dizasta 22.01.06, 17:20 tak gdzies z ok. 2000 co mniej kosztowne w utrzymaniu? mniej awaryjneitp Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: astra I kombi czy fabia kombi? 22.01.06, 17:56 dizasta napisała: > tak gdzies z ok. 2000 > > co mniej kosztowne w utrzymaniu? mniej awaryjneitp Chyba 20tys ? Oba te samochody sa na podobnym poziomie pod wzgledem kosztow usterkowosci chyba jednak fabia jest zdecydownia mlodzsza konstrukcja wiec lepiej dopracowana .Mysle ze jak sie przejedziesz jednym i drugim to problem sie sam rozwiaze. Link Zgłoś
dizasta Re: astra I kombi czy fabia kombi? 22.01.06, 18:31 chodzilo o rok 2000 cena to inna bajka Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: astra I kombi czy fabia kombi? 22.01.06, 18:52 astra I to technologicznie staroć. nie bardzo jest co porownywac.dzis jezdzi III generacja astr. to troche jak zastanawiac sie czy lepiej miec sierre czy mondeo MKIII to oczywiste co lepiej,ale kwestia pieniazkow. Link Zgłoś
dizasta Re: astra I kombi czy fabia kombi? 22.01.06, 21:06 dla mnie to ma jezdzic i ma nie byc drogie w utrzymaniu niezbyt awaryjne na technologiach sie nic a nic nie znam i dlatego pytam Link Zgłoś
mis.z.wiertarka astra 22.01.06, 21:34 moim skromnym zdaniem najwieksza przepasc dzieli te auta (dlaczego akurat te?) jesli chodzi o bezpieczenstwo czynne i bierne. astra to konstrukcja z 1991 roku. "krozja wystepuje na rantach drzwi,nadkolach i klapie bagaznika,obluzowuja sie lacza w ukladzie elektrycznym,wlacznik termiczny wentylatora,pompa cieczy chlodzacej,awarie sondy lamba,silniczka krokowego,diesle czule na niskie temperatury (no prosze,ktos jednak naprawde nie przewidzial ze moze byc - 20)" ogolnie odradzaja diesla. fabia moze nie rdzewieje,silniki vw tez raczej solidne ale pierdoly z elektryka i osprzetem sie trafiaja. nie wiem dlaczego akurat te dwa kombi. jesli chodzi tobie o jakies konkretne egemplarze to przyjrzyj sie im dokladnie bo moze sie okazac ze astra bedzie lepsza chocby z powodu ze nie byla bita.jesli astra bedzie bogata a fabia classik tez chyba lepiej astre. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka dekra 22.01.06, 21:43 www.uzywane.mojeauto.pl/raport2004/index_model.php?marka=Skoda&model=Fabia&= www.uzywane.mojeauto.pl/raport/dekra_item.php?lat=5&marka_model=164 Link Zgłoś
dizasta Re: astra 22.01.06, 22:05 chodzi mi dokladnie o samochod takich gabarytow mysle ze taki ok 5-ci letni zeby nie byl za stary i nie chce wydac za duzo (dotyczy to tez utrzymania i awaryjnosci koszty napraw i czesci) wiec tak powoli ogladam i porownuje za kazda porade jestem wdzieczny:) Link Zgłoś
dizasta Re: astra 22.01.06, 22:11 i wcale nie musi byc kombi ale z dobrum dostepem do bagaznika tak jak w kombi cos z duza po rozlozeniu siedzen przestrznia (na rower itp) Link Zgłoś
dwa-juzie Re: astra 23.01.06, 12:35 tez o czyms w tym stylu mysle ja bym pewnie bral skode:) Link Zgłoś
pizza987 Dobry dostęp do bagażnika 24.01.06, 11:13 mają obydwa modele. Ale astra I ma znaczącow iększy i bardziej ustawny bagażnik jeżeli patrzysz aż do dachu a nie do linii okien. Z rowerem to bym uważał, w kombi i tak trzeba złożyć chociaż kawałek kanapy żeby zmiescił się w całości. Co do jakości i kosztów-znajomy miał fabię 1.4 MPI kombi z 2002 r. Jeździł dużo (ok. 50 tys. rocznie) przez 2 lata nie miał problemów, ale dba o samochód (regularne przeglądy, wymiany płynów itp). Ja jeżdżę od listopada 2004 astrą 1.6 kombi z 1993r. Wiem że to stary rupieć, ale 43 tys km. przejechał bez łaski, mało paląc, koszty serwisu małe. Ani razu nie odmówił współpracy, ale też staram sie dbać bo musi na siebie zarabiać. Wybór i tak należy do Ciebie, na żaden model na siłę nie będę namawiał. Na marginesie ceny części do astry I są naprawdę niskie. Plusem jest też masa zamienników. Link Zgłoś
wielki_czarownik Tylko Astra! 23.01.06, 15:27 Moja Astra I nakręciła w swoim czasie prawie 130 tysięcy kilometrów. Łączny koszt napraw niemal zero - wymiana czipu wtryskowego (100 PLN) i termostatu (też grosze). Ponadto tylko materiały eksploatacyjne. Auto nie do zajeżdżenia. Słabe co prawda (60 KM) i na trasie ciężko coś wyprzedzić, ale autentycznie wsiadasz i jedziesz od czasu do czasu dolewając paliwa. Nic się nie psuje. No i fantastycznie się drogi trzyma. Bierz zadbaną Astrę i masz dobre, trwałe (ale nudne) auto. A na Fabki raczej narzekają (psuje się). Link Zgłoś
dizasta Re: Tylko Astra! 23.01.06, 16:39 takie autko wlasnie by styklo:) moc wystarczajaca (na rajd nie pojedzie raczej po okolicy bez pospiechu) tylko trafic na naprawde zadbane:) a nie na zaszpachlowane:( mysle dalej Link Zgłoś
dwa-juzie Re: astra I kombi czy fabia kombi? 24.01.06, 10:16 ale z drugiej strony moze myslales o takim wynalazku jak: fiat palio weekend? da sie nim jezdzic? Link Zgłoś
wielki_czarownik O nie! 24.01.06, 14:29 Trzyma się drogi gorzej od furmanki no i psuje się. Dzisiejsze Fiaty to już nie to co 30 lat temu. Link Zgłoś
dwa-juzie Re: O nie! 24.01.06, 14:51 ale to chyba nowsza konstrukcja? i mimo wszystko astra I? ja tak glosno sobie mysle Link Zgłoś
wielki_czarownik Nowsza, ale Fiat :) 24.01.06, 20:08 Palio (Sienę) zbudowano na bazie Uno (ta sama płyta podłogowa). A więc jest to konstrukcja o klasę niższa niż Astra. Astra starsza - fakt, z tym że korzenie Palio sięgają jeszcze dalej (Uno) :). Astra to auto zrobione "po niemiecku". Nudne ale trwałe i dopracowane. Taki typowy wół roboczy. Link Zgłoś
fifiki Re: astra I kombi czy fabia kombi? 24.01.06, 16:18 oooo ktos ma podobnie:) mi sie osobiscie bardziej fabia podoba ale dla was to pewnie moc itp najwazniejsza:) bede podgladala to i moze cos sie dowiem Link Zgłoś
wiktoria11 Re: astra I kombi czy fabia kombi? 24.01.06, 17:54 Ja polecam astrę i z silnikiem 1.6 mało pali i jest jak na to auto całkiem żwawy za 20tysi to będzie autko zadbane od pierwszego właściciela i z dodatkowym wyposażeniem ABS elektryka centralny poduchy i może coś więcej i większe od fabii a rdza wychodzi w tych co były zaniedbane mój szwagier ma astrę z 93r kupił jak miała 5 lat od pierwszego właściciela i żadnej rdzy nie ma wymienił tylko pompę wody ok 90zł . W fabii to znajomi którzy ją mają to bardzo szybko robili zawieszenie i układ kierowniczy. Link Zgłoś
kurka_wodna2 Właścicielka Opla 24.01.06, 19:01 Kto kupił opla-dostanie hopla !!!!!!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: astra I kombi czy fabia kombi? 24.01.06, 20:13 > W fabii to znajomi którzy ją mają to bardzo szybko robili zawieszenie i układ > kierowniczy. a ja jezdzilem skoda 6 lat i nic takiego nie robilem a widzialem 13 rozsypanych astr. wybuchaly,gnily,rozkladaly kola. szczegolnie ta od szwagra zony tescia brata. Link Zgłoś
dwa-juzie Re: astra I kombi czy fabia kombi? 25.01.06, 12:43 i na co sie przesiadles? jak jezdzi? a moze to autko z innej beczki? wiec nie na temat? Link Zgłoś
dizasta Re: taka alternatywa... 24.01.06, 21:12 to moze jakas lepsza alternatywa mniej katastrofalna:) szczegolnie dla mojego portfela:) Link Zgłoś
millerek Re: astra I kombi czy fabia kombi? 25.01.06, 12:59 Jak ja to lubię "znajomi mają skodę i ciągle im się psuje", albo "szwagra kochanki brata córka ma astrę i strasznie na nią narzeka". Pycha! Jak bym słuchał takich wypowiedzi przed kupnem samochodu to wyszłoby na to że najlepsze są zielone ikarusy z silnikiem od czołgu. A tak poważnie to najważniejsze w samochodzie używanym jest to żeby był w dobrym stanie, nie miał przejechane 1mln km i nie był zespawany z 3 części. Link Zgłoś
dizasta Re: astra I kombi czy fabia kombi? 25.01.06, 13:30 to racja ale ... jak sie nie wie nic to od czegos trzeba zaczac:) no i jednak rozni ludzie rozne rzeczy mowia nie tylko ze ciotki brata..... i czasem na jakies ciekawe info mozna trafic a to juz cos a potem to wiadomo (ze poszczegolny egzemplaz moze byc wyjatkiem itp...) Link Zgłoś
millerek Re: astra I kombi czy fabia kombi? 25.01.06, 14:08 Ok rozumiem, ale nie słuchaj bezkrytycznie rad innych. Szczególnie na tym forum. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: astra I kombi czy fabia kombi? 25.01.06, 18:29 > Jak ja to lubię "znajomi mają skodę i ciągle im się psuje", albo "szwagra > kochanki brata córka ma astrę i strasznie na nią narzeka" dokladnie.mnie rowniez. "siostra brata wujka tesc mial i zle mowil.mowil bo to Jozek transwestyta byl." ale bedac zupelnie szczerym to jezdzilem octavia, fabka sie bujalem jedynie zeby obadac jak to jest,czyli okazjonalnie.nic mi w czasie takich jazd od niej nie odpadlo. Link Zgłoś
dothan2 Re: astra I kombi czy fabia kombi? 25.01.06, 18:23 Zapraszam na forum - forum.opel24.com - tam Ci otrzymasz odpowiedzi na interesujące i nurtujące cie pytania dotyczące aut marki OPEL Zapraszam - również do korzystania z działu pytań do eksperta - Naszym ekspertem jest autoryzowany zakład instalacji gazowych. Naprawde warto gdyż forum jest bylo i będzie darmowe Link Zgłoś