ernest221 10.02.06, 18:04 chcę kupić samochód i nie wiem sama co to jest homologacją czy może mi jakis pan wyjaśnić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
souls_hunter Re: Homologacja - co to ? 10.02.06, 20:21 Jesli do szarego welnianego plaszczyka pani Xinska ubierze szare welniane rajtuzy, czerwone trzewiki, czerwona torebke oraz czerwony moherowy berecik to mozna powiedziec ze jej ubior ma homologacje w/g jedynie slusznie przyjetej normy b-ci Kwakwa oraz lojca derechtora. Musi jeszcze posiadac szarego badz czerwonego Matiza z zimowymi oponami ale bez kolpakow. A na serio to: homologacja - sankcja, zatwierdzenie, orzeczenie o zdatności sprzętu, zwł. połączone z próbą działania prototypu, gł. w lotnictwie, sporcie samochodowym, narciarstwie. homologiczny - równoważny, zgodny, podobny; mający to samo względne położenie, te same proporcje, wartość a. budowę; odpowiedni co do budowy a. funkcji; pokrewny filogenetycznie. Etym. - gr. homólogos 'zgodny'; zob. homo-; -log; log- I jeszcze w/g Malego Slownika Komputerowego: Homologacja Pozwolenie przyznawane przez instytucję do tego uprawnioną (w wypadku telefonów, radiotelefonów i modemów jest to Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty) na użytkowanie urządzenia na terenie kraju. Korzystanie ze sprzętu bez homologacji jest niedozwolone, a za szkody spowodowane użytkowaniem takiego sprzętu (np. uszkodzenie linii telefonicznej) odpowiada użytkownik. Jeszcze inaczej rzecz ujmujac homologacja - cacy (no problem), brak homologacji - be (a big fcuking problem). Link Zgłoś