Dodaj do ulubionych

Magia Klimatyzacji

26.12.05, 19:20
Witam

Jestem na "kupnie" samochodu klasy Clio. Byłem w pięću salonach i w każdym
wmawiano mi ze auto nawet klasy Clio musi mieć klimatyzację.
Napiszcie mi jak to z ta klimatyzacją jest chodzi mi to samochody np Micra,
Clio.Czy po prostu sprzedawca chciał mi wcisnąć droższe auto.

pzdr Issey
Obserwuj wątek
    • hills Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:24
      jesli mozesz to kup klimatyzacje - nie jest to jakis zbeny gadzet. Przydaje sie
      praktycznie przez 8 miesiecy, w tym przez 3 baaaardzo mocno. Jesli doplata nie
      jest wydoka nie masz sie nad czym zastanawiac. Moja zona ma Smarta - zatem autko
      jeszcze mniejsze niz micra czy clio i klimatyzacja jest rownie zbawienna jak w
      samochodzie nieco wiekszym, ktorym ja sie poruszam. Bierz i nie zastanawiaj sie :)
      • issey5 Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:31
        Dopłata nie jest wielka 2900 zł

Dzięki i Pozdrawiam
        • hills Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:44
          przy takiej doplacie rezygnacja z kimatyzacji byla by malo strategiczna. Kup -
          docenisz.
          • issey5 Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:44
            Oczywiście jest to manualna klima
    • 01boryna Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:25
      issey5 napisał:

> Witam
      >
      > Jestem na "kupnie" samochodu klasy Clio. Byłem w pięću salonach i w każdym
      > wmawiano mi ze auto nawet klasy Clio musi mieć klimatyzację.
      > Napiszcie mi jak to z ta klimatyzacją jest chodzi mi to samochody np Micra,
      > Clio.Czy po prostu sprzedawca chciał mi wcisnąć droższe auto.
      >
      > pzdr Issey

Goraco polecam, klimatyzacja jest tak samo potrzebna w malym jak i w duzym
      samochodzie. Zona ma Corse i latem bez klimy nie mozna byloby jezdzic.
    • a-ndrzej Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:38
      Bez klimatyzacji nie ma jazdy. Od ponad 10 lat jezdze z klimatyzacja i nigdy
      nie kupilbym auta bez tego wyposazenia. Docenisz juz w maju. Poza tym moj
      kolega ktory prowadzi komis, mowi ze auta bez klimatyzacji (nowsze, lepszych
      marek) bez klimatyzacji sa praktycznie niesprzedawalne.
      • issey5 Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:41
        To samo jak mantre powtarzali sprzedawcy

pzdr
        • a-ndrzej Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:52
          I musisz im uwierzyc. Nie sadze aby taki sprzedawca specjalnie byl
          gratyfikowany za to, ze "wcisnie " Ci klimatyzacje. Wierz mi ze moglbym
          zrezygnowac z elektrycznych szyb, lusterek, grzanych foteli, szyberdachu i 100
          innych udogodnien, ale nie kupilbym superzadbanego samochodu w okazyjnej cenie
          pozbawionego w wyposazeniu klimatyzacji. Powiesz to samo po kilku miesiacach
          eksploataji. Rozumiem ze do tej pory w Twoim samochodzie jej nie bylo, stad
          pytanie. Gdybys miala wczesniej nie wahalabys sie ani chwili.
    • rapid130 Re: Magia Klimatyzacji 26.12.05, 19:50
      Bierz!

Jeżeli miałbym do wyboru albo dwie poduszki i ABS, albo klimatyzację, to
      wolałbym klimatyzację. To urządzonko tak naprawdę ma ogromny wpływ na
      bezpieczeństwo czynne latem (czyli zapobieganie wypadkom).
    • iberia29 Magia Klimatyzacji-docenisz i latem i zima, n/t 26.12.05, 19:52
    • fazi_ze_sztazi badania 26.12.05, 20:04
      kilka lat temu robilem male poszukiwania na temat klimatyzacji w autach, i
      natknalem sie na badania niemieckich naukowcow ktore stwierdzaly:
      -jazda w temp. 30 st na zewnatrz obniza koncentracje podobnie jak 0,5 promila
      alkoholu we krwi;
      - sama wentylacja nie jest w stanie skutecznie chlodzic kabiny w temp. powyzej
      15 st C w sloneczne dni, patrz pkt.1

uznano ze klimatyzacja jest czynnikiem podnoszacym czynne bezpieczenstwo jazdy.
      od lat sam jezdze z klimatyzacja i nie wyobrazam sobie jazdy bez niej.
      pzdr.
      • trypel Re: badania 27.12.05, 08:26
        Nie wiem jak teraz ale 3lata temu doplata do klimatyzacji automatycznej w clio
        wynosiła 600 pln do ceny klim. manualnej (!!!) i jezeli tak jest dalej to jak
        najbardziej warto.
        A poza tym to żaden element wyposażenia wewnętrznego od lusterek elektrycznych
        przez szyby a koncząc na elektrycznych fotelach i szyberdachu nie zapewni Ci
        takiego komfortu jazdy zwłaszcza w lecie w miescie. Tak jak już wczesniej
        napisano - jak na dworze jest słońce i tylko +15 to juz przyjemniej jest z
        klimatyzacją a przeciez tak jest już w kwietniu
    • emes-nju Re: Magia Klimatyzacji 27.12.05, 10:34
      Wszyscy pisza o upalach i maja racje. Nie wiem jednak dlaczego pomijaja to, ze dzieki klimatyzacji blyskawicznie daje sie odparowac szyby? Przez caly rok, ze szczegolnym uwzglednieniem jesienio-wiosny z pojedynczymi zimowymi incydentami.
      • trypel Re: Magia Klimatyzacji 27.12.05, 10:44
        Dlatego że posiadacze klimatyzacji często nie zauważają tego aspektu jej
        dzialania ;) po prostu naciskają guziczek z szybką i szyba staje się przejrzysta
        w 15 s i dlaczego ten gość obok produkuje się z irchą nie wiadomo....
        pozdr
      • piotrpilinko Re: Magia Klimatyzacji 03.01.06, 09:25
        Mam jeszcze jedno zastosowanie. W zimie często jest problem z rozgrzaniem
        silnika podczas postoju (po to, by wyczyścić szyby ze śniegu i lodu) - po
        prostu mogę sobie włączyć silnik na wolnych obrotach i na 15 minut, a w środku
        nadal będzie zimno. Po włączeniu klimatyzacji silnik ma już nieco pracy i
        temperatura rośnie całkiem szybko - po 3-4 minutach lód na szybach się topi...
    • sven_b Re: Magia Klimatyzacji 27.12.05, 21:37
      Klime doceniam w miejskim korku. Wspolczuje tym ktorzy przy 33 stopniach wiedną
      z reką na drzwiach w olejowo-gazowym uwarze. Takze przy dlugich przelotach
      500-700 km jest nieoceniona w koncentracji. Zimą pomaga oczyscic szyby i ogrzac
      wnetrze. Nie namyslaj sie dlugo.
    • astro_glide Re: Magia Klimatyzacji 27.12.05, 21:52
      Mozna wytrzymac bez ,szczegolnie w Polsce gdzie jest suche powietrze .Jakbys
      mieszkal gdzies gdzie jest wilgotne to lzej jest jezdzic bez
      klimatyzacji .Zalezy tez jak jezdzisz .Czy robidz dlugie trasy czesto ,czy tez
      nie ? Piszacy ze klimatyzacja jest dobra przez 8 miesiecy maja cos niedobrze
      pod czapka .15 lat temu malo kto w Polsce wiedzial co to jest
      klimatyzacja ,teraz nie mogli by zyc bez niej .Ciekawe ilu z tych zagorzalych
      zwolennikow klimy ma w domu albo w pracy klimatyzacje ? A prawie 3000 zl , to w
      koncu nie jest malo .l
      • a-ndrzej Re: Magia Klimatyzacji 28.12.05, 09:58
        W domu nie mam, a w pracy tak. Moje mieszkanie nie jest z blachy i nie stoi w
        korkach. W Polsce 15 lat temu mialo kto slyszal o komputerze, wiec po co one w
        sumie są? Da sie tez zyc z wychodkiem na podwórku, bez elektrycznosci, itd.
        Najfajniej jest jak taki pan( co mu zbedna klimatyzacja) przyjezdza w lecie np
        do mojej firmy. Pod paszkami plama az do pasa, wlosy posklejane, gęba sie
        pieknie swieci. Jezeli uzywasz samochodu sporadycznie, byc moze jestes w stanie
        obejsc sie bez klimy. Jako ze musze spedzac w nim sporo czasu, nie potrafie.
    • szymizalogowany Re: Magia Klimatyzacji 27.12.05, 21:55
      w obecnej furze mam klimatronic z ustawianiem co pol stopnia, dzialajacy i ...
      nie uzywam

nie lubie klimy, mimo ze jest wyczyszczona i nabita to dla mnie wszedzie i
      zawsze nawet gdzies w jakims mieszkaniu z klima powietrze takie smierdzi

to samo w samochodzie

w lecie uwazam ze polsce klimatyzacja nie jest do niczego potrzebna (ale dla
      mnie 30 stopni to jest srednio a odczuwam ze jest goraco dopiero przy 45 na
      zewnatrz), na pewno przyda sie we wloszech czy hiszpani lub gdzies na poludniu
      ale tez tylko w korku

nie ma to jak mily powiew swierzego powietrza, takze wazniejszy sadze jest
      szyberdach

dlatego chce zmienic obecny sprzet na taki sam ale bez dachu :-), to jest
      idealne rozwiazanie dla mnie

a ci co lubia klime to lubia tez najczesciej kawe, papierposy i maja zolte zeby
      itd hyhy ;)
      • wowo5 Re: Magia Klimatyzacji 28.12.05, 05:00
        W Polsce klima jest srednio potrzebna, chyba ze jezdzisz na poludnie Europy.
        • hills Re: Magia Klimatyzacji 28.12.05, 08:10
          no widzisz - klima nie jest potrzebna :) no chyba ze lubisz - gdy na zewnatrz
          upal podrozowac sobie w milym chlodzie - bez zmeczenia itd... mam dla Ciebie
          swietna rade - zamiasrt klimy doplac jeszcze 1000 i wez szyberdach :) bedziesz
          mial prawie kabrio :) a niektorzy forumowicze z uznaniem napisza Ci - to byl
          doskonaly wybor
      • lew_ Re: Magia Klimatyzacji 28.12.05, 10:09
        Walinij sie zdrowo w lep !!
    • cc_2004 Re: Magia Klimatyzacji VW 28.12.05, 08:43
      a w Polo opcja klimy to dopłata prawie 6000 zł :)
      • baltimora Re: Magia Klimatyzacji VW 28.12.05, 10:45
        Klima jest okej. Ale... Musisz być świadom kilku faktów. Gdy pracuje zużycie
        paliwa masz większe, szczególnie w korkach. Klimę przynajmniej raz na dwa lata
        trzeba nabijać czynnikiem, co w najlepszym wypadku kosztuje 150 zł. Mankamentem
        układów AC w każdym samochodzie jest położenie tzw. skraplacza. Jest to element
        podbny do tradycyjnej chłodnicy. Jest on umieszczony przed nią za zderzakiem.
        Zderzak ma otwory wentylacyjne. Polskie drogi są brudne i spruchniałe, gdy
        uderzy ci w ten skraplacz kamień, jego wymiana to, w moim przypadku, była 1500
        zł. Dlatego po nabyciu auta z klimą najlepiej od razu założyć na dół zderzaka
        siatkę maskującą, która osłoni skraplacz przed uszkodzeniem. Uszkodzony
        skraplacz to po prostudziura w nim, przez która wycieka czynnik klimatyzacji co
        sprawia, że napełnianie nim układu AC nie ma sensu. Potem wymienia się też
        filtry klimatyzacji. Akurat u mnie są dwa, ale w większości przypadków jest
        jeden i kosztuje 70 zł. Jeśli go nie wymienisz narazisz się na smród w
        najlepszym przypadku, w najgorszym na infekcje i dodatkowo zaczną ci
        niemiłosiernie parować szyby. Mając w świadomości powyższe fakty, poza nimi
        korzystanie z klimy to przyjemność.
        • red_qublik Re: Magia Klimatyzacji VW 30.12.05, 00:12
          baltimora napisał:

[Klimę przynajmniej raz na dwa lata trzeba nabijać czynnikiem,]
          dobija sie czynnika kiedy go ubywa, a to moze sie zdarzyc po tygodniu albo
          nigdy. mam 5 letnie auto i nie musialem dobijac jeszcze czynnika.

[gdy uderzy ci w ten skraplacz kamień]
          w takim razie musisz rowniez w podbny sposob chronic chlodnice-ma taka sama
          budowe jak skraplacz.

co do filtrow to starsze konstrukcje ich moga nie miec, ale skoro autor watku
          wspomina o nowym aucie, tu sie z toba zgodze
          pzdr.
    • marekatlanta71 Re: Magia Klimatyzacji 28.12.05, 11:35
      Za dawniejszych czasow ludzie tez nie mieli lodowek w domach.
      • astro_glide Re: Magia Klimatyzacji 29.12.05, 14:31
        Na biegunie dalej nie uzywaja lodowek ,a w Afryce kaloryferow ,bo i po co ? Tak
        samo w Polsce klima jest nie taka potrzebna .
        • zja_wa12 Re: Magia Klimatyzacji 29.12.05, 16:35
          przyda się super sprawa tylko trzeba pamietać że po dłuższej podroży trzeba
          przed wyjściem troche podgrzać bo jak się wysiada z chłodnego samochodu na
          ciepłe powietrze to w wyniku szoku termicznego można się przeźiębić sam się tak
          załatwiłem.i jak pada deszcz to klima wysysa wilgoć z samochodu i szyby tak nie
          parują .super sprawa warto
        • iberia29 do astro_glide 29.12.05, 20:00
          wnioskuje, ze nigdy nie jezdziles samochodem z klimatyzacja, zgadlam?No chyba,
          ze dla ciebie upal zaczyna sie od +50 stopni w cieniu.
        • marekatlanta71 Re: Magia Klimatyzacji 29.12.05, 20:32
          Chcialem zauwazyc ze Polska nie znajduje sie ani w Afryce ani na biegunie....
    • typson Re: Magia Klimatyzacji 29.12.05, 16:38
      zalety klimy

- schladza gdy: nagrzane auto, zar na zewnatrz
      - dobrze odparowuje szyby i wilgoc z auta w deszczowych okresach jesienno
      wiosennych
      - prawie zawsze wystepuje w komplecie z filtrem kabinowym wiec wnetrze auta
      kurzy sie duzo wolniej
      - niektorzy uwazaja, ze latwiej bedzie sprzedac auto z klima wiec i pewnie jest
      to tez plus, choc ja kupujac auto raczej nie mysle o tym jak je bede sprzedawal

wady
      - lekko przymula silniki, zwlaszcza slabsze (cos jak +1 osoba)
      - na bank przejdziesz dodatkowe grypy czy anginy i to w srodku lata zanim
      nauczysz sie kozystac wlasciwie z klimaanlage
      - tak jak czysty filtr kabinowy moze byc pomocny dla alergika tak zala
      instalacja wymaga czyszczenia i wymiany filtru bo zachodzi brudem i grzybkami
      czyli dodatkowe koszty i chrzanienie sie po serwisach ale tylko raz na rok/dwa lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka