Dodaj do ulubionych

mały problem z wycieraczkami

IP: *.war.gleiss 14.10.02, 13:19
no własnie, mam wycieraczki pół roku, dopiero zaczął się tak naprawdę sezon częstego ich uzywania, a u mnie
wycieraczki nie wiem jak to nazwać podskakuja na szybie jadąc do góry i taka harmonijka na szybie a jak wracają
to dobrze ścierają, czasem problem znika sam, czasmeprawie nie zauważalny a czasem bardzo nieznośny, a i
powiem że już na początku pojawił się parę razy ten problem ale było lato i nie używałem wycieraczek,

konkluzja: czy to wina wycieraczek, piór mechanizmu, docisku do szyby i czegoś tam cholera wie, a może tylko
wymienić gumy??, ktoś ma takie doświadczenia ???? co najlepiej zrobić, wiem, że to głupi stodunkowo problem,
ale zawsze przeciez można spytac innych, nic to przecie nie kosztuje

pozdrówka
mac
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: miałem to samo! IP: 183:* / 10.0.0.* 14.10.02, 15:55
      Problem chyba polega na rezonansie mechanicznym. Jeśli masz teraz pióra
      jednakowej długości - spróbuj pokombinować i zastąpić je dwoma różnymi. Ja
      zmieniłem dwa pióra 20-calowe na zestaw 21 cali (lewe) i 19 cali (prawe). Od
      tamtego czasu DUŻY SPOKÓJ. Napisz coś konkretnego o swoim samochodzie, może
      bardziej konkretnie odpowiem. Pozdrowienia!
      • Gość: mac Re: miałem to samo! IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 14.10.02, 20:01
        to jest toyota yaris, wycieraczki są różnej długości, mówisz że zmaiana
        proporcji poprawia sprawę ? na pewno, to czemu fabrycznie nie montują takich
        jak trza, albo czemu inni nie mają tego problemu ???

pozdrówka
        mac

• Gość: k`k Re: miałem to samo! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.10.02, 21:34
          też mam czasami,zwłaszcza na tylnej.
          Na jakiś czas pomaga podgięcie w stronę przeciwną do kkierunku przy którym
          podskakują:)
          • Gość: Rycho Re: miałem to samo! IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 14.10.02, 21:42
            Ja także mam to z tylną wycieraczką.Raz skacze innym razem nie.Ciekaw jestem
            czy ktoś już pokonał to zjawisko.
            • Gość: cc Re: miałem to samo! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 23:37
              A mi pierdzą.
              • Gość: is300 Re: miałem to samo! IP: *.dyn.optonline.net 14.10.02, 23:46
                Ramie wycieraczki trzeba troche przegiac i bedzie po problemie, tez moze byc
                wyrobiona wycieraczka( rozklekotana, ze ci bedzie skakac na szybie).
                • Gość: czarna Re: miałam to samo IP: 10.10.41.* 15.10.02, 09:01
                  witam
                  przelozylam z tylu (dluzsza) malo uzywana na przod.
                  teraz mam dluzsza i krotsza na przodzie.
                  pierwsze ruchy wycieraczek - zabki,
                  po ok. 10 minut skakania po szybie, teraz ladnie sciagaja.
                  pozdrwiam
    • hiszpan25 Re: mały problem z wycieraczkami 15.10.02, 09:04
      problem polega na małej elastyczności gumy na wycieraczce. weź zrób
      doświadczenie z gumką taką do zmazywania lekko pochyloną przesuń po dlacie w
      jedną i w drugą stronę... "z włosem " idzie spokojnie a "pod włos" skacze
      prawda? to samo z wycieraczkami... radą jest wymiana gum na miękkie z końcówką
      przylegającą do szyby z dodatkiem grafitu zmniejszającym tarcie lub
      doświadczalne dobranie kąta pomiędzy piórkiem wycieraczki a szybą przy którym
      będzie ono najmniej skakało po szybie.

PZDR!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka