Dodaj do ulubionych

Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Picasso

08.01.06, 16:40
Gdybyście mieli sami wybrać, albo doradzić to który z tych dwóch byście
wybrali? Dodam, że cena aktualnie jest ta sama, bo cytryna daje zniżkę 25
tys. A różnica jest taka: cytryna ma silnik 2,0 HDi 90 koni, a Sitlo 1,9 i
120 koni, Stilo tez diesel. Proszę o sensowne rady, a nie typu, że fiat to
samochód na "f" więc nie warto go kupować itp, bo takich rzeczy się już
oczytałam mnóstwo :-) Z góry dzieki i czekam na Wasze rady i opinie! pozdr.
Obserwuj wątek
    • dr.rocco Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 16:44
      Wiem tylko , ze Stilo jest dobrym autem , ten diesel jest dobry. Oczywiscie
      usterki sa , ale to raczej drobiazgi i nie kosztowne.
      • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 16:48
        :-) dzieki za szybką odpowiedź, a co z tym Citroenem? Bo mnie osobiście podoba
        się bardziej cytryna i to pod każdym względem, piszcie jeszcze co myślicie!
        • wahacz Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 17:05
          W rankingu Dekry Picasso okazalo sie najmniej awaryjnym vanem bijac pod tym
          wzgleden na glowe zachwalana zafire. Auto ladne ale trzeba brac pod uwage ze ma
          swoje lata. Poprawili ostatnio wykonczenie ale nadal te klamki wewnetrzne
          szpeca bardzo. Dobre prowadzenie, dosc ladna stylistyka. Jak mowilem mala
          awaryjnosc wedlug Dekry (chcoc znajomi mechanicy mowia co innego).

Stilo to tez niezle autko. Ladne materialy ksztalt. Ja bralbym Stilo. Bardsziej
          mi sie podoba.
          • mirek74 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 18:43
            Jeżeli nie miałeś jaszcze Citroena to daj szansę Francuzowi, pewnie go polubisz
            • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 18:58
              dzięki Mirek, i nadal czekam na dalsze opinie. Potrzebuję ich, bo nie jestem
              facetem (choć Mirek74 chyba uznał mnie za faceta hehe)więc nie jestem taka
              oblatana w temacie, choć odkąd chcę kupić auto, wiem coraz więcej, ale wciąż
              czekam na Wasze opinie!!!
              • c64 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 23:36
                Stilo ma mocnijszy silnik, więc jak lubisz trochę "przycisnąć" (znam takie
                kobiety) to bierz Fiata :) Samochody z mocniejszymi silnikami są generalnie
                bezpieczniejsze w czasie jazdy, np. przy wyprzedzaniu itp. Natomiast jeżeli na
                dynamice Ci nie zależy to bierz Cytrynę, to jest samochód bardziej kobiecy,
                imho lepsze materiały, wykończenie (szpary pomiędzy częściami karoserii w
                Fiatach to porażka), sprzęgło, skrzynia biegów chodzi lżej, wszystko obsługuje
                się delikatniej (dla jednych to zaleta, dla innych wada). Jeździłem kilkoma
                Fiatami i Citroenami i powiem tylko tyle, że do Fiata już raczej nie wrócę.
                Awaryjność obydwu marek podobna.
    • antyzlom Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 20:15
      Zapytaj o koszty ubezpieczenia i przeglądów,kiedyś porównywałem przegląd cytryny C3 i innych w tym segmencie to droższa była tylko Lancia,Citroen wyścignął nawet Audi i Mercedesa A.Jeżeli chodzi o silniki Fiatem będziesz z przyjemnością jechała,Picasso ekonomiczne ale zero dynamiki.Poczytaj opinie użytkowników na www.autocentrum.pl .Powiem szczerze,że sam nie wiem co na twoim miejscu bym wybrał chyba bym miał jednak bliżej do Fiata niż Citroena.Pamiętaj jesteś kobietą kupuj też "oczami".Pozdrawiam!
      • wahacz Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 20:21
        antyzlom napisał:
        >Zapytaj o koszty ubezpieczenia i przeglądów,kiedyś porównywałem przegląd cytryn
        >y C3 i innych w tym segmencie to droższa była tylko Lancia,Citroen wyścignął na
        > wet Audi i Mercedesa A.Jeżeli chodzi o silniki Fiatem będziesz z

Firma allianz przyznaje punkty od marki jesli wiecej punktow marka drozsza w
        ubezpieczeniu. citroen to najtansza marka (1) podobie jak renault (1), tanie
        tez sa vw (2), toyoty (2) nie wiem czemu drogie sa nissany (5). lancie tez sa
        drogie (5)
    • mejson.e Stilo? 08.01.06, 20:24
      Stilo kiedyś jeździłem, Picasso nigdy, osobiście bardziej mnie przekonuje Stilo.
      Trochę kanciasty ale solidny, przestronny i przy porządnym wyposażeniu w
      poduszki chyba dość bezpieczny.
      Bardziej kombi niż van, solidniejsze, krótsze słupki, niższe, bardziej zwarte
      nadwozie pewnie lepiej się prowadzi.
      Picasso sprawia wrażenie, że łatwiej może się wywrócić i ma bardziej ażurowe
      nadwozie.

Wiem - wiele z tych rzeczy to moje subiektywne odczucia nie poparte danymi
      technicznymi ale osobiście lubię trochę kanciaste samochody i dobrze czuję się
      w Stilo.

A do citroenów mam awersję.
      Może nieuzasadnioną, ale to tylko moja prywatna opinia...

Miałem kiedyś peugeota 205 i trochę mnie zdenerwował kosztami utrzymania.
      Picasso to nie 205 ale z tego samego koncernu, choć na pewno dużo
      nowocześniejszy.

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • fokaszara1 Re: Stilo? 08.01.06, 21:01
        Dzięki Panowie za profesjonalne (lol) podejście do sprawy, a co do patrzenia
        oczami kobiety, to oczywiście biore to pod uwagę i bardziej widzi mi sie
        cytryna, poza tym patrzę też na to jak się czuje w aucie i jak wsiadłam do
        Picasso to ta olbrzymia przestrzeń nad głową i z przodu (czego nie ma w Fiacie)
        zrobiła na mnie pozytywne wrazenie, no i przede wszystkim to, że w tej cytrynie
        są tez boczne poduszki a w Fiacie tylko 2. Co do prowadzenia to wielkość nie ma
        znaczenia, dla mnie najważniejsze jest poczucie bezpieczeństwa. Powiecie coś
        jeszcze? :-)
        • mejson.e Re: Stilo? 08.01.06, 21:30
          fokaszara1 napisała:

"patrzę też na to jak się czuje w aucie i jak wsiadłam do
          Picasso to ta olbrzymia przestrzeń nad głową i z przodu (czego nie ma w
          Fiacie) zrobiła na mnie pozytywne wrazenie, no i przede wszystkim to, że w tej
          cytrynie są tez boczne poduszki a w Fiacie tylko 2. Co do prowadzenia to
          wielkość nie ma znaczenia, dla mnie najważniejsze jest poczucie bezpieczeństwa.
          Powiecie coś jeszcze? :-)"

Poczucie bezpieczeństwa to nie zawsze samo bezpieczeństwo.

Picasso jest przestronniejszy bo ma wyżej dach, a przez to dłuższe słupki i
          wyżej położony środek ciężkości - łatwiej się wywraca na dach i to akurat dach
          ma słabszy niż bardziej zwarte kombi.

Co do wymiarów to nie przesadzaj - picasso jest na podłodze xsary hatchbacka,
          nie kombi, więc jest nawet od stilo krótszy.

Dla mnie bezpieczniejszy jest stilo - czynnie (lepsze prowadzenie, bo niższy) i
          biernie (mocniejsze, niższe nadwozie, dłuższy tył, więc dalej od tylnego
          zderzaka do tylnego siedzenia, gdzie jeżdżą z reguły maluchy).

Ale nie jestem kobietą ;-)

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          Automobil
          Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
          • fokaszara1 Re: Stilo? 08.01.06, 22:17
            Mejsonie! :-)
            A czy np. obecność bocznych poduch nie jest istotna? Bo mnie jakoś te poduchy
            tak uspokajają, wiem że to może typowo babskie podejście do sprawy, no ale tak
            już mam. A co do ażurowej budowy nadwozia, ktoś wyżej o tym wspominał, to fakt,
            patrze na zdjęcia Picassa i Stilona MW i rzeczywiście Mejson możesz miec rację,
            że w przypadku dachowania może być krucho :-/ Oczywiście to już najczarniejsze
            scenariusze, ale wszystko nalezy wziąć pod uwagę. Ale mam problem mówię Wam,
            chyba dziś nie zasnę, bo decyzję muszę podjąc jutro albo najpóźniej do środy...
            Pozdrawiam :-)
          • 101ola Re: Stilo? 08.01.06, 23:08
            Picasso jest przestronniejszy bo ma wyżej dach, a przez to dłuższe słupki i
            > wyżej położony środek ciężkości - łatwiej się wywraca na dach i to akurat dach
            >
            > ma słabszy niż bardziej zwarte kombi.

Skąd pewność, że akurat dacj Fiata Stilo jest mocniejszy jak piszesz niz dach
            Picasso? To chyba sybiektywna opinia?
            >
            > Co do wymiarów to nie przesadzaj - picasso jest na podłodze xsary hatchbacka,
            > nie kombi, więc jest nawet od stilo krótszy.

Czyli długość samochodu jest najważniejsza? Znaczy Nexiia jest przestronniejsza
            od Mercedesa A klasy w wersji Long?
            Picasso ma o 22 cm dłuższy rozstaw osi niż Xsara (o 16 więcej niż Stilo SW) a
            znacznie krótsze zwisy z przodu i z tyłu oraz krótszy przód oraz tył więc
            automatycznie ma wiecej miejsca we wnętrzu.
            >
            > Dla mnie bezpieczniejszy jest stilo - czynnie (lepsze prowadzenie, bo niższy)
            i
            >
            > biernie (mocniejsze, niższe nadwozie, dłuższy tył, więc dalej od tylnego
            > zderzaka do tylnego siedzenia, gdzie jeżdżą z reguły maluchy).

To równiez subiektywna opinia gdyż nie znasz z autopsji nastawów zawieszenia
            Picasso vs Stilo SW. Dłuższy tył to wyrzucanie tyłu na zakręcie, a większa masa
            (więc analogicznie i cięzszy przód) to wyrzucanie przodu (przy przednim
            napędzie) oraz bardziej ospała reakcja na ruchy kierownicą i dłuzsza droga
            hamowania przy porównywalnych hamulcach + jw z np. Nexią ;-)
            >
            > Ale nie jestem kobietą ;-)
            >
            > Pozdrawiam,
            > Mejson
            > --
            > Automobil
            > Forum pozytywnie zakręconych automaniaków
            • frax1 Re: Stilo? 08.01.06, 23:16
              W Fiacie jak się dobrze potargujesz i poczekasz jeszcze chwilkę, to dostaniesz
              super cene na stilo '05. Fakt Xsara też ma super rabat, ale Fiat to jednak inna
              półka rabatowa. Musisz pogodzić się z większą utratą wartości Fiata. Mimo że
              jeździłem Xsarą i byłem z niej bardzo zadowolony to jednak nie wiem czy nie
              wziąłbym Stilo zamiast Picasso. Jakoś nie przepadam za vanami. Jeździłem pare
              chwil stilo i wiem że skrzynia biegów jest średnia, ale np. wykonanie lepsze niż
              w focusie 2. Przedstaw konkretne propozycje cenowe i wtedy możemy Ci lepiej
              pomóc, bo jeżeli dostaniesz np. JTD 140km za super cene to wtedy nie warto się
              zastanawiać - a więc podzwoń po dilerach, także tych małych na tzw. "zadupiu" i
              popytaj się co mają. Może dostaniesz jakiś super okaz za super cene :)
              Pozdrawiam
              • marogn Re: Stilo? 09.01.06, 10:06
                z tym wykonaniem lepszym niż w focusie 2 to byś się nie wygłupiał
                jeździłem sporo w stilo (w focusie 2 tylko siedziałem, niestety) ale myślę że
                mogę coś na ten temat powiedzieć
                przykładowo, popatrz sobie na szparę z prawej strony przy klapce zamykającej
                górny, mniejszy schowek - ma on różnicę ok. 5 mm na mniej niż 10 cm długosci -
                jak to jest "wykonanie" to ja dziękuję
                acha, plastiki w drzwiach takie same jak w seicento (a różnica w cenie ok 60
                tys), "skórzana" osłoną dźwigni skrzyni biegów też jak w s-c 1100
                silnik multijet mocny, ale cena jak na znaczek na klapie coś nie za bardzo
                sensowna
                przy tej kwocie myśle że bez trudu można znależć lepsze kombi niż stilo czy
                xsara
                • frax1 Re: Stilo? 09.01.06, 10:16
                  Ja nie neguje że focus jest zły, ale w środku na boczkach w wersjach
                  podstawowych nie ma nawet tapicerki! Spasowanie jest dobre małe szpary pomiędzy
                  plastikami itp. ale materiały są tragiczne! Plastik fantastic, stary focus jest
                  dużo lepszy i to nie tylko pod tym względem.
                  Pozdrawiam
    • 101ola Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 08.01.06, 22:57
      Z punktu widzenia wyglądu zewnętrznego Stilo paradoksalnie wygląda jak
      poprzednik Mareii W. a nie jak jej następca.
      Silnik pewnie bardziej dynamiczny niz w Picasso ale podejrzewam, że Stilak
      będzie jakies 200 kg cięższy niz Citroen więc wychodzi na to samo. W Citroenie
      jest również silnik HDi 1.6 110 KM.
      Picasso z uwagi na upusty bedzie tańsze od Stilaka przy podobnym wyposażeniu.
      Picasso ma więcej miejsca z tyłu oraz większy bagaznik.
      Widziałem Picasso z przebiegiem ponad 200 000 i 300 000 km bez większych oznak
      zuzycia. Picasso sprzedano do tej pory pewnie ponad 1 000 000 sztuk więc 1 mln
      ludzi nie moze się mylić ;-) hehe
      Stilak ma ładniejsze wnętrze i jest deko nowocześniejszą konstrukcją choć
      wnętzru Picassiak w wersji Exclusive nic nie brakuje.

• fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 09:50
        Pytacie o ceny obu aut - Stilo MW cena do zapłacenia to około 61 tys. Picasso
        teraz przy upuście tyle samo mniej więcej. Przy czym Stilo MW ma silnik 1,9 i
        120 kM a Picasso silnik 2,0 i 90 kM. Ale stilo ma klimę i cztery poduszki
        powietrzne a Stilon tylko 2.
        • frax1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 10:12
          Jaką mają klime? Auto czy zwykłą? Stilo 120 na pewno jest szybsze. Cena
          niezła .... porównywalna do Yarisa o którym pisał szymi :)
          Mam nadzieje że jeszcze utargujesz coś lub dorzucą jakieś extrasy.
          Z tego co pamiętam to autoklima w stilo ma czujnik kontroli jakości powietrza.
          Pozdrawiam
          • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 10:29
            Ten Stilo nie ma klimy wcale, a ta w Picasso jest manualna. Pozdrawiam
            również :-)
            • frax1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 10:56
              Jak to Stilo bez klimy? Bez sensu... auto potem praktycznie nie do
              odsprzedania. Pozatym w lato będzie to przeklinała. Sugeruje Ci podzwonić po
              całej Polsce, może troche czasu to zajmie ale nie kupujesz przecież kilograma
              jabłek tylko auto na parę lat. Za tą cenę powinnaś dostać b.dobrze wyposażone
              Stilo. A co do Xsary 2.0 HDI to mimo że dynamiczne auto to nie jest to ten
              silnik jest sprawdzony i bardzo popularny.
              Pozdrawiam
              • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 11:14
                ...ano bez klimy, a jak z klimą to trzeba za nią sporo dopłacić. A co do
                szukania po Polsce to nie bardzo mam czas, bo to co teraz służy mi za samochód
                już prawie staje jadąc (bedzie tez problem ze złomowaniem) no a przede
                wszystkim jesli bym chciala cytrynę ( a raczej tak sie stanie ze wybór padnie
                na nią) to tez nie moge zwlekac, bo modeli z promocji (minus 25tys!) jest juz
                nie wiele...
                • frax1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 11:34
                  No to właśnie samemu sobie odpowiedziałeś/łaś że chcesz cytryne :) Jeżeli
                  wolisz citroena to go kup, najważniejsze żeby tobie się podobał i dobrze się w
                  nim jeździł TOBIE. Wydaje mi się jednak że citroen może być także ciut mniej
                  awaryjny, ale serwis mają fatalny. Jak mówiłem jeździłem zwykłą Xsarą i to był
                  świetny samochód - pozatym bardzo lubie cytryny. Do stilo namawiałem Cię bo
                  myslałem że jest znacznie korzystniejsze cenowo. Jeżeli nie to bierz citroena,
                  stracisz mniej na spadku wartości a HDI pali malusieńko.
                  Wolisz cytryne kupuj ją i się ciesz że masz wymarzony samochód :)
                  P.S Jechałeś/łaś obydwoma? Który lepiej Ci leży?
                  Pozdrawiam
    • m_d00b_m Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 11:45
      Picasso - duży komfoft podróżowania, można przejechać 1000km za jednym zamachem
      i wyjść bez zewnętrznych objawów choroby Parkinsona. Przestronne wnętrze. Dobre
      zabezpieczenie antykorozyjne. Poprawione usterki wykryte we wczesnych latach
      produkcji. I dla mnie wygląd zdecydowanie korzystniejszy niż stilo.
    • wobuziak1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 11:47
      Jeśli to jeszcze aktualne...
      myślę, że akurat nie bardzo Cię interesuje wielkość szpar gdzieśtam. To obsesja
      niektórych facetów i niech tak zostanie. Z drugiej strony, ilość poduszek to
      też nie jest gwarant bezpieczeństwa. Co ty kupujesz auto, żeby testować
      poduszki? Życie Ci nie miłe?
      Nie będę komentował wszystkich tu wątków i Twoich odpoweidzi na nie. POwiem tak.
      Oczywiście cytryna jest znacznie lepsza. Pamiętaj jednak, że Pikuś zawieszenie
      ma od towarowego Berlingo - mimo, że microvan, komfort jazy, szczególnie z
      tyłu, jest niespecjalny. Nie są to te większe i bardziej komfortowe cytryny.
      Do tego fotele z tyłu są malutkie i jeśli chcesz wozić nie dzieci z dorosłych
      dalej niż na piknik pod miastem to się przyzwyczaj do narzekania na wąskie małe
      foteliki. Z przodu bardzo fajnie. DO tego wsiądź za kółko pikusia, i spójrz na
      godzinę 11. W Polsce są głównie drogi jednoszosowe i warto widzieć co jedzie z
      przeciwka za łukiem - tu mogą być trudności. No i jeszcze jedno ale: pod koniec
      roku wchodzi C4Picasso a więc przeceny na Picasso za kilka miesięcy mogą być
      jeszcze większe.
      Skupiłęm się na wadach cytrynym, bo inne auto w ogóle nie wchodzi w grę.
      Zastanów się jednak nad 1.6HDi - znacznie lepszy silnik, właściwie najlepszy w
      klasie - ponegocjuj.
      Serdeczności
      • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 12:16
        wszyscy macie rację, a ja chyba musze wyluzowac, iść do salonu i podjąć
        decyzję...a co do szczelin, czy też raczej szpar to tak - faceci mają na tym
        punkcie obsesje hihihihi (ja jestem kobietą). Dzięki za komentarze, jakby co to
        piszcie jeszcze. Na pewno tu zajrze później. Pozdrawiam
        • pablo_21 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 16:24
          picasso znam z opini kolegi z serwisu citroena - podobno najmniej sie psuja
          (wraz z C4).
          stilo 1,9 JTD jezdza u mnie w pracy (chyba 8 sztuk, wszystkie kombi). i
          niestety maja kiepska opinie: tuleje w tylnym zawieszeniu padaja strasznie
          szybko, tarcze hamulcowe we wszystkich egzemplarzach dojechaly tylko do 40 tys.
          km a koszt wymiany w aso olbrzymi. chyba w dwoch stilo padla turbina
          (wymieniane w ramach gwarancji - na tylne zawieszenie niestety aso nie chcialo
          wymieniac w ramach gwarancji uznajac, ze zuzylo sie na skutek eksploatacji).
          no i ostatnia zaobserwowana wada - wszystkie samochody po przebiegu okolo 40
          tys. km zrobily sie nieprzyjemnie glosne - aso nie daje rady usunac
          usterki/wyciszyc silnikow.

dodam, ze samochodami jezdza spokojni ludzie, ktorzy bardzo o nie dbaja.
          tak wiec raczej odradzam fiata. przyznac jednak musze, jak nic sie nie psuje w
          stilo to jazda nim jest calkiem fajna - przyspiesza super, prowadzi sie latwo.
          chociaz fiaty doblo z tymi samymi silnikami sa szybsze.

ps. serwis fiata to tez porazka - w jednym stilo po naprawie turbo zapomnieli
          wlac olej do silnika - po wyjezdzie za brame serwisu zapalily sie kontrolki
          informujace o tym fakcie.
    • hills Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 17:16
      przez krotki czas mialem okazje poznac oba te samochody.
      Stilo jest dosc wygodne, szczegolnie cieszy pozycja za kierownica - reke mozna
      wygodnie oprzec o podlokietnik, wspomaganie doskonale, naglosnienie bardzo
      dobre, wydajna klimatyzacja i dosc dobre wykonczenie - podstawowa wada stilo to
      dosc niewygodne fotele.
      Xsara wyglada lepiej, jest bardzo wygodna, fotele sa miekkie, podlokietniki
      mozna wygodnie dopasowac, czytelne wyswietlacze, duzy bagaznik, bardzo fajne
      cargo.
      Spalanie obu aut podobne, przy czym stilo jest znacznie zwawsze.
      o usterkowosci nie pisze - to kwestia indywidualna, znam wlascicieli
      mercedesow, ktorzy narzekaja i wlascicieli fiatow, ktorzy sa bardzo zadowoleni
      ze swoich samochodow.
      Ja osobiscie wybralbym xsare - jest ladniejsza i nieco wygodniejsza. Citroen
      jest z reguly bardziej otwarty na promocje. Van jako taki jest tez bardziej
      funkcjonalny.
      W zasadzie oba auta sa bardzo dobrymi propozycjami.
      • hills Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 17:22
        ale tylko i wylacznie z klima. Auto bez klimy to jakis absurd. pozdrawiam
        • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 19:47
          ..no więc tak: Stilo odpada, bo z zeszłego roku nie ma juz takich jak bym
          chciała, więc problem się rozwiązuje sam. Natomiast jesli będzie cytryna to
          ostatecznie w cenie 63.200 - 2,0 HDi 90 kM, klima automat, wbudowane radio i
          poduchy z przodu dwie i po bokach. Tylko jest jedno ale, jak dzis siadłam za
          kierownicą, przeszkadzał i ograniczał widoczność prawy słupek z przodu...moze
          to kwesta przyzwyczajenia...do tej pory jeździłam duzo mniejszym samochodem z
          szybą znacznie bliżej kierowcy...a w ogóle to nie wiedziałam, że kupno nowego
          samochodu jest tak upierdliwe. Dzis w głowe zamieszała mi jeszcze Renault
          Megane kombi - wersja Alize 1,5 dCi 85 kM za 61.600 z 6 poduchami, klima i cala
          reszta podobną do poprzednich no i Peugeot 307 tez kombi tyle, że za 66 tys,
          czyli juz za duzo...jutro czas podjąc decyzję!Pozdr
          • hills Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 21:13
            tylko xsara. Megane jest plastikowe i cholernie brzydkie, 307 - ladne, ale
            skoro drogie ?? A ten slupek to kwestia 10 minut jazdy ... i juz nie
            przeszkadza. Za 63.tys to ta oferta po prostu kusi :) pozdrawiam
            • frequentflyer Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 10:27
              hills napisał:

> tylko xsara. Megane jest plastikowe i cholernie brzydkie,
              dla mnie brzydka jest Megane, ale nie megane kombi. kombi w ogóle urodą nie
              grzeszą (np Accord to horror kompletny, może służyć za karawan bez przeróbek),
              ale akurat megane kombi jest bodaj najzgrabniejsze.
          • frax1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 21:20
            Ja bym wybrał więc z tego towarzystwa Xsare. Renault jakoś mi nie podchodzi mimo
            zabójczo dobrych hamulców. A auto klima to jest super rzecz + wbudowane radio
            mimo że nie najlepszej jakości to odpada problem złodzieji.
            Pozdrawiam
          • frequentflyer Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 10:36
            fokaszara1 napisała:

> .Dzis w głowe zamieszała mi jeszcze Renault
            > Megane kombi - wersja Alize 1,5 dCi 85 kM za 61.600 z 6 poduchami, klima i cala
            > reszta podobną do poprzednich no i Peugeot 307 tez kombi tyle, że za 66 tys,

no to jeszcze Focus kombii FX 16 TDCi 90 KM za 61000 - cztery poduchy klima,
            radio do wytargowania - chyba jeden srebrny z 2005 został. przynajmniej nie
            będziesz jesienią jeździć nieprodukowanym modelem jak w przypadku Xsary
    • xystos Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Picasso ? 09.01.06, 21:41
      .. dzuma czy cholera ?
    • 101ola Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 09.01.06, 22:30
      Sprawdź jeszcze jaka jest różnica w cenie między benzyną,a dieslem bo jesli
      mało jeździsz zakup diesla mija się z celem.
      I jeszcze jedno: zastanów się czy komfort jazdy jest dla ciebie ważny gdyż bez
      względu na model francuski samochód jest zawsze bardziej komfortowy niz
      analogicznej klasy model z Niemiec czy innych Włoch. Moze jest bardziej lub
      mniej awaryjny itp ale zawsze jest bardziej komfortowy. Jeśli ktoś jeździł
      różnymi samochodami wie ci mam na myśli ;-)

pozdr
      • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 06:42
        jeżdżone jest dużo, więc diesel jest konieczny
        • 101ola Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 09:45
          Tym lepiej, sam wole diesle ;-)
          Pytałem bo wzgledem diesla benzynka będzie u Citroena sporo tańsza.
          I jeszcze jeden szczegół na korzyść Picasso (lub innego vana względem kombi) z
          punktu widzenia kobiety: znacznie lepsza widoczność dzięki wyżej osadzonemu
          fotelowi. Mozna wczesniej rozpocząć (lub zakończyć ;-) manewr wyprzedzania.

pozdr
          • dr.wal2 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 10:09
            Autor: 101ola
            Data: 10.01.06, 09:45
            Tym lepiej, sam wole diesle ;-)

Nie, to nieprawda, to twoja hipokondria przez Ciebie przemawia - jest wiecej
            (niestety) takich jak Ty - NIE JESTES SAM !

• 101ola Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 18:17
              Serio? Myslałem, że wolie diesle doktorze Freud.
              > Nie, to nieprawda, to twoja hipokondria przez Ciebie przemawia - jest wiecej
              > (niestety) takich jak Ty - NIE JESTES SAM !
              >
              >
        • wobuziak1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 10:38
          ...spytam z ciekawości: co to znaczy jeżdżone dużo? Ile dziennie/rocznie
          kilometrów?
          • fokaszara1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 10.01.06, 19:05
            ...dla mnie ponad 20 tys rocznie to dużo, choć komuś, kto pracuje jeżdżąc może
            to być mało. TAk czy tak samochód jeszcze nie kupiony, ale skłaniam się ku
            megance kombi...
            • wobuziak1 Re: Fiat Stilo Mulit Vagon czy Citroen Xsara Pica 11.01.06, 12:12
              Widzę, że jak wiatr zawieje... poczekaj tydzień i znów poszukaj - na pewno
              znajdziesz jeszcze inne auto i jeszcze 'lepszą' ofertę. Tak można w
              nieskończoność. Na tym polega markieting. I pamiętaj, że to co czytasz w necie
              czy gazecie to nic w porównaniu z tym, co CIę może spotakć w dobrym salonie
              (jeśli takie są) - tam to ci dopiero zaczarują, że już nic nie będziesz
              wiedziała haha;]
              NIE OPŁACA SIĘ z małymi wyjątkami KUPOWAĆ DIESLA jeśli robisz tak mało. Nie
              wiem czy zauważyłaś ale ropajest po mału droższa niż etylina. Nie "pracuję
              jeżdżąc", ale proponuję ci usiąść z kartką i policzyć. Kup benzynę wyjdzie ci
              znacznie taniej. I to bez gazowania. A na dobrym gazie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka