Dodaj do ulubionych

Mobil 1 czy Castrol Magnatec?

29.10.02, 11:33
Samochód ma silnik 1,5 (benzyna)i przejchane 30tys.Czeka mnie zmiana oleju.Generalnie wcześniej było jakieś
gówno wlane przez dilera ale chcę zmienić.CO jest lepsze -Mobil 1 czy tak ostatnio reklamowany Castrol
MAgnatec (czy jak się go tam pisze?)?
pozdrawiam
zupper
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: proxy / 143.26.81.* 29.10.02, 11:46
      zupper napisała:

> Samochód ma silnik 1,5 (benzyna)i przejchane 30tys.Czeka mnie zmiana
      > oleju.Gene
      > ralnie wcześniej było jakieś
      > gówno wlane przez dilera ale chcę zmienić.CO jest lepsze -Mobil 1 czy tak
      > ostat
      > nio reklamowany Castrol
      > MAgnatec (czy jak się go tam pisze?)?

Ja jeżdżę na Mobil1 i jest bardzo OK, co nie znaczy, że Castrol jest gorszy.
      Kilku mechaników mówiło mi, że Mobil ma chyba lepsze własności myjące, silnik
      po spuszczeniu starego oleju po Mobilu wydaje się czystszy. No, ale to może nie
      mieć żadnego znaczenia. Tutaj na Forum jest chyba więcej zwolenników Mobila. :-)
      Moim skromnym zdaniem - lej tańszy ;-) Oba dobre. Choć ja zostanę przy Mobilu,
      żeby nie mieszać.

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: mac1 Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: 213.77.125.* 29.10.02, 11:50
        Ja też jeździłem na MOBIL 1 - 115 000 km. Silnik 1,2 Corsa. Nigdy się nie
        zawiodłem. Trzeba jedynie pamiętać o wymianie co 15 000 km. Pzdr.
    • Gość: Marek Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.atlanta.ga.us 29.10.02, 13:05
      Mobil wypuscil jakis czas temu wersje SuperSyn swojego oleju. Castrol tego dodatku jeszcze nie ma - mowia ze w
      przyszlym roku beda mieli cos podobnego. Wniosek jest prosty - jak maja Mobil1 SuperSyn to kup ten, inaczej kup
      tanszy...
    • Gość: Robo Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 13:11
      A ja poleciłbym shell helix 5w40 który ma klasę SL lub quaker state 5w40 z tą
      samą klasą te oleje to duży krok naprzód w porównaniu do mobil 1.

pzdr
    • Gość: Paul Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.acn.pl / 10.133.132.* 29.10.02, 16:55
      zupper napisała:

> Samochód ma silnik 1,5 (benzyna)i przejchane 30tys.Czeka mnie zmiana
      oleju.Gene
      > ralnie wcześniej było jakieś
      > gówno wlane przez dilera ale chcę zmienić.CO jest lepsze -Mobil 1 czy tak
      ostat
      > nio reklamowany Castrol
      > MAgnatec (czy jak się go tam pisze?)?
      > pozdrawiam
      > zupper
      Ja od lat jestem z Castrolem i nie żałuję. A czy słyszaleś o Castrolu SLX 0W-30
      o "najszybszej lepkości" ? Ja taki olej uzytkuję (ok. 65 zł/l), ale myślę, że
      oszczędności zuzycia paliwa rekompensuja jego koszt. Poza tym f-ma, która
      wszytko produkuje do końca mnie nie przekonuje.
      Pozdr
    • Gość: Zdzichu Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 17:13
      Gdzieś czytałem ze olej lać taki jaki zaleca producent, a nie taki jak uważam
      za stosowny. Producent projektójąc silnik bierze pod uwage własności smarne
      oleju, myjące, gestość i odpowiednio stosuje do tych własności materiały i
      uszczelnienia oraz filtry a potem testuje silnik z tym olejem.Jest możliwość
      stosowania innych ale pod warunkiem ze musisz zrobić wymiane lub dolewke a nie
      masz takiego oleju ,wtedy stosujesz olej o zblizonych parameterach
      • Gość: Krzysiek Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.acn.waw.pl 30.10.02, 00:55
        Zdzichu, nie gadaj glupot.
      • Gość: Ali Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: 217.153.102.* 30.10.02, 09:41
        Tak jest Zdzichu gada głupoty. Jest nawet wyrok sądu w tej sprawie dostał go
        chyba ford. Producentowi auta nie wolno podawać marki oleju tylko jego
        parametry. Markę może sobie wybrać użytkownik.
    • Gość: cc Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 22:18
      Używam Castrol GTX Magnatec od 2 lat. Wcześniej Castrol GTX-2 i Shell oraz
      krótko Lotos Syntetic. Jak dotąd najlepszy, choć Magnatec zalecany jest do
      młodych silników, bo ma za dobre właściwości myjące i może rozszczelnić
      silnik ;-) Faktem jest, że rozruch w zimie jest dużo lepszy dzięki tej warstwie
      magnetycznej, która zostaje na tłokach itp.
      • Gość: Ali Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: 217.153.102.* 30.10.02, 09:46
        Gość portalu: cc napisał(a):

> Używam Castrol GTX Magnatec od 2 lat. Wcześniej Castrol GTX-2 i Shell oraz
        > krótko Lotos Syntetic. Jak dotąd najlepszy, choć Magnatec zalecany jest do
        > młodych silników, bo ma za dobre właściwości myjące i może rozszczelnić
        > silnik ;-) Faktem jest, że rozruch w zimie jest dużo lepszy dzięki tej
        warstwie
        >
        > magnetycznej, która zostaje na tłokach itp.

Jednak głupota reklamy czyni cuda. W tym oleju nie ma żadnej warstwy
        magnetycznej. Poza tym magnetyki nie przywierają do aluminium. Być może jest
        jakiś środek co powoduje przyleganie a nie spływanie oleju ale z magnetykiem to
        nie ma nic wspólnego.
        • Gość: cc Re: Castrol Magnatec to tylko reklamowa bzdura? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 10:39
          Ali, jak masz coś do powiedzenia, to powiedz, a nie wprowadzaj ludzi w błąd
          bzdurami bez pokrycia.
          Z twojego postu widać, że Castrol Magnatec znasz tylko z reklamy + opinii
          konkurencji + opinii pana Józka z warsztatu. Czy tak???
        • Gość: cc Re: Magnatec to nie magnes ;-) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 22:13
          Jasne, że nie ma tam kawałków magnesu (a nie magnezu, jak ktoś napisał).
          Chodziło mi o funkcję - cienki film..., a niech będzie warstwa, bo ktoś napisze
          że filmy to są w kinie ;-), pozostaje w silniku do następnego rozruchu, dzięki
          czemu jest mniejsze tarcie.
    • Gość: ptica Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 30.10.02, 09:26
      Ja wierny jestem Castrolowi. Silniczek Punto smarowany Castrolem RS (kiedyś nie
      było Magnateca) ma już 105 tys km i z przeglądu na przegląd wyniki analizy
      spalin stają się coraz bliższe ideału. Widocznie smarowidełko mu służy.

Maluchy miały 130 i 100 tys km przejechanych na Castrolu GLX (chyba) i
      silniczki nadal były w świetnym stanie.

A swoją drogą, to ciekaw jestem, czy po latach stosowania RS-a mogę teraz wlać
      Magnateca?
    • greenblack Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? 30.10.02, 17:37
      Castrol GTX Magnatec, najlepiej 5W-40. I wbrew nazwie nie ma w nim cząsteczek
      magnezu/magnesu, jak ktoś mylnie napisał, a tylko ma działanie zbliżone do
      magnetycznego.
      Pozdrawiam
      • Gość: Clin Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.02, 20:57
        Castrol.nawet się nie zastanawiaj.
        • Gość: Krakus Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.bphpbk.pl 30.10.02, 21:03
          Gość portalu: Clin napisał(a):

> Castrol.nawet się nie zastanawiaj.
          A co masz do Mobila 1?
    • Gość: Greg Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.pl 30.10.02, 21:33
      Wlasciwie wszystko jedno ktory nalejesz...oba sa bardzo dobre. Ja z kolei
      jezdze na Castrolu RS 10W60 (Daewoo Tico) i tez nie narzekam. Natomiast
      przeczytalem, ze ktos kupi olej za 65zeta/litr bo jest paliwooszczedny i mu sie
      zwroci na benzynie...zycze powodzenia. Nie lejcie olejow 0W30 czy 5W30 bo moga
      nie zapewniac dobrego smarowania w wysokich temperaturach i zrywac film olejowy.
      • greenblack Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? 30.10.02, 21:39
        Gość portalu: Greg napisał(a):

> Wlasciwie wszystko jedno ktory nalejesz...oba sa bardzo dobre. Ja z kolei
        > jezdze na Castrolu RS 10W60 (Daewoo Tico) i tez nie narzekam. Natomiast
        > przeczytalem, ze ktos kupi olej za 65zeta/litr bo jest paliwooszczedny i mu
        sie
        >
        > zwroci na benzynie...zycze powodzenia. Nie lejcie olejow 0W30 czy 5W30 bo
        moga
        > nie zapewniac dobrego smarowania w wysokich temperaturach i zrywac film
        olejowy
        > .

A po co Ci 10W-60 w Tico. Olej ten został wyprodukowany z myślą o "trochę"
        mocniejszych silnikach, szczególnie turbo. A te 5W-30, to rzeczywiście dziwna
        sprawa. Obiecuja przebiegi bez wymiany rzędu 50 tyś, a Ja się pytam po co?
        Pozdrawiam
        • Gość: Greg Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.pl 31.10.02, 08:56
          greenblack napisał:

> Gość portalu: Greg napisał(a):
          >
          > > Wlasciwie wszystko jedno ktory nalejesz...oba sa bardzo dobre. Ja z kolei
          > > jezdze na Castrolu RS 10W60 (Daewoo Tico) i tez nie narzekam. Natomiast
          > > przeczytalem, ze ktos kupi olej za 65zeta/litr bo jest paliwooszczedny i m
          > u
          > sie
          > >
          > > zwroci na benzynie...zycze powodzenia. Nie lejcie olejow 0W30 czy 5W30 bo
          > moga
          > > nie zapewniac dobrego smarowania w wysokich temperaturach i zrywac film
          > olejowy
          > > .
          >
          > A po co Ci 10W-60 w Tico. Olej ten został wyprodukowany z myślą o "trochę"
          > mocniejszych silnikach, szczególnie turbo. A te 5W-30, to rzeczywiście dziwna
          > sprawa. Obiecuja przebiegi bez wymiany rzędu 50 tyś, a Ja się pytam po co?

A po prostu mam taki kaprys, ze zawsze uzywam najlepsze oleje, smary, plyny,
          klocki, etc. itd. itp Po prostu bardzo lubie moj samochodzik i tyle...
      • Gość: Paul Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.acn.pl / 10.133.132.* 31.10.02, 20:50
        Gość portalu: Greg napisał(a):

> Wlasciwie wszystko jedno ktory nalejesz...oba sa bardzo dobre. Ja z kolei
        > jezdze na Castrolu RS 10W60 (Daewoo Tico) i tez nie narzekam. Natomiast
        > przeczytalem, ze ktos kupi olej za 65zeta/litr bo jest paliwooszczedny i mu
        sie
        >
        > zwroci na benzynie...zycze powodzenia. Nie lejcie olejow 0W30 czy 5W30 bo
        moga
        > nie zapewniac dobrego smarowania w wysokich temperaturach i zrywac film
        olejowy
        > .
        Olej Castrola SLX 0W-30 nie zwykłym olejem, którego masz na myśli. Np. w
        uproszczeniu, wysokich temp. zachowuje sie jak 0W-40. Najlepiej jak poczytasz
        sobie o nowych generacjach olejów silnikowych. Ostatnio (dopiero po kilku
        latach po Castrolu)pokazały sie podobne oleje innych firm.
        Pozdr
    • szelusie Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? 31.10.02, 00:46
      zdecydowanie najlepiej wlac najlepszy na swiecie olej - quaker state
      nie ma w tej chwili oleju produkowanego w europie o tak wysokiej klasie
      lepkosci jak nawet zwykly mineralny quaker
      przepraszam jest jeden olej w europie , ktory mu dorownuje - castrol rs 10w60
      cena za litr okolo 89 zlotych
      naprawde nie warto placic firmom reklamowym za oleje
      lepiej placic za nie ich producentom
      • Gość: Robo Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 08:48
        Kiedys miałem cieniasa 900 z wtryskiem, po kupnie zmieniałem w nim wszystkie
        oleje i zmieniłem olej na quaker state półsyntetyk z selenii bodajże, spalanie
        spadło w mieście o ok. 0,5 litra, silnik pracował wyraźnie ciszej, lepszy
        start. Co do klasyfikacji API to faktycznie quaker jest w tej chwili w
        czołówce. Czytałem też że niektóre oleje nie trzymają parametrów, nie
        wymieniano nazwy ale napisano że nie odpowiadają sloganom reklamowym. Dalej
        ktoś pisze o mobilu supersyn, ciekawe gdzie on w Polsce jest do kupienia, na
        razie idą reklamy z mobilem 1 zwykłym i tak jest na półkach. Ja jeżdzę w tej
        chwili na total quartz 9000 5w40 syntetyk, jeżdzę na serwis i oni nie za bardzo
        chcą abym przywoził swój olej, więc leje ten ale nie jest taki zły, co ciekawe
        jak ich spytałem o 0w40 usłyszałem po co mi taki olej oni zalewają najlepszym
        5w40 i jest dobrze więc innych nie potrzeba.

Pzdr

Pzdr
    • Gość: szymi Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? IP: 193.0.236.* 31.10.02, 10:41
      chyba wszystko jedno czy Castrol czy Mobil. Ja leje Mobil i do tego przy
      wymianie oleju czyszcze silnik plynem pluczacym STP. Teraz mam wlany 5w50 (160
      PLN za 4 L). Olej zmieniam co okolo 5 000 KM (razem z filtrem) i smiesza mnie
      bzdury typu "ze wystarcza na 50 000 KM" :). Poprzednio mialem wlany pol na pol
      syntetyk i mineralny Texaco ale teraz silnik chodzi ciszej szczegolnie na
      zimno, a jak jest nagrzany to trzeba sie patrzec na obrotomierz czy silnik
      dziala (zero drgan nawet na kierownicy). Chyba wyproboje ten Mobil1 SuperSyn
      przy nastepnej zmianie. Jak bedziesz zmienial olej to mozesz sie pokusic o
      automatyczne plukanie silnika (w warszawie chyba na Mazowieckiej) albo jesli
      chcesz to zrobic sam to powinienes wlac STP, spuscic stary olej, zalac
      syntetyk, pojezdzic ze 2000 km, znowu STP i spuscic i znowy zalac syntetyk
      dopiero na stale. Oczywiscie tonie jest konieczne ale wyplucze ci dobrze
      silnik. A i jeszcze jedno Mobil1 leja fabrycznie do wszystkich modeli Porshe,
      wszystkich Mercedesow z AMG, do Viperow, do Corvette do Aston Martinow... jak
      dla mnie calkiem niezla rekomendacja. Pozdrawiam.
      • greenblack Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? 31.10.02, 10:50
        Castrola leją do BMW, Lexusa, Toyoty i do jeszcze kilku marek, których teraz
        nie pamiętam.
        • pacio Re: Mobil 1 czy Castrol Magnatec? 31.10.02, 15:46
          Ten który tańszy. Oleje w tej samej klasie lepkości mają prawie identyczne
          parametry, reszta to reklama.
          Wyjątkiem jest Qarker, lecz nie zaryzykował bym jazdy 50.000 km. bez jego
          wymiany.
          Psie przyzwyczajenie każe lać Castrola, chociaż od kilku lat obiecuje sobie
          zmiane na Qarkera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka