Dodaj do ulubionych

Homologacja - co to ?

10.02.06, 18:04
chcę kupić samochód i nie wiem sama co to jest homologacją czy może mi jakis
pan wyjaśnić?
Obserwuj wątek
    • souls_hunter Re: Homologacja - co to ? 10.02.06, 20:21
      Jesli do szarego welnianego plaszczyka pani Xinska ubierze szare welniane rajtuzy, czerwone trzewiki, czerwona torebke oraz czerwony moherowy berecik to mozna powiedziec ze jej ubior ma homologacje w/g jedynie slusznie przyjetej normy b-ci Kwakwa oraz lojca derechtora. Musi jeszcze posiadac szarego badz czerwonego Matiza z zimowymi oponami ale bez kolpakow.

A na serio to:
      homologacja - sankcja, zatwierdzenie, orzeczenie o zdatności sprzętu, zwł. połączone z próbą działania prototypu, gł. w lotnictwie, sporcie samochodowym, narciarstwie.
      homologiczny - równoważny, zgodny, podobny; mający to samo względne położenie, te same proporcje, wartość a. budowę; odpowiedni co do budowy a. funkcji; pokrewny filogenetycznie.
      Etym. - gr. homólogos 'zgodny'; zob. homo-; -log; log-

I jeszcze w/g Malego Slownika Komputerowego:
      Homologacja
      Pozwolenie przyznawane przez instytucję do tego uprawnioną (w wypadku telefonów, radiotelefonów i modemów jest to Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty) na użytkowanie urządzenia na terenie kraju. Korzystanie ze sprzętu bez homologacji jest niedozwolone, a za szkody spowodowane użytkowaniem takiego sprzętu (np. uszkodzenie linii telefonicznej) odpowiada użytkownik.

Jeszcze inaczej rzecz ujmujac homologacja - cacy (no problem), brak homologacji - be (a big fcuking problem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka