Dodaj do ulubionych

Grande Punto vs Fabia

23.02.06, 23:09
Porównajmy 2 odpowiadające sobie modele. Najtańsza Fabia kosztuje 34 690 zł.
Jednak jest to wersja 54 konna, która do 100 km/h rozpędza się w 18,4 sek i
nie ma żadnego sensownego wyposażenia - nawet wspomagania kierownicy.

Weźmy do porównania wersję 1.2 HTP 47kW CLASSIC i najtańszego Punto 1.2 8V
65KM FRESH :
Fabia / Punto
moc (KM) 64 / 65
0-100 (s) 15,10 / 14,5
v max (km/h) 160 / 155
spalanie b. podobne - Fabia w danych technicznych spala ok. 0,1 l/100 km mniej

długość 3970 / 4030
szerokość 1646 / 1687
wysokość 1451 / 1490

bagażnik 260 / 275

wyposażenie Fabia
- Poduszka powietrzna kierowcy
- Wspomaganie kierownicy
- Regulowana kolumna kierownicy
- Czujnik parkowania

wyposażenie Punto
- Poduszka powietrzna kierowcy
- Poduszka powietrzna pasażera
- Wspomaganie kierownicy
- Elektryczne szyby
- Elektryczne lusterka
- Centralny zamek
- Komputer pokładowy

Cena : Fabia 37 690 PLN / Punto 36 700 PLN

Podsumowując
Silnik - Punto lepsze przyspieszenie, gorsza v max, wydaje się że 4
cylindrowy silnik Fiata będzie miał lepszą kulturę pracy niż 3 cylindrowy
Fabii
Wymiary - zdecydowanie większe jest Punto
Wyposażenie - wygrywa Punto
Cena - Punto tańsze o 990 zł
Wygląd - to oczywiście zależy od gustu, ale tu chyba nie trzeba komentarza.

Wszystkie dane za www.mojeauto.pl

Wydaje się, że Fabia straci swoją pozycję lidera w liczbie sprzedanych aut.
Jak będzie faktycznie - zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 23.02.06, 23:15
      Wez pod uwage ze na fabie jest staly rabat cos ok 3tys.To przy takich
      samochodach spora kwota.Druga sprawa punto nie oferuje sedana a te sa u nas
      bardzo popularne.Mysle ze jeszcze w tym to fabia bedzie liderem ale fiat
      bedzie sie liczyl.
      • frax1 Re: Grande Punto vs Fabia 23.02.06, 23:17
        Nowe Grande Punto już jest sukcesem... 145 tyś sprzedanych egzemplarzy to
        naprawdę wiele. Pozatym w tym momencie Punto ma wymiary auta kompakt z przed
        paru lat i to przy wielu opcjach wyposażenia może odebrać klientów wielu autom o
        klasę wyżej.
        Fabia nie jest złym autem, ale Fiat jest ponadprzeciętny i dlatego wypada
        korzystniej od Skody. Pozatym to nowa konstrukcja. Fiatowi życze jak najlepiej,
        w końcu to koncern który produkuje u nas sporo aut.
        Co ciekawe ostatnio ogladałem na TVN Turbo porównanie vanów i spośród m.in
        Megane, FRV i paru innych najlepiej wypadła właśnie Multipla!
        Pozdrawiam
    • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 23.02.06, 23:19
      i oba mają podobną wagę - około 1060kg

natomiast Fabia ma 112Nm a Punto 102Nm ( 10% mniej !!! )

poza tym cena Punto-3D a Fabia 5D

Punto 5D zaczyna sie od 38.200 zł !!!
      czyli jest droższe od porównywanej przez Ciebie Fabii
      www.fiat.pl/index.php

• typson Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 00:58
        no o 1500 zlotych. To chyba nie jest dramat. Dla mnie stylistycznie fabia przy
        nowym punto wyglada jak kiedys duzy fiat przy fordzie sierra :D
        • ktbb Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 16:03
          > Dla mnie stylistycznie fabia przy nowym punto wyglada jak kiedys duzy fiat
          przy fordzie sierra :D

Coś w tym jest niestety.
          Ciekawe ile w punto liczą za klimę
          • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 16:11
            www.fiat.pl/index.php
            Czerwony Grande + "tylko" klimatyzacja =42.600
            • maciejosss oczywiście 3D zapomniałem dodać 28.02.06, 16:16
      • typson Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 00:59
        moze i 10% a moze tylko 10Nm, poza tym jakie to ma znaczenie, gdy spalanie jest
        identyczne a przyspieszenie lepsze?
        • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 08:33
          typson napisał:

> moze i 10% a moze tylko 10Nm, poza tym jakie to ma znaczenie, gdy spalanie
          jest
          > identyczne a przyspieszenie lepsze?

co do spalania to wiemy tylko tyle ile podaje producent :-) i w obu przypadkach
          jest podobnie.

10Nm moze nie daje lepszego przyśpieszenia , ale elastycznosć powinna być
          lepsza.Masa i przełożenia biegów w obu autach są podobne.
          • radek_m_vd Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 18:27
            na te 10% różnicy w momencie obrotowym może mieć znaczenie także przełożenie
            skrzyni biegów....
      • qta.phone Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 08:31
        Tak tak skodziarzu, wiemy ze Fabia jest lepsza nawet od Stilo i Cromy.
      • maq77 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 09:01
        Racja - najtańsza wersja Punto jest 3 drzwiowa. 5D kosztuje 38 200 czyli Fabia
        wychodzi 510 zł taniej.
        Z drugiej strony trzeba przyznać punkt Fiatowi, że oferuje wersję 3D. Wiadomo,
        że małe samochody często kupowane są przez młodych ludzi - często jeszcze bez
        dzieci i świadomie wybierają wersję 3d.
        • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 09:17
          maq77 napisał:

> Racja - najtańsza wersja Punto jest 3 drzwiowa. 5D kosztuje 38 200 czyli
          Fabia
          > wychodzi 510 zł taniej.
          > Z drugiej strony trzeba przyznać punkt Fiatowi, że oferuje wersję 3D.
          Wiadomo,
          > że małe samochody często kupowane są przez młodych ludzi - często jeszcze bez
          > dzieci i świadomie wybierają wersję 3d.

byc moze ale wtedy dwa punkty fabii za wersje sedan i kombi.
      • jimmyjazz To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 09:20
        maciejosss napisał:

> poza tym cena Punto-3D a Fabia 5D
        > Punto 5D zaczyna sie od 38.200 zł !!!

No własnie - nie ma 3 d fabii! A rabaty do punto też są.
        • mis.z.wiertarka Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 09:26
          jimmyjazz napisał:

> No własnie - nie ma 3 d fabii!

tak. to po prostu straszne,dyskwalifikujace :-))))))))))))))))))))))))
          • jimmyjazz Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 12:43
            mis.z.wiertarka napisała:

> jimmyjazz napisał:
            >
            > > No własnie - nie ma 3 d fabii!

> tak. to po prostu straszne,dyskwalifikujace :-))))))))))))))))))))))))

No pewnie. Poniżej przeszkadza ci brak centralnego zamka w najtańszej wersji
            punto, a brak podstawowego wyboru 3 czy 5 dzrzwi już cie nie razi. Znajdz mi
            inne auto gdzie jaset taka dziwna sytacja.
            Bez przesady fabia przy punto wygląda jak dzwonnik z Notre Dame.
            • dunczyk1960 Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 12:49
              Autor: jimmyjazz ☺
              Data: 24.02.06, 12:43

Noo too niezle wyglada,mogloby byc gorzej ,moglaby wygladac jak pewien
              upierzony prezydent ,he he ...
              • callafior Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 20:34
                Oba samochody są dość ładne (mówię o hatchback'ach) tyle, że punto ma być taki
                niby sportowy, a fabia niejako rodzinna, niby dostojna.
            • waskes29 Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 13:14
              jimmyjazz napisał:

> Bez przesady fabia przy punto wygląda jak dzwonnik z Notre Dame.

Tak faktem jest ze wyglad jest atutem fiata ale na ta chwile to jedyny atut.
              Fiat ma genetyczna wade od 30lat nie potrafia zrobic zadnego trwalego i
              dobrze wykonanego samochodu.Zapytaj wlascicieli Fiatow Brava/vo co
              pokupowali je jako nowe slyszac ze to przelom w jakosci 0sam pamietam te
              deklaracje producenta.A teraz te same samochody nie kosztuja polowe tego co
              konkurenci z tego samego rocznika.Ciekawe czemu?
              • jimmyjazz Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 13:25
                waskes29 napisał:

> A teraz te same samochody nie kosztuja polowe tego co konkurenci z tego
                > samego rocznika.Ciekawe czemu?

Bo są mniej popularne. I tyle. Co ma cena na rynku wtórnym do jakości? Tam się
                liczy "opinia i fama" a nie fakty.
                Co zrobić że nasi kierowcy wolą jeździć 13 letnimi golfami. Nie widzę związku
                pomiędzy uwielbianym przez Ciebie rankingiem Dekry a cenami na giełdzie.
                Peugeot 307 jest na 17 miejscu wśród 3 latków (wszelkie VW dużo niżej) a jakoś
                ma fatalną opinię wśród użytkowników.
              • uki145 Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 13:41
                Witam! bravo /brava/marea ma tu mało do gadania (były to faktycznie pojazdy
                watpliwej jakosci. punto II jest jednym z pierwszych fiatów który skutecznie
                przełamał problemy jakosciowe. wiem co mówie: eksploatowałm punto I i
                eksploatuje punto II i musze powiedziec ,ze to niesamowity przeskok
                jakosci .bravo/brava/marea wypada tutaj marnie(słabe wahacza i
                amortyzatory ,problemy z elektryka). II jest bardzo dopracowanym i
                bezawaryjnym autem . zawieszenie wytrzymuje duzo dłuzej niz w fabii (wahacze
                przednie),nie ma problemów z rozrzadem. uwazam ,ze punto II nie zasługuje na
                tak wysoki spadek wartosci wsród pojazdów uzywanych.jesli ktos chce przełamac
                mit awaryjnych fiatów to wydaje mi sie ,ze punto II jest najlepsym przykładem.
                miejmy tylko nadzieje ,ze podobnie bedzie z grande. Pozdrawiam Łukasz
                • waskes29 Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 13:45
                  uki145 napisał:

> Witam! bravo /brava/marea ma tu mało do gadania (były to faktycznie pojazdy
                  > watpliwej jakosci. punto II jest jednym z pierwszych fiatów który skutecznie
                  > przełamał problemy jakosciowe. wiem co mówie: eksploatowałm punto I i
                  > eksploatuje punto II i musze powiedziec ,ze to niesamowity przeskok
                  > jakosci

No trudno bylo niezrobic takiego skoku bo fiat punto I nie postawil wysoko
                  poprzeczki.
                  .bravo/brava/marea wypada tutaj marnie(słabe wahacza i
                  > amortyzatory ,problemy z elektryka). II jest bardzo dopracowanym i
                  > bezawaryjnym autem .

Napisz ze twoje punto takie jest to bedzie zgodne z prawda bo statystyki
                  mowia zupelnie co innego.
                  • waskes29 Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 13:48
                    I nie tylko statystyki
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=31081409&a=31081409
                    • uki145 co jest najsmieszniejsze w tych Twoich statystykac 24.02.06, 13:57
                      to fakt ,ze auto powinno sie psuc ,a jezdzi i nie ma z nim problemów. przeciez
                      pisze prawde :punto II zrobiło w tej chwili ponad 130 tys km i dopiero teraz
                      wymieniłem łaczniki stabilizatora i do wymiany sa wahacze(ale i tak chyba sporo
                      kilometrów jak na nasze drogi?),amortyzatory maja jeszcze 70 % skutecznosci-
                      przod , 65 % tył , naped rozrzadu był wymieniany po 90 tys km i jakos
                      wczesniej sie nie zerwał, auto nigdy nie staneło w trasie, co jakis
                      czas ,faktycznie czesto przepala ,sie jakas zarówka i tyle . w punto 1 wahacze
                      z przodu wymieniałem po 30 tys ,amortyzatory z tyłu po 45 tys , oprócz tego co
                      chwile padał alternator . ja widze poprawe ,a Ty ? jesli chodzi o
                      statystyki ,to tez to widac: 60 miejsce wsród 3 latków , to chyba o wiele
                      lepiej niz w punto I. fabia nie jest duzo wyzej,z pełnym do niej szacunkiem.
                      Pozdrawiam
                  • radek_m_vd Re: To tym gorzej że nie ma 3d fabii! 24.02.06, 18:34
                    miałem fabię 1.4 16v z 2001r. - problemy z elektroniką silnika na porządku
                    dziennym, jakość montażu też nie najwyższych lotów...
                    a we wcześniej posiadanym punto I nic się nie działo...
    • uki145 Re: Grande Punto vs Fabia 23.02.06, 23:40
      Witam! ciekawe porównanie. ten mocniejszy HTP fabii nie jest wcale taki zły
      jak niektórzy mowia. wersja 12 zaworowa(64 KM) jest nawet bardzo elastyczna
      (jak na moc i pojemnosc).jechałem polo 1.2 HTP znajomego i musze przyznac ,ze
      byłem pozytywnie zaskoczony dynamika(subiektywne wrazenia o wiele lepsze niz na
      papierze). silnik bardzo ładnie brzmi, do tego dochodza niskie koszty serwisu:
      fabia ma łancuch rozrzadu (nie wiem tylko czy dozywotni) , tylko trzy swiece -
      niby nic ,ale przeglad tanszy ;-) . jedyna wada to dosyc wysokie spalanie -
      znajomemu polo pali srednio 7.5 l/100km , to sporo biorac pod uwage ,ze
      poprzednie punto ,z silnikiem 1.2 16v srednio pali 6.5-6.7 litra. wydaje mi
      sie ,ze grande bedzie paliło mniej niz HTP, chociaz nigdy nic nie wiadomo(przy
      tej masie). jesli punciak bedzie palił w granicach 6.5 litra to koszty
      eksploatacji sie wyrównaja. punciak jest duzo wiekszy od fabii i to jest chyba
      najwazniejszy argument, skoda lepiej trzyma cene . Pozdrawiam
      • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 08:48
        uki145 napisał:

> Witam! ciekawe porównanie. ten mocniejszy HTP fabii nie jest wcale taki zły
        > jak niektórzy mowia. wersja 12 zaworowa(64 KM) jest nawet bardzo elastyczna
        > (jak na moc i pojemnosc).jechałem polo 1.2 HTP znajomego i musze przyznac ,ze
        > byłem pozytywnie zaskoczony dynamika(subiektywne wrazenia o wiele lepsze niz
        na
        >
        > papierze).

Krótkie przełożenia robią swoje :-)
        a takie posiada Fabia , Polo , Ibiza 1,2-12V

Odbija sie to z kolei jazdą przy wyższych prędkosciach na wyższych obrotach (
        120km/h-4000obr/min , 140km/h=4500obr/min ... )

Subiektywne spostrzeżenia mogą być takie ,że masz wrażenie że autko ma więcej
        mocy , ale porównując do innych aut to jedziesz na jednym biegu niżej ( bo masz
        takie przełożenia ) , stąd autko ma dobrą elastyczność jak na swoją moc.

jedyna wada to dosyc wysokie spalanie -
        > znajomemu polo pali srednio 7.5 l/100km , to sporo biorac pod uwage ,ze
        > poprzednie punto ,z silnikiem 1.2 16v srednio pali 6.5-6.7 litra. wydaje mi
        > sie ,ze grande bedzie paliło mniej niz HTP, chociaz nigdy nic nie wiadomo(przy
        >
        > tej masie)

Punto II było lżejsze od Fabii o 200kg (1060kg vs 860kg) i dlatego paliło mniej.
        Grande z kolei waży tyle co Fabia ( około 1050kg ), więc może ( ale nie musi )
        palić bardzo podobnie.

pozdrawiam
        • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 08:54
          zaraz,zaraz. jezeli punto jest duzo wieksze od fabii to znaczy ze jest tak duze
          jak octavia,corolla,megane?
    • jimmyjazz No to głosowanko - kto co by wybrał? 24.02.06, 09:24
      Ja zdecydowanie Punto.
      • mis.z.wiertarka Re: No to głosowanko - kto co by wybrał? 24.02.06, 09:27
        ja zdecydowanie aston martin db9
        • mis.z.wiertarka punto grande nic 24.02.06, 09:35
          PAKIET ACTIVE COMFORT (zawiera: korek wlewu paliwa zamykany na kluczyk, zdalnie
          sterowany centralny zamek, dzielona tylna kanapa 40/60, regulacja wysokości
          siedzenia kierowcy)- doplata 1 tys zl w punto.

Regulacja wysokości siedzenia kierowcy-600zl
          Zdalnie sterowany centralny zamek- 450

paranoja.za wszystko trzeba doplacac.
          • jimmyjazz Oj misiu,misiu 24.02.06, 12:51

> PAKIET ACTIVE COMFORT (zawiera: korek wlewu paliwa zamykany na kluczyk,
            zdalnie
            >
            > sterowany centralny zamek, dzielona tylna kanapa 40/60, regulacja wysokości
            > siedzenia kierowcy)- doplata 1 tys zl w punto.
            >
            > Regulacja wysokości siedzenia kierowcy-600zl
            > Zdalnie sterowany centralny zamek- 450

A to że fabis ma 1 poduche (punto min.2), brak abs-ebd (punto wszystkie
            wersje), brak el.szyb i lusterek (punto wszystkie) i the best - brak
            zapalniczki w najtańszych wersjach. Daj se pan siana.
      • pindoll Re: No to głosowanko - kto co by wybrał? 24.02.06, 10:25
        jimmyjazz napisał:

> Ja zdecydowanie Punto.

również punto, do tego 3d
    • derduch Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 09:36
      Dodac trzeba że Punto to nowy model, a Fabia to staruszek którego lada moment
      wejdzie następca, więc cena spadnie na ryj.
      • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 09:41
        wlasnie spada :-)
        • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 09:48
          nie podoba mi sie polityka fiata sprzedajacego golizne byle miec pare zlotych
          tanszy od najtanszego u konkurencji. pozniej sie czlowiek dziwi ze brakuje tak
          podstawowych rzeczy jak dzielone tylne oparcia. troche to prostackie.
          jesli nowe punto bedzie autem bezpiecznym,malo lub chociaz srednio awaryjnym,
          raczej zdominuje nasz rynek i pare jeszcze innych rynkow.powinien byc spory
          sukces. widzialem nowe punto,jest naprawde ladne. to pierwszy fiat o ktorym bym
          pomyslal :-)
          ciekawe co na to kobiety wybierajace yarisy. toyota niby zaktualizowala model
          ale...
          no ciekawe ktory sie bardziej podoba kobietom?
          bo facetom to raczej punto,prawda?
          • 101ola Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 10:15
            Nie podoba Ci się? A widziałeś Fabie Base bez kołpaków i z czarnymi zderzakami?
            A pamietasz jak Fiat sprzedawał Stilaka (na poczatku) na pełnym wypasie drozej
            niz golasy Astry itp i sprzedaz była do policzenia na palcach jednej reki ... u
            drwala?

pozdrmis.z.wiertarka napisała:

> nie podoba mi sie polityka fiata sprzedajacego golizne byle miec pare zlotych
            > tanszy od najtanszego u konkurencji. pozniej sie czlowiek dziwi ze brakuje
            tak
            > podstawowych rzeczy jak dzielone tylne oparcia. troche to prostackie.
            > jesli nowe punto bedzie autem bezpiecznym,malo lub chociaz srednio awaryjnym,
            > raczej zdominuje nasz rynek i pare jeszcze innych rynkow.powinien byc spory
            > sukces. widzialem nowe punto,jest naprawde ladne. to pierwszy fiat o ktorym
            bym
            >
            > pomyslal :-)
            > ciekawe co na to kobiety wybierajace yarisy. toyota niby zaktualizowala model
            > ale...
            > no ciekawe ktory sie bardziej podoba kobietom?
            > bo facetom to raczej punto,prawda?
            • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 10:26
              wywalanie ceny ponad konkurencje,gdy prestizu za grosz, to bylo nieporozumienie
              spore. zadnym wyposazeniem w standardzie nie mozna bylo tego wytlumaczyc.
              stad pierwszy powod niepowodzenia.na stilo opuszczono ceny ale jakos go nie
              widac wiecej na ulicach. jest troche brzydki,troche gumowaty,slabe fotele,nie
              ma dobrej prasy.klapa.

kazac doplacac za dzielone fotele to chyba wymysl fiata.
              tylko czekac jak bedzie jak kiedys trzeba doplacac za prawe lusterko :-)
          • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 12:53

> nie podoba mi sie polityka fiata sprzedajacego golizne byle miec pare zlotych
            > tanszy od najtanszego u konkurencji. pozniej sie czlowiek dziwi ze brakuje
            > tak podstawowych rzeczy jak dzielone tylne oparcia. troche to prostackie.

To nie jest polityka fiata tylko raczej skody. Porównaj co jest w podstawowej
            wersji fabii i punto (poduszki, ekl, szyby, abs-ebd, wspomaganie).
    • simr1979 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 10:39
      maq77 napisał:

(...)> Wydaje się, że Fabia straci swoją pozycję lidera w liczbie sprzedanych
      aut.
      > Jak będzie faktycznie - zobaczymy.

Faktycznie będzie tak, że Fiat - zalany zamówieniami z zach. Europy - nie
      bedzie w stanie dostarczyć do Polski wystarczającej ilości pojazdów.
      W efekcie wq..ni klienci pójdą do konkurencji, a pozycja Fabii pozostanie
      niezagrożona...
      Ciekawe czy tym razem się pomylę....oby ;;))
    • dunczyk1960 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 12:29
      "walke" o klienta rozstrzygnie FAMA ,
      Fabia ma dobra fame,zwlaszcza na zachodzie,w UK i w skandynawi
      Fiat niestety nie cieszy sie dobra fama,a szkoda bo nawet poprzednie
      Punto bylo dobrym niezawodnym i tanim w utrzymaniu autem .
      • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:03
        dunczyk1960 napisał:

> Fiat niestety nie cieszy sie dobra fama,a szkoda bo nawet poprzednie
        > Punto bylo dobrym niezawodnym i tanim w utrzymaniu autem .

Mozna wrecz powidziec ze to byl wzor niezawodnosci i dokladnosci wykonania.Moj
        wujek ma takie punto,po tym jak jest poskladane w srodku to mozna
        przypuszczac ze robia to dzieci na zajeciach praktyczny .
        www.uzywane.mojeauto.pl/raport2004/index_model.php?marka=Fiat&model=Punto&=
        • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:19
          waskes29 napisał:

> Mozna wrecz powidziec ze to byl wzor niezawodnosci i dokladnosci wykonania.

W kategorii do 3 lat jest mniej awaryjne niż VW Polo :)
          • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:27
            jimmyjazz napisał:

>
            > W kategorii do 3 lat jest mniej awaryjne niż VW Polo :)
            >

a kto tu pisze o VW Polo ??

do 3 lat Fabia jest na 40 miejscu a Punto na 67 !
            • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:30
              maciejosss napisał:

> jimmyjazz napisał:
              >
              > a kto tu pisze o VW Polo ??

A kto tu mówi o starym Punto??? :-)

Rozmawiamy o Punto Grande
              • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:34
                jimmyjazz napisał:

> maciejosss napisał:
                >
                > > jimmyjazz napisał:
                > >
                > > a kto tu pisze o VW Polo ??
                >
                > A kto tu mówi o starym Punto??? :-)
                >
                > Rozmawiamy o Punto Grande

Nie rozmiawiamy o punto G bo ja odpisywalem na tekst dunczyka o tym ze
                punto II to malo awaryjny samochod .To ty wjechales do tematu a teraz
                twierdzisz ze rozmawiamy o czym innym?Ktory z nas pisze nie na temat?
              • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:34
                masz już dane Sekry o Punto Grande ???????????????????????????????????????
                • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:35
                  Dekry miało być

:-)
          • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:31
            jimmyjazz napisał:

> waskes29 napisał:
            >
            > > Mozna wrecz powidziec ze to byl wzor niezawodnosci i dokladnosci wykonani
            > a.
            >
            > W kategorii do 3 lat jest mniej awaryjne niż VW Polo :)

Bravo dla fiata , wez jeszcze pod uwage inne statystyki tam fiat zawsze jest
            na koncu.Co do Dekry to zwraca uwage bardzo duza awaryjnosc silnikow w
            fiacie , znacznie ponad przecietna to tez ma znaczenie bo to sa koszty.
            Co innego jest usterka oswietlenia czy ogumienie a nawet hamulce bo to sie
            naprawia stosunkowo tanim kosztem a co innego silniki, naped ,nadwozie tu moga
            byc juz koszta.
            • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:47
              waskes29 napisał:

> Co do Dekry to zwraca uwage bardzo duza awaryjnosc silnikow w
              > fiacie , znacznie ponad przecietna to tez ma znaczenie bo to sa koszty.

To zależy co się kryje po hasłem: usterka silnika. Pamiętaj ze badania Dekry to
              badania na stacjach diagnostycznych - skoro wszelkie.

Co innego zauważyłem:

5 latki:
              Punto (stare :-) - 114 miejsce
              Fabia - 116 miejsce hmmm
              • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 13:53
                jimmyjazz napisał:

> waskes29 napisał:
                >
                > > Co do Dekry to zwraca uwage bardzo duza awaryjnosc silnikow w
                > > fiacie , znacznie ponad przecietna to tez ma znaczenie bo to sa koszty
                > .
                >
                > To zależy co się kryje po hasłem: usterka silnika. Pamiętaj ze badania Dekry
                to
                >
                > badania na stacjach diagnostycznych - skoro wszelkie.
                >
                > Co innego zauważyłem:
                >
                > 5 latki:
                > Punto (stare :-) - 114 miejsce
                > Fabia - 116 miejsce hmmm
                >

Dobra to teraz cos co dla mnie ma wieksze znaczenie.Tutaj chyba nie bedziemy
                sie licytowac .
                www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist1.shtml
                • uki145 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:01
                  Witam! to 116 miejsce fabii potwierdza moje wiadoosci na temat usterkowosci
                  tego modelu. trzeba jednak brac pod uwage fakt ,ze usterki silników fabii
                  dotyczyły głownie archaicznego silnika 1.4 8v, tam to sie działo;-)teraz
                  prawdopodobnie bedzie lepiej dzieki HTP. Pozdrawiam
                • uki145 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:05
                  spierac sie nie musimy ,ale to zupełnie odbiega od statystyk dekry czy TUV(np
                  fiat seicento ,vw passat i Alfa 147) dobrze ,ze wskazałes ta strone- bede miał
                  silny argument w udowadnianiu niezawodnosci Alf ;-)
                  • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:10
                    uki145 napisał:

> silny argument w udowadnianiu niezawodnosci Alf ;-)

Kiedys trafiłem na brytyjską stronę z podobnymi zestawieniami awaryjności - tam
                    to się działo :-)
                    Niestety nie moge jej odszukać. Byłoby troszkę zabawy :-)
                • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:08
                  waskes29 napisał:

> Dobra to teraz cos co dla mnie ma wieksze znaczenie.Tutaj chyba nie
                  > bedziemy sie licytowac.

No chyba jednak będziemy, bo własnie chciałem dotego przejść.
                  1. Różnica pomiędzy Fabią i Punto jest minimalna - 5,0% i 5,9%. Jakoś nie
                  podają wielkości dopuszczalnego błędu sytatystycznego.

Teraz tylko widac jak bzdurne są te zestawienia bez/awaryjności - adac i dekra
                  mają całkowicie inne i sprzeczne ze sobą wyniki. To jest dla mnie dowód że nie
                  są one nic warte (pytanie dlaczego?).

Zobacz wynik seicento??? Raz jest do d.. a w adac super bezawaryjne prawie.
                  Twingo wg Dekry to szmelc a wg adac? Fiesta,Polo to samo. Jeśli te dane mają
                  być wiarygodne i prawdziwe to powinny byc jakoś zbieżne. A nie są.
                  Niestety ja osobiście traktuje te statystyki z równą powagą co "Auto Świat" -
                  czyli z żadną. Ot ciekawostka.
              • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:02
                jimmyjazz napisał:

> Co innego zauważyłem:
                >
                > 5 latki:
                > Punto (stare :-) - 114 miejsce
                > Fabia - 116 miejsce hmmm

czyli jeden ch...

Zależy na jaką sztukę trafisz.
                Starsze Fabie miały choroby wieku dziecięcego zapewne
                • uki145 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:08
                  anajlepsza jest wysoka pozycja Twingio ,które w statystykach dekry jest wraz z
                  seicento na szarym koncu. powiem tylko tyle: te statystyki sa jakby
                  zawieszone w powietrzu i nijak sie maja do rzeczywistosci. Pozdrawiam
                  • uki145 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:16
                    moznaby zrobic jeszcze inna statystyke: np które auto da sie najłatwiej
                    naprawic w trasie ;-) wtedy napewno seicento by wygrało. ja lubie grzebac przy
                    aucie wiec dla mnie byłaby to cenna wskazówka. ot co ,woziłbym zawsze ze soba
                    czujnik połozenia wału, pasek rozrzadu , zestaw naprawczy belki tylnej i
                    miałbym najlepszy samochod na swiecie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam
                • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:12
                  maciejosss napisał:

> czyli jeden ch...
                  >
                  > Zależy na jaką sztukę trafisz.

Poprostu statystyki są bzdurne. Porónaj te same samochody wg Dekry i ADAC -
                  kosmos. Nic się nie zgadza.
                  • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:27
                    jimmyjazz napisał:

> maciejosss napisał:
                    >
                    > > czyli jeden ch...
                    > >
                    > > Zależy na jaką sztukę trafisz.
                    >
                    > Poprostu statystyki są bzdurne. Porónaj te same samochody wg Dekry i ADAC -
                    > kosmos. Nic się nie zgadza.
                    >
                    Najwyrazniej nie masz pojecia w/g czeo opieraja sie wyniki obu statystyk.
                    Dakra uslala usterki podczas badania porownywalnego do naszego
                    obowiazkowego corocznego przegladu .Czyli usterki znalezione w badaniach
                    dekry nie powoduja ze samochod nie moze jezdzic -nawet wiecej jesli owe
                    samochody pojawily sie na badaniu to praktycznie musialy same tam dojechac
                    .Przypuszczam ze o wiekszosci usterek tam wykrytych wlasciciele nie mieli
                    nawet pojecia.To mniej wiecej swiadczy tez ze brane sa pod uwage takie
                    podzespoly jak oswietlenie czy stan ogumienia,moim zdaniem nie majacy nic
                    wspolnego z samym samochodem a swiadczacy raczej o wlascicielu.Dlatego na
                    statystyki Dekry osobiscie patrze raczej z dystansem niemniej jakies
                    informacje one daja a ze wykonywane sa na ok 7 mln samochodow to nawet
                    spore.
                    Co do ADAC to statystyki te informuja o awarjach na drodze
                    uniemozliwiajacych kontunuowanie jazdy.I wlasnie ja do tych statystyk
                    przywiazuje wieksza wage.Oglonie to tak naprawde to ja mam statystyki
                    gdzies ,owszem kierowlbym sie nimi gdyby dla mnie przy kupnie najwazniejsza
                    byla wlasnie mala awaryjnosc.Ale dla wiekszoscoi samochodow sa to tak male
                    roznice ze praktycznie bez znaczenia.Wszystkie za to statystyki
                    potwierdzaja mala awaryjnosc samochodow japonskich i znacznie wieksza
                    francuskich i wloskich.Czyli jakas regula jest w tym.
                    • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:45
                      waskes29 napisał:

> Najwyrazniej nie masz pojecia w/g czeo opieraja sie wyniki obu statystyk.

A jednak wiem.

> Dakra uslala usterki podczas badania porownywalnego do naszego
                      > obowiazkowego corocznego przegladu .Czyli usterki znalezione w badaniach
                      > dekry nie powoduja ze samochod nie moze jezdzic -nawet wiecej jesli owe
                      > samochody pojawily sie na badaniu to praktycznie musialy same tam dojechac

Otóż niekoniecznie - zbierają wyniki również z 36600 warsztatów
                      współpracujących z nimi. Niedoczytałeś.

> Co do ADAC to statystyki te informuja o awarjach na drodze
                      > uniemozliwiajacych kontunuowanie jazdy.I wlasnie ja do tych statystyk
                      > przywiazuje wieksza wage.

A co z tymi którzy nie zadzwonili po adac? Może właściciele droższych aut (np
                      VW) nie dzwonią po Adac tylko gdzieś indziej? Ciężko mi powiedzieć jak sprawa
                      jest zorganizowana w Niemczech ale jest małe kłamstwo, duże kłamstwo i
                      statystyka.

> Ale dla wiekszoscoi samochodow sa to tak male roznice ze praktycznie bez
                      > znaczenia.

Tutaj się zgadzamy.

> Wszystkie za to statystyki potwierdzaja mala awaryjnosc samochodow
                      > japonskich i znacznie wieksza francuskich i wloskich.Czyli jakas regula jest
                      > w tym.

Generalne po lekturze obu statystyk można odnieść wrażenie, że - przynajmniej w
                      Niemczech - auta psują się bez logicznego sensu.
                      Jak napisałem w którymś poście powyżej - trafiłem swego czasu w necie na
                      brytyjskie statystyki - nic się nie zgadzało z Dekrą, adac czy tuv.
                      • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 14:56
                        jimmyjazz napisał:

> A co z tymi którzy nie zadzwonili po adac? Może właściciele droższych aut (np
                        > VW) nie dzwonią po Adac tylko gdzieś indziej? Ciężko mi powiedzieć jak sprawa
                        > jest zorganizowana w Niemczech ale jest małe kłamstwo, duże kłamstwo i
                        > statystyka.

Tam zdaje sie na utostradach tylko ADAC moze holowac i udzielac pomocy.
                        Druga sprawa ze wiekszosc niemcow korzysta z adac bo wykupienie rocznego
                        abonamentu to sporo mniej niz 100 euro a zapewnia darmowe holowanie,jesli
                        jest to mozliwe to naprawe na miejscu -placi sie tylko za czesci ,dowiezienie
                        paliwa itp plus dostaje sie jeszcze sporo bonusow.Wiec prawie kazdy to ma .

> Generalne po lekturze obu statystyk można odnieść wrażenie, że - przynajmniej
                        w
                        >
                        > Niemczech - auta psują się bez logicznego sensu.

Bo obie te statyasrtyki wykazuja zupelnie co innego wiec nie musi byc
                        miedzy nimi zadnej zbieznosci.

> Jak napisałem w którymś poście powyżej - trafiłem swego czasu w necie na
                        > brytyjskie statystyki - nic się nie zgadzało z Dekrą, adac czy tuv.

No szkoda ze nie masz ,mam nadzieje ze to nie byly statystykie ktore ktos tu
                        juz podawal opierajace sie na ankiecie 36tys osob dla jakiejs ubezpieczalni
                        a awaryjnosc to byl tylko jeden z kilku skladnikow tego badania.Ale to mialo
                        niewiele wspolnego z statystykami awaryjnosci
                        • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 15:15
                          waskes29 napisał:

> > A co z tymi którzy nie zadzwonili po adac? Może właściciele droższych aut
                          > (np
                          > > VW) nie dzwonią po Adac tylko gdzieś indziej? Ciężko mi powiedzieć jak sp
                          > rawa
                          > > jest zorganizowana w Niemczech ale jest małe kłamstwo, duże kłamstwo i
                          > > statystyka.
                          >
                          > Tam zdaje sie na utostradach tylko ADAC moze holowac i udzielac pomocy.

Na autostradach możliwe - a jeśli się komus popsuło 20 km od domu? Jak ma kase
                          to dzwoni po serwis (i nie ma go w statystykach), jak nie ma to po adac.
                          Gdybam, bo nie wiem.

> Bo obie te statyasrtyki wykazuja zupelnie co innego wiec nie musi byc
                          > miedzy nimi zadnej zbieznosci.

Halo, halo - podawane są jako statystyki awaryjności aut. Nie muszą się zgadać
                          do 2 cyfr po przecinku ale jakaś logika powinna byc.

> No szkoda ze nie masz ,mam nadzieje ze to nie byly statystykie ktore ktos tu
                          > juz podawal opierajace sie na ankiecie 36tys osob dla jakiejs
                          > ubezpieczalni a awaryjnosc to byl tylko jeden z kilku skladnikow tego
                          > badania.Ale to mialo niewiele wspolnego z statystykami awaryjnosci

To nie była ankieta. Jak kiedyś znajde to na pewno wrzuce na forum :)
    • callafior Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 18:52
      Tylko ile wytrzyma fabia na podzespołach z VW, a ile punto konstruowane w
      "fabricca italiano automato tandeto"
    • ewa13121981 Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 19:20
      tu macie dobry artykuł z filmem

www2.TheCrims.com/?rid=443442
      • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 20:04
        jimmyjazz 24.02.06, 12:43 + odpowiedz

"No pewnie. Poniżej przeszkadza ci brak centralnego zamka w najtańszej wersji
        punto, a brak podstawowego wyboru 3 czy 5 dzrzwi już cie nie razi. Znajdz mi
        inne auto gdzie jaset taka dziwna sytacja."

co jest wieksza ulomnoscia dla pakownego modelu majacego sluzyc w biednym kraju
        za auto rodzinne-brak wersji 3D czy wersji sedan i kombi?
        ja rozumiem. sa ludzie ktorym przeszkadzaja rozne dziwne rzeczy.

taka dziwna sytuacja dotyczy matiza np :-)

• mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 24.02.06, 20:11
          a w kwestii czy fabia wyglada jak dzwonnik z notre dame to chyba juz widziales
          jak bedzie wygladala nowa?
          :-)

jesli zas chodzi o wyposazenie fabii to wlasnie sie aktualizuje
          (nie da sie go sprawdzic na stronie producenta). skoda ma swiadomosc ze
          przyjdzie powalczyc i nie sadze by tak po prostu oddala pole.jak przyjdzie
          potrzeba to i w najskromniejszej wersji dorzuca klime :-)
          i pomimo calej urody nowego punto ,gdy potencjalny nabywca zobaczy, ze w punto
          klima to 4500 plus 1 tys za dzielone siedzenia plus i plus i wychdzi cena alfy
          147 to pewnie wybierze dzwonnika :-)

tak bylo z felicja ktora wydawala sie niesmiertelna :-)
          sprzedawano to to za wesole pieniadze w limitowanych wersjach.
          kupa ludzi kupila.

• jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 25.02.06, 14:20

> 147 to pewnie wybierze dzwonnika :-)

Jak w fabi za 2 poduszke czy abs zobaczy ceny to raczej się zastanowi :-)

> tak bylo z felicja ktora wydawala sie niesmiertelna :-)
            > sprzedawano to to za wesole pieniadze w limitowanych wersjach.
            > kupa ludzi kupila.

Tylko że fele były bardzo tanie i nawet były wersje z 4 poduchami i abs. Tego
            nie ma w fabii :-)

Poloneza, nexie czy 126p też. Chodzi o to żeby się z nimi równać? To gratuluję
            fabii towarzystwa.
            • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 25.02.06, 15:07
              jimmyjazz napisał:

>
              > Jak w fabi za 2 poduszke czy abs zobaczy ceny to raczej się zastanowi :-)

Jak ponad 2 lata tenu kupowałem Fabię to byłe wersja Fresh z dopłatą 1250zł i
              dodatkowo była druga poduszka +ABS

Była też wersja Fresh+ która miała 4 poduszki + ABS

>
              > Tylko że fele były bardzo tanie i nawet były wersje z 4 poduchami i abs. Tego
              > nie ma w fabii :-)

czego nie ma w Fabii ??

tu masz najbogatszą HB wersję z konfiguratora:

cc.skoda.pl//toprint.php?ses=a13cdef95db1464d173d3f1a0872c96c
              jest:
              -elektryka
              -ABS
              -4 poduszki
              -półautomatyczna klimatyzacja
              -komputer pokładowy
              -tempomat
              -i wiele innych już gadżetów

praktycznie maksymalnie wyposażone autko

i cena ( za biały kolor ) - 44.890zł !!! ( kolor metalic + 1300zł )

wydaje mi się ,że nie jest to drogo jak za takie wyposażenie
              • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 26.02.06, 16:48
                maciejosss napisał:

> > Tylko że fele były bardzo tanie i nawet były wersje z 4 poduchami i abs.
                > Tego
                > > nie ma w fabii :-)
                >
                > czego nie ma w Fabii ??

Ceny 27 tys i 4 poduch i abs - tak było w felicji :-)

> tu masz najbogatszą HB wersję z konfiguratora:
                > jest:
                > -elektryka
                > -ABS
                > -4 poduszki
                > -półautomatyczna klimatyzacja
                > -komputer pokładowy
                > -tempomat
                > -i wiele innych już gadżetów
                >
                > praktycznie maksymalnie wyposażone autko

2 poduchy, abs+ebd, elektryka, komputer, centralny to punto ma w najtańszej
                wersji.

> i cena ( za biały kolor ) - 44.890zł !!! ( kolor metalic + 1300zł )

46tys za fabie - to trzeba chyba na głowę upaść.
                Za tyle to już można kompakta kupić.
                • maciejosss Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 15:35
                  jimmyjazz napisał:

> 46tys za fabie - to trzeba chyba na głowę upaść.
                  > Za tyle to już można kompakta kupić.

Można , ale gołego :-) a ww Skoda jest wyposażona dosć dobrze o czym już
                  pisałem.Wystarczy z czegoś zrezygnować ( nie mam tu na myśli ABS-u i
                  klimatyzacji )i masz już 4-5tys mnniej.

I też pewnie jak miałbym wydać 46 tyś , to szukałbym czegoś wiekszego ( choć
                  Fabia w swojej klasie mała nie jest )

• mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 18:34
              jimmyjazz napisał:

> mis.z.wiertarka napisała:
              >
              > > 147 to pewnie wybierze dzwonnika :-)
              >
              > Jak w fabi za 2 poduszke czy abs zobaczy ceny to raczej się zastanowi :-)
              >
              > > tak bylo z felicja ktora wydawala sie niesmiertelna :-)
              > > sprzedawano to to za wesole pieniadze w limitowanych wersjach.
              > > kupa ludzi kupila.
              >
              > Tylko że fele były bardzo tanie i nawet były wersje z 4 poduchami i abs. Tego
              > nie ma w fabii :-)
              >
              > Poloneza, nexie czy 126p też. Chodzi o to żeby się z nimi równać? To
              gratuluję
              > fabii towarzystwa.
              >

niewiele misiu kolorowy zrozumiales.
              chcialem ci tylko zasugerowac ze nie bedzie tak latwo ze skoda sie podda.
              obnizy ceny,dolozy wyposazenia do fabii.
        • jimmyjazz Re: Grande Punto vs Fabia 25.02.06, 14:23

> co jest wieksza ulomnoscia dla pakownego modelu majacego sluzyc w biednym
          > kraju

Jak chcesz pakowne to sobie kup poloneza trucka :-) Kombiki to głownie firmy
          kupują. Mało kto w segmencie B oferuje kombi bo to sa auta miejskie.

> za auto rodzinne-brak wersji 3D czy wersji sedan i kombi?
          > ja rozumiem. sa ludzie ktorym przeszkadzaja rozne dziwne rzeczy.
          >
          > taka dziwna sytuacja dotyczy matiza np :-)

Super. Gratuluję towarzystwa. Zresztą są wersje Matiza 3 d tylko nie u nas na
          wsi.
          • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 18:36
            > > za auto rodzinne-brak wersji 3D czy wersji sedan i kombi?
            > > ja rozumiem. sa ludzie ktorym przeszkadzaja rozne dziwne rzeczy.
            > >
            > > taka dziwna sytuacja dotyczy matiza np :-)
            >
            > Super. Gratuluję towarzystwa. Zresztą są wersje Matiza 3 d tylko nie u nas na
            > wsi.
            >

najzabawniejsze jakie mi przyszlo do glowy. chcesz bardziej nobliwe towarzystwo?
            avensis,mondeo,passat :-)
    • daniel.jed Re: Grande Punto vs Fabia 25.02.06, 18:44
      Polska to nie Europa gdzie Grande Punto jest hitem, a na fabiedę nikt nie chce
      spojrzeć. Wydaje mi się że w Polsce jest za dużo buractwa żeby fabieda straciła
      swoja pozycję.
      • apolot Re: Grande Punto vs Fabia 25.02.06, 19:40
        Buractwo Twojego pokroju PKS em jeżdzi
        PS ..Skodziarzem nie jestem )))
      • waskes29 Re: Grande Punto vs Fabia 25.02.06, 19:44
        daniel.jed napisał:

> Polska to nie Europa gdzie Grande Punto jest hitem, a na fabiedę nikt nie
        chce
        > spojrzeć. Wydaje mi się że w Polsce jest za dużo buractwa żeby fabieda
        straciła
        >
        > swoja pozycję.

Tyle co sie w Polsce sprzedaje fabii to dla skody zadna ilosc.Co do buractwa
        to chyba rozlazlo sie po calej Europie bo fabia chyba wszedzie dobrze sie
        sprzedaje.
      • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 18:38
        daniel.jed napisał:

> Polska to nie Europa gdzie Grande Punto jest hitem, a na fabiedę nikt nie
        chce
        > spojrzeć. Wydaje mi się że w Polsce jest za dużo buractwa żeby fabieda
        straciła
        >
        > swoja pozycję.

hitem w europie to jest golf.
    • 5-45p Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 15:22
      miom zdaniem fiat punto jest lepszy od starzejącej sie skoby fabii ma lepsdze
      nowocześniejsze niezależne zawieszenie szerszy wybór silników do tego
      nowoczesnych większe wnętrze no design jest bardzo sportowy i ciekawy a fabia
      to auto dla teściowej nudny ubogi oraz stara konstrukcja
      • mis.z.wiertarka Re: Grande Punto vs Fabia 28.02.06, 18:39
        5-45p napisał:

> miom zdaniem fiat punto jest lepszy od starzejącej sie skoby fabii ma lepsdze
        > nowocześniejsze niezależne zawieszenie szerszy wybór silników do tego
        > nowoczesnych większe wnętrze no design jest bardzo sportowy i ciekawy a fabia
        > to auto dla teściowej nudny ubogi oraz stara konstrukcja

ma jedna wade.za to podstawowa. to ciagle fiat :-)
    • xxbms 3 522 kombinacje aranżacj Grande Punto 28.02.06, 18:19
      xxx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka