anthonyi Re: wanda Wasilewska 21.01.09, 15:23 corka przedwojennego ministra.Zdrajczyni,fanatyczna stalinistka. Odpowiedz Link
mk968 Re: wanda Wasilewska 21.01.09, 15:35 a czemu nawet w latach 70 miała jeszcze taki kult jednostki Odpowiedz Link
kriss67 Re: wanda Wasilewska 21.01.09, 15:48 Wanda Wasilewska - urodzona w 1905 działaczka komunistyczna, pisarka. W 1927 kończy polonistykę, pracuje jako nauczycielka i redaktor „Płomyka” i „Płomyczka”. W latach 1934 – 1937 aktywna politycznie jako członek Rady Naczelnej PPS. Publikuje w prasie lewicowej. We wrześniu 1939 wyjeżdża do Lwowa, gdzie publikuje propagandowe paszkwile na Polskę. Przyjmuje obywatelstwo sowieckie. W 1940 otrzymuje mandat do sowieckiej Rady Najwyższej. Pracuje w Głównym Zarządzie Politycznym Armii Czerwonej. Od czerwca 1943 przewodniczy Zarządowi Głównemu Związku Patriotów Polskich. Współorganizuje I Dywizję im. Kościuszki. W 1944 jest członkiem Centralnego Biura Komunistów Polskich w Związku Sowieckim. Rzeczniczka wcielenia Polski do Związku Sowieckiego, współtworzy PKWN i zostaje jego wiceprzewodniczącą. Po wojnie mieszka w Kijowie. Jest deputowaną do Rady Najwyższej, laureatką Nagrody Stalinowskiej w dziedzinie literatury. Umiera w 1964 w Kijowie. żródło"MPW Odpowiedz Link
prazanka44 Re: wanda Wasilewska 21.01.09, 22:36 To chyba nie był z jej strony kult jednostki, tylko od pewnego czasu lęk przed tą jednostką. Ona była inteligentną, utalentowaną pisarką i prawdopodobnie wiedziała, kim był Stalin, nie miała na jego temat złudzeń. Trudno coś wiedzieć na temat ewolucji jej poglądów politycznych, bo, podobnie jak wieloma pisarzami żyjącymi w ZSRR za Stalina, strach o własne życie nie pozwolił jej na zdradzenie jakich kolwiek wahań. Oczywiście nie musiała tak mocno wdepnąć, na początku to był jej wybór. Odpowiedz Link
jan-w Re: wanda Wasilewska 21.01.09, 23:20 prazanka44 napisała: > Ona była inteligentną, utalentowaną pisarką i > prawdopodobnie wiedziała, kim był Stalin, Jako jego kochanka miała z nim bliski kontakt Odpowiedz Link
dede43 Re: wanda Wasilewska 21.01.09, 16:07 Ale nam sie czasy zmieniły.Wyrosło pokolenie, które nie wie kto to WW. O cholera!! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: wanda Wasilewska 22.01.09, 09:17 Prawda? Ale czytany w dzieciństwie "Pokój na poddaszu" baaaardzo mnie wzruszał... Odpowiedz Link
czarna9610 Re: wanda Wasilewska 22.01.09, 16:43 Dla mnie Wasilewska jest autorka "Pokoju na poddaszu" i pamiętam do dziś tą książkę Też mnie wzruszyła Odpowiedz Link
prazanka44 Re: wanda Wasilewska 22.01.09, 17:12 Bliskie stosunki przed niczym nie chroniły. Jedna z jego żon odebrała sobie życie, a syna, kt-y miał nieszczęście dostać się do niemieckiej niewoli potraktował jak zdrajcę. Odpowiedz Link
orla43 Re: wanda Wasilewska 22.01.09, 18:07 moja znajoma nie bedaca krewną Wasilewskiej,ale tez noszaca to nazwisko,uratowala brata powołujac sie na nią,na szczescie nikt tego nie sprawdził,brat znajomej wrócił z łagrów do Polski po dziesiatkach lat katorgi Odpowiedz Link