Dodaj do ulubionych

Z czereśni

16.06.09, 00:22
Jak zawsze będę miała mnóstwo w lipcu, a pomysłów i przepisów na
przetwórstwo niet. W zeszłym roku robiłam nalewkę czeresniową. Moze
macie pomysły, jak zagospodarować przetwórczo tony urodzaju?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Z czereśni 16.06.09, 01:25
      konfiture juz Ci podpowiedzielam, w watku jest tez link do kandyzowania (ten z rozlewiska), mozesz ususzyc i pewnie zrobic cos na pikatnie, np chutney albo pikle. Jutro pogrzebie w moich ksiazkach i Ci podrzuce.

Nalewka czeresniowa jakos nam nie lezy, jakas taka bezsmakowa jest.
      • czarna9610 Re: Z czereśni 16.06.09, 07:33
        no to ciesz się z urodzaju smile Na mojej w tym roku będzie aż 6 sztuk owoców. W
        zeszłym była jedna sztuka.Może za kilka lat zrobię dżem z czereśni.Zle ta
        nalewka mnie zaintrygowała, bo lubię sok.Chyba poszukam przepisu i zrobię
    • fettinia Re: Z czereśni 16.06.09, 08:38
      Zajrzyj tu
      www.marions-kochbuch.de/index/0441.htm
      jak cos ci sie spodoba przetlumaczesmile
      to sa i na czeresnie i na wisnie przepisysmile
      • ewa9717 Re: Z czereśni 16.06.09, 09:14
        Chyba nic z tych rzeczy. Interesują mnie przepisy na utrwalenie
        dużej ilości, więc pewnie zrobię sok (jeszcze nie robiłam), sporo
        kandyzowanyc (spróbuję robić jak wiśnie bez pestek), trochę konfitur.
        • fettinia Re: Z czereśni 16.06.09, 09:22
          To moze jeszcze czeresnie w rumie?Tak jak normalny Rumtopf ale tylko z czeresniami?
          Nalewke?
          pychotka.pl/drinki/nalewki/nalewka-z-czere%B6ni.html
          alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=580wino?
          old.wino.org.pl/frames/czeresnie.html
          • ewa9717 Re: Z czereśni 16.06.09, 09:36
            Dzięki. W ubiegłych latach rozpędziłam się nalewkowo i mam istną
            kanę galilejską, a coraz słabiej mi idzie spijanie tego wink))
            • fettinia Re: Z czereśni 16.06.09, 09:39
              hihi-szkoda,ze tak daleko mieszkasz bo szybko bysmy ci pomoglibig_grinD Uwielbiam
              domowe nalewkismileKubrak o tym wiesmile
              ps-ale wino i nalewka to im starsze tym lepszesmile
    • mysiulek08 Re: Z czereśni 17.06.09, 03:47
      Jacek na FK podal Ci juz przepis na marynowane, ja tez znalazlam, z innymi proporcjami ale zarys ten sam smile

Co kandyzowania, to Kuchnia Polska kaze drylowac czyli robic tak jak wisnie. Moge podac szczegoly smile

Z sokiem z czeresni to roznie moze wyjsc. Kiedys mamcia robila za pomoca sokowirowki i porazka byla, wiec na rok nastepny (kleske urodzaju mielismy co roku na dzialce) kupila sokownik i to bylo to smile
      • ewa9717 Re: Z czereśni 17.06.09, 07:44
        O, fajnie, puszczę przez sokownik. A jeśli możesz podać szczegóły
        sprawdzonych kandyzowanych, to bardzo proszę, bo ja tylko
        teoretycznie i internetowo wink))]
        • mysiulek08 Re: Z czereśni 17.06.09, 12:05
          pozniek, oki, bo u mnie 6 rano i tylko Kici sniadanie trza bylo dac sad
      • kasia_bzdeta_wons Re: Z czereśni 17.06.09, 13:09
        mysiulek08 napisała:

> Jacek na FK podal Ci juz przepis na marynowane, ja tez znalazlam, z innymi prop
        > orcjami ale zarys ten sam smile
        >
        > Co kandyzowania, to Kuchnia Polska kaze drylowac czyli robic tak jak wisnie. Mo
        > ge podac szczegoly smile
        >
        > Z sokiem z czeresni to roznie moze wyjsc. Kiedys mamcia robila za pomoca sokowi
        > rowki i porazka byla, wiec na rok nastepny (kleske urodzaju mielismy co roku na
        > dzialce) kupila sokownik i to bylo to smile

a zapodasz linka? ja wiem, że obie pewnie wiecie o co chodzi , ale jakos nie chce mi sie szukac fk i jakiegos jacka a z czeresniami bedzie miała "problem" moja mama smile)) dzieki smile
        pzdr
        • ewa9717 Re: Z czereśni 17.06.09, 13:37
          jadrys2.webpark.pl/czeresnie.htm

Jakże mogłabym nie poczekać wink)) Bardzo pochwalam obowiżkowość
          względem śniadanek Panny Koty!
          • ewa9717 Re: Z czereśni 17.06.09, 13:41
            Nie do końca mi się udało, ale na forum Kuchnia (gazetowe)
            podbiłam do góry wątek: Czereśnie. Tam znajdziesz.
            • kasia_bzdeta_wons Re: Z czereśni 17.06.09, 13:58
              dzięki smile
          • mysiulek08 Re: Z czereśni 17.06.09, 17:51
            To nie obowiazek, to nakaz! Codziennie, swiatek, piatek czy niedziela pomiedzy 4.30 a 6 z minutami nastepuje darcie pyska:
            - sniadanie!
            - picie! woda w kubeczku jest bee i tylko biezaca z prysznica w wannie pannie o poranku smakuje
            - brudna kuweta! po zarciu i picu jest siusiu i kupal wiec kuwete trzeba zaraz natychmiast posprzatac bo Kici smierdzi ;P

Po tych czynnosciach nastepuje drapanie tego i owego, kanap najlepiej, bo wtedy mozna sie przy okazji z ciotka sie pogonic.
            Potem juz tylko mala przekaseczka, chwila szeleszczenia tunelem i mozna z poczuciem dobrze spelnionego obowiazku umoscic sie wygodnie na lozka wuja MD (ciotka siedzi przy kompie, a wuja Starszy pojechal do pracy), najlepiej miedzy nogami by zbytnio sie nie ruszal i podrzemac do 10 smile po czym wcielic w zycie kolejne rytualy smile

O ile w ciagu tygodnia pobudki Kici sa do przezycia, czasami wyjezdzamy wszyscy rano, Kicia tez smile to w lykendy i swieta mam ja ochote udusic!

A wracajac do czeresni smile

Owoce wiadomo umyc, przebrac, wydrylowac. Z cukru i wody ugotowac syrop, zagotowac, wrzucic owoce i gotowac na wolnym ogniu okolo pol godziny. Ostudzic. Nastepnego dnia znow pogotowac nawolnym ogniu. Owoce maja sie stac przezroczyste, tak jak przy konfiturze nigdy nie wiem kiedysmile) Wyjac owoce z syropu, osaczyc, ulozyc jedna warstwa i stopniowo podsuszac w piekarniku. Gdy owoce na powierzchni beda dobrze podsuszone (wewnatrz wilgotne) wkladac je do szklanych dobrze zamykanych sloikow, przesypujac reszta cukru.

Na kilogram owocow 1,5 kilo cukru. Syrop z pol litra wody 1,25 kg cukru. Syrop po gotowaniu jest do zuzycia do kompotow czy dzemow (dzem czeresniowy dobry jest smile)

Tyle Kuchnia Polska. Osobiscie nigdy nie robilam, kandyzowala owoce moja babcia, mama poprzestala na kompotach, dzemach, sokach i suszeniu, ja robie konfitury i raz nalewke smile W tym sezonie sprobuje tych marynowanych, o ile ptaszyska nie beda szybsze smile
            • ewa9717 Re: Z czereśni 17.06.09, 18:48
              Dzięki serdeczne. A Pannie Kocie przekaż moje wyrazy podziwu, że tak
              dobrze Was sobie wychowała wink))
              • mysiulek08 Re: Z czereśni 17.06.09, 18:58
                wychowani jestemy idealnie tongue_out Ranne pobudki Kiciala to wina Starszego, wstaje o szostej, wiec kota przyjela, ze dzien sie o tej godzinie zaczyna, a ze czasem sie jej zegarek przestawi, coz.
                Kilka razy gdyby nie Kicia bysmy sromotnie zaspalismile

Starszemu taka sytuacja jest na reke, ma z kim poranna herbate wypic a i na gotowe grzanki z miodem sie zalapac (jak juz wstane to zrobie, co mi tam smile).

Dziwne, ze budzi mnie a swoja milosc czyli MD, jemu nie wrzeszczy do ucha tongue_out (drzwi od sypialni zamyka tylko Starszy, bo kicha jak kot z nim spi)
                • ewa9717 Re: Z czereśni 17.06.09, 19:29
                  No cóż, Panna Kota doskonale rozdziela przywileje i obowiązki wink))
                  • mysiulek08 Re: Z czereśni 18.06.09, 02:58
                    smile

Pomyslalam jeszcze, ze czeresni chutneya mozna by zrobic smile Jak mnie dopadla kleska morelowego urodzaju i juz nie mialam pomyslu co dalej to ktos podsunal mi pomysl na chutney i byl to dobry pomysl smile

gugiel wyplul mi cos takiego:

tinyurl.com/l8cjgu
                    brzmi calkiem smakowicie. Moge jeszcze ten morelowy odkopac i zamienisz owoce smile
                    • mysiulek08 Re: Z czereśni 18.06.09, 03:00
                      szybko sie odnalazl smile

kulinarne.com.pl/2/9/0/648/przetwory/chutney_morelowy.html
                      • ewa9717 Re: Z czereśni 18.06.09, 07:42
                        Dzięki, ale moreli jeszcze nie mam. Z czereśniowym pokombinuję, bo w
                        zeszłym roku debiutowałam śliwkowym i smakował.
                        • mysiulek08 Re: Z czereśni 18.06.09, 20:09
                          zamiast moreli maja byc czeresnie smile
                          • ewa9717 Re: Z czereśni 18.06.09, 20:27
                            Puk! Puk! Puk! To ja się pukam wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka