09.02.06, 00:25
Mój znajomy zamieścił na Allegro ofertę sprzedaży auta. Niespodziewanie zgłosił się klient: Anglik zamieszkały w Hiszpanii (jak sam podał). Zgodził się na proponowaną cenę 5 tys Euro i poprosił o dane adresowe w celu przesłania czeku.
Znajomy zadowolony (bo w kraju na to auto nie było chętnych) wysłał mu dane i niebawem otrzymał czek na... 10 tys. Euro. Klient poprosił go o zrealizowanie czeku i wydanie reszty (czyli 5 tys.Euro) kurierowi, który zgłosi się po samochód. Mój znajomy zdziwił się, ale oddał czek do banku do realizacji, co potrwa kilka dni (tu nie znam szczegółów).
Moim zdaniem padł ofiarą oszusta, a czek jest podrobiony. Jeśli się uda - klient będzie miał auto i 5 tys. Euro, jeśli wpadnie - to mój znajomy.
Czy ktoś słyszał o takim przypadku transakcji ?
Co myślicie na ten temat ?
Co powinien zrobić teraz mój znajomy ?
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: Oszust ? 09.02.06, 00:27
      I ty tak w imieniu ZNAJOMEGO sie pytasz??? Co sie maskujesz, wal smialo ze to
      ty, a nie "kolega"... :)))
      • androx Re: Oszust ? 09.02.06, 00:29
        tomi_22 napisał:

> I ty tak w imieniu ZNAJOMEGO sie pytasz??? Co sie maskujesz, wal smialo ze to
        > ty, a nie "kolega"... :)))

Taki głupi nie jestem, nie dałbym się na to wziąć.
        To nie kolega, ale znajomy.
    • etom Re: Oszust ? 09.02.06, 01:09
      androx napisał:

nie zdziwilo go ze gosc nie potrafil na czeku napisac 5000 zamiast 10000 ??
      no i nie rozumiem jak ma mu oddac reszte skoro kurier juz wyjechal ?
      myslal moze ze kupujacy wierzy w jego uczciwosc i nie boi sie o reszte ?
      • ktbb Re: Oszust ? 09.02.06, 15:03
        Pierzemy kaskę przez allegro?
        Fajnie. Próbują po prostu próbują naciągnąćpolski bank na 5 tys€, które ma
        wziąć kurier .
        Nie zdziwię się jak nikt nie odbierze Twojego złomu.
    • souls_hunter Re: Oszust ? 09.02.06, 18:06
      Mysle ze kolega powinien najpierw isc na policje i tam opowiedziec historyjke. Jesli teraz to zrobi tez go chyba nie zbija.
    • llukiz Re: Oszust ? 09.02.06, 20:55
      ja nie wiem w czym problem. Niech sie spyta w banku czy czek nie jest podrobiony
      i po sprawie. A jak by był to niech opowie policji jak było. Nie widzę tu
      obszaru w którym by można oszukać twojego znajomego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka