nigorek 05.01.06, 18:34 Witam wszystkich. Czy w golfie 1.8 na jednopunktowym wtrysku moc 75KM mozna zmienic komputer na 90KM bo gdzies odbiło mi sie o uszy ze mozna zmienic i podniesc moc z 75KM standart na 90KM? Link Zgłoś Obserwuj wątek
sakii Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 18:54 w każdym aucie można to zrobić, a ponieważ golf jest także samochodem, więc i jego dotyczy ta zasada. moc się podnosi po prostu przez chip tuning. Link Zgłoś
gregor886 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 19:16 Pewnie ze mozna ja mam podniesiona moc przez to okolo 20 z silnika 1.4!!! tylko ze ta moc jest uzyskiwana wysoko a wiec trzeba redukowac :) ale roznice czuc!!!! z 90ps mam okolo 110!!! Link Zgłoś
nigorek Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 19:20 rozumiem ze mozna podniesc moc chipem lub komputerem z małymi przeróbkami ale mi chodzi o włozenie komputera (orginalnego) z samochodu vw 1.8 90KM a wiem ze takie sa i czy kostka instalacji bedzie pasowac? Link Zgłoś
waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:03 Co to za bzdury sa wypisywane zadnej mocy w ten sposob nie podniesiesz ,cos takiego to mozna robic w silnikach z doladowaniem a nie w wolnossacych. Ale z tego co wiem to silnik 1.8 na jednopunkcie ma 90koni, byc moze byly jakies wersje na Szwajcarie i Niemcy z mniejsza moca ale to nie ma nic wspolnego z komputerem.Sprawdz sobie po kodzie silnika jaka masz moc bo watpie zebys mial mniejsza niz 90ps. W takim silniku zeby zyskac 10-20koni to trzeba sie sporo nawyginac :spolerowac kolektor,splanowac glowice ,zmienic uklad wydechowy ,dolotowy powietrza i zmienic charakterystyke ukladu rozrzadu. Zmiany w komputerach {chip-tuning} ma sens tylko w silnikach z doladowaniem. Link Zgłoś
gregor886 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:19 Co !!!!!!!!!!!!!!! nie da sie wedlug Ciebie podniesc mocy silnika przez chip tunning w silniku wolnassacym!!!!!!!!! buhahahahah Upewnij sie zanim cos napiszesz bo sie tylko osmieszasz to Ty piszesz bzdury a nie ja !!!! wystarczy nawet zmienic mape paliwowa na bardziej agresywna i juz jest lepiej.... oj waskes...... sinik 1.8 75ps jest dosc czesto spotykany tylko nawet Ci co sprzedaja tego nie wiedza ile ich silnik ma ps :) czesciej ten silnik wychodzil w vento !!! Link Zgłoś
waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:26 gregor886 napisał: > Co !!!!!!!!!!!!!!! nie da sie wedlug Ciebie podniesc mocy silnika przez chip > tunning w silniku wolnassacym!!!!!!!!! buhahahahah Upewnij sie zanim cos > napiszesz bo sie tylko osmieszasz to Ty piszesz bzdury a nie ja !!!! wystarczy > nawet zmienic mape paliwowa na bardziej agresywna i juz jest lepiej.... oj > waskes...... sinik 1.8 75ps jest dosc czesto spotykany tylko nawet Ci co > sprzedaja tego nie wiedza ile ich silnik ma ps :) czesciej ten silnik wychodzil > > w vento !!! Nie chce mi sie z toba gadac jestes laikiem do kwadratu -albo geniuszem zaloz firme tuningowa co zmienia mapy paliwa w gazniku! Zaraz ci podam wszystkie wersje silnikow i ich moce i czym sie roznia bo gdzies mam dokladnie dane tych silnikow a moc jesli jest zmniejszona to tylko ze wzgledow podatkowych i tak naprawde to sa te same silniki . Link Zgłoś
uki145 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:28 Witam! faktycznie była mulasta ,75 konna wersja 1.8 w Golfie (montowana najczesciej w vento i passatach). jednak samym chipem nie podniesiesz mocy wolnossacego silnika do 90 km. co najwyzej uda sie zyskac 5-7 KM ,ale nie wiecej. Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:36 O juz mam Silnik 1.8 AAM- 75 koni tylko na wybrane rynki ,specjalnie odprezony {stopien sprezania 9.0} w stosunku do silnikow 90 konnych taka sama charakterystyka momentu obrotowego wynoszacego 140Nm przy 2,5tys obr . Silnik 1.8 90ps 145Nm przy 2.5tys obr/min stopien sprezania 10.0 I yulko tym sie te silniki roznily wiec zmieniajac komputer nic ci to nie da a moze wzrosnac nieco spalanie i moze miec inna wartosc wolnych obrotow. Link Zgłoś
waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:52 Masz poczytaj sobie ile wycisniesz z silnika wolnossacego mocy 4-8% a tu mowimy o silniku zasilanym co w rodzaju gaznika do tego specjalnie odprezony .Zakladajac ze uda sie uzyskac w ten sposob srednia mozliwa czyli 6% {a sie nie uda w tym silniku nawet 4} to przyrost mocy bedzie wynisil 3 konie ,no to przy tak powaznej zmianie to chyba jeszcze klateke bezp. trzeba zamontowac. Link Zgłoś
waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:53 Zapomnialem wkleic www.godula.cc.pl/index.php?mode=Teoria%20tuningu%20chipowego Link Zgłoś
gregor886 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 16:44 To co da sie czy sie nie da? bo wczesniej twierdziles co innego LAIKU buhuhuAA juz stwirdziles ze sie da w wolnassacym no brawo !!!! A ja nie napisalem jaki bedzie wzrost mocy tego sinika bo oczywiscie na wielopunkcie da sie uzyskac wieksze wartosci przez chipowanie auta... to chyba normalne prawda ??? :) Link Zgłoś
waskes29 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 16:51 gregor886 napisał: > To co da sie czy sie nie da? bo wczesniej twierdziles co innego LAIKU buhuhuAA > juz stwirdziles ze sie da w wolnassacym no brawo !!!! A ja nie napisalem jaki > bedzie wzrost mocy tego sinika bo oczywiscie na wielopunkcie da sie uzyskac > wieksze wartosci przez chipowanie auta... to chyba normalne prawda ??? :) TO tak samo mozna tuningowac silnik po przez przestawienie zaplonu nie masz o tym pojecia i nie powinienes zabierac glosu,jak dla ciebie przyrost mocy 2 koni za pomoca chipa to jest tuning.Nalejesz lepszego paliwa i masz to samo, a autor chyba pytal czy podniesie moc o 15ps a nie o 2 konie bo tego nikt nie zauwazy nawet w kosiarce do trawy. Wiec nie probuj robic nastepnym razem z siebie fachure bo wychodzisz na blazna. Link Zgłoś
gregor886 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 16:57 Czlowieku ja nie napisalem jaka wartosc mocy ale da sie uzyskac w jednopunkcie nawet wzrost o okolo 8% czyli to nie sa dwa konie :) A co do tunningu to..... mozemy sobie porozmawiac :) W przypadku silnikow 150 konnych tym bardziej chociaz dla mnie to sie mija z kosztami... Ale na silniku wielopunktowym to normalna rzecz !!!! A TY twierdziles ze w wolnassacych sie nie da :) Link Zgłoś
waskes29 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 17:34 Nie da sie w sensie takim ze nie ma to sensu bo co to za tuning ktory kosztem wiekszego zuzycia paliwa ,gorszej pracy na wolnych obrotach i zwiekszonej toksycznosci spalin zwieksza moc max o 8% i to w dosc nowoczesnych wtryskach.W silnikach jednopunktowych i z mechanicznym wtryskiem nie ma zadnego sensu bo tam komputer spelnia calkowicie inna funkcje wiec zaden chip tuning nic nie pomoze a jak juz to 2-3%.Tyle to nawet na hamowni trudno zmierzyc. Mam kilku znajomych co sie w to bawia i zeby podniesc wyczuwalnie {wiecej niz 10%} moc bez dodania turbiny trzeba naprawde sporo pracy i kosztow. Link Zgłoś