz napewno o tym wiedzial, pare
          > znakow to ze bedzie ci auto troche kopcilo siwym dymkiem.
          > Nie wiem skad ludzie takie glupoty biora.
          > Moze powinienem jechac do serwisu zeby mi auto sprawdzili, bo mi oleju nie
          > bierze :)))

Moze powinienes sie nieco podszkolic, zanim na ludzi bedziesz naskakiwal.

Primo, sam poziom cieczy na wskazniku stanu oleju nie jest wystarczajacym
          dowodem, ze silnik oleju nie zuzywa.

Sekundo, na stan poziomu cieczy pluskajacej w misce olejowej, a zwanej
          potocznie olejem ma wplyw kilka procesow:
          1. Zuzywanie czyli spalanie oleju - na gladziach cylindrowych i trzonach
          zaworow wylotowych. Ma miejsce nawet w najlepszych silnikach w ilosciach rzedu
          0,01..0,05 litra na 1000 km. W silnikach starszych i zuzytych oczywiscie
          wiecej, choc wartosci 0,1 litra na 1000 km (albo roznica miedzy min i max na
          bagnecie od wymiany do wymiany oleju) sa tez jeszcze ok. Natomiast wypisywane
          czasem w instrukcjach (glownie VW) wartosci do 1 l na 1000 km to dane
          fantazyjne, majace na celu utrudnienie reklamacji klientowi.

2. Straty oleju czyli wycieki wprost na uszczelkach albo walach, w aktualnej
          dyskusji pomijalne.

3. Kondensacja przedostajacych sie do skrzyni korbowej produktow spalania,
          kondensujace sie na sciankach cylindra paliwo podczas i krotko po rozruchu
          zimnego silnika, kondensacja wilgoci z powietrza dostajacego sie do skrzyni
          korbowej podczas stygniecia zatrzymanego silnika.

Im krotsze odcinki jazdy samochodu, im czestsze zimne rozruchy, im wieksza
          wilgotnosc powietrza, tym wieksza ilosc kondensatu w oleju. Jesli samochod
          uzywany jest tylko w miescie, na jazdy 2..5 km, to po prostu nie zdazy sie
          rozgrzac i kondensat zbiera sie w oleju, wyrownujac i kompensujac normalne
          zuzycie oleju. W warunkach ekstremalnych poziom oleju moze nawet troszke sie
          podniesc. Smarownosc takiej mieszanki jest troche tylko gorsza od zwyklego
          oleju, a z wydechu unosi sie tylko para kondensatu zebranego po zatrzymaniu w
          tlumikach. Jesli takim samochodem nagle przejedzie sie kilkaset kilometrow po
          autostradzie, a nastepnie sprawdzi stan oleju, mozna dostac zawalu, bo przy
          ostrej jezdzie kondensat odparowywuje i poziom spada nagle do kreski min, albo
          i nizej.

Zycze dalszej owocnej edukacji technicznej

POzdr.
        • Gość: els Re:do is300, ile oleju ma prawo zużyć silnik ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 13:41
          W zasadzie wracamy jednak do Kobuszewskiego, głąb jest głąb i głąbem będzie,
          forma Twojej wypowiedzi, żenujący brak orientacji w podstawowych zagadnieniach
          technicznych nie pozwalają na merytoryczną dyskusję. W zasadzie odpowiedzi
          szczegółowej udzielił już "Kierowiec", chociaż wątpię co z niej zrozumiesz ale
          to już Twój problem, dzięki mu za to, nie będę musiał się powtarzać. O
          możliwości dostawania się minimalnych ilości różnych płynów do miski olejowej
          napisałem tylko po to by pokazać że taki problem istnieje i zwrócić na niego
          uwagę, jest to tylko jeden z powodów dla których niby nie ubywa oleju, inny
          bardzo istotny to kondensacja o której napisał "Kierowiec"
          Daruj sobie is300 dalszą dyskusje w tym temacie, EOT

els

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka