ewik83 06.12.05, 22:57 co oznaczaja numery silnika wybite na bloku np: C160702.....itd prosze powiedzcie mi jak to rozszyfrowac i czy mozliwe jest ze C16 oznacza pojemnosc silnika Link Zgłoś Obserwuj wątek
kompletny_idiota Re: co znacza numery na silniku 06.12.05, 23:14 Przypuszczam ze system numeracji zalezy od danego producenta i informacja jest zaszyfrowana na rozne sposoby. C16 moze oznaczac ze to szesnastocylindrowiec :) Link Zgłoś
ewik83 Re: co znacza numery na silniku 06.12.05, 23:23 Dzieki.Ale nadal nie jestem pewna czy silnik ktory mam w aucie jest w porzadku.Ale chyba raczej po tym numerze nie jest mozliwe odczytanie pojemnosci? Silnik w umowie jest 1.2 i tak wykazalo na komputerze na przegladzie.Ale facet sie uparl ze C16 oznacza silnik 1.6.To chyba paranoja:/ Link Zgłoś
waskes29 Re: co znacza numery na silniku 06.12.05, 23:28 ewik83 napisała: > Dzieki.Ale nadal nie jestem pewna czy silnik ktory mam w aucie jest w > porzadku.Ale chyba raczej po tym numerze nie jest mozliwe odczytanie pojemnosci > ? > Silnik w umowie jest 1.2 i tak wykazalo na komputerze na przegladzie.Ale facet > sie uparl ze C16 oznacza silnik 1.6.To chyba paranoja:/ W starszych oplach astra ,corsa vectra tak bylo np C16NZ oznaczalo silnik 1.6 i typ silnika wiec calkiem mozliwe ze facet ma racje Link Zgłoś
ewik83 Re: co znacza numery na silniku 06.12.05, 23:30 A w jak starych???Czy rocznik 95 wchodzi juz w gre??? Link Zgłoś
polokokt Re: co znacza numery na silniku 06.12.05, 23:33 teraz sprawdzilem, byl taki silnik w oplu corsie produkowanym od 93 roku oznaczany przez producenta wlasnie jako C16 Dziwne tylko ze komputer pokazuje co innego.... bo na papiereze to mozna rozne rzeczy napisac. Pozdrawiam Link Zgłoś
waskes29 Re: co znacza numery na silniku 07.12.05, 00:06 ewik83 napisała: > A w jak starych???Czy rocznik 95 wchodzi juz w gre??? Jak najbardziej wlasniez tych rocznikow.Nie wiem moze jakis blad przy wpisywaniu pojemnosci ale prawie na 100% to jest kod silnika 1.6 ale moge sie mylic. Link Zgłoś
polokokt Re: co znacza numery na silniku 06.12.05, 23:19 dokladnie, nalezaloby zwrocic sie do danego producenta co i jak szyfruje w numerze silnika. Niestety nie ma na to swiatowej normy ze wszyscy maja tak samo. takze C16 u tego producenta moze oznaczac doslownie wszystko... Pozdrawiam Link Zgłoś
kompletny_idiota Znalezione w necie 07.12.05, 00:27 Code A Exhaust Emission Unit - X - EC 91/441/EEC, stage 2# Code B Engine Size (cc) - Two digit number represents the litre of the engine size, i.e. 20 is 2.0L and 35 is 3.5L. So engine size in litres x 10. (16) Code C Compression Ratio - X > 10.0 to 11.5 Code D Mixture system - E Multi-point Fuel Injection Code E Specific Version (if quoted) - L Low output/supercharging Czyli druga i trzecia pozycja oznaczaja pojemnosc 1.6 litra. Czympredzej popros kogos zeby Ci przebil szostke na dwojke. Link Zgłoś