Dodaj do ulubionych

Kara za brak OC

16.01.06, 11:37
12 listopada kupiłem samochód. Nie miałem jeszcze wtedy prawa jazdy więc
oczywiście ubezpieczenia nie wykupywałem bo samochód stał w garażu. Prawko
zdałem 7 stycznia i niedługo mam zamiar wykupić OC, i dopiero teraz
dowiedziałem się ze towarzystwa ubezpieczeniowe moga mi nalozyc karę!!i to w
kolosalnych sumach. Chciałem zapytać czy ratuje mnie to że samochodu nie
przerejestrowałem?
Czyli tak jakby był niezarejestrowany, bo czytałem że samochody
niezarejestrowane OC miec nie muszą...?
Czy jak pójde podpisać umowę to da się z nimi jakoś dogadać w sprawie tej
kary?np.dam 500zł a nie kilka tys.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Kara za brak OC 16.01.06, 13:45
      nie towarzystwa nakladaja kare a fundusz gwarancyjny.
      ratuje cie tylko OC po poprzednim wlascicielu.
      w tej chwili, to idziesz placic OC i sie modlisz, zeby sie nikt nie dopatrzyl ze
      te 2 miesiace nie bylo OC zaplacone. Porpzedni wlasciciel pewnie i tak poszedl
      wyrejestrowac auto, wiec data umowy jest juz w Urzedzie komunikacji. CEPIK na
      razie jednak nie dziala jak trzeba.
    • jutrzenka1978 Re: Kara za brak OC 16.01.06, 13:50
      Sorki, ale nie bardzo rozumiem :> Czy jak pójde podpisać umowę to da się z nimi
      jakoś dogadać w sprawie tej
      > kary?np.dam 500zł a nie kilka tys.
      ???? Jaką umowę? Skoro kupiłeś samochód to umowę kupna-sprzedaży podpisałeś w
      dniu zakupu i w tymże dniu stałeś się właścicielem pojazdu. I nikogo nie
      obchodzi czy auto stało sobie w garażu czy niewiadomo gdzie. Jeżeli kupiłeś
      samoch bez ważnego OC (ubezpieczenie przechodzi na nowego właściciela po ewent
      korekcie składki ze względu na różnice w zniżkach ...chyba że strony postanowią
      inaczej), twoim obowiązkiem było wykupienie polisy tego samego dnia w którym
      podpisałeś umowę. A tak na marginesie - przerejestrować autko powinieneś w
      ciągu 30 dni od daty zakupu. Tylko nie mów że nie zapłaciłeś podatku...
      A wysokości kary nie negocjujesz - możesz uzyskać najwyżej rozłożenie długu na
      raty. Powodzenia

.
      • kraiczek Re: Kara za brak OC 16.01.06, 14:27
        Kurcze to jest mój pierwszy samochód i w dodatku się teraz przeprowadzałem do
        domu i przez to nie zapłaciłem jeszcze podatku...
        A polise OC starego właściciela mam, ale jak kupowałem to on mnie prosił żebym
        napisał mu na piśmie że dnia tego i tego wypowiadam umowę. Mówił że po 30 dniach
        umowa i tak mi się skończy... Kurcze to ja już nie kapuję nic, jeżeli ja ten
        świstek papieru mam(polisę,jest ważna do pażdziernika 2006) to jeżeli pokaże ją
        policji przy kontroli to oni chyba nie sprawdą tego że on zaniósł wypowiedzenie?
        To mam OC czy nie mam?
        • jutrzenka1978 Re: Kara za brak OC 16.01.06, 19:22
          Jednym słowem - niezły bigos.
          > A polise OC starego właściciela mam, ale jak kupowałem to on mnie prosił żebym
          > napisał mu na piśmie że dnia tego i tego wypowiadam umowę. Mówił że po 30
          dniac
          > h
          > umowa i tak mi się skończy...
          Co z tego, że masz polisę skoro nie masz potwierdzenia opłaty składki (30 dni
          już minęło, prawda?, więc żadne pokazywanie policji nic ci nie da, a nie daj
          Boże wypadku) Po drugie OC nie posiadasz, przecież podpisałeś rezygnację a
          sprzedający zgarnął sobie za te 30 dni niewykorzystaną część składki -
          widocznie mu się opłacało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka