Dodaj do ulubionych

vw golf III komputer?

05.01.06, 18:34
Witam wszystkich.
Czy w golfie 1.8 na jednopunktowym wtrysku moc 75KM mozna zmienic komputer na
90KM bo gdzies odbiło mi sie o uszy ze mozna zmienic i podniesc moc z 75KM
standart na 90KM?
Obserwuj wątek
    • sakii Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 18:54
      w każdym aucie można to zrobić, a ponieważ golf jest także samochodem, więc i
      jego dotyczy ta zasada. moc się podnosi po prostu przez chip tuning.
    • gregor886 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 19:16
      Pewnie ze mozna ja mam podniesiona moc przez to okolo 20 z silnika 1.4!!! tylko
      ze ta moc jest uzyskiwana wysoko a wiec trzeba redukowac :) ale roznice
      czuc!!!! z 90ps mam okolo 110!!!
      • nigorek Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 19:20
        rozumiem ze mozna podniesc moc chipem lub komputerem z małymi przeróbkami ale
        mi chodzi o włozenie komputera (orginalnego) z samochodu vw 1.8 90KM a wiem ze
        takie sa i czy kostka instalacji bedzie pasowac?
    • waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:03
      Co to za bzdury sa wypisywane zadnej mocy w ten sposob nie podniesiesz ,cos
      takiego to mozna robic w silnikach z doladowaniem a nie w wolnossacych.
      Ale z tego co wiem to silnik 1.8 na jednopunkcie ma 90koni, byc moze byly
      jakies wersje na Szwajcarie i Niemcy z mniejsza moca ale to nie ma nic
      wspolnego z komputerem.Sprawdz sobie po kodzie silnika jaka masz moc bo watpie
      zebys mial mniejsza niz 90ps.
      W takim silniku zeby zyskac 10-20koni to trzeba sie sporo
      nawyginac :spolerowac kolektor,splanowac glowice ,zmienic uklad
      wydechowy ,dolotowy powietrza i zmienic charakterystyke ukladu rozrzadu.
      Zmiany w komputerach {chip-tuning} ma sens tylko w silnikach z doladowaniem.
      • gregor886 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:19
        Co !!!!!!!!!!!!!!! nie da sie wedlug Ciebie podniesc mocy silnika przez chip
        tunning w silniku wolnassacym!!!!!!!!! buhahahahah Upewnij sie zanim cos
        napiszesz bo sie tylko osmieszasz to Ty piszesz bzdury a nie ja !!!! wystarczy
        nawet zmienic mape paliwowa na bardziej agresywna i juz jest lepiej.... oj
        waskes...... sinik 1.8 75ps jest dosc czesto spotykany tylko nawet Ci co
        sprzedaja tego nie wiedza ile ich silnik ma ps :) czesciej ten silnik wychodzil
        w vento !!!
        • waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:26
          gregor886 napisał:

> Co !!!!!!!!!!!!!!! nie da sie wedlug Ciebie podniesc mocy silnika przez chip
          > tunning w silniku wolnassacym!!!!!!!!! buhahahahah Upewnij sie zanim cos
          > napiszesz bo sie tylko osmieszasz to Ty piszesz bzdury a nie ja !!!!
          wystarczy
          > nawet zmienic mape paliwowa na bardziej agresywna i juz jest lepiej.... oj
          > waskes...... sinik 1.8 75ps jest dosc czesto spotykany tylko nawet Ci co
          > sprzedaja tego nie wiedza ile ich silnik ma ps :) czesciej ten silnik
          wychodzil
          >
          > w vento !!!

Nie chce mi sie z toba gadac jestes laikiem do kwadratu -albo geniuszem zaloz
          firme tuningowa co zmienia mapy paliwa w gazniku!
          Zaraz ci podam wszystkie wersje silnikow i ich moce i czym sie roznia bo
          gdzies mam dokladnie dane tych silnikow a moc jesli jest zmniejszona to
          tylko ze wzgledow podatkowych i tak naprawde to sa te same silniki .
        • uki145 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:28
          Witam! faktycznie była mulasta ,75 konna wersja 1.8 w Golfie (montowana
          najczesciej w vento i passatach). jednak samym chipem nie podniesiesz mocy
          wolnossacego silnika do 90 km. co najwyzej uda sie zyskac 5-7 KM ,ale nie
          wiecej. Pozdrawiam Łukasz
        • waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:36
          O juz mam
          Silnik 1.8 AAM- 75 koni tylko na wybrane rynki ,specjalnie odprezony
          {stopien sprezania 9.0} w stosunku do silnikow 90 konnych taka sama
          charakterystyka momentu obrotowego wynoszacego 140Nm przy 2,5tys obr .
          Silnik 1.8 90ps 145Nm przy 2.5tys obr/min stopien sprezania 10.0
          I yulko tym sie te silniki roznily wiec zmieniajac komputer nic ci to nie da
          a moze wzrosnac nieco spalanie i moze miec inna wartosc wolnych obrotow.
        • waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:52
          Masz poczytaj sobie ile wycisniesz z silnika wolnossacego mocy 4-8% a tu
          mowimy o silniku zasilanym co w rodzaju gaznika do tego specjalnie
          odprezony .Zakladajac ze uda sie uzyskac w ten sposob srednia mozliwa czyli
          6% {a sie nie uda w tym silniku nawet 4} to przyrost mocy bedzie wynisil 3
          konie ,no to przy tak powaznej zmianie to chyba jeszcze klateke bezp. trzeba
          zamontowac.
          • waskes29 Re: vw golf III komputer? 05.01.06, 22:53
            Zapomnialem wkleic
            www.godula.cc.pl/index.php?mode=Teoria%20tuningu%20chipowego
            • gregor886 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 16:44
              To co da sie czy sie nie da? bo wczesniej twierdziles co innego LAIKU buhuhuAA
              juz stwirdziles ze sie da w wolnassacym no brawo !!!! A ja nie napisalem jaki
              bedzie wzrost mocy tego sinika bo oczywiscie na wielopunkcie da sie uzyskac
              wieksze wartosci przez chipowanie auta... to chyba normalne prawda ??? :)
              • waskes29 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 16:51
                gregor886 napisał:

> To co da sie czy sie nie da? bo wczesniej twierdziles co innego LAIKU
                buhuhuAA
                > juz stwirdziles ze sie da w wolnassacym no brawo !!!! A ja nie napisalem jaki
                > bedzie wzrost mocy tego sinika bo oczywiscie na wielopunkcie da sie uzyskac
                > wieksze wartosci przez chipowanie auta... to chyba normalne prawda ??? :)

TO tak samo mozna tuningowac silnik po przez przestawienie zaplonu nie masz o
                tym pojecia i nie powinienes zabierac glosu,jak dla ciebie przyrost mocy 2
                koni za pomoca chipa to jest tuning.Nalejesz lepszego paliwa i masz to samo,
                a autor chyba pytal czy podniesie moc o 15ps a nie o 2 konie bo tego nikt
                nie zauwazy nawet w kosiarce do trawy.
                Wiec nie probuj robic nastepnym razem z siebie fachure bo wychodzisz na
                blazna.
                • gregor886 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 16:57
                  Czlowieku ja nie napisalem jaka wartosc mocy ale da sie uzyskac w jednopunkcie
                  nawet wzrost o okolo 8% czyli to nie sa dwa konie :) A co do tunningu to.....
                  mozemy sobie porozmawiac :) W przypadku silnikow 150 konnych tym bardziej
                  chociaz dla mnie to sie mija z kosztami... Ale na silniku wielopunktowym to
                  normalna rzecz !!!! A TY twierdziles ze w wolnassacych sie nie da :)
                  • waskes29 Re: vw golf III komputer? 06.01.06, 17:34
                    Nie da sie w sensie takim ze nie ma to sensu bo co to za tuning ktory kosztem
                    wiekszego zuzycia paliwa ,gorszej pracy na wolnych obrotach i zwiekszonej
                    toksycznosci spalin zwieksza moc max o 8% i to w dosc nowoczesnych
                    wtryskach.W silnikach jednopunktowych i z mechanicznym wtryskiem nie ma
                    zadnego sensu bo tam komputer spelnia calkowicie inna funkcje wiec zaden chip
                    tuning nic nie pomoze a jak juz to 2-3%.Tyle to nawet na hamowni trudno
                    zmierzyc.
                    Mam kilku znajomych co sie w to bawia i zeby podniesc wyczuwalnie {wiecej niz
                    10%} moc bez dodania turbiny trzeba naprawde sporo pracy i kosztow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka