Dodaj do ulubionych

SEGMENT "B" CO WYBRAC CLIO, PUNTO moze CORSE?

IP: *.uwoj.krakow.pl 04.10.01, 14:22
Mam taki dylemat, konkretnie interesuja mnie wersje Clio 1.2 16V AUTHE.., Punto
8V ELX (ABS)i Corsa 1.2 16V Base. Poza Punto sa to wersje podstawowe z
silniejszymi silnikami. Najbardziej przynajmniej na papierze przekonuje mnie
Clio wyposazenie prawie full, potem Punto, Corsa podoba mi sie najbardziej ale
za podobna cene nie oferuje nic poza 16V i wspomaganiem. Jezdzilem Punto 8V SX
i wrazenia calkiem przyjemne. Doradzcie jak jest z awaryjnoscia wymienionych
aut czy to zalezy na jaki sie egzemplarz trafi czy jak, co byscie wybrali.
Dzieki za odzew.POZDROWIENIA.
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: SEGMENT IP: *.pg.com 04.10.01, 14:30
      Zacznij od lektury starszych postów tego Forum (także tych, które już się
      schowały na dalszych ekranach). Jest tego MULTUM.

Pozdrawiam,
      Niknejm
    • Gość: mn Re: SEGMENT IP: *.lubl.gazeta.pl 04.10.01, 14:36
      Masz 3 rownorzedne auta, bierz co ci sie podoba, co bedzie najlepsze dla twoich potrzeb. Za chwile
      dostaniesz mase roznych opinii, z ktorych przewaza te co beda mialy bardziej gorliwych zwolennikow. I
      sypna sie "stereotypy" francuz miekki, punto sie psuje, corsa dobra ale zle skladaja ja niechlujni
      Hiszpanie.....to wszystko juz tu bylo. Czytaj uwaznie , wylowisz pare cennych uwag ale nie daj sie
      oglupic. Jesli masz dobre podejscie do samochodu (auto to narzedzie i nic wiecej) to co nie
      wybierzesz bedziesz zadowolony, jesli myslisz ze za chwile zlapiesz Pana B. za nogi to sie
      rozczarujesz bo w kazdym znajdziesz z czasem wady od ktorych sz....moze trafic. Czytaj. Pozdrawiam.
      • Gość: mac Re: SEGMENT IP: 213.77.125.* 04.10.01, 14:51
        Popieram poprzednią wypowiedź "mn". Ale z Corsą nie jest tak źle. Jedna wada to
        jej cena.Pzdr.
      • Gość: Mar nic dodać nic ująć IP: 213.25.197.* 04.10.01, 15:14
        zwłaszca podoba mi się sugestia: "kup to co ci się podoba".
    • Gość: ARAFAT Re: SEGMENT IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.10.01, 20:40
      Wróciłem właśnie z majorki i tam wypożyczałem ze znajomymi Punto II oraz 206.
      Punto miało 7000 km przebiegu 206 miał 15000 (około oczywiście). i żeby nie
      bajerować to:
      Punto - na pierwszy rzut oka wydaje się wygodniejszy, wspomaganie city itd.
      jest też cichszy oraz hamulce robią lepsze wrażenie(choć to by trzeba było
      pomierzyć) jednak po przejechaniu paru kilometrów okazuje sie że cały czas coś
      skrzypi!!!(Majorka ma znacznie lepsze drogi niż my) jest mało miejsca niż w 206.
      Kiedy wybrałem sie w góry okazało się żę wspomaganie nie daje czucia auta oraz
      zawieszenie jest twarde(jak szlag!) a przy tym nie wynagrzadza dobrym
      trzymaniem drogi. Silnik 1.2 plus klima i cztery osoby na pokładzie to dobry
      sprzęt aby pościgać sie ze skuterami (wszechobecnymi na Majorce) Straszny
      mulator. Przyznaje 206 miał 1.4 ale on naprewdę nawet przy takim obciążeniu
      ładnie przyspieszał. Co istotne wykonanie 206 jest o niebo lepsze! Jedynie
      firmowe radio lepsze jest w Fiacie. Wszyscy czuli się zmęczeni w PuntoII w 206
      nie. 206 ma naprawdę dobre zawieszenie.(Dobrze resoruje a przy tym ładnie
      tzryma sie drogi...) Punto przejechaliśmy 400 kilometrów a 206 600 km. Co do
      spalania to 206 po potrzebował wachy za 5200 pesetów a Punto za 3500. Nie chce
      mi sie liczyć ale wychodzi chyba na jedno. Aby być obiektywnym to klima w
      fiacie jest troche wydajniejsza (30 stopni w słońcu) Dla mnie (kierowcy Fiat
      był niezły ale ja bym wybrał zdecydowanie 206(stylistyka wykonanie...) 206 miał
      1 roczek być może Peugeuot go bardziej dopracował a wtedy Fiat nie ma szans,
      Fiat był praktycznie spod igły(a skrzypiał jakby miał z 50 po polskich drogach)
      Nie ukrywam jestem fanem Renaulta i ja bym myslał o Clio względnie 206. Clio ma
      jeszcze lepsze zawieszenie niż 206 a cenoewo jest korzystniejszy. Przeszkadza
      mi w Renault mało miejsca z tyłu. Ale chyba staje sie subiektywny bo
      pojeżdziłem sobie nowym clio 2.016V i zamurowało mnie... Mimo że mam same
      Renówki to 206 wzbudził mój respekt. Co do Corsyto auto jest nieżłe lecz
      silniki ma słabiutkie. mam nadzieje że pomogłem
      Pozdrawiam (ja ten Arafat co oddaje krew dla ofiar zamachów USa! :)
      • Gość: ARAFAT Re: SEGMENT IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.10.01, 20:43
        Teraz doczytałem że Clio am byc 1.2 16V czyli65 diabłów nie wiem nie testowałem
        tego motoru ale 1.2 16 v zastąpił 1.4 a ten wywiązywał się ze swojej roli
        wspaniale. Punto ma za słaby motor! Przemyśl 206
        • Gość: ARAFAT Re: SEGMENT IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.10.01, 20:45
          Chyba za dużo piłem... Clio ma 75 koni...
    • Gość: ARAFAT Re: SEGMENT IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.10.01, 20:43
      Wróciłem właśnie z majorki i tam wypożyczałem ze znajomymi Punto II oraz 206.
      Punto miało 7000 km przebiegu 206 miał 15000 (około oczywiście). i żeby nie
      bajerować to:
      Punto - na pierwszy rzut oka wydaje się wygodniejszy, wspomaganie city itd.
      jest też cichszy oraz hamulce robią lepsze wrażenie(choć to by trzeba było
      pomierzyć) jednak po przejechaniu paru kilometrów okazuje sie że cały czas coś
      skrzypi!!!(Majorka ma znacznie lepsze drogi niż my) jest mało miejsca niż w 206.
      Kiedy wybrałem sie w góry okazało się żę wspomaganie nie daje czucia auta oraz
      zawieszenie jest twarde(jak szlag!) a przy tym nie wynagrzadza dobrym
      trzymaniem drogi. Silnik 1.2 plus klima i cztery osoby na pokładzie to dobry
      sprzęt aby pościgać sie ze skuterami (wszechobecnymi na Majorce) Straszny
      mulator. Przyznaje 206 miał 1.4 ale on naprewdę nawet przy takim obciążeniu
      ładnie przyspieszał. Co istotne wykonanie 206 jest o niebo lepsze! Jedynie
      firmowe radio lepsze jest w Fiacie. Wszyscy czuli się zmęczeni w PuntoII w 206
      nie. 206 ma naprawdę dobre zawieszenie.(Dobrze resoruje a przy tym ładnie
      tzryma sie drogi...) Punto przejechaliśmy 400 kilometrów a 206 600 km. Co do
      spalania to 206 po potrzebował wachy za 5200 pesetów a Punto za 3500. Nie chce
      mi sie liczyć ale wychodzi chyba na jedno. Aby być obiektywnym to klima w
      fiacie jest troche wydajniejsza (30 stopni w słońcu) Dla mnie (kierowcy Fiat
      był niezły ale ja bym wybrał zdecydowanie 206(stylistyka wykonanie...) 206 miał
      1 roczek być może Peugeuot go bardziej dopracował a wtedy Fiat nie ma szans,
      Fiat był praktycznie spod igły(a skrzypiał jakby miał z 50 po polskich drogach)
      Nie ukrywam jestem fanem Renaulta i ja bym myslał o Clio względnie 206. Clio ma
      jeszcze lepsze zawieszenie niż 206 a cenoewo jest korzystniejszy. Przeszkadza
      mi w Renault mało miejsca z tyłu. Ale chyba staje sie subiektywny bo
      pojeżdziłem sobie nowym clio 2.016V i zamurowało mnie... Mimo że mam same
      Renówki to 206 wzbudził mój respekt. Co do Corsyto auto jest nieżłe lecz
      silniki ma słabiutkie. mam nadzieje że pomogłem
      Pozdrawiam (ja ten Arafat co oddaje krew dla ofiar zamachów USa! :)
    • Gość: malko Re: SEGMENT IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.10.01, 12:19
      Tak jak wspomniał Niknejm o tych samochodach napisalismy tu już kilka książek :-
      )

Jedno jest pewne - powinienes zapomnieć o punto z silnikiem 60 KM - ten
      samochód nie jeździ (80KM jest ok). Podobnie z innymi 60tkami. Problem jazd
      próbnych polega na tym że robisz rundkę po mieście i nie masz możliwośći
      rozpedzić autka powyżej 80 km/h, a jak już to tylko na chwilę. U nas na
      prowincji jest o tyle dobrze, że salony są na wylotówkach i można sprawdzić jak
      toto jeździ (nikt nie mówi o szaleństwach). W Fiacie jest jeszcze lepiej -
      zostawiasz dowód osobisty i jedziesz na testy solo, bez misia na prawym fotelu.
      • Gość: Robson Re: SEGMENT IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 05.10.01, 20:21
        Mimo wszystko zkozystaj z jazd probnych.
        Jesli chodzi o awaryjnosc,to moim zdaniem nie ma dobrych samochodow.
        Kazde auto sie psuje a wszystkie czesci i tak maja ceny z kosmosu.
        -Punto ma twarde i slabe zawieszenie.
        Gdy kupisz samochod to pochwal sie co wybrales. Powodzenia !!!
    • artekja Re: SEGMENT 26.10.01, 15:25
      Gość portalu: AAA napisał(a):

> Mam taki dylemat, konkretnie interesuja mnie wersje Clio 1.2 16V AUTHE.., Punto
      >
      > 8V ELX (ABS)i Corsa 1.2 16V Base. Poza Punto sa to wersje podstawowe z
      > silniejszymi silnikami. Najbardziej przynajmniej na papierze przekonuje mnie
      > Clio wyposazenie prawie full, potem Punto, Corsa podoba mi sie najbardziej ale
      > za podobna cene nie oferuje nic poza 16V i wspomaganiem. Jezdzilem Punto 8V SX
      > i wrazenia calkiem przyjemne. Doradzcie jak jest z awaryjnoscia wymienionych
      > aut czy to zalezy na jaki sie egzemplarz trafi czy jak, co byscie wybrali.
      > Dzieki za odzew.POZDROWIENIA.

Dzieki za odzew czekam na dalsze wypowiedzi.
    • Gość: POOL Re: SEGMENT IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 16:02
      Bierz COrsę. Jest najlepiej wykonana.
    • artekja Re: SEGMENT 26.10.01, 21:29

> Mam taki dylemat, konkretnie interesuja mnie wersje Clio 1.2 16V AUTHE.., Punto
      >
      > Clio wyposazenie prawie full, potem Punto, Corsa podoba mi sie najbardziej ale
      > za podobna cene nie oferuje nic poza 16V i wspomaganiem. Jezdzilem Punto 8V SX

• Gość: Bohun Re: SEGMENT IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 27.10.01, 15:00
      Mialem okazje jezdzic punto i clio , n/t corsy moge powiedziec jedynie tyle ze
      w zestawieniu z clio ma w wyposazeniu extrasy typu :filtr przeciwpylkowy ,
      lusterko wsteczne ,korby od szyb i motor 16v , ktory ponoc stoi w miescu (jesli
      ktos ma odmienne zdanie niech bedzie laskaw to zdementowac).
      Co do Clio w wersji ktora wymieniles ,to w moim mniemaniu bardzo dobra
      propozycja, dostajemy pelne wyposazenie w zakresie bezpieczenstwa i komfortu
      (oczywiscie jezeli zestawimy to cenowo z innymi propozycjami tego segmentu) ,
      jezeli chodzi o wrazenia z jazd to uwazam ze jak na te klase aut bardzo dobry
      kompromis pomiedzy komfortem a przyczepnoscia - co wplywa w mniejszym lub
      wiekszym stopniu na bezpieczenstwo jazdy , wszystko oczywiscie w zaleznosci od
      charakteru kierowcy , choc i tak wiadomo ze silniki 1.2 nawet jesli maja 16
      zaworow nie klasyfikuja sie do A grupowych furakow.Wracajac do tematu clio
      zdecydowanie mniej nerwowe w prowadzeniu od punto - geneza nazwy tego modelu
      fiata wziela sie od kropki , w rzeczy samej punto prowadzi sie jak skaczaca
      kropeczke . Punktem honorowym punto jest liderstwo w crash testach
      (najbezpieczniejsze auto w swojej klasie w testach zderzeniowych) i stostunkowo
      niska cena. Moj osobisty werdykt przemyslany subiektywnymi odczuciami,jezeli
      mialbym wybierac pomiedzy clio a punto : clio !.N/t corsy nie wypowiadam sie w
      wiekszym stopniu jezeli chodzi o jazde ,poniewaz nie mialem przyjemnosci
      jezdzic tym diablem .
      Pozdrowienia
      Bohun
      • Gość: amal Re: SEGMENT IP: *.di.tuniv.szczecin.pl 27.10.01, 15:22
        Gość portalu: Bohun napisał(a):

> Punktem honorowym punto jest liderstwo w crash testach
        > (najbezpieczniejsze auto w swojej klasie w testach zderzeniowych)...

Alez skad! Najlepszy jest YARIS. Choc Punto i Clio maja takze 4 gwiazdki.
        Zrodlo: www.euroncap.com/results.htm
        • Gość: Arti Re: SEGMENT IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 29.10.01, 09:29
          A ja mam nową Corsę i nie narzekam. Wręcz przeciwnie - jestem zadowolony.
          Jedyny minus jaki przez pół roku zauważyłem to dosyć duże zużycie paliwa w
          korkach warszawskich (na 1 i 2 biegu przez 20km, wrzucenie 3-go oznacza cud) -
          mianowicie 8l/100km. Na trasie przy 110km/h zużycie spada do 6.2l.
          Autko bardzo przyjemne, prowadzi się moim zdaniem lepiej niż Clio (miałem
          przyjemność), zawieszenie jest po prostu super. Dziury i tak w każdym czuć, za
          to na prostej i w zakrętach jest nie do pobicia. Silnik zdecydowanie coraz
          ciszej pracuje.
          • Gość: amal Re: SEGMENT IP: *.di.tuniv.szczecin.pl 29.10.01, 10:58
            Gość portalu: Arti napisał(a):

> Jedyny minus jaki przez pół roku zauważyłem to dosyć duże zużycie paliwa w
            > korkach warszawskich (na 1 i 2 biegu przez 20km, wrzucenie 3-go oznacza cud) -
            > mianowicie 8l/100km.
            Moje Clio (1.2 75KM) w podobnych warunkach tez pali ok. 8l. Niezadowolony to
            jest facet ode mnie z pracy, ktoremu Fabia spala 10-12l.

>Silnik zdecydowanie coraz ciszej pracuje.
            Ja natomiast mam wrazenie, ze zawieszenie chodzi ciszej. Jestem ciekaw czy mozna
            to jakos fachowo uzasadnic czy tez przyzwyczailem sie do samochodu,
            a moze po prostu gluchne na starosc...

pozdrawiam,
      • Gość: Michal Re: SEGMENT IP: *.mediacom.pl 06.11.01, 21:46
        Gość portalu: Bohun napisał(a):

Punktem honorowym punto jest liderstwo w crash testach
        > (najbezpieczniejsze auto w swojej klasie w testach zderzeniowych) i stostunkowo
        >

Czy najbezpieczniejszym?
    • Gość: malko Re: wybór??? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 09:29
      Teraz jeszcze możesz wybrać coś z tramwajów made by fiat:
      palio 10-11 tys. pln taniej (od 28tys.pln)
      siena 4,5 -6 tys. pln taniej
      Tyle, że to wąskie i średnio wygodne (dla kierowcy), mało popularne
      (odsprzedaż). Oba "golasy". Sa za to w miarę przestronne i jakie mają kufry.
      Osobiście z tych dwu polecałbym palio - ma mocniejsze zawieszenie. Ja raczej
      się nie zdecyduję na żaden z nich.
    • Gość: frugo wybierz ibizę IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 00:12
      seat ibiza jest lepszy od clio (nawet 60 konny daje dobrą dtynamike,
      zawieszenie i wykonanie super, ekonomia na 5!, i stylistyka nie starzejąca
      sie), peugot206 - psuje sie jak cholera(opinie sprawdzone!), punto - nie mam
      zdania nowe mi sie podoba.
    • artekja Re: SEGMENT 31.10.01, 07:59

>

• Gość: bazi Re: SEGMENT IP: 213.186.69.* 31.10.01, 13:55
      jeżeli chodzi o awaryjność,to clio wypada zdecydowanie najgorzej, nieco lepiej
      jest z punto, corsa jest zdecydowanie najmniej awaryjna,
      gdybym to ja miał wybierać to tylko corsa z silnikiem 1.2 16V ewent. 1.4 16V +
      najnbardziej istotne wyposażenie ( szyby el.przód, abs, poduchy, reszta jest
      mniej istotna )
      • Gość: Darius Re: SEGMENT IP: 212.160.211.* 31.10.01, 15:34
        A awaryjność to tak z praktyki czy z gazet, i czy bierzesz pod uwagę np. okres
        w jakim chcesz użytkować samochód. Jeżeli chodzi o obserwacje praktyczne to
        mogę powiedzieć co nie co o punto (ma wujek) i o clio II (mam ja i szwagier) i
        jeżeli chodzi o te dane tak z podwórka to wujek wymieniał altka, sama z siebie
        pękła mu szyba, i cosik z tyłu z zawiechą robił, jeżeli chodzi o Clio w tym
        czasie (od 1998) to miało czyszczone hamulce bo błotnej kopaninie w szczerym
        polu. Oczywiście wizyty w serwisie z powodu przeglądu pomijam. A tak na
        marginesie wujek to niedzielny kierowca, a clioski ganiają ostro. Czyli
        reasumując nie musi to być regułą ale w ciągu trzech lat usterek w Clio nie
        stwierdzono, w odróznieniu od punto.
      • Gość: amal Re: SEGMENT IP: *.di.tuniv.szczecin.pl 06.11.01, 11:52
        Gość portalu: bazi napisał(a):

> jeżeli chodzi o awaryjność,to clio wypada zdecydowanie najgorzej, nieco lepiej
        > jest z punto, corsa jest zdecydowanie najmniej awaryjna,

Skad masz takie bledne informacje? Przeciez ani TUV, ADAC czy Dekra nie podaje
        danych o Clio II produkowanym od 1998 a tym bardziej nowego. Moje trzyletnie
        doswiadczenie z Clio II pokazalo, ze ten samochod jest solidny i bezawaryjny.

Pozdrawiam,

• Gość: RT Re: SEGMENT IP: *.mediacom.pl 06.11.01, 21:50
          Gość portalu: amal napisał(a):

> Skad masz takie bledne informacje? Przeciez ani TUV, ADAC czy Dekra nie podaje
          > danych o Clio II produkowanym od 1998 a tym bardziej nowego. Moje trzyletnie
          > doswiadczenie z Clio II pokazalo, ze ten samochod jest solidny i bezawaryjny.
          >
          > Pozdrawiam,
          >

Ja tez mam juz Clio II 3 latka i nic sie nie dzieje. Pozdrawiam
    • artekja Re: SEGMENT 06.11.01, 09:56

>

• Gość: Andre Re: SEGMENT IP: *.pcplus.com.pl 06.11.01, 21:22
      A Fabia nie psuje się wcale.
      • Gość: RT Re: SEGMENT IP: *.mediacom.pl 06.11.01, 21:50
        Pozyjemy, zobaczymy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka